Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský útok na Švédsko nemožno vylúčiť, uvádza správa parlamentného výboru

.tasr .svet

Švédsko sa snaží posilniť svoju obranu a vlani po invázii Ruska na Ukrajinu požiadalo o členstvo v NATO.

Ruský útok na Švédsko nemožno vylúčiť, uvádza správa parlamentného výboru SITA/Johan Nilsson/TT News Agency via AP

ruský vojenský útok na Švédsko nemožno vylúčiť, uvádza sa v správe výboru švédskeho parlamentu pre obranu. S odvolaním sa na zdroje o tom v nedeľu informovala verejnoprávna televízia SVT, píše TASR na základe agentúry Reuters.

Švédsko sa snaží posilniť svoju obranu a vlani po invázii Ruska na Ukrajinu požiadalo o členstvo v NATO. Jeho vstup zatiaľ neratifikovali Turecko a Maďarsko. Správu parlamentného výboru majú zverejniť v pondelok. Zdroje, ktoré na nej pracovali, pre SVT priblížili, že hoci sú ruské pozemné sily viazané na Ukrajine, iné druhy vojenských útokov na Švédsko nemožno vylúčiť.

„Rusko tiež ďalej znížilo svoj prah pre použitie vojenskej sily a prejavuje vysokú chuť podstupovať politické a vojenské riziko. Schopnosť Ruska vykonať operácie vzdušnými silami, námornými silami, zbraňami dlhého dosahu alebo jadrovými zbraňami proti Švédsku sa nezmenila, “citovala zo správy SVT.

Správa opisuje novú obrannú doktrínu Švédska založenú na členstve v NATO. Doterajšia doktrína vychádzala zo spolupráce s ďalšími severskými krajinami a EÚ.

Švédsko podobne ako väčšina západných štátov po konci studenej vojny zredukovalo svoju obranu. Výdavky v tejto oblasti však medzičasom zvýšilo a do roku 2026 plánuje splniť cieľ NATO, ktorým sú dve percentá HDP na obranu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite