Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzbura wagnerovcov potvrdzuje, že vojna na Ukrajine štiepi ruskú moc, uviedol Borrell

.tasr .svet

Tieto udalosti sú aj jednou z tém pondelňajšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ.

Vzbura wagnerovcov potvrdzuje, že vojna na Ukrajine štiepi ruskú moc, uviedol Borrell SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

prerušená vzbura ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny potvrdzuje, že vojna na Ukrajine štiepi ruskú moc, uviedol v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Nestabilita v tejto krajine, ktorá je zároveň jadrovou mocnosťou, podľa jeho slov „nie je dobrá“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„To, čo sa stalo počas uplynulého víkendu, potvrdzuje, že vojna na Ukrajine štiepi moc v Rusku a ovplyvňuje jeho politický systém,“ uviedol Borrell na zasadnutí ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu.

„Určite nie je dobré pozorovať, že jadrová mocnosť ako Rusko sa môže dostať do fázy nestability. Je to tiež niečo, čo je potrebné brať do úvahy, “ povedal. „Obluda koná voči svojmu stvoriteľovi, politický systém ukazuje svoju krehkosť a vojenská sila praská,“ povedal.

Šéf wagnerovcov Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho muži sú na ceste do Moskvy v snahe zosadiť ruské vojenské vedenie. V sobotu večer však oznámil, že im nariadil obrátiť sa späť do táborov na Ukrajine po tom, ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy.

Tieto udalosti sú aj jednou z tém pondelňajšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ. Švédsky šéf diplomacie Tobias Billström nepokoje označil za vnútornú záležitosť Ruska. Najdôležitejšie podľa neho je podporovať Ukrajinu, aby bola schopná získať naspäť svoje územie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite