Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Wagnerovci ostanú pôsobiť v Afrike, oznámil Lavrov

.tasr .svet

Centrála wagnerovcov v Petrohrade, ktorú v sobotu prehľadali ruské bezpečnostné zložky, v pondelok vyhlásila, že pokračuje v „bežnej prevádzke v súlade so zákonmi Ruskej federácie.“

Wagnerovci ostanú pôsobiť v Afrike, oznámil Lavrov SITA/AP Photo/APTN

ruská žoldnierska firma Wagnerova skupina bude pokračovať vo svojej činnosti v Mali a Stredoafrickej republike aj po víkendovom pokuse o zvrhnutie vojenskej generality v Rusku. Oznámil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správ agentúry AFP.

Podľa Lavrova pôsobia vagnerovci v týchto afrických krajinách ako „inštruktori.“ „V tejto práci budú, samozrejme, pokračovať, “ povedal Lavrov pre televíziu RT. Dodal, že víkendová vzbura neovplyvní vzťahy Ruska s „partnermi a priateľmi.“

Centrála wagnerovcov v Petrohrade, ktorú v sobotu prehľadali ruské bezpečnostné zložky, v pondelok vyhlásila, že pokračuje v „bežnej prevádzke v súlade so zákonmi Ruskej federácie.“ Ako dodala, Wagnerova skupina „pracuje pre budúcnosť Ruska“ a svojim priaznivcom ďakuje za podporu.

Majiteľ Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil v piatok „pochod spravodlivosti“ na Moskvu v snahe zosadiť ruské vojenské vedenie. V sobotu večer však oznámil, že svojim žoldnierom nariadil vrátiť sa do táborov na Ukrajine po tom, ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy.  

Súčasťou dohody bolo podľa hovorcu Kremľa aj zastavenie trestného stíhania voči vzbúrencom výmenou za ich návrat do táborov. Prigožin sa v rámci dohody mal zase presunúť do Bieloruska. Šéf vagnerovcov bol však naposledy videný v sobotu v Rostove nad Donom na juhu Ruska v konvoji Wagnerovej skupiny a odvtedy na verejnosti nevystúpil. Budúcnosť WVagnerovej skupiny je podľa pozorovateľov po vzbure neistá.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite