Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína opäť prisľúbila, že Rusku nepošle zbrane

.tasr .svet

Spojené štáty nedávno obvinili Peking, že zvažuje vojenskú podporu Ruska.

Čína opäť prisľúbila, že Rusku nepošle zbrane SITA/AP Photo/Ng Han Guan Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v Pekingu, pondelok 19. júna 2023

americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok povedal, že Čína opätovne prisľúbila, že Rusku nepošle zbrane do bojov na Ukrajine. Šéf diplomacie USA zároveň vyjadril znepokojenie nad konaním súkromných čínskych spoločností, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Spoločne s ďalšími krajinami sme dostali od Číny uistenie, že Rusku nebude poskytovať smrtiacu pomoc pre použitie na Ukrajine,“ povedal Blinken novinárom po dvojdňovom rokovaní v Číne.

„Dosiaľ sme nevideli nijaké dôkazy, ktoré by to popierali. Čo nás však stále znepokojuje sú čínske firmy, ktoré môžu Rusku poskytovať technológie, aké môže použiť vo svojej agresii na Ukrajine,“ povedal. „Požiadali sme čínsku vládu, aby bola v tejto súvislosti veľmi ostražitá,“ dodal.

Čína dala USA a ostatným krajinám bezpečnostné záruky týkajúce sa Ruska už v „posledných týždňoch “a nie len počas tejto návštevy, podotkol šéf diplomacie USA.

Spojené štáty nedávno obvinili Peking, že zvažuje vojenskú podporu Ruska. Je síce poprednou vojenskou mocnosťou, no od napadnutia Ukrajiny vo februári 2022 sa musí spoliehať na vojenskú pomoc Iránu či Severnej Kórey.

USA sú tiež skeptické k diplomatickým snahám Číny k ukončeniu vojny na Ukrajine, ktoré sa začali objavovať v ostatnom čase. Obávajú sa totiž, že by mohlo ísť o súčasť plánov Moskvy snažiacej sa diplomaticky legitimizovať svoje územné zisky na Ukrajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite