Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko — neobmedzené možnosti pádu

.marína Gálisová .názory

Dlho, veľmi dlho pred tou sobotou, ktorá predznamenala osud terajšej fázy ruského impéria, bol Prigožin jedna veľká záhada. Tá sa cez víkend sa sčasti vyriešila. Ale vyriešilo sa ešte niečo – odpoveď na otázku, kedy padne Putin.

Marína Gálisová

odkedy začal Prigožin kritizovať Kremeľ za vedenie vojny, racionálni ľudia sa nemohli nepýtať: Ako je toto možné? V krajine, kde vás pošlú do väzenia za prosté vyjadrenie, že na Ukrajine nevedie Putin špeciálnu operáciu, ale vojnu, nakrúca Prigožin videá, kde nielen hovorí o vojne, ale vulgárne nadáva Putinovi, ministrovi obrany Šojguovi alebo najvyššiemu veliteľovi Gerasimovovi? A nevypadne z okna?

V sobotu prišli na túto otázku dve možné odpovede.

Prvá znela: Z okna Prigožin doteraz nevypadol preto, že celé to jeho pôsobenie je v skutočnosti Putinom režírované divadlo.

Druhá znela: Z okna Prigožin doteraz nevypadol preto, že celé to jeho pôsobenie podporuje nejaká veľmi silná skupina v ruských tajných službách, ozbrojených silách a medzi oligarchami.

A obidve odpovede boli racionálne mysliteľné.

Prvá preto, že Putin a Prigožin sú majstri trollovania. Prigožin vo svojej kariére vlastnil trollské fabriky, ktoré verne slúžili Putinovi, produkovali mýty a hoaxy a fejkové fakty od výmyslu sveta – pardon, od výmyslu Putina a Prigožina. Nebolo preto vôbec nepravdepodobné, že tieto Prigožinove výkriky smerom k ministerstvu obrany, ruskej armáde a Kremľu, sú režírované Putinom.

Že načo by to Putinovi bolo? V komunistickom Československu si vládnuca komunistická strana, ktorá ovládala všetky oblasti života, pestovala fejkovú opozíciu (strany na „kandidátke Národného frontu“). Vytvárala tým zdanie „demogracie“ – tak nazývali papaláši to obávané zviera za hranicami sovietskeho bloku. A zároveň poskytovala nie komunisticky orientovaným ľuďom istú možnosť politicky sa realizovať, ale v rámci systému. Nik v týchto stranách sa v skutočnosti nemohol realizovať prípravou zmeny režimu. Ak to skúsil, vedúca sila okamžite tvrdo zakročila. Nie je náhoda, že skutočná zmena režimu napokon prišla z prostredia mimo politiky – to politické prostredie komunisti ovládli, zglajchšaltovali a zadusili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite