Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 70 – 71. týždeň vojny (12. 6. – 25. 6.2023)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 70 – 71. týždeň vojny (12. 6. – 25. 6.2023) SITA/AP Photo/Libkos Cherson, 7. 6. 2023

Správy z predchádzajúceho dňa 25.6.2023: 

20:58 Dianie na fronte nie je protiofenzíva, ale druh prípravnej operácie

Generálny štáb ukrajinskej armády hlási za posledných 24 hodín viac ako 20 bojových operácií na troch hlavných frontoch v smere na mestá Lyman, Bachmut a Marjinka, informovala v nedeľu britská stanica BBC. 

Ukrajinská strana podľa BBC tvrdí, že ruská diverzná a prieskumná skupina sa pokúsila preniknúť cez ukrajinskú hranicu do Sumskej oblasti, pričom však nebola úspešná.

Mínometné a delostrelecké ostreľovanie bolo zaznamenané v Sumskej, Černihivskej i Charkovskej oblasti, doplnil generálny štáb ukrajinskej armády. 

Ruská strana sa k týmto informáciám nevyjadrila. BBC pripomenula, že vo vojnových podmienkach nie je schopná tieto informácie promptne potvrdiť.

Predtým ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v rozhovore pre Fox News povedal, že to, čo sa deje na fronte, nemožno označovať za ukrajinskú protiofenzívu. Aktivity ukrajinskej armády označil za istý druh prípravnej operácie a poznamenal, že Rusko vybudovalo silné obranné línie.

18:59 Vilnius vyzýva na posilnenie NATO, ak bude Prigožin v Bielorusku

Litovský prezident Gitanas Nauséda v nedeľu upozornil, že ak Bielorusko prijme šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, aliancia NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo.

Nauséda, ktorého krajina susedí s Bieloruskom aj s Ruskom a v júli bude hostiteľom summitu NATO, sa podľa agentúry AFP takto vyjadril po zasadnutí bezpečnostnej rady, kde sa diskutovalo o nedokonanom pokuse vagnerovcov o vzburu proti Kremľu.

Po tom, ako Prigožin v sobotu odvolal postup svojich jednotiek na Moskvu, Kremeľ deklaroval, že na základe dosiahnutej dohody Prigožin odíde do Bieloruska a v Rusku nebude čeliť obvineniam.

„Ak Prigožin alebo časť Vagnerovej skupiny skončí v Bielorusku – s nejasnými plánmi a zámermi –, bude to znamenať len to, že musíme ešte viac posilniť bezpečnosť našich východných hraníc,“ povedal Nauséda, pričom uviedol, že nehovorí len o Litve, ale nepochybne o celej aliancii NATO.

Nauséda tiež dodal, že Litva s ohľadom na vzniknutú situáciu týkajúcu sa Bieloruska posilní aj kapacity svojich tajných služieb. Pokiaľ ide o vrcholný summit NATO vo Vilniuse, Nauséda si myslí, že všeobecný bezpečnostný plán nevyžaduje zmeny ani v kontexte najnovšieho vývoja v Rusku.

16:35 Putin označil špeciálnu vojenskú operáciu za svoju najvyššiu prioritu

Ruský prezident Vladimir Putin sa prvýkrát od ukončenia vzbury súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny proti veleniu ruskej armády objavil na televíznych obrazovkách. V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija-1 uviedol, že špeciálna vojenská operácia je i naďalej jeho najvyššou prioritou. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Putin uviedol, že špeciálna vojenská operácia na Ukrajine je záležitosť, s ktorou začína i končí svoj deň. Dodal tiež, že je v neustálom kontakte s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany.

Šéf Kremľa tiež verí, že dokáže na Ukrajine splniť všetky svoje ciele a úlohy. Sky News uvádza, že Putin rozhovor s moderátorom Pavlom Zarubinom s najväčšou pravdepodobnosťou nahral ešte pred vzburou vagnerovcov. Jeho plné znenie Rossija-1 odvysiela v nedeľu večer.

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich jednotiek pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie a vydal sa smerom k Moskve. V sobotu večer sa situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi.

14:30 Ukrajina prispôsobuje taktiku dobre pripravenej ruskej obrane

Ukrajinská armáda využíva skúsenosti nadobudnuté počas prvých dvoch týždňov protiofenzívy na "zdokonalenie taktiky útoku proti dobre pripravenej ruskej obrane". V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v nedeľu uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ruské sily zas vynaložili značné úsilie na postup v lese pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti. „Pravdepodobne to odzrkadľuje pokračujúce príkazy ruského velenia prejsť do ofenzívy vždy, keď je to možné,“ uviedlo ministerstvo. „Rusi dosiahli nejaké malé zisky, ale ukrajinské sily zabránili prielomu,“ dodalo.

12:15 Vagnerovci odchádzajú z Voronežskej oblasti

Bojovníci z Vagnerovej skupiny sa sťahujú z Voronežskej oblasti, cez ktorú prechádzali v rámci vzbury proti veleniu ruskej armády. Uviedol to v nedeľu tamojší gubernátor Alexandr Gusev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Pohyb jednotiek Vagnerovej skupiny cez Voronežskú oblasť sa končí. (Odchod) prebieha normálne a bez incidentov,“ povedal Gusev. Dodal, že opatrenia, ktoré boli v regióne zavedené v sobotu v súvislosti so vzburou vagnerovcov, budú zrušené, keď sa situácia definitívne vyrieši.

Počas vzbury Vagnerovej skupiny začal v meste Voronež horieť sklad paliva, príčina požiaru však nie je známa, pripomína AFP. Gusev tiež uviedol, že miestne úrady budú informovať obyvateľov o náhrade škôd a poďakoval im za ich vytrvalosť. V sobotu vyzval ľudí, aby nevychádzali zo svojich domovov a podporili ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ďalšie ruské regióny, cez ktoré mali vagnerovci prechádzať počas pochodu do Moskvy, postupne rušili zavedené bezpečnostné opatrenia. V Moskve však i naďalej platí režim protiteroristickej operácie.

V meste Rostov nad Donom, kde bojovníci z Vagnerovej skupiny v sobotu ráno obsadili veliteľstvo ruskej armády, už boli zrušené dopravné obmedzenia, uviedli miestne úrady. 

11:21 Americké tajné služby mali informácie o chystanej vzbure vagnerovcov

Americkí predstavitelia boli už v stredu na základe spravodajských informácií upozornení, že sa vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin chystá zakročiť proti veleniu ruskej armády. Napísal o tom v sobotu denník The New York Times (NYT) s odvolaním na nemenované zdroje z prostredia amerických tajných služieb, informuje TASR.

Washington sa v spojitosti so vzburou vagnerovcov obával, ako táto situácia ovplyvní kontrolu Moskvy nad jej arzenálom jadrových zbraní, uviedli zdroje, ktoré si želali ostať v anonymite.

Americké tajné služby monitorovali rastúce napätie medzi Prigožinom a ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom už niekoľko mesiacov, napísal NYT.

Podľa zdroja agentúry AP boli americkí predstavitelia už minulý týždeň informovaní, že Prigožin zoskupuje svoje sily neďaleko ruských hraníc.

Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich jednotiek pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie a vydal sa smerom k Moskve. Šéf vagnerovcov tak urobil po tom, ako v piatok obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. Útok si podľa neho vyžiadal veľa obetí. Ruské ministerstvo obrany obvinenie poprelo.

10:51 Vzbura wagnerovcov ukázala slabosť Kremľa

Dohoda medzi bieloruským diktátorom Aleksandrom Lukašenkom a šéfom žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá sa vzbúrila proti ruskému vedeniu, je krátkodobým riešením „ukazujúcim vážnu slabosť Kremľa a ruského ministerstva obrany". 

SITA/AP

10:02 Ruská armáda v noci ostreľovala mesto Nikopol

Rusko v noci na nedeľu ostreľovalo mesto Nikopol, ktoré leží neďaleko Ruskom okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne. Uviedol to v nedeľu gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. TASR prevzala správu zo stanice BBC.

„Ďalšia noc vojny... ďalšia noc, ktorá sa nezaobišla bez zranení,“ napísal Lysak v príspevku na platforme Telegram. Pri ostreľovaní utrpel zranenia 47-ročný muž, poškodené boli tri domy a plynovod, dodal.

Mesto Nikopol od ZAES, najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, oddeľuje rieka Dneper.

Ruské jednotky okupujú areál Záporožskej jadrovej elektrárne od začiatku marca minulého roku – od prvých dní vojny, ktorú Rusko voči Ukrajine rozpútalo 24. februára 2022. Elektráreň sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. Táto situácia opakovane vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy. 

9:00 Počas vzbury Wagnerovej skupiny podľa odhadov zomrelo 13 až 20 vojakov

Vzbura žoldnierskej Wagnerovej skupiny proti ruskému vedeniu si podľa ruských provojnových médií a kanálov na komunikačnej platforme Telegram vyžiadala 13 až 20 obetí na životoch. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje ruské médium Meduza sídliace v Lotyšsku. Takzvané „vlastenecké" ruské médium Readovka bez uvedenia zdrojov odhaduje, že ruské ministerstvo obrany počas vzbury stratilo 15 ľudí, pričom išlo o posádky zostrelených lietadiel a vrtuľníkov. 

Kanál Rybar na platforme Telegram uviedol, že na palubách vrtuľníkov a lietadiel zomrelo viac ako 20 vojakov. Kanál Fighterbomber na platforme Telegram hovorí o trinástich mŕtvych. Oficiálne informácie o počte obetí vzbury Rusko nezverejnilo.

8:19 Vagnerovci opustili Rostov na Done

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa stiahli z mesta Rostov na Done, ktoré v sobotu ráno obsadili, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na gubernátora Rostovskej oblasti Vasilija Golubeva.

Vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich žoldnierov pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie, keď sa zmocnili mesta Rostov na Done na juhu Ruska a vydali sa smerom k Moskve. 

Urobil tak po tom, ako v piatok obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. Útok si podľa neho vyžiadal veľa obetí. Ruské ministerstvo obrany obvinenie poprelo. K večeru sa situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám vydal rozkaz, aby sa vrátili do základní na Ukrajine.

Správy z predchádzajúceho dňa 24.6.2023:

20:54 Ukrajinské ministerstvo vyzýva ruských vojakov, aby šli na pomoc do Ruska

Ukrajinské ministerstvo obrany v sobotu vo svojom vyhlásení nabádalo ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine, aby sa vrátili domov a zapojili sa do súperenia medzi vzbúrenými žoldniermi a ruskou armádou. 

Ako uviedla agentúra AFP, ukrajinský rezort vo svojom vyhlásení - s posmešným podtónom - netají údiv nad tým, že ruskí vojaci stále sedia v zákopoch plných blata - namiesto toho, aby bežali na pomoc svojim druhom na oboch stranách konfliktu (v Rusku). Bolo by to oveľa bezpečnejšie ako konfrontácia s ukrajinskou armádou, dôvodilo ukrajinské ministerstvo.

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina, ktorá spolu s ruskou armádou bojuje na Ukrajine, sa v piatok vzbúrila proti veleniu ruských ozbrojených síl a vydala sa na "pochod spravodlivosti", ktorého cieľom bola Moskva, kde chcú dosiahnuť zosadenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Medzičasom vodca vagnerovcov Jevgenij Prigožin v sobotu večer vydal svojim jednotkám postupujúcim z juhu Ruska na Moskvu rozkaz, aby svoje kolóny otočili a vydali sa naspäť do svojich poľných táborov.

Ukrajina medzitým pokračuje vo svojej ofenzíve s cieľom vyhnať zvyšné ruské jednotky z krajiny, dodala AFP.

19:44 Prigožin súhlasil so zastavením postupu svojich mužov na Moskvu

Vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nariadil svojim jednotkám, aby zastavili svoj pochod na Moskvu. Správu o tom TASR prebrala z agentúry AP.

Viac informácií si prečítajte na tomto mieste

18:40 Antony Blinken diskutoval s partnermi z G7 a EÚ o situácii v Rusku

 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken telefonicky diskutoval o „aktuálnej situácii v Rusku" so svojimi partnermi z krajín G7 a s hlavným diplomatom Európskej únie. Informuje o tom portál cnn.com.

Na konferenčnom hovore sa zúčastnili ministri zahraničia Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska a Spojeného kráľovstva a šéf diplomacie EÚ. Hovorca amerického rezortu zahraničia uviedol, že Blinken „opäť potvrdil, že podpora Ukrajine zo strany USA sa nezmení" a že USA „sa budú naďalej úzko koordinovať so spojencami a partnermi".

17:05 Wagnerovci už vstúpili do Moskovskej oblasti

Kolóny žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá sa vzbúrila proti ruskému vedeniu, sa už dostali do Moskovskej oblasti. Wagnerovci prešli okolo obce Barabanovo ležiacej pri diaľnici M4 spájajúcej Rostov nad Donom s Moskvou. Znamená to, že od ruského hlavného mesta sú vzdialení už len dve hodiny jazdy. Informoval o tom prostredníctvom komunikačného kanála Telegram ukrajinský portál INSIDER UA.

Ruský vodca Vladimir Putin podľa zdroja z ukrajinskej spravodajskej služby rýchlo odišiel z Moskvy do svojej rezidencie v meste Valdaj, ktoré leží približne 400 kilometrov severozápadne od Moskvy. „Máme už informáciu, že Putin odišiel z Moskvy. Previezli ho do mesta Valdaj," uviedol web Ukrajinská pravda, ktorý citoval zdroj z ukrajinskej spravodajskej služby.

16:40 Pri razii sa v dodávkach patriacich vagnerovcom našli vraj 4 miliardy rubľov

Na nádvorí luxusného hotela Trezzini v Petrohrade, ktorý je považovaný za kanceláriu vodcu žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, sa počas policajnej prehliadky v zaparkovanej dodávke našli škatule s veľkým množstvom hotovosti.

Ako informovala agentúra Reuters, Prigožin tento nález potvrdil. Uviedol, že tieto peniaze boli určené na vyplatenie žoldu vagnerovcom a na kompenzácie pre zranených alebo pre rodiny padlých príslušníkov skupiny, ako aj na ďalšie výdavky.

Podľa petrohradského spravodajského webu Fontanka, ktorý sa odvolal na zdroje v polícii, celková suma peňazí nájdených v tomto aute predstavovala štyri miliardy rubľov 43 miliónov) - väčšinou v bankovkách po 5000 rubľov.

Prigožin uviedol, že polícia okrem dodávky typu GAZeľ našla aj dva miniautobusy, v ktorých – ako tvrdí – tiež boli škatule s hotovosťou. 

Dodal, že jeho polovojenská spoločnosť existuje už desať rokov a celé tieto roky používala výlučne hotovosť.  Britská stanica BBC informovala, že po vypuknutí vzbury vagnerovcov sa v Rusku začali demontovať bilbordy a tzv. citylighty s reklamami na Vagnerovu skupinu a s výzvami narukovať do nej.

Okrem toho v sobotu na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry začala sociálna sieť VKontakte blokovať tematické skupiny súvisiace s Vagnerovou skupinou.

16:01 Erdogan zavolal Putinovi a vyjadril mu plnú podporu

Turecký líder Recep Tayyip Erdogan vyjadril plnú podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Stalo sa tak v telefonickom rozhovore, v ktorom Putin Erdogana informoval o prebiehajúcej vzbure žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Ako uviedla agentúra AFP, Kremeľ vo svojom vyhlásení o telefonáte konštatoval, že „ruský prezident poskytol informácie o situácii v krajine v súvislosti s pokusom o ozbrojené povstanie. Prezident Tureckej republiky vyjadril plnú podporu krokom ruského vedenia.“ 

Tlačová služba Kremľa vo svojom komuniké doplnila, že telefonát sa konal z iniciatívy tureckej strany. Okrem toho Putin v sobotu telefonicky hovoril aj s lídrami Kazachstanu, Uzbekistanu a Bieloruska.

Ako vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, „prezident informoval svojich partnerov o situácii.“ Peskov pritom podľa britskej stanice BBC nešpecifikoval, o akej situácii Putin vlastne hovoril.

„Kasym-Žomart Tokajev poznamenal, že prebiehajúce udalosti sú vnútornou záležitosťou Ruska,“ uviedla tlačová služba kazašského prezidenta vo vyhlásení.

15:14 Kadyrov vysiela do zóny napätia na juhu Ruska svojich mužov

Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov v sobotu vyhlásil, že v súvislosti so vzburou žoldnierskej Vagnerovej skupiny vysiela svoje jednotky do "zóny napätia". Informovala o tom agentúra AFP. 

Kadyrov uviedol, že do zóny napätia na juhu európskej časti Ruskej federácie boli z Čečenskej republiky vyslaní príslušníci tamojšieho ministerstva obrany a federálnej Národnej gardy.

Vo svojom statuse zverejnenom na platforme Telegram Kadyrov – inak aj blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina – napísal: „Vzburu treba potlačiť, a ak budú potrebné tvrdé opatrenia, sme pripravení!“

Vo svojej prvej reakcii na eskaláciu sporov medzi Prigožinom a vedením ruského ministerstva obrany Kadyrov označil vzburu vagnerovcov za ohavnú zradu. 

Jevgenij Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že zastaví najvyššie vedenie ruskej armády, pričom vyjadril pripravenosť „ísť na Moskvu.“

14:12 Putin informoval o situácii v Rusku prezidentov Bieloruska a Kazachstanu

Ruský prezident Vladimir Putin sa v sobotu telefonicky spojil s prezidentmi Bieloruska a Kazachstanu Alexandrom Lukašenkom a Kasymom-Žomartom Tokajevom. Urobil tak v súvislosti s prebiehajúcim pokusom o vzburu súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny proti ruskej armáde. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

„Ruský prezident ráno zatelefonoval prezidentovi Bieloruska a informoval ho o situácii v Rusku,“ uviedli bieloruské štátne médiá. Bližšie informácie však neposkytli. Šéf Kremľa hovoril o dianí v Rusku aj s kazašským prezidentom Tokajevom, ktorý podľa vyhlásenia svojej prezidentskej kancelárie poznamenal, že povstanie je internou záležitosťou Ruska.

„Ústavný poriadok a právny štát sú hlavnými podmienkami na udržanie poriadku v krajine. Sú tiež základom občianskej bezpečnosti a jej úspešného rozvoja,“ píše sa vo vyhlásení. Putin zároveň Tokajevovi poďakoval za porozumenie v súvislosti s aktuálnou situáciou v Ruskej federácii.

The Guardian priniesol informáciu, že Putin telefonoval aj s uzbeckým prezidentom Šavkatom Mirzijojevom.

13:47 Vo Voronežskej oblasti sa zrútilo vojenské dopravné lietadlo

V ruskej Voronežskej oblasti sa zrútilo vojenské dopravné lietadlo An-24 a v tej istej oblasti vypukol požiar v sklade ropy. Informoval o tom web ukrajinská pravda s odvolaním sa na informačný kanál Baza. „Lietadlo An-24 spadlo vo Voronežskej oblasti. 

Pravdepodobne bolo zostrelené. Stroj dopadol neďaleko dediny Kantemirovka. Predbežné správy naznačujú, že zomreli najmenej traja ľudia," uviedol kanál Baza. Dodal, že vo Voroneži je veľký požiar skladu ropy. Jeho príčina je zatiaľ neznáma.

13:12 Wagnerovci smerujú k Moskve, ruská armáda sa ich snaží zastaviť

Bojové lietadlo ruského ministerstva obrany podľa ruských médií zaútočilo na diaľnicu M4 Don, ktorá spája Moskvu, Voronež a Rostov nad Donom. Diaľnicu pravdepodobne využívajú vozidlá patriace ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupine. 

Cieľom útoku bombou s veľkou výbušnou silou je pravdepodobne poškodiť diaľnicu, aby sa wagnerovci po nej nemohli pohybovať. Zatiaľ sa neobjavili oficiálne správy, či úder bol efektívny. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

12:12 Ruská armáda vykonáva opatrenia vo Voronežskej oblasti

Uviedol to v sobotu tamojší gubernátor Alexandr Gusev v reakcii na pokus bojovníkov Vagnerovej skupiny o zvrhnutie vojenského vedenia ruskej armády. TASR prevzala správu z agentúry AFP a britskej spravodajskej stanice Sky News.

„V rámci protiteroristickej operácie na území Voronežskej oblasti vykonávajú ozbrojené sily Ruskej federácie potrebné operačné a bojové opatrenia,“ oznámil Gusev v príspevku na sociálnej sieti.

Zdroj z prostredia ruskej bezpečnosti, ktorý si želal ostať v anonymite, pre agentúru Reuters povedal, že vagnerovcom sa podarilo získať kontrolu nad vojenskými objektami v meste Voronež, asi 500 kilometrov južne od Moskvy. 

11:28 Prigožin žiada vydanie ministra obrany Šojgua a náčelníka generálneho štábu Gerasimova

Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v meste Rostov nad Donom na juhu Ruska, ktoré okupovali jeho sily, stretol s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany, a to s námestníkom ministra obrany Ruskej federácie generálplukovníkom Junus-Bekom Jevkurovom a so zástupcom náčelníka ruského generálneho štábu generálporučíkom Aleksejevom. 

Prigožin žiada, aby mu vydali ministra obrany Ruska Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Pohrozil, že inak pôjde Moskvu. Šéf wagnerovcov zároveň povedal, že zostrelil tri vrtuľníky ruského ministerstva obrany a vedenie ruskej armády označil za postarších klaunov.

10:39 Nočné raketové útoky si vyžiadali tri obete

Nočné ruské nálety na Ukrajine si vyžiadali najmenej tri obete a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Zasiahnutá bola aj výškový budova v hlavnom meste Kyjev. V sobotu o tom informoval ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Klymenko spresnil, že útoky sa odohrávali v najmenej piatich regiónoch Ukrajiny. V príspevku v aplikácii Telegram nálety opísal slovami teroristický štýl – štýl Ruska.

SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

Šéf vojenskej správy Kyjeva Serhij Popko vyhlásil, že spomínanú výškovú budovu poškodili úlomky zostrelenej rakety a dodal, že ukrajinskej protivzdušnej obrane sa v okolí mesta podarilo zostreliť viac ako 20 striel.

V meste Charkov na severovýchode Ukrajiny vypukol požiar po tom, ako útok zasiahol plynové potrubie, uviedol starosta Charkova Ihor Terechov na sociálnej sieti. Dodal, že na mesto boli vypálené tri rakety. Rusi podľa ukrajinských médií útočili aj na mesto Kremenčuk.

9:36 Ruská armáda vyzvala vagnerovcov, aby boli rozumní a prestali sa búriť

Ruská armáda v sobotu uviedla, že zaručí bezpečnosť všetkým bojovníkom z Vagnerovej skupiny, ktorí sa prestanú búriť proti najvyššiemu vedeniu ruských ozbrojených síl. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Obraciame sa na bojovníkov Vagnerovej skupiny. Boli ste oklamaní zločineckým podnikom (šéfa vagnerovcov Jevgenija) Prigožina a účasťou na ozbrojenom povstaní,“ odkázala ruská armáda.                   

Bojovníkov z Vagnerovej skupiny požiadala, aby boli rozumní a skontaktovali sa so zástupcami ruského ministerstva obrany. Všetkým garantujeme bezpečnosť, dodala.

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že zastaví najvyššie vedenie ruskej armády. V sobotu ráno vyhlásil, že vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získali kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami.

8:58 Chodorkovskij vyzval Rusov aby podporili Prigožinovo ťaženie na Moskvu

Prominentný nepriateľ Kremľa a kedysi najbohatší Rus Michail Chodorkovskij v sobotu vyzval Rusov aby podporili šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina v pokuse zvrhnúť velenie ruskej armády. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Teraz je nutné pomôcť a potom neskôr, ak to bude nutné, bojovať aj proti nemu,“ napísal Chodorkovskij o Prigožinovi na sociálnej sieti. 

8:20 Generálny prokurátor informoval Putina o pokuse o prevrat

„Generálny prokurátor Ruskej federácie (Igor) Krasnov informoval Putina o začatí trestného stíhania v spojení s pokusom o zorganizovanie ozbrojenej rebélie,““ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podľa posledných informácií agentúry AP vagnerovci prekročili hranice Ruska a obsadili bez boja mesto Rostov nad Donom, nachádzajúceho sa 46 km od pobrežia Azovského mora.

Správy z predchádzajúceho dňa 23.6. 2023:

20:20 Most medzi Chersonskou oblasťou a Krymom je nepoužiteľný

Most, ktorý spája Ruskom nezákonne anektovaný Krymský polostrov s Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny, bol vážne poškodený a v súčasnosti je nepoužiteľný. V piatok to uviedol Ruskom dosadený šéf Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Saľdo povedal, že Čonharský most bude pre dopravu uzavretý na približne 20 dní. „Most utrpel väčšie škody, ako sme si pôvodne mysleli, “dodal s tým, že oprava sa už začala. Ruskí predstavitelia vo štvrtok tvrdili, že na most  zaútočili ukrajinské sily. Saľdo naznačil, že Kyjev pri tom použil l strely dlhého doletu Storm Shadow. Ukrajine ich v máji poskytla Británia.        

Boje na juhu a východe Ukrajiny sa zintenzívnili po začiatku plánovanej ukrajinskej protiofenzívy, pripomína AFP.

19:00 Hlavné ofenzívne rezervy ešte nie sú v boji, vyhlásil ukrajinský generál

Veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády generál Olexandr Syrskyj potvrdil, že hlavná časť ofenzívnych rezerv sa ešte len má zapojiť do boja proti Rusku. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky denníka The Guardian.

„Všetko je ešte pred nami, “ uviedol Syrskyj v exkluzívnom rozhovore pre The Guardian, ktorý sa uskutočnil na vojenskej základni na východe Ukrajiny.

„Každý chce veľké víťazstvo dosiahnuť okamžite a naraz,“ povedal.„ My tiež, musíme však byť pripravení, že tento proces istý čas potrvá, “povedal. Dodal, že na oboch stranách je sústredených  množstvo síl, materiálu a prekážok.

„Naša hlavná sila sa ešte do bojov nezapojila a v súčasnosti hľadáme, skúmame slabé miesta v obrane nepriateľa. Všetko je stále pred nami,“ povedal. Nepriateľa nesmieme podceniť. Nepriateľ predvídal a naďalej predvída najnebezpečnejšie smery nášho pohybu a buduje tam silnú obranu, cez ktorú je ťažké preniknúť,“ uviedol Syrskyj. Na základe morálky, výcviku a pripravenosti svojich vojakov je však presvedčený, že ukrajinské sily nájdu a využijú voľné miesto. 

SITA/AP Photo/Roman Chop

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v piatok uviedla, že ukrajinské vojenské rezervy budú aktivované neskôr. "Najdôležitejšie udalosti sú ešte stále pred nami a hlavný (ukrajinský) úder sa ešte len chystá," povedala v piatok. Tiež oznámila, že Ukrajina zastavila ruský útok na východe, v rámci ktorého sa Rusi pokúšali postúpiť smerom k mestám Kupiansk a Lyman.

Rusko zaútočilo na viacerých miestach vrátane Kupiansku v Charkovskej oblasti na severovýchode a Lymanu v Doneckej oblasti na východe krajiny, pripomína The Guardian.

Syrskyj uviedol, že ťažké boje prebiehajú v lese neďaleko Bachmutu v Doneckej oblasti, kam Rusi presunuli kľúčové sily z juhu Ukrajiny. Generál vojenskú situáciu na východe Ukrajiny označil za stresujúcu a náročnú, pretože Rusi sa usilujú prevziať iniciatívu.

16:10 Armáda dosiahla nové územné zisky na južnom fronte

Ukrajinské sily mali čiastočný úspech v najmenej dvoch smeroch na južnom fronte a dosiahli nové územné zisky. Uviedol to v piatok generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinskí vojaci podľa neho s podporou delostrelectva postúpili v smere Novodanylivka - Robotyne a v smere Mala Tokmačka - Novofedorivka. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Na východnom fronte ukrajinské sily zadržiavajú Rusov v smeroch Lyman, Avdijivka a Marjinka, uviedol generálny štáb. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v piatok na komunikačnej platforme Telegram tiež napísala, že ruské ofenzívy v smeroch Kupiansk a Lyman boli zastavené.

Ukrajina od 5. júna uskutočňuje protiofenzívu v Doneckej a Zaporižžskej oblasti. Doteraz dosiahla čiastočné úspechy a Rusov vytlačila z ôsmich obcí.

14:00 Prigožin tvrdí, že Rusko ustupuje z východnej a južnej časti Ukrajiny

Ruské sily ustupujú z východnej a južnej časti Ukrajiny po tom, ako Kyjev spustil svoju dlhoočakávanú protiofenzívu. Povedal to v piatok šéf súkromnej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, informuje agentúra AFP. 

„Ruská armáda ustupuje na frontoch v Záporožskej a Chersonskej (oblasti), “ uviedol Prigožin na sociálnej sieti. Ukrajinské ozbrojené sily podľa jeho slov z týchto oblastí vytláčajú ruskú armádu.

Tieto tvrdenia sú v rozpore s nedávnymi vyjadreniami ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa ktorého Ukrajina v rámci svojej protiofenzívy zaznamenáva katastrofické straty a že na ukrajinských frontoch došlo k útlmu bojov, píše AFP. 

Ukrajina v rámci protiofenzívy zacielenej na oslobodenie okupovaných regiónov hlási menšie územné zisky v Chersonskej a Záporožskej oblasti, časti ktorých Rusko anektovalo vlani v septembri.

SITA/Prigozhin Press Service via AP

Prigožin v najnovšom 30-minútovom videu išiel ešte ďalej, keď spochybnil aj samotné dôvody, ktoré viedli k ruskému vpádu na Ukrajinu. „Prečo začala špeciálna vojenská operácia?... vojna bola potrebná na sebapropagáciu bandy špinavcov,“ tvrdil šéf vagnerovcov na adresu ministerstva obrany v Moskve, ktoré podľa neho v tejto otázke dlhodobo zavádza ruskú verejnosť aj prezidenta Vladimira Putina. 

Ministerstvo si podľa neho vymyslelo príbeh o „šialene agresívnej“ ukrajinskej strane, ktorá údajne spoločne s celým NATO pripravovala útok na Rusko. Podľa neho sa v predvečer invázie z 24. februára 2022 nedialo nič mimoriadne a vojne sa vtedy dalo predísť prostredníctvom rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

13:30 Rusko na Kryme cvičí bojové delfíny

Rusko na anektovanom Krymskom polostrove zrejme cvičí delfíny, ktoré majú napádať nepriateľských vojenských potápačov, uviedla v piatok britská vojenská kontrarozviedka. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Správa britskej vojenskej kontrarozviedky ďalej uvádza, že ruské námorníctvo výrazne posilnilo zabezpečenie námornej základne v Sevastopole, domovského prístavu ruskej Čiernomorskej flotily.

„Naprieč vstupom do prístavu sú natiahnuté aspoň štyri vrstvy sietí a ruchových mikrofónov. Obranu však zrejme počas uplynulých niekoľkých týždňov posilnili zvýšeným počtom trénovaných morských cicavcov. Na obrazových materiáloch vidíme v prístave takmer dvojnásobný počet plávajúcich kotercov pre cicavce, kde sú pravdepodobne umiestnené delfíny, “dodáva správa. 

Ruské námorníctvo v minulosti používalo na rôzne misie v Severnom ľadovom oceáne bieluhy a tulene. V roku 2019 sa v Nórsku objavila bieluha s popruhom na pripevnenie kamery, o ktorej sa špekulovalo, že ju ruské námorníctvo používa na prieskum. Minulý mesiac sa táto istá bieluha opäť objavila, tentoraz neďaleko švédskeho pobrežia. Nóri jej dali prezývku Hvaldimir, ide o spojenie nórskeho slova 'hval' (veľryba) a narážky na jej údajný ruský pôvod. Plastové pracky na popruhu totiž prezrádzali, že výstroj pochádza z Petrohradu.

Ruské ministerstvo obrany sa v roku 2016 v rámci snahy o oživenie bývalého sovietskeho programu využívania inteligentných morských zvierat pokúšalo kúpiť päť delfínov. Počas studenej vojny bol ich využívaním známy nielen Sovietsky zväz, ale aj Spojené štáty. Tie neskôr v roku 2003 počas vojenskej operácie Trvalá sloboda nasadili v Bahrajne uškatce na podporu svojich jednotiek, no podľa slov viacerých ruských predstaviteľov možno inteligentné morské živočíchy využiť aj na uloženie náloží na nepriateľské plavidlá alebo nevybuchnuté torpéda či potopené plavidlá.

SITA/AP Photo/Silvia Izquierdo

9:30 Protivzdušná obrana v noci zničila všetkých 13 striel, ktorými útočilo Rusko

Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

„Nepriateľ zaútočil na Ukrajinu v noci z 22. na 23. júna s použitím strategických lietadiel. Tentoraz bol útok zameraný na vojenské letisko v Chmeľnyckej oblasti,“ uviedli v oficiálnom vyhlásení. Ruské sily útoky spustili okolo polnoci z Kaspického mora s použitím štyroch bombardérov Tu-95MS.

Okrem toho ukrajinskí obrancovia podľa vzdušných síl zničili aj ruské prieskumné bezpilotné lietadlo bližšie nešpecifikovaného typu.

Explózie bolo podľa Ukrajinskej pravdy počuť aj v meste Zaporižžia.

Správy z predchádzajúceho dňa 22.6.2023:

19:15 Ukrajina pokročila na ceste k prístupovým rozhovorom s EÚ

Ukrajina dosiahla v uplynulých mesiacoch pokrok pri plnení kritérií Európskej únie pre oficiálne otvorenie prístupových rozhovorov. Uviedol to vo štvrtok komisár EÚ pre politiku susedstva a rozšírenie Olivér Várhelyi, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Kyjev požiadal o členstvo v EÚ niekoľko dní po tom, ako Rusko vo februári 2022 spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. V súčasnosti napriek vojne pracuje na reformách a dúfa, že rokovania začne do konca tohto roka.

Reformy v dvoch zo siedmich prioritných oblastiach, ktorými sú správa súdnictva a médiá, sú už dokončené, povedal Várhelyi novinárom vo Švédsku. Pokrok v ostatných oblastiach je podľa neho na dobrej ceste.

Pripravená reforma ústavného súdu čaká na druhé čítanie v ukrajinskom parlamente, priblížil komisár. Úsilie v oblastiach boja proti korupcii a praniu peňazí, obmedzenia vplyvu oligarchov a posilnenia práv menšín pokračuje pomalšie, doplnil.

Moldavsko, ktoré požiadalo o členstvo v EÚ krátko po Ukrajine, dokončilo reformy v štyroch z deviatich prioritných oblastí.

Splnenie prioritných kritérií má v kandidátskych krajinách naštartovať požadované reformné procesy. Nasledovať budú rozsiahle rokovania, pri ktorých sa kandidáti musia prispôsobiť právnym normám EÚ.

16:17 Po výbuchu vo výškovom bytovom dome v Kyjeve sú traja mŕtvi

Traja ľudia zahynuli vo štvrtok nadránom pri výbuchu vo výškovom bytovom dome v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, oznámil starosta Vitalij Kličko. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News.

Pri incidente utrpeli zranenia aj ďalší ľudia a zrejme išlo o výbuch plynu, dodal Kličko.

SITA/Ukrainian Emergency Service via AP Photo

Viacerí predstavitelia úradov odhadujú, že explóziu spôsobil únik plynu, ale starosta Kličko povedal, že presná príčina sa ešte stále stanovuje.

Výbuch zapríčinil aj požiar, ktorý sa rozšíril do oblasti 250 štvorcových metrov, zničil štyri byty a poškodil šesť ďalších, informoval šéf štátnej pohotovostnej služby Serhij Popko.

15:52 80 % utečencov z Ukrajiny v Európe je ochotných vrátiť sa domov

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadrilo 80 percent utečencov z Ukrajiny v Európe ochotu vrátiť sa domov, informoval vo štvrtok Medzinárodný záchranný výbor (IRC). Správu priniesol aj portál britského denníka The Guardian.

IRC teraz varuje, že bezpečné a dobrovoľné návraty na Ukrajinu sú možné, iba ak budú vysídlení ľudia aktívne zapojení do obnovy a rekonštrukcie svojej krajiny.

„Diskusie o obnove Ukrajiny sa do veľkej miery zameriavajú na opravu kritickej infraštruktúry. IRC vyzýva medzinárodných darcov a vládu Ukrajiny, aby túto pozornosť posunuli a zaistili, že v centre stratégie budú ľudia zasiahnutí vojnou. Toto by malo ísť ruka v ruke s investíciami do rozsiahleho odmínovania Ukrajiny, do obnovy sociálnej infraštruktúry a tvorby pracovných miest,“ uviedla predstaviteľka IRC pre politiku Ganna Dudinska.

Humanitárna mimovládna organizácia IRC vznikla v roku 1933 na žiadosť Alberta Einsteina. Poskytuje núdzovú aj dlhodobú pomoc utečencom a ľuďom vyhnaným z domovov vojnou, prenasledovaním či prírodnou katastrofou.

14:58 Šmyhaľ uviedol, že protiofenzíva si vyžiada čas, verí však v úspech

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vo štvrtok upozornil, že ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám si vyžiada istý čas. O jej úspechu sa však vyjadril optimisticky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Kyjev v júni spustil protiofenzívu s cieľom získať naspäť územia okupované Ruskom. „Budeme uskutočňovať veľmi múdre ofenzívne operácie. Z tohto dôvodu to (protiofenzíva) zaberie istý čas,“ uviedol Šmyhaľ v Londýne, kde sa zúčastňuje na medzinárodnej konferencii na obnovu Ukrajiny.

„Je však v našom úmysle pohnúť sa vpred,“ a vyjadril pozitívne presvedčenie o oslobodení všetkých ukrajinských území okupovaných Ruskom.

Šmyhaľ na sociálnej sieti napísal, že Európska komisia vyplatila Ukrajine ďalších 1,5 miliardy eur z balíka makrofinančnej pomoci v celkovej hodnote 18 miliárd eur. Poďakoval sa predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej a podpredsedovi EK Valdisovi Dombrovskisovi. „Víťazstvo Ukrajiny, rovnako ako podpora od Európskej únie, je zaručené,“ uviedol.

Aj Rusi sa podľa neho na túto protiofenzívu pripravovali a preto ukrajinský pohyb spomaľuje množstvo mínových polí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že postup jeho krajiny v protiofenzíve je pomalší, než sa očakávalo. Dodal však, že protiofenzíva nie je hollywoodsky film a výsledky sa nedajú očakávať okamžite.

11:48 Rusko chystá teroristický útok na ZAES; podľa Moskvy je to lož

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že ukrajinské tajné služby dostali informácie, podľa ktorých Rusko zvažuje uskutočnenie teroristického útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. 

Kremeľ toto Zelenského tvrdenie odmietol s tým, že ide o ďalšiu lož, informovala agentúra AFP.  Zelenskyj vo svojom vyhlásení zverejnenom aj v aplikácii Telegram uviedol, že Ukrajina tieto informácie zdieľa so všetkými svojimi zahraničnými partnermi - štátmi i medzinárodnými organizáciami.

Zelenskyj upozornil na to, že by šlo o teroristický čin s únikom rádioaktívneho žiarenia, ktoré nepozná štátne hranice a koho zasiahne, závisí len od smeru vetra.  Zdôraznil, že jadrové elektrárne nikdy a nikde nesmú byť terčom teroristického útoku. 

Po pretrhnutí Kachovskej priehrady na rieke Dneper, ku ktorému došlo 6. júna, bolo vodou zaplavené rozľahlé územie Chersonskej oblasti, tisíce ľudí boli nútené evakuovať sa a objavili sa aj obavy z ekologickej katastrofy i vypuknutia epidémií infekčných chorôb.

Voda z kachovskej vodnej nádrže bola určená aj na ochladzovanie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je vzdialená len niekoľko kilometrov. Miestne obyvateľstvo sa preto teraz obáva jadrovej havárie. Ukrajinské úrady však ubezpečujú, že situácia je pod kontrolou.

8:07 Ukrajinské jednotky zaútočili na most medzi Chersonskou oblasťou a Krymom

Ukrajinské jednotky podnikli útok na most, ktorý spája Ruskom nezákonne anektovaný polostrov Krym s Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedol Moskvou dosadený šéf Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

Útok na Telegrame potvrdil aj Moskvou dosadený gubernátor okupovaného Krymu Sergej Axionov, podľa ktorého si nočné ostreľovanie nevyžiadalo žiadne obete. Podľa denníka The Guardian bol terčom útoku Čonharský most.

Saľdo naznačil, že Ukrajinci na most útočili strelami dlhého doletu Storm Shadow. Tieto strely Kyjevu v máji dodala Británia. Útok údajne poškodil cestnú infraštruktúru a doprava musela byť odklonená na iný most.

The Guardian pripomína, že vlani v októbri došlo aj k výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Krasnodarský kraj a anektovaný Krym. Na moste vtedy vybuchol kamión a následne sa vznietili palivové nádrže na železničnej časti mosta. Časť mostovky pre autá sa zrútila. Podľa oficiálnych údajov zahynuli štyria ľudia.

Riaditeľ ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk na konci mája potvrdil účasť Kyjeva, keď uviedol, že SBU prijala určité opatrenia na odrezanie tejto pre Rusko dôležitej logistickej trasy.

7:41 Ukrajinská vojenská rozviedka potvrdila májový útok na svoje sídlo v Kyjeve

Ukrajinská vojenská rozviedka HUR potvrdila, že koncom mája Rusko podniklo raketový útok na jej sídlo v Kyjeve. Neuviedla však, aké boli dôsledky útoku, ani či bol pri ňom zranený aj riaditeľ HUR Kyrylo Budanov, ako to vtedy tvrdili niektoré ruské médiá, informuje agentúra DPA. 

Správy o útoku sa prvý krát objavili 29. mája tohto roku, medziinými ho hlásil aj šéf Kremľa Vladimir Putin. Ukrajinské úrady to vtedy nepotvrdili, ale svedkovia hlásili výbuchy z Rybaľského ostrova v Kyjeve, kde sa nachádza sídlo HUR. 

Hovorca HUR, celým názvom Hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (HUR MO), Andrij Jusov v stredu v ukrajinskej televízii priznal, že takémuto útoku koncom mája došlo. Podľa neho však nedosiahol zamýšľaný ani deklarovaný cieľ. Jusov ani teraz neuviedol, aké boli dôsledky ruského útoku s vysvetlením, že tak urobí až po skončení vojny. 

Hovorcovo vyhlásenie odznelo deň po tom, ako sa po niekoľkých týždňoch prvýkrát objavil v televízii náčelník HUR Kyrylo Budanov, ktorý mal byť podľa správ ruských propagandistických médií pri májovom útoku vážne zranený. Podľa agentúry DPA však na Budanovovi neboli v utorok badateľné žiadne zjavné následky zranení. 

Podľa zistení britského týždenníka The Economist Rusko od vlaňajšieho začiatku invázie na Ukrajinu zaútočilo na sídlo HUR už prinajmenšom dvakrát. Prvý raz v marci 2022 a druhý raz koncom mája 2023. Cieľom týchto útokov mala byť údajne eliminácia 37-ročného Kyryla Budanova. 

Po útoku z 29. mája, pri ktorom Rusi zaútočili na kyjevské sídlo HUR balistickými raketami, riadenými strelami a dronmi, prokremeľské médiá tvrdili, že Budanov bol ťažko zranený či dokonca upadol do kómy a že ho museli evakuovať do Nemecka. „The Economist môže potvrdiť, že ani jedno z týchto tvrdení nie je pravdivé,“ napísal britský týždenník. 

Podľa zdrojov The Economist sa Rusi Budanova pokúsili zabiť už najmenej desaťkrát. Šéf HUR sa totiž osobne angažuje v rôznych operáciách, ktoré vyvolávajú znepokojenie Kremľa, napríklad vo vysielaní dronov nad územie Ruska. 

Správy z predchádzajúceho dňa 21.6.2023:

17:45 Zelenskyj pre BBC: Postup Ukrajiny v protiofenzíve je pomalší, než sa očakávalo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že postup ukrajinských síl na bojisku je pomalší, než sa očakávalo. Upozornil však, že protiofenzíva nie je hollywoodsky film. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC.„Niektorí ľudia si myslia, že to je hollywoodsky film a očakávajú výsledky okamžite,“ povedal Zelenskyj pre BBC. Dodal, že v hre sú životy ľudí.

Ukrajina tvrdí, že počas protiofenzívy zatiaľ opätovne získala osem dedín v Záporožskej oblasti na juhu či Doneckej oblasti na východe krajiny. Zelenskyj uviedol, že postup nemá jednoduchý priebeh, pretože 200v000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia bolo zamínovaných ruskými silami.

„Bez ohľadu na to, ako ďaleko sa v našej protiofenzíve posunieme, nebudeme súhlasiť so zmrazeným konfliktom,“ povedal Zelenskyj a dodal, že to by pre Ukrajinu bol neperspektívny vývoj.

15:30 Putin avizoval, že do služby čoskoro nasadia rakety Sarmat

Ruský vodca Vladimir Putin povedal, že čoskoro nasadia do aktívnej služby novú generáciu balistických striel Sarmat. Tie sú schopné uniesť 10 i viac jadrových hlavíc, informuje spravodajský portál Sky News.

Vyjadril sa tak v prejave k absolventom vojenských akadémií, pričom povedal, že Rusko bude pokračovať v zlepšovaní ozbrojených síl na základe „neoceniteľných“ skúseností nadobudnutých počas špeciálnej vojenskej operácie, ako Kremeľ nazýva vojnu na Ukrajine, informuje na svojom webe televízia CNN.

SITA/Yegor Aleyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Najdôležitejšou úlohou je tu rozvoj jadrovej triády, ktorá je kľúčovou zárukou ruskej vojenskej bezpečnosti a globálnej stability,“ vyhlásil Putin. Zhruba polovica jednotiek a útvarov v Strategických raketových silách je podľa neho vybavená raketovými systémami Jars. „Vojaci sú prevybavovaní modernými raketovými systémami s hypersonickou hlavicou Avangard. V blízkej budúcnosti prevezmú bojovú službu prvé odpaľovacie zariadenia komplexu Sarmat s novou ťažkou raketou,“ dodal.

Raketa RS-28 Sarmat na tekutý pohon, ktorá má prezývku Satan 2, má 35 metrov a dolet 18-tisíc kilometrov. Je schopná uniesť prinajmenšom 10 hlavíc, ktoré môžu byť aj jadrové, pričom ich každú možno namieriť na iný cieľ. Tiež je schopná uniesť spomenutý hypersonický klzák Avangard. Strely mali nasadiť už minulý rok.

14:50 EÚ vyčlení 3,5 miliardy eur do fondu, cez ktorý vojensky pomáha Ukrajine

Európska únia vyčlení ďalších 3,5 miliardy eur do Európskeho mierového fondu (EMF), prostredníctvom ktorého vojensky pomáha Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Švédsko, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ, oznámilo, že členské štáty EÚ odobrili alokovanie ďalších financií do spoločného fondu, ktorý zriadili v roku 2021 na podporu partnerských krajín po celom svete. Štáty už vyčerpali zhruba 5,5 miliardy eur na vyzbrojenie Kyjeva – 3,6 miliardy eur šlo na úhradu nákladov spojených s poskytnutím vlastných zbraní Ukrajine a ďalšie dve miliardy eur na nákup munície.

Lídri európskeho bloku už na konci minulého roku pre potreby fondu vyčlenili dve miliardy eur. Teraz sa predbežne dohodli na poskytnutí ďalších 3,5 miliardy eur. Európsky mierový fond by mal fungovať do roku 2027.

Niektoré členské štáty tlačili na navýšenie limitu fondu s cieľom zabezpečiť dostatok peňazí na podporu armád partnerských krajín v Afrike a iných oblastiach.

Ukrajina dostala od členských štátov EÚ a tiež z fondu od začiatku ruskej invázie vlani vo februári pomoc v celkovej hodnote 15 miliárd eur. EÚ zároveň oznámila, že do konca tohto roka vycvičí 30.000 ukrajinských vojakov.

13:45 V Londýne sa začala konferencia o obnove Ukrajiny

Diplomati a podnikatelia z desiatok krajín sa v stredu zišli v Londýne s cieľom zhromaždiť finančné prostriedky na obnovu Ukrajiny.

Svetová banka podľa TASR odhaduje náklady na obnovu Ukrajiny na viac ako 400 miliárd dolárov. Táto suma sa pritom každým dňom bojov na Ukrajine zvyšuje – spolu s nárastom počtu ľudských obetí už 16 mesiacov trvajúcej vojny.

Viac sa dočítate .

11:50 Britské tajné služby: Rusko posilňuje obranu v okolí anektovaného Krymu

Rusko si buduje „dômyselnú obranu“ okolo anektovaného polostrova Krym, tvrdí britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej zvodke založenej na zisteniach tajných služieb. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News. 

Značné úsilie, ktoré v tomto zmysle Rusko vyvíja, podľa britského rezortu odzrkadľuje jeho obavy, že ukrajinské sily sú „schopné priamo zaútočiť“ na tento polostrov. Udržanie Krymu je pritom pre Moskvu jednou z deklarovaných priorít. 

Rozširovanie obranných zariadení, ktoré teraz Rusko realizuje na okupovaných územiach na Ukrajine a najmä na Kryme, zahŕňa podľa Londýna aj „rozsiahlu obrannú zónu v dĺžke deväť (kilometrov), ležiacu 3,5 kilometra severne od mesta Armiansk na úzkom páse zeme spájajúcom Krym s Chersonskou oblasťou“.

10:00 Ruskom dosadené úrady na Ukrajine hlásia 41 obetí záplav

Počet obetí záplav spôsobených pretrhnutím Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny sa v oblastiach pod ruskou kontrolou zvýšil na 41. Podľa agentúry AFP o tom informoval predstaviteľ ruskej okupačnej správy Andrej Alexejenko.

V oblastiach pod ukrajinskou kontrolou si záplavy vyžiadali najmenej 16 obetí. Ďalších 31 ľudí je nezvestných, vyplýva z bilancie zverejnenej ukrajinskými úradmi.

Po pretrhnutí Kachovskej priehrady na rieke Dneper, ku ktorému došlo 6. júna, bolo vodou zaplavené rozľahlé územie Chersonskej oblasti, tisíce ľudí boli nútené evakuovať sa a objavili sa aj obavy z ekologickej katastrofy i vypuknutia epidémií infekčných chorôb.

Ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec v utorok informoval, že zničenie priehrady Kachovskej vodnej elektrárne spôsobilo škody za 1,2 miliardy eur. Charakter škôd síce minister nešpecifikoval, ale uviedol, že o pitnú vodu prišiel približne milión ľudí.

9:50 Rusko obvinilo Ukrajinu z „teroristického útoku“ dronmi v Moskovskej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že obrannými systémami elektronického boja boli v noci na stredu zneškodnené tri bezpilotné lietadlá. Moskva to označila za „teroristický“ útok, ktorého terčom bola vojenská základňa neďaleko ruského hlavného mesta. Zo zodpovednosti za dronový útok Rusko obvinilo Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

„Dnešný pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok tromi bezpilotnými lietadlami na (vojenský) objekt v Moskovskej oblasti bol zmarený,“ uviedlo ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení. Dodalo, že všetky drony boli zostrelené obrannými systémami elektronického boja. Pri útoku nebol nikto zranený.

Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov pred tým informoval, že dva drony sa zrútili okolo 05.30 h miestneho času, keď sa priblížili k skladom vojenskej základne nachádzajúcej sa približne 50 kilometrov juhozápadne od Moskvy.

9:00 Rusko láka zločincov na front vidinou amnestie

Rusko legalizovalo nábor zločincov do vojenskej služby na Ukrajine a na front ich láka s vyhliadkou amnestie. Vyplýva to z dokumentu zverejneného v utorok na webovej stráne Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, informuje agentúra DPA.

Dokument sa netýka tých, ktorí boli v minulosti odsúdení „za teroristické a extrémistické činy“, ani tých, ktorí sa dopustili sexuálnych deliktov voči mladistvým.

Ruskí vojaci bojujúci na Ukrajine budú tiež zbavení trestného stíhania za menej závažné trestné činy, ako sú krádeže a podvody. Počas svojej služby by mobilizovaní vojaci a dobrovoľníci nemali byť obťažovaní úradmi.

Ďalej je možné vyhnúť sa vyšetrovaniu a zápisu v registri trestov v prípade, ak takíto vojaci získajú počas služby vyznamenanie či službu opustia v dôsledku zranenia alebo pri dosiahnutí príslušného vekového limitu.

8:30 Ruské bombardovanie Chersonskej oblasti zabilo dvoch civilistov

Dvaja ľudia zahynuli a osem ďalších utrpelo zranenia v dôsledku utorkového ruského bombardovania Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Napísal to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Oleksandr Prokudin. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa Prokudina ruskí vojaci na Chersonskú oblasť v priebehu uplynulého dňa zatočili 72-krát mínometmi, delostrelectvom, protitankovými raketami, dronmi, raketometmi Grad a lietadlami. „Ruská armáda cielila na obytné zóny obcí v oblasti,“ uviedol šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti.

Informácie z predchádzajúceho dňa 20. 6. 2023:

18:50 Slovenský parlament uznal hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 – 1933 za genocídu

Národná rada (NR) SR uznala hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 – 1933 za genocídu ukrajinského ľudu. V utorok popoludní poslanci odsúhlasili uznesenie. Píše sa v ňom, že hladomor bol spáchaný s úmyslom zničiť skupinu ľudí úmyselným nastolením životných podmienok, ktoré mali viesť k ich fyzickému zničeniu.

Zároveň si parlament uznesením pripomenul obete hladomoru a vyjadril solidaritu s ukrajinským ľudom. V mene občanov SR pozostalým a blízkym obetí vyjadril úprimnú sústrasť. Odsúdil pritom genocídne činy totalitného sovietskeho režimu, ktoré „viedli k smrti miliónov Ukrajincov a výrazne poškodili základy ukrajinskej spoločnosti“.

Okrem toho poslanci uznesením vyjadrili ľútosť aj nad aktuálnou vojnou Ruska proti Ukrajine. V uznesení sa píše, že Rusko porušuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a snaží sa ju zlikvidovať ako národný štát, zničiť identitu a kultúru jej národa. 

Parlament tiež odsúdil manipuláciu súčasného ruského režimu s historickou pamäťou týkajúcou sa hladomoru, ako aj všetky formy totalitarizmu. Vyjadril ľútosť, že aj na Slovensku stále niektorí inklinujú k totalitnému režimu a jeho predstaviteľom.

17:30 Ruské ostreľovanie zabilo záchranára v Chersonskej oblasti

Ruský útok počas obnovovacích prác v Chersonskej oblasti si v utorok vyžiadal smrť najmenej jedného záchranára a ďalších osem utrpelo zranenia. Ako uvádza spravodajský portál CNN, informoval o tom vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta.

„Ruská armáda strieľala na záchranárov, ktorí v Chersone čistili bahno“ po nedávnych záplavách spôsobených zničením Kachovskej priehrady, napísal Andrij Jermak na komunikačnej platforme Telegram.

„Naši neozbrojení hrdinovia vykonávali obnovovacie práce, keď ruskí teroristi spustili ťažkú paľbu. Zraneným poskytujú rýchlu zdravotnícku pomoc. Zabíjanie záchranárov počas odstraňovania jednej z najväčších katastrof spôsobených človekom je úbohým činom a prejavom strachu,“ dodal minister vnútorných záležitostí Ukrajiny Ihor Klymenko.

Chersonská oblastná prokuratúra uviedla, že pracovníci boli zamestnancami Štátnej záchrannej služby Ukrajiny a spustili „predbežné vyšetrovanie vo veci porušenia zákonov a zvyklostí vojny“.

Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dnipro zo 6. júna predstavuje jednu z najväčších priemyselných a ekologických katastrof v Európe za niekoľko desaťročí. Voda z priehrady vyhnala ľudí z domovov, ohrozila dodávky elektriny a spôsobila environmentálnu katastrofu.

17:00 Eurokomisia navrhla úpravu rozpočtu EÚ, 50 miliárd určila na podporu Ukrajiny

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok požiadala členské štáty EÚ, aby zmobilizovali ďalších 50 miliárd eur na podporu Ukrajiny v priebehu nasledujúcich štyroch rokov. EÚ v polovici plynutia sedemročného rozpočtu prehodnocuje výdavkové priority a reaguje na najnovšie výzvy a krízy, informuje spravodajca TASR.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

13:00 Ukrajina splnila dve zo siedmich podmienok na rokovania o vstupe do EÚ

Ukrajina splnila dve zo siedmich podmienok na to, aby mohla začať rozhovory o svojom vstupe do Európskej únie. Podľa agentúry Reuters sa to uvádza v hodnotiacej správe Európskej komisie, ktorá bude zverejnená v priebehu tohto týždňa, informuje TASR.

Správa podľa nemenovaných zdrojov z prostredia EÚ vyzdvihne pokrok, ktorý Ukrajina urobila i napriek prebiehajúcej ruskej invázii.

EÚ vlani udelila Ukrajine štatút kandidátskej krajiny Únie, pričom si stanovila sedem podmienok na začatie prístupových rokovaní. Okrem iného je medzi nimi i reforma ukrajinského súdnictva a obmedzenie korupcie, prijatie opatrení proti praniu špinavých peňazí a zabezpečenie práv menšín.

Hodnotiaca správa EK je v procese prístupových rokovaní kľúčovým bodom. Podporovatelia žiadosti Kyjeva o členstvo v Únii sa preto nádejajú, že by sa s rokovaniami mohlo začať už v decembri. Rozhodnúť o tom musí všetkých 27 členských štátov Únie.

„Správa sa bude niesť v pozitívnom svetle, keďže (Ukrajina) dosiahla určitý pokrok,“ povedali pre Reuters dvaja vysokopostavení predstavitelia EÚ, ktorí si želali zostať v anonymite. V správe budú napríklad zdôraznené niektoré „známejšie prípady boja proti korupcii“ na Ukrajine.

9:10 Ukrajinská armáda počas ruského nočného útoku zlikvidovala 28 z 30 dronov

Ruská armáda v noci na utorok vypálila na ciele na Ukrajine 30 bezpilotných samovražedných lietadiel. Ukrajinská protiletecká obrana podľa predbežných údajov zlikvidovala 28 z nich, informovala britská stanica BBC s odvolaním sa na zvodku ukrajinského generálneho štábu z utorka rána. 

Útoku bezpilotnými lietadlami bolo vystavené aj hlavné mesto Kyjev. Šéf tamojšej mestskej vojenskej správy Serhij Popko informoval, že počas náletu dronov na Kyjev bolo v okolí hlavného mesta bolo zastrelených približne 20 vzdušných cieľov.

„Podľa  obvyklej taktiky masívnych náletov prileteli drony na hlavné mesto vo vlnách z rôznych smerov. Nálet trval viac ako tri hodiny,“ objasnil Popko.

V statuse zverejnenom na kanále kyjevskej vojenskej správy v aplikácii Telegram Popko podotkol, že to bol len druhý útok dronov na Kyjev v mesiaci jún. Prvý takýto útok sa uskutočnil pred 18 dňami.        

8:00 Rusko v noci podniklo útoky cielené na východ i západ Ukrajiny

Rusko podniklo v noci vzdušné útoky na Ukrajinu, ktorých cieľom bol Kyjev a rôzne mestá ležiace od východu až po západ krajiny. Na väčšine územia Ukrajiny tak v noci hučali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi aj niekoľko hodín, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Vojenská správa Ľvova – mesta na západe Ukrajiny, ktoré leží len asi 70 kilometrov od Poľska a teda aj hraníc NATO – uviedla, že Rusi zasiahli počas noci kritickú infraštruktúru. V dôsledku útoku tam tiež vypukol požiar. Podľa predbežných informácií však neboli z Ľvova hlásené nijaké obete.

Šéf Záporožskej oblastnej vojenskej správy Jurij Malaško na sociálnej sieti Telegram uviedol, že cieľom ruských útokov bola telekomunikačná infraštruktúra a poľnohospodárske objekty. Ani v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny nehlásili bezprostredne žiadne obete.

Jeden civilista zomrel a jeden utrpel zranenia pri pondelkovom ruskom bombardovaní obce Junakivka v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. V obci Krasnopilľa ruské bombardovanie podľa vojenskej administratívy oblasti zranilo ďalších dvoch civilistov vrátane dieťaťa a poškodilo obytnú budovu. Informuje o tom web Kyiv Independent. Na Sumskú oblasť Rusko v pondelok zaútočilo 16-krát. Celkovo predstavitelia oblasti zaznamenali 101 explózií v siedmich obciach.

Celkový rozsah nočných útokov nebol bezprostredne známy, rovnako ako ani rozsah škôd. Reuters zároveň upozorňuje, že dané informácie nedokázal nezávisle overiť.

Informácie z predchádzajúceho dňa 19. 6.2023:

18:00 Ruskom dosadený predstaviteľ utrpel zranenia pri výbuchu auta na Kryme

Pri explózii auta na Kryme v pondelok utrpel zranenia Ruskom dosadený predstaviteľ. Podľa spravodajského portálu CNN o tom informovali Kremľom podporované úrady v okupovanej ukrajinskej Zaporižžskej oblasti.

Asistent takzvaného „vicepremiéra“ okupovanej Zaporižžskej oblasti Vladimir Jepifanov bol v čase výbuchu na diaľnici na Kryme v aute s dvoma pasažiermi, oznámil miestny Ruskom dosadený predstaviteľ Vladimir Rogov. Všetci traja muži utrpeli zranenia a vážne popáleniny, uviedol Rogov prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram.

„Dnes skoro ráno (okolo 4:00) explodovalo na Jevpatorijskej diaľnici v Simferopole auto, v ktorom cestoval asistent podpredsedu vlády pre hospodársky rozvoj Zaporižžskej oblasti a zároveň kandidát na poslanca za stranu Jednotné Rusko Vladimir Jepifanov,“ napísal Rogov.

Vo svojom príspevku na Telegrame uviedol, že oficiálna príčina výbuchu zatiaľ nebola stanovená, no plynovú nádrž v aute podľa neho v nedeľu skontrolovali na čerpacej stanici v Simferopole.

17:30 Ukrajina môže protiofenzívou vylepšiť svoju vyjednávaciu pozíciu, myslí si Stoltenberg

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg považuje úspech ukrajinskej protiofenzívy za základ pre silnú vyjednávaciu pozíciu Ukrajiny v rokovaniach s Ruskom. Uviedol to v pondelok počas návštevy Berlína. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Čím viac územia dokážu Ukrajinci oslobodiť, tým silnejší budú nakoniec pri rokovacom stole, “povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii po boku nemeckého kancelára Olafa Scholza.

„Všetci chceme, aby sa táto vojna skončila. Spravodlivý mier však nemôže znamenať zmrazenie konfliktu a prijatie dohody diktovanej Ruskom,“ dodal. NATO podľa jeho slov stojí pri Ukrajine a podporuje jej právo na sebaobranu zakotvené v Charte OSN.

Ukrajinskej armáde sa počas dvoch týždňov ofenzívnych akcií na frontoch smerom na mestá Berďansk a Melitopol podarilo oslobodiť osem ukrajinských obcí, zosumarizovala v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

SITA/AP Photo/Markus Schreiber

10:40 Rusko po zničení Kachovskej priehrady preskupuje svoje jednotky

Ruská armáda „s najväčšou pravdepodobnosťou“ začala s presúvaním svojich vojakov z východného brehu rieky Dneper na Ukrajine na iné úseky frontovej línie, uviedlo v pondelok ministerstvo vnútra v Londýne s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. 

Podľa britského rezortu obrany to Rusko vníma tak, že po zničení Kachovskej priehrady v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti a následných rozsiahlych záplavách je väčší ukrajinský útok cez rieku Dneper menej pravdepodobný.

Indície naznačujú, že Kachovskú priehradu zničilo Rusko, ktoré však z toho obviňuje Ukrajinu. Vo vyhlásení ministerstva sa ďalej uvádza, že Moskva aktuálne presúva väčšie jednotky z východného brehu Dnepra do Záporožskej oblasti a k mestu Bachmut v Donbase.

Medzi jednotkami, ktoré sa podľa britských tajných služieb presúvajú do iných oblastí, sú zrejme aj „tisíce vojakov 49. divízie vrátane 34. motorizovanej brigády, ako aj výsadkového vojska a jednotiek námornej pechoty.“

9:20 Všetky Patrioty na Ukrajine fungujú a zostreľujú ruské rakety, vyhlásil Zelenskyj

Všetky systémy protivzdušnej obrany  Patriot, ktoré Spojené štáty dodali Ukrajine v apríli tohto roka, stále fungujú, uviedol v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje v pondelok na základe správy denníka The Guardian.

„Sú stále tu, stále všetky fungujú a zostreľujú ruské rakety. Nebol zničený ani jediný patriot, “povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom prejave.

SITA/AP Photo/David Keaton

Zelenskyj zároveň v nedeľu poďakoval všetkým „obrancom (ukrajinského) neba“ vrátane pilotov, pripomína Guardian. Ukrajinskí vojenskí piloti podľa neho počas uplynulého týždňa podnikli „viac než 100 skupinových náletov na nepriateľské pozície a zázemie (nepriateľa), “pričom boli zničené takmer tri desiatky ruských rakiet a asi 50 útočných bezpilotných lietadiel.

9:00 Vývoj na bojiskách naznačuje, že Ukrajina prehodnocuje svoje taktiku

Maľarová v pondelok na sociálnych sieťach osobitne potvrdila, že ukrajinská armáda dobyla dedinu Piatychatky na juhu Záporožskej oblasti. Jej stratu cez víkend medzičasom priznal Ruskom vymenovaný šéf okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov, ale ruské ministerstvo obrany ešte v nedeľu ráno tvrdilo, že pokus ukrajinských jednotiek o ovládnutie tejto obce bol ruskými vojakmi odrazený. Podľa Maľarovej ukrajinskí vojaci postúpili v smere na mesto Tavrijsk celkovo až o sedem kilometrov, pričom oslobodená oblasť na juhu má rozlohu 113 kilometrov štvorcových.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze vývoja situácie na ukrajinských bojiskách naznačuje, že ukrajinská armáda pozastaví alebo už pozastavila svoje útoky, aby prehodnotila svoju taktiku.

Analytici ISW sa pri tomto tvrdení odvolali na slová šéfa estónskej vojenskej rozviedky plukovníka Marga Grosberga a na článok amerického denníka Wall Street Journal zo 17. júna, kde sa tiež konštatuje v posledných dňoch došlo v prestávke v ukrajinských útokoch. „Tieto správy sa zhodujú s nedávnymi pozorovaniami ISW o rozsahu a prístupe ukrajinských protiútokov na južnej a východnej Ukrajine, “napísala ISW.  Autori súhrnu ISW pripomínajú, že oni i ďalší experti konštatujú, že ukrajinská armáda zatiaľ nenasadila do bojov väčšinu svojich záloh.

„Operačné pauzy sú pri veľkých ofenzívach bežné a táto pauza neznamená koniec ukrajinskej protiofenzívy, domnievajú“ sa analytici ISW. V tej istej správe sa zároveň píše, že ukrajinské jednotky za posledných 24 hodín pokračovali v útoku na štyroch úsekoch frontu a na niektorých miestach mierne postúpili. ISW sa odvoláva na vyhlásenia strán a zábery z geolokačných družicových systémov.

8:00 Ruská armáda stratila ďalších 630 vojakov

Ruské ozbrojené sily na Ukrajine za uplynulý deň podľa Kyjiva stratili ďalších 630 vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruskej armády od začiatku vojny sa tak zvýšil na 220 450, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o päť tankov, šesť obrnených bojových vozidiel pechoty, osemnásť delostreleckých systémov, šesť protileteckých systémov a jeden vrtuľník

Od začiatku invázie ruské ozbrojené sily na Ukrajine podľa Kyjiva celkovo stratili 3 989 tankov, 7 735 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 865 delostreleckých systémov, 370 protileteckých systémov a 305 lietadiel.

7:40 Ruské bombardovanie Sumskej oblasti zabilo muža a jeho štvorročného syna

Ruské bombardovanie Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny v nedeľu večer zabilo muža a jeho štvorročného syna. Uviedol to úrad regionálneho prokurátora. Podľa starostu mesta Bilopilľa Jurija Zarka otec a syn bežali do krytu, keď bomba explodovala tri metre od nich. „Otec zomrel na mieste a dieťa v rukách zdravotníkov cestou do nemocnice," konštatoval starosta. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Správy z predchádzajúceho dňa 18.6.2023:

19:25 Prigožin: Z vojenskej služby už prepustili 32 000 bývalých väzňov

Z ruských väzňov naverbovaných do vojenskej služby na Ukrajine sa podľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny už 32 000 vrátilo domov. Svoju zmluvu a bojovú misiu splnili, uviedol v nedeľu šéf skupiny Jevgenij Prigožin. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Ženy a aktivisti za ľudské práva predtým vyjadrovali znepokojenie nad tým, že toľko odsúdených zločincov vrátane vrahov a iných násilníkov dostane milosť a predčasne sa vrátia do ruskej spoločnosti. Niektorí už spáchali ďalšie vraždy.

Šéf vagnerovcov však tvrdí, že vojenská služba je aj veľkým resocializačným programom. V nedeľňajšom vyjadrení vyhlásil, že prepustení sa po návrate dopustili len 83 trestných činov, čo je podľa neho 80-krát menej v porovnaní s väzňami, ktorí s dostanú na slobodu po odpykaní si trestu.

Prigožin sa osobne podieľal na verbovaní delikventov vo väzniciach. Keď odsúdení podpísali zmluvu na vojenskú službu, dostali milosť od ruského prezidenta Vladimira Putina. Podmienkou bolo najmenej šesť mesiacov nasadenia v bojových operáciách na Ukrajine.

19:05 Na obnovu Ukrajiny bude potrebných „4000 miliárd dolárov“

Spojené kráľovstvo bude v stredu 21. júna hostiteľom Konferencie o obnove Ukrajiny, na ktorej budú účastníci diskutovať o rekonštrukcii krajiny po skončení ničivej ruskej vojny. Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková v nedeľu pre britskú televíziu Sky News povedala, že na to bude „potrebných 4000 miliárd dolárov“, teda štyri bilióny dolárov.

Britský premiér Rishi Sunak preto v nedeľu vyzve investorov a podnikateľských lídrov, aby „urýchlene zapojili inovatívnosť a tvorivosť“ a pomohli s obnovou spustošenej Ukrajiny.

Vasylenková v rozhovore so žurnalistkou televízie Sky News Sophy Ridgeovou uviedla, že jej krajina je v tomto období „vojnovou zónou“.

„Milióny detí sú odlúčené od svojich otcov, ktorí bojujú na fronte, alebo sú v zahraničí v krajinách ako Spojené kráľovstvo, kde hľadajú útočisko, kým ich otcovia sú pripravení bojovať na Ukrajine,“ vyhlásila Vasylenková.

K téme finančných nákladov na obnovu Ukrajiny povedala, že bude treba 4000 miliárd dolárov. „Ale, samozrejme, každý deň a každú noc pokračujú boje, pokračuje ostreľovanie, vinou Ruska. Všetko toto spôsobuje spúšť, masové ničenie kritickej infraštruktúry potrebnej pre chod krajiny, pre život komunít,“ vysvetlila. Dodala, že cesty sú „najväčšou úlohou“, ak majú komunity fungovať, ale obnoviť treba aj školy a nemocnice.

Podľa slov Vasylenkovej je prebiehajúca ukrajinská protiofenzíva „intenzívna“ a zakaždým, keď ukrajinské sily dosiahnu nejaký územný zisk, Rusko vypáli na mestá rakety.

15:15 Rusko aj Ukrajina utrpeli podľa Británie v bojoch veľké straty

Rusko a Ukrajina majú v počiatočnom štádiu ukrajinskej protiofenzívy veľké straty. Konštatuje to správa britského ministerstva obrany o vojne na Ukrajine. Ruské straty sú podľa britskej vojenskej rozviedky pravdepodobne na najvyššej úrovni od marcovej bitky o mesto Bachmut.

Najintenzívnejšie boje sa podľa Londýna sústreďujú v Zaporižžskej oblasti, okolo Bachmutu a vo východnej Doneckej oblasti. Ukrajina v týchto oblastiach vedie ofenzívu a „urobila malý pokrok,“ konštatuje britská rozviedka a dodáva, že aj ruské sily vedú na juhu Ukrajiny „relatívne účinné obranné operácie“.

Medzičasom predstaviteľ Ruskom dosadenej administratívy v Zaporižžskej oblasti Vladimir Rogov v nedeľu informoval, že ukrajinské sily získali kontrolu nad obcou Piatychatky.

14:30 Ukrajina obsadila dedinu v Záporožskej oblasti

Ukrajina opätovne dobyla dedinu Pjatychatky v Záporožskej oblasti na juhu krajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky denníka The Guardian, ktoré sa odvolávajú na na Ruskom dosadeného predstaviteľa v tejto oblasti Vladimira Rogova.

Rogov uviedol, že ukrajinské sily túto obec obsadili a zaujali opevnené pozície. Dodal, že ruské delostrelectvo na Ukrajincov útočí a ťažké boje v Záporožskej oblasti pokračujú.

Ukrajina sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila a Reuters nebola schopná tieto informácie overiť z nezávislých zdrojov.

V prípade potvrdenia týchto správ by to bol pre Kyjev prvý zisk v tejto oblasti od začiatku ukrajinskej protiofenzívy, píše The Guardian.

9:30 Ukrajinské sily zničili muničný sklad v Chersonskej oblasti, uviedli úrady

Ukrajinské sily zničili muničný sklad neďaleko ruskom okupovaného prístavného mesta Heničesk v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala v nedeľu z webovej stránky denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na ukrajinské úrady.

„Naše ozbrojené sily ráno zasadili dobrý úder – a veľmi hlasný – v dedine Rykove v Heničeskom okrese na dočasne okupovanom území Chersonskej oblasti,“ uviedol hovorca odeskej vojenskej správy Serhij Bratčuk vo videozázname, ktorý bol zverejnený v nedeľu. Bratčuk dodal, že na mieste sa nachádzal významný muničný sklad, ktorý bol však zničený.

9:00 Šojgu pripustil, že ruské jednotky majú málo tankov

Ruské jednotky trpia nedostatkom tankov, pripustil ruský minister obrany Sergej Šojgu v čase, keď na juhu a východe Ukrajiny pokračuje protiofenzíva Kyjeva aj za pomoci západnej vojenskej techniky. V sobotu o tom informoval britský denník The Guardian.

Šojgu na návšteve vojenskej továrne na západe Sibíri uviedol, že produkciu obrnených vozidiel je potrebné zvýšiť. Zvýšenie výroby tankov je podľa neho nevyhnutné v záujme „naplnenia potrieb ruských síl podieľajúcich sa na špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine. Podobne sa začiatkom tohto týždňa vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin.

Kyjev medzitým hovorí o ťažkých stratách, ktoré mali ukrajinské jednotky spôsobiť okupantovi, pripomína denník. Ukrajina sa protiofenzívou snaží opätovne získať južné a východné územia, ktoré počas vojenskej ofenzívy obsadila Moskva.

Informácie z predchádzajúceho dňa (17.6.2023):

18:40 Africkí lídri pricestovali do Ruska, kde chcú viesť mierové rozhovory

Delegácia afrických lídrov pricestovala v sobotu do Ruska, kde chce presadiť mier na Ukrajine. V predchádzajúci deň navštívili Kyjev a stretli sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Skupina lídrov, vedená prezidentom Juhoafrickej republiky (JAR) Cyrilom Ramaphosom, pristála na letisku v Petrohrade, uviedol jeho úrad. Na sobotu je plánované aj stretnutie delegácie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

V skupine sú takisto lídri z Egypta, Konžskej republiky, Senegalu, Zambie, Ugandy a ostrovného štátu Komory. Nádej, že misia zameraná na sprostredkovanie mieru na Ukrajine bude po takmer 16 mesiacoch vojny úspešná, je mizivá.

Rusko sa však mimoriadne snaží posilniť vzťahy s africkými krajinami, keďže západné mocnosti ho ekonomicky a diplomaticky izolujú. Trestajú ho tak za napadnutie Ukrajiny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov koncom mája navštívil Keňu, Mozambik, Burundi a JAR. Horlivo je očakávaný aj summit hospodárskeho zoskupenia krajín BRICS, ktorý sa bude konať v auguste v JAR. Okrem nej do tohto zoskupenia patrí tiež Brazília, Rusko, India a Čína.

Africká delegácia sa strela v piatok v Kyjeve so Zelenským. Ukrajinský prezident odmietol návrh delegácie, že by mal rokovať s Moskvou. Vyhlásil, že žiadne rokovania sa konať nebudú, kým sú ruskí vojaci na ukrajinskom území, vrátane Krymského polostrova.

Ruská armáda počas návštevy africkej delegácie v piatok v Kyjeve znovu vypálila rakety na ukrajinskú metropolu.

Krajiny východnej Afriky obzvlášť silne závisia od vývozu obilnín a hnojív z Ruska a Ukrajiny. V Afrike vládnu obavy z nového nárastu cien, pretože obilnín sa z oboch štátov v dôsledku vojny vyváža menej.

18:15 Kremeľ je otvorený dialógu s Macronom a Scholzom

Kremeľ podporuje dialóg s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to povedal s tým, že od nich dosiaľ nedostali žiadne návrhy na rozhovory. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Scholz a Macron uviedli, že je dôležité pokračovať v dialógu s Ruskom a my tento názor podporujeme, ale zatiaľ neprišli žiadne konkrétne návrhy. Prezident včera povedal, že zostáva otvorený komunikácii,“ povedal Peskov počas telefonátu s novinármi.

Nemecký kancelár minulý týždeň avizoval, že plánuje v blízkej budúcnosti hovoriť s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Ako tiež povedal, podmienkou pre mierové rokovania je, aby Rusko stiahlo vojakov z ukrajinského územia. „Rokovanie je v poriadku, ale otázka je, kto s kým a o čom vyjednáva. A čo nie je rozumné, je nútiť Ukrajinu, aby akceptovala, že zaberanie pôdy Putinom je povolené a akceptované,“ dodal nemecký kancelár.

17:11 Na porazenie Ruska je potrebných viac presnejších zbraní, apeluje námestník ministra obrany

Ukrajina potrebuje presnejšie zbrane s dosahom 200 kilometrov, aby mohla posilniť svoju ofenzívu. Vo videu na platforme Telegram to povedal námestník ukrajinského ministra obrany Volodymyr Havrylov, informuje spravodajský portál CNN.

Technik ukrajinskej 68 brigády oddychuje po nočnej službe, Donecká oblasť, 17.6.2023.

Od začiatku vojny „uplynul viac ako rok a my sme presvedčení, že porazíme ruských útočníkov spolu s našimi partnermi, ktorí nám poskytujú všetko, čo potrebujeme,“ dodal námestník.

15:47 Ruský raketový útok v Charkovskej oblasti zabil 2 dobrovoľníkov v aute

Gubernátor Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny Oleh Synehubov informoval, že pri ruskom raketovom útoku na malú dedinu zahynuli v sobotu dvaja ľudia v aute. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Synehubov predtým na platforme Telegram uviedol, že pri zásahu auta ruskou protitankovou riadenou strelou zahynuli štyria ľudia.

Auto smerovalo k dedine Hurjiv Kozačok, ktorá sa nachádza blízko hranice s Ruskom. Gubernátor v aktualizovanom príspevku na Telegrame spresnil, že o život prišli v aute dvaja dobrovoľníci  42-ročný muž a 53-ročná žena.

Ukrajina oslobodila vlani na jeseň mnoho dedín a miest v Charkovskej oblasti, ale odvtedy ruská armáda často túto oblasť ostreľuje. Ničí tam životne dôležitú infraštruktúru a zbíja obyvateľov.

13:48 Ukrajinské drony zaútočili na ropovod, tvrdí gubernátor

Gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexander Bogomaz tvrdí, že tri ukrajinské drony zaútočili na ropovod Družba. Informuje o tom spravodajský portál Sky News. Útok sa odohral v noci a zameral sa na čerpaciu stanicu v Novozybkovskom okrese, uviedol gubernátor. Ruská protivzdušná obrana podľa neho drony zničila.

12:20 Ukrajinská armáda zajme päť až desať ruských vojakov denne, píše Kyiv Post

Ukrajinská armáda zajala denne vo východnom regióne Donbas a v južnej Záporožskej oblasti Ukrajiny päť až desať ruských vojakov. V piatok o tom informoval spravodajský portál Kyiv Post, na ktorý sa odvolala britská televízia Sky News.

V priebehu týždňa bolo chytených celkovo vyše 70 ruských vojnových zajatcov, dodal portál. Ukrajina podniká protiofenzívu proti ruským okupačným silám na niekoľkých úsekoch frontu.

Kyiv Post si prezrel 31 videí zverejnených ukrajinskými ozbrojenými silami a zistil, že väčšina ruských vojakov sa vzdala, keď ukrajinská pechota obsadila ich pozície.

Množstvo videí zachytáva, ako ukrajinskí vojaci odvádzajú Rusov do zajatia, nariaďujú im vyzliecť si vrchné oblečenie a podrobujú ich telesnej prehliadke od hlavy po päty. Po nej vojnových zajatcov zakryjú a spútajú im ruky vojenskou páskou, napísal Kyiv Post.

11:20 Rusko posilňuje sily s útočnými vrtuľníkmi na juhu Ukrajiny

Od začiatku ukrajinskej protiofenzívy Rusko posilnilo svoje sily s útočnými vrtuľníkmi na juhu Ukrajiny. V pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany, ktoré na svojej webstránke cituje denník The Guardian. Podľa snímok oblasti na letisku v Berďansku, zhruba 100 kilometrov za frontovou líniou, nasadilo Rusko viac ako 20 ďalších útočných vrtuľníkov, konštatuje rezort.

Ministerstvo v Londýne tiež uvádza, že Rusko pravdepodobne „získalo dočasnú výhodu na juhu Ukrajiny, najmä útočnými vrtuľníkmi, ktoré proti pozemným cieľom používajú rakety s dlhším doletom“.

8:50 Ukrajina dosahuje na juhu taktické úspechy

Ukrajinské sily dosahujú taktické úspechy v protiofenzíve na juhu Ukrajiny. Uviedla to námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, na ktorú sa odvoláva web denníka The Guardian.

„Prakticky vo všetkých sektoroch, kde naše jednotky útočia na juhu, zaznamenali taktické úspechy. Postupne napredujú. Momentálne je postup do dvoch kilometrov v každom smere,“ vysvetlila Maľarová.

V zničenom meste Bachmut, ktoré v máji dobyli Rusi, sa ukrajinské sily snažia vytlačiť ruské sily z predmestí. Rusko oficiálne neuznalo ukrajinské postupy a namiesto toho vyhlásilo, že za 24 hodín spôsobilo ukrajinským silám ťažké straty.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pochválil úspechy jeho síl. „Každý vojak, každý nový krok, ktorý urobíme, každý meter ukrajinskej zeme oslobodený od nepriateľa je nanajvýš dôležitý,“ povedal tiež prezident

Správy z predchádzajúceho dňa 16.6.2023:

20:14 Delostrelecké útoky na Cherson zranili najmenej 23 civilistov

Najmenej 23 ľudí zranilo v piatok popoludní masívne ruské delostrelecké bombardovanie mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Podľa ukrajinských predstaviteľov medzi zranenými sú aj tri deti. 

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uviedol, že ruské údery zasiahli tri rôzne časti Chersonu, pričom poškodili zdravotnícke zariadenie a materskú školu. Informuje o tom portál cnn.com.

19:31 USA nevidia náznaky, že by sa Rusko pripravovalo na použitie jadrovej zbrane

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok vyhlásil, že nie sú žiadne náznaky, že by sa Rusko chystalo použiť jadrové zbrane. Spojené štáty preto podľa Blinkena nevidia dôvod na zmenu svojho postoja v tejto záležitosti.

Ako informovala agentúra Reuters, Blinkenovo vyjadrenie bolo zverejnené po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v piatok na ekonomickom fóre v Petrohrade potvrdil, že Rusko už do Bieloruska dodalo prvú časť taktických jadrových hlavíc, ktoré majú byť rozmiestnené na bieloruskom území.

Putin pred časom deklaroval, že Rusko môže použiť jadrové zbrane, ak dôjde k ohrozeniu jeho územnej celistvosti, nezávislosti a zvrchovanosti a samotnej existencie štátu. „V prvom rade však takúto potrebu nemáme. Po druhé, už samotný fakt diskusie o tejto téme znižuje možnosť zníženia prahu pre použitie zbraní,“ vyhlásil vtedy.

18:34 Putin potvrdil, že prvé taktické jadrové hlavice sú už v Bielorusku

Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok potvrdil, že do Bieloruska bola dodaná prvá časť taktických jadrových hlavíc, ktoré majú byť rozmiestnené na bieloruskom území, informovala agentúra AFP.

„Je to len prvá časť. Úlohu splníme v plnom rozsahu do konca roka,“ prisľúbil Putin vo vystúpení adresovanom delegátom na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre (PMEF-23).

SITA/Belarusian Presidential Press Office via AP

Západom neuznávaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko tento týždeň vyhlásil, že Moskva poskytla Minsku jadrové zbrane „trikrát silnejšie ako Hirošima a Nagasaki“.

„Jedna bomba je trikrát silnejšia. To je, ja neviem, pod milión ľudí, ktorí naraz zomrú. Nedajbože, aby som sa v súčasnej dobe musel rozhodovať o použití týchto zbraní. Ale nebude žiadne váhanie, ak by došlo k agresii proti nám,“ povedal Lukašenko.

Na plenárnom zasadnutí PMEF-23 Putin tiež vyhlásil, že Rusko má veľký počet jadrových zbraní a ich zásoby nezníži - napriek tomu, že NATO chce znížiť počet jadrových zbraní.

„Máme viac takýchto zbraní ako krajiny NATO. Oni to vedia a neustále nás vyzývajú, aby sme začali rokovania o znížení ich počtu,“ vyhlásil Putin, pričom podľa tlačovej agentúry RIA Novosti následne použil vulgárne slovné spojenie z ľudového jazyka vo význame kašľať na nich.

18:00 Rusko priznalo ukrajinské útoky na pomedzí Záporožskej a Doneckej oblasti

Ruská armáda v piatok oznámila, že odrazila päť ukrajinských útokov pri osadách Rivnopiľ a Urožajne, teda v oblastiach, ktoré doteraz ovládala. TASR správu prevzala z agentúry AFP, podľa ktorej to môže znamenať napredovanie ukrajinských jednotiek.

Aktuálne boje na týchto miestach podľa AFP naznačujú, že Ukrajincom sa podarilo zatlačiť ruské obranné línie v tejto oblasti na pomedzí Záporožskej a Doneckej oblasti, avšak niekoľko desiatok kilometrov južnejšie majú Rusi silnejšie opevnené obranné línie.

Osady Rivnopiľ a Urožajne sa nachádzajú v blízkosti dedín, o ktorých Ukrajina minulý týždeň uviedla, že sa jej ich podarilo opätovne získať. Ruský prezident Vladimir Putin opakovane tvrdí, že ukrajinská protiofenzíva zlyháva – hoci Kyjev hovorí o ziskoch na bojisku.

Ukrajinská armáda vo štvrtok vyhlásila, že protiofenzíva pokračuje aj napriek silnému odporu ruských jednotiek. Podľa analytikov Ukrajina ešte nenasadila do boja hlavnú časť svojich jednotiek a v súčasnosti pravdepodobne iba testuje ruskú obranu.

16:50 Brusel dúfa, že ruský útok na Kyjevskú oblasť v čase návštevy afrických lídrov im otvorí oči

Európska únia dúfa, že piatkový ruský raketový útok proti Kyjevskej oblasti v čase, keď mesto navštívila africká mierová misia, donútil afrických lídrov „jasne si uvedomiť“ zámery Moskvy. „Myslím si, že ich (afrických lídrov) to núti veľmi jasne si uvedomiť, kto je agresor a ako sa tento agresor správa, aké sú jeho zámery,“ povedal hovorca Európskej komisie Peter Stano. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Delegácia afrických štátov, ktorú vedie juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, v piatok pricestovala na Ukrajinu. Ide o africkú mierovú misiu s cieľom rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ich ďalšou zástavkou má byť Petrohrad, aby hovorili s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom. Členmi delegácie sú okrem juhoafrickej hlavy štátu aj lídri Senegalu, Egypta, Konga, Ugandy, Komor a Zambie. Niekoľko hodín po ich príchode na Ukrajinu Rusko zaútočilo na Kyjivskú oblasť dvanástimi raketami, pričom všetky ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila.

15:36 Protiofenzíva je náročná, všade sú míny

Ambiciózna ofenzíva Ukrajiny s cieľom získať naspäť Ruskom okupované územia sa ukazuje ako ťažká úloha proti mínovým poliam, dobre pripravenej obrane a prevahe ruského letectva. Informuje o tom denník The Wall Street Journal.

Po prvých sondážnych útokoch, ktoré priniesli zmiešané výsledky, ukrajinské sily v posledných dňoch útoky väčšinou pozastavili, pretože velitelia sa poučili z uplynulých dvoch týždňov a pokúšajú sa prísť na to, ako preraziť ruské línie bez veľkých strát. V Zaporižžskej oblasti na juhu a v Doneckej na východe sa ukrajinské jednotky stále prebojovávajú cez prvé obranné línie Ruska a zatiaľ nedosiahli hlavnú líniu ruských opevnení, konštatuje The Wall Street Journal.

Niektoré z doterajších taktických úspechov Ukrajinci dosiahli pri obci Blahodatne a ďalších dedinách pozdĺž rieky Mokri Jaly. Prielom v tejto oblasti by pritom mohol ukrajinským silám umožniť postup na prístavné mestá Mariupoľ a Berďansk, čo by ohrozilo ruskú kontrolu nad juhom krajiny.

13:58 Ukrajina hlási štyri obete a dvoch zranených pri ostreľovaní Chersonskej oblasti

Štyri osoby zahynuli a ďalšie dve utrpeli zranenia počas ruského ostreľovania zaplavených oblastí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zranené sú dve ženy vo veku 69 a 86 rokov, oznámila civilno-vojenská správa oblasti v aplikácii Telegram. Časť Chersonskej oblasti, ktorú má pod kontrolou Ukrajina, bola zaplavená po minulotýždňovom poškodení priehradného múra Kachovskej vodnej nádrže. Záchranárske práce tam pokračujú, avšak Moskva túto oblasť opakovane ostreľuje.

Ukrajinské krízové stredisko v piatok oznámilo, že záplavová voda ustupuje a jej hladina klesla na 1,67 metra. Pod vodou je však ešte 30 dedín, z toho 17 pod kontrolou Ruska.

12:22 Putin je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Prezident Putin bol a je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o možných scenároch riešenia ukrajinského problému,“ citovala agentúra Interfax Peskova. Hovorca sa takto vyjadril deň pred návštevou afrických lídrov, ktorý majú Putinovi v sobotu predstaviť novú mierovú iniciatívu.

SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusko dlho tvrdí, že je otvorené rokovaniam, no trvá na tom, že Ukrajina musí uznať novú realitu na bojisku, kde jeho sily ovládajú 18 percent ukrajinského územia. Moskva vlani na jeseň anektovala štyri oblasti na východe a juhu Ukrajiny a ešte v roku 2014 Krymský polostrov. 

Delegácia afrických lídrov má v piatok v Kyjeve rokovať aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a v sobotu sa v Petrohrade stretne s Vladimirom Putinom.

11:48 Rusko raketami útočilo na Kyjev, jeho obrana zostrelila aj rakety Kinžal

Rusko v piatok päť raketami útočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to považuje za odkaz Moskvy pre lídrov afrických krajín, ktorí pricestovali na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ukrajinská armáda oznámila, že v piatok nad Kyjevom zostrelila šesť ruských hypersonických rakiet Kinžal, šesť striel Kalibr a dva prieskumné drony. Kyjevský starosta Vitalij Kličko predtým hlásil výbuch v mestskej časti Podil. V meste na útok v tom čase upozorňovali sirény leteckého poplachu.

Lídri afrických štátov vrátane prezidenta Juhoafrickej republiky Cyrila Ramaphosu pricestovali do Kyjeva v rámci mierovej iniciatívy na urovnanie konfliktu na Ukrajine. Počas útoku sa museli presunúť do krytov, napísala britská spravodajská stanica Sky News.

Ruský prezident Vladimir „Putin 'buduje dôveru' spustením najväčšieho raketového útoku na Kyjev za posledné týždne, presne počas návštevy afrických lídrov v našom hlavnom meste,“ uviedol Kuleba. Podľa jeho slov sú ruské rakety odkazom pre Afriku, že Rusko chce viac vojny, nie mier.    

10:52 Juhoafrický prezident pricestoval do Kyjeva

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa pricestoval v piatok na Ukrajinu. V Kyjeve by sa mal stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Kancelária juhoafrického prezidenta zverejnila na sociálnych sieťach zábery z príchodu Ramaphosu na železničnú stanicu v okolí Kyjeva. Tam ho privítal osobitný ukrajinský vyslanec a veľvyslanec Juhoafrickej republiky.

Ramaphosu na ceste sprevádza senegalský prezident Macky Sall, prezident Zambie Hakainde Hichilema a predseda Africkej únie a prezident Komorského zväzu Azali Assoumani.

Traja ďalší lídri – ugandský prezident Yoweri Museveni, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a prezident Konžskej republiky Denis Sassou Nguesso – sa napokon z návštevy stiahli a vyslali svojich zástupcov.

Agentúra Reuters informovala, že lídri afrických štátov chcú zrejme predstaviť svoju iniciatívu na zorganizovanie mierových rokovaní s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. V sérii "opatrení na budovanie dôvery" je aj návrh na pozastavenie platnosti zatykača na Putina, ktorý vydal Medzinárodný trestný súd v Haagu.

9:20 Na hranice v Belgorodskej oblasti boli nasadení čečenskí bojovníci

Čečenskí bojovníci boli nasadení v ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou, aby bránili útokom ukrajinských sabotážnych skupín. Oznámil to čečenský líder Ramzan Kadyrov, informuje TASR podľa správy televízie Sky News.

Počas uplynulého mesiaca z Belgorodskej oblasti hlásili viacero cezhraničných prienikov proukrajinských partizánskych skupín, ktorých príslušníci sa označujú za oponentov ruského prezidenta Vladimira Putina.

Čečenskí bojovníci z práporu Zapad-Achmat budú pôsobiť v pohraničnej obci Nechotejevka a na kontrolnom stanovišti Grajvoron, kde v máji prišlo k cezhraničným útokom.

„Obyvatelia oblastí pri hraniciach s Ukrajinou môžu byť pokojní... Ktokoľvek, kto naruší hranice s Ukrajinou, dostane bleskovú odpoveď,“ uviedol Kadyrov. Ukrajina odmieta zapojenie do týchto cezhraničných útokov a označuje ich za priamy dôsledok ruskej invázie na svoje územie.

8:14 Bezpečnosť Zaporižžskej jadrovej elektrárne závisí od stabilnej hladiny vody, varuje šéf MAAE

Úroveň vody v Zaporižžskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny musí zostať stabilná, aby sa dala zabezpečiť jej bezpečnosť. Vo štvrtok sa tak po návšteve zariadenia vyjadril šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi, ktorý tam prišiel zhodnotiť situáciu po kolapse Kachovskej priehrady. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Dochádza k vyparovaniu, môže nastať nejaký únik, ale musí sa udržiavať na tejto úrovni. S vodou, ktorá je tu, môže byť elektráreň nejaký čas v bezpečí,“ konštatoval Grossi vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. „Elektráreň bude pracovať na doplnení vody, aby bezpečnostné funkcie mohli normálne pokračovať,“ dodal.

Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je v rukách ruských síl, ale o jej prevádzku sa zväčša starajú ukrajinskí pracovníci. Nachádza sa blízko miest, kde sa odohráva ukrajinská protiofenzíva. Grossi Zaporižžskú jadrovú elektráreň od minulého septembra navštívil už trikrát a vyhlásil, že MAAE bude naďalej monitorovať situáciu.

Správy z predchádzajúceho dňa 15.6.2023:

19:00 Spojenci dodajú Ukrajine viac rakiet pre systémy protivzdušnej obrany

Británia, Dánsko, Holandsko a Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že spájajú svoje sily, aby ukrajinskej armáde dodali stovky rakiet do systémov protivzdušnej obrany i súvisiace systémy potrebné na ochranu kritickej infraštruktúry Ukrajiny a na zabezpečenie úspechu ukrajinskej protiofenzívy v nadchádzajúcich mesiacoch.

V spoločnom vyhlásení citovanom agentúrou Reuters sa uvádza, že ide o vysoko prioritné vybavenie protivzdušnej obrany Ukrajiny, ktorým sa riešia jej najnaliehavejšie požiadavky v čase, keď Rusko pokračuje v raketových útokoch a útokoch dronmi na ukrajinské mestá.

Ako informovala agentúra AFP, toto oznámenie štyroch západných krajín bolo zverejnené v čase stretnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktoré sa pod vedením USA koná v Bruseli. Ako obvykle sa na ňom zúčastňuje približne 50 krajín, ktoré vojensky podporujú Kyjev.

„V spolupráci s našimi zahraničnými partnermi sme schopní poskytnúť dôležité vybavenie protivzdušnej obrany, ktoré pomôže Ukrajine podporiť svoje útočné operácie a ochrániť kritickú infraštruktúru,“ povedal britský minister obrany Ben Wallace.

Najnovšie dodávky pomôžu Kyjevu odraziť ruské útoky raketami a dronmi na ukrajinské mestá, uviedli spojenci v spoločnom vyhlásení.

Dodávka vybavenia sa podľa vyhlásenia už začala a mala by byť ukončená v priebehu niekoľkých týždňov. Špecifikuje sa v ňom, že ide prevažne o „rakety zo sovietskej éry“, no neuvádza sa, kto ich poskytol.

16:45 Šéf MAAE: Situácia v ZAES bola po poškodení Kachovskej priehrady vážna

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vyhlásil, že bezpečnostná situácia v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské jednotky, bola po poškodení Kachovskej vodnej nádrže vážna, no napokon sa ju podarilo stabilizovať. Grossi vo štvrtok pricestoval na návštevu ZAES. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Situácia je vážna, keďže vidíme skutočné dôsledky poškodenia (Kachovskej priehrady). Na druhej strane sa však prijímajú opatrenia na jej stabilizáciu,“ uviedol Grossi.

Pôvodne sa očakávalo, že Grossi vykoná prehliadku elektrárne v stredu, aby zhodnotil bezpečnostné riziká po poškodení Kachovskej priehrady. Tá bola zdrojom vody pre ochladzovanie reaktorov ZAES. Návšteva však bola z bezpečnostných dôvodov presunutá na štvrtok.

Grossi si počas návštevy prezrel i ochladzovacie nádrže a skonštatoval, že je v nich dostatok vody. Videl i rozvodný panel tepelnej elektrárne, ktorý podľa jeho slov „niesol známky vojenskej činnosti“.

14:00 Rusko oznámilo, že v septembri usporiada voľby v okupovaných oblastiach Ukrajiny

Rusko vo štvrtok oznámilo, že v septembri usporiada miestne voľby v štyroch ukrajinských oblastiach, ktoré vlani vyhlásilo za anektované. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

SITA/GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP

„Voľby na nových územiach Ruskej federácie sa budú konať v jeden hlasovací deň 10. septembra 2023,“ uviedla ruská volebná komisia na platforme Telegram.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

10:20 Japonsko zvažuje USA dodať muníciu na posilnenie zásob pre Ukrajinu

Japonsko rokuje o poskytnutí delostreleckej munície pre Spojené štáty, aby tak posilnilo zásoby pre ukrajinskú protiofenzívu proti ruským silám. Vo štvrtok o tom napísal americký denník The Wall Street Journal (WSJ). TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Japonsko zvažuje dodanie 155 milimetrovej delostreleckej munície podľa dohody, ktorá mu umožňuje zdieľať muníciu s USA v rámci ich dlhodobej bezpečnostnej aliancie, uviedol WSJ s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou.

10:00 Rusko tvrdí, že zneškodnilo deväť dronov nad Krymom

Ruské sily zničili deväť dronov nad Krymským polostrovom, ktorý Moskva protiprávne anektovala v roku 2014. Informáciu zverejnil vo štvrtok Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

„Uplynulú noc a dnes ráno bolo zistených deväť dronov nad územím Krymskej republiky,“ napísal Aksionov na platforme Telegram.

„Protivzdušná obrana zostrelila šesť zariadení“ a tri ďalšie boli „deaktivované“ ešte pred dopadom na zem, spresnil gubernátor. Dodal, že incident si nevyžiadal žiadne obete.

Jeden z dronov však podľa Ansionova explodoval v dedine v strednej časti Krymu a rozbilo to okná na niekoľkých domoch.

Útoky dronmi na Kryme, ktorého anexiu medzinárodné spoločenstvo neuznáva, v posledných týždňoch pribúdajú. Kyjev opakovane vyhlásil, že plánuje Krym dobyť naspäť.

9:00 Rusi v noci opäť útočili na Odesu a Kryvyj Rih

Ukrajinské mestá Odesa a Kryvyj Rih čelili v noci na štvrtok opäť ruským útokom. Obete na životoch bezprostredne nehlásili, informuje TASR podľa správ denníka The Guardian.

Prístavné mesto Odesa bolo vystavané útokom už druhý deň po sebe. Ruská armáda útočila dronmi a hrozilo aj riziko raketového útoku, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda. Obyvateľov vyzvala, aby sa skryli v úkrytoch. Miestni predstavitelia neskôr oznámili, že všetkých 20 útočiacich dronov sa podarilo zničiť.

V stredu po ruských raketových útokoch v Odese zahynuli traja ľudia a najmenej 13 utrpelo zranenia. Úrady uviedli, že vzdušnej obrane sa podarilo zostreliť dve ruské strely Kalibr, napriek tomu boli zasiahnuté objekty civilnej infraštruktúry vrátane biznisového centra, vzdelávacieho zariadenia či obytného komplexu. Podľa predstaviteľov ukrajinskej armády bol stredajší útok cielený zrejme na objekty logistickej podpory obranných síl.

Ruský raketový útok zasiahol v noci na štvrtok v meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti v strednej Ukrajine dva priemyselné komplexy, oznámil tamojší gubernátor Serhij Lysak. Dodal, že útoky spôsobili veľké škody a požiare, ktoré sa však záchranným zložkám už podarilo uhasiť. Pri útokoch utrpel zranenia 38-ročný muž, ktorého hospitalizovali.

Podľa miestnych predstaviteľov boli na Dnepropetrovskú oblasť vypálené v noci štyri rakety, jednu z nich sa podarilo zostreliť.

8:00 Zajatí ukrajinskí vojaci z pluku Azov sa postavili pred súd

Viac ako 20 zajatých ukrajinských vojakov sa v stredu postavilo pred súd na juhu Ruska. Títo vojaci boli členmi pluku Azov, elitnej jednotky ukrajinských ozbrojených síl, ktorá bojovala s ruskými silami v prístavnom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora. Rusko minulý rok dobylo toto mesto po trojmesačných bojoch, ktoré premenili väčšinu Mariupoľa na ruiny.

Poslední ukrajinskí obrancovia tohto mesta, ktorí sa ukryli v obrovskej mariupoľskej oceliarni Azovstaľ, sa vzdali ruským silám v máji 2022.

Ruský najvyšší súd o niekoľko týždňov vyhlásil pluk Azov za teroristickú organizáciu zakázanú v Rusku. Obžalovaní čelia obvineniam z účasti v teroristickej organizácii a z účasti na akcii s cieľom zvrhnúť Ruskom podporované orgány v Doneckej oblasti.

V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 15 rokov až doživotie. Z 24 ľudí, ktorí čelili obvineniam, boli dvaja v rámci výmeny zajatcov vymenení za ruských vojnových zajatcov. Zo zostávajúcich 22 obžalovaných, ktorí čelia procesu, je osem žien, ktoré údajne pracovali ako kuchárky pre pluk Azov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 14. 6. 2023: 

19:00 Armáda zaznamenala menšie postupy v Zaporižžskej oblasti

Ukrajinskí vojenskí predstavitelia oznámili „čiastočný úspech“ pri pokusoch o postup v Zaporižžskej oblasti v čase, keď Kyjiv v počiatočnom štádiu rozsiahlej protiofenzívy zintenzívnil snahy v juhovýchodných častiach krajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Podľa hovorcu ukrajinskej armády Andrija Kovaľova pokračujú boje vo viacerých oblastiach vrátane smeru k pobrežiu Azovského mora pri Berďansku, neďaleko spornej dediny Makarivka a pri obciach Novodanylivka a Novopokrovka.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že ruskí vojaci kradnú obilie ukrajinským farmárom a nakladajú ich na nákladné lode v prístavnom meste Berďansk, ktoré chcú poslať na ruské územie.

Podľa Kovaľova ukrajinské sily postúpili zhruba o 200 metrov až 1,4 kilometra, pričom oslobodili asi tri kilometre štvorcové. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová uviedla, že pri Bachmute ukrajinskí vojaci postúpili o 200 až 500 metrov a zhruba 300 až 350 metrov smerom na Zaporižžiu.

„Naši vojaci sa pohybujú v podmienkach extrémne krutých bojov, vzdušnej a delostreleckej prevahy nepriateľa,“ povedala Maľarová.

14:00 Na Ukrajine bol údajne zranený čečenský veliteľ, ruskí predstavitelia to popreli

Vysokopostavený veliteľ čečenských síl Ruska na Ukrajine Adam Delimchanov je živý a zdravý, uviedol v stredu predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin. Reagoval tak na skoršie správy médií o jeho úmrtí alebo zranení, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ruská televízia Zvezda spadajúca pod ministerstvo obrany s odvolaním sa na tlačovú službu ruskej Dumy neskôr uviedla, že Delimchanov je živý, no zranený. Samotný Kadyrov v stredu na sociálnej sieti Telegram uviedol, že nedokáže nadviazať kontakt s Delimchanovom a požiadal o pomoc pri hľadaní svojho „drahého brata. “

10:40 Putin naznačil druhý pokus dobyť Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok naznačil, že sa znova pokúsi dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev, a vyhrážal sa novou ruskou ofenzívou. V stredu to uviedli tlačová agentúra Reuters a portál britskej televízie Sky News.

SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik

To, koľko územia Rusko dobyje, podľa Putina závisí „od možností, ktoré sa objavia po takzvanej (ukrajinskej) protiofenzíve.“ Ruský prezident niekoľkokrát použil slovo „vojna“ a vyslovil aj množstvo ďalších varovaní voči Západu. Spomenul tiež, že Moskva uvažuje nad odstúpením od čiernomorskej obilninovej dohody.

Rusko podľa Putina nepotrebuje vyhlásiť výnimočný stav na území celej krajiny a bude aj ďalej odpovedať na porušovania svojich červených čiar. Putin povedal, že mnohí v Spojených štátoch nechcú tretiu svetovú vojnu, ale Washington robí dojem, že sa vyostrenia neobáva.

7:40 Pri útoku na Odesu prišli o život traja ľudia

Ruský útok na ukrajinské prístavné mesta Odesa, ku ktorému došlo v noci na stredu, si vyžiadal tri obete. Oznámila to ukrajinská armáda. TASR správu prevzala z agentúry AFP a televízie Sky News.

Strely zasiahli veľkosklad, administratívnu budovu a obchody. Obeťami sú traja zamestnanci skladu. Pri útoku utrpelo zranenia aj ďalších 13 osôb, informoval hovorca miestnej regionálnej správy Serhij Bratčuk na Facebooku. 

  Útok na Odesu sa odohral len necelý deň po tom, čo ruské jednotky zaútočili na mesto Kryvyj Rih v strednej časti Ukrajiny. Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak uviedol, že pri tomto útoku zomrelo najmenej 11 civilistov a ďalších 25 utrpelo zranenia. Kryvyj Rih je zároveň rodným mestom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Správy z predchádzajúceho dňa 13.6.2023: 

19:40 USA pošlú Ukrajine vojenskú pomoc za 325 miliónov dolárov

Americké ministerstvo obrany ohlásilo v utorok nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 325 miliónov dolárov. Ide o 40. takúto zásielku z amerických zbrojných skladov od augusta 2021. TASR o tom píše na základe správy agentúry AP a tlačového vyhlásenia Pentagónu.

Nový balík pomoci obsahuje muníciu pre systémy protivzdušnej obrany NASAM a HIMARS, rakety Stinger a Javelin, viac ako 15 bojových vozidiel Bradley a desať obrnených transportérov Stryker, muníciu pre delostrelectvo a 22 miliónov nábojov do ľahkých zbraní a granátov.

19:35 Na zaplavených územiach Ukrajiny objavili baktérie cholery

Po pretrhnutí priehrady  Kachovskej vodnej elektrárne sa v zaplavenej oblasti našli baktérie spôsobujúce infekčné ochorenie cholera. Podľa britskej stanice BBC o tom informoval vedúci oddelenia štátneho ekologického dozoru nad pôdnymi zdrojmi Štátnej ekologickej inšpekcie Ukrajiny Oleh Pavlenko.

„Monitorujeme južný okruh, každý deň odoberáme vzorky vody a robíme analýzy. Nie je tam veľmi vysoká kontaminácia, ale už sa vyskytlo niekoľko prípadov zistenia cholery a E. coli,“ povedal Pavlenko.

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva už pred časom upozorňovalo na riziko vypuknutia cholery po opadnutí vody na zaplavených územiach.

18:20 Pri ruskom ostreľovaní západne od Chersonu zahynul kňaz

Počas ostreľovania mesta Bilozerka v Chersonskej oblasti ruskými silami zahynul kňaz, ktorý sa v tom čase nachádzal na cintoríne v blízkosti kostola. Uviedli to miestne úrady, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.        

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnych sieťach spresnil, že kňaz mal 72 rokov. Pri útoku utrpela zranenia aj 76-ročná žena, dodal.

Cherson, 11. 6. 2023SITA/AP PhotoCherson, 11. 6. 2023

Pri ostreľovaní boli podľa Jermaka poškodené štyri obytné budovy, sídlo pošty, centrálne námestie a niekoľko administratívnych budov.

Ukrajinská generálna prokuratúra v samostatnom vyhlásení uviedla, že tento prípad vyšetruje ako „vojnový zločin“.

17:00 Ukrajinská armáda postúpila v smeroch na Berďansk, Bachmut a Toreck

Ukrajinskí vojaci postúpili v smere na Berďansk v Zaporižžskej oblasti a mestá Bachmut a Toreck v Doneckej oblasti. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na námestníčku ukrajinského ministra obrany Hannu Maľarovú.

Armáda podľa nej postúpila 500 metrov až kilometer v smere na Berďansk, čím oslobodila územia s rozlohou tri kilometre štvorcové. V blízkosti Bachmutu sa ukrajinské sily posunuli vpred o 250 metrov a v smere na Toreck o 200 metrov. Rusko podľa Maľarovej používa letectvo a delostrelectvo na obranu okupovaných území.

Tvrdí, že ukrajinské sily čelia mínovým poliam, protitankovým priekopám a neustálym protiútokom ruských obrnených vozidiel, kamikadze dronov a protitankových riadených striel.

13:00 Počet obetí ruského útoku na Kryvyj Rih stúpol na desať

Na desať sa zvýšil počet obetí ruského raketového útoku na mesto Kryvyj Rih v strednej časti Ukrajiny. V utorok to uviedol šéf miestnej vojenskej správy Olexandr Vilkul. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Desať ľudí prišlo o život, jedna osoba uviazla pod troskami, ďalších 28 ľudí je zranených,“ uviedol Vilkul v príspevku na sociálnej sieti. Predtým informoval, že zahynulo šesť osôb.

Ruský útok zasiahol v noci na utorok päťposchodovú budovu v meste Kryvyj Rih, rodisku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Miestne úrady pôvodne informovali o troch obetiach a 25 zranených.

11:40 Pri ukrajinskom útoku zahynul ruský generál, tvrdia vojenskí blogeri

Skúsený ruský generál Sergej Goriačev zomrel v pondelok pri raketovom útoku Ukrajiny v Záporožskej oblasti. TASR informuje podľa utorkovej správy denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na správy ruských médií.

„V dôsledku raketového útoku nepriateľa zomrel... generálmajor Sergej Goriačev,“ uviedol populárny vojenský bloger Vojenkor na sociálnej sieti Telegram.

Goriačev v minulosti velil aj ruským jednotkám v moldavskom odštiepenekom regióne Podnestersko. Vojenkor uviedol, že podľa „predstaviteľov veliteľstva spojených síl stratila armáda jedného z najbystrejších a najefektívnejších vojenských lídrov“.

Viacero ruských vojenských blogerov uviedlo, že Goriačeva zrejme zabila strela Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia. Ruské ministerstvo obrany správy o Goriačevovej smrti ešte nekomentovalo.

11:00 Počet obetí ruského útoku na Kryvyj Rih sa zvýšil na šesť

Na šesť sa zvýšil počet obetí ruského raketového útoku na mesto Kryvyj Rih v strednej časti Ukrajiny. V utorok to uviedol šéf miestnej vojenskej správy Olexandr Vilkul. TASR správu prevzala z agentúry AFP a britskej spravodajskej stanice Sky News.

„Záchranná operácia pokračuje,“ uviedol Vilkul v príspevku na sociálnej sieti. Hospitalizovaných bolo 19 ľudí, doplnil gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

8:30 Rusko podniklo „masívny raketový útok“ na Kryvyj Rih, vyžiadal si tri obete a 25 zranených

Masívne ruské raketové útoky v noci na utorok zabili a zranili ľudí a zničili civilnú infraštruktúru v meste Kryvyj Rih v strednej časti Ukrajiny. Informovali o tom tamojší predstavitelia. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters a portálu britskej televízie Sky News.

„Sú mŕtvi a ranení,“ napísal na platforme Telegram Serhij Lysak, guvernér Dnepropetrovskej oblasti, kde sa Kryvyj Rih nachádza. Dodal, že raketový útok bol masívny.

Ruské vzdušné útoky zasiahli niekoľko civilných budov v meste, vrátane päťposchodovej budovy, oznámil už predtým na Telegrame starosta mesta Olexandr Vilkul. „Päťposchodová budova bola zničená. Podľa prvotných správ zahynuli jej traja obyvatelia, 25 osôb utrpelo zranenia,“ napísal Lysak na platforme Telegram. „Na mieste prebieha záchranná operácia,“ dodal.

V utorok nadránom zneli poplašné sirény po celej Ukrajine. Vojenskí predstavitelia Kyjeva oznámili, že protivzdušná obrana zničila všetky ruské rakety zacielené na ukrajinskú metropolu.

Starosta mesta Charkov na východe Ukrajiny na Telegrame informoval, že ruské drony zasiahli civilnú infraštruktúru, skladisko a budovu komunálnych služieb. Obete zatiaľ neboli hlásené.

8:00 Ukraijnské sily napredujú a získavajú späť územie, vyhlásil Zelenskyj

Boje na Ukrajine sú ťažké, ale ukrajinské sily napredujú a získavajú späť územie. V nočnom prejave to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom skonštatoval, že „straty nepriateľa sú presne to, čo potrebujeme“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Hoci je počasie tieto dni nepriaznivé, dažde nám sťažujú úlohu, sila našich bojovníkov stále prináša výsledky a ja ďakujem všetkým, ktorí sú teraz v boji, všetkým, ktorí podporujú naše bojové brigády v príslušných oblastiach,“ vyjadril sa Zelenskyj. Najdôležitejšie a najtvrdšie operačné oblasti sú podľa neho smerom na Tavriju a Chortyciu na juhu Ukrajiny. „Udržiavame a posilňujeme našu operačnú dominanciu. Som obzvlášť vďačný za Bachmut, pretože zvyšujeme našu kontrolu v tejto oblasti,“ povedal prezident.

Zelenskyj zdôraznil, že aj tento týždeň bude zmysluplný. „Po prvé, pripravujeme novú zbrojnú podporu od našich partnerov pre našich bojovníkov. Po druhé, pripravujeme sa zapojiť viac globálnych aktérov do implementácie mierového vzorca. Po tretie, pracujeme na tom, aby samit [NATO] vo Vilniuse mal skutočne zmysel,“ povedal.

Informácie z predchádzajúceho dňa 12. 6. 2023:

20:21 Putin navštívil ruských vojakov ranených na Ukrajine

Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok navštívil ruských vojakov zranených na Ukrajine, ktorí sú hospitalizovaní vo Višnevského ústrednej vojenskej klinike v Krasnogorsku neďaleko Moskvy. Návšteva sa uskutočnila v Deň Ruska, ktorý je štátnym sviatkom.

Ako informovala agentúra AFP, Kremeľ odvysielal zábery, ako  Putin v tmavom obleku a v sprievode ministra obrany Sergeja Šojgua, oblečeného v uniforme, predstúpil pred rad mužov v modrom nemocničnom oblečení, z ktorých niektorí sedeli na invalidných vozíkoch.

Podľa AFP všetko nasvedčovalo tomu, že stretnutie s vojakmi sa uskutočnilo za prísnych bezpečnostných opatrení.

Ofenzíva ruskej armády na území Ukrajiny sa začala vo februári minulého roku, ale Putin sa s aktérmi tejto tzv. špeciálnej vojenskej operácie stretáva len veľmi zriedka. Naposledy sa po boku uniformovaných mužov a žien, ktorí podľa Kremľa boli príslušníkmi ruských ozbrojených síl, objavil pri svojom novoročnom príhovore na prelome rokov 2022/23. 

Zranených ruských vojakov v nemocnici naposledy navštívil vlani v máji.

17:55 Rusko tvrdí, že odrazilo viacero pokusov o ofenzívu zo strany Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že odrazilo viacero pokusov ukrajinských jednotiek o ofenzívu v Doneckej a Záporožskej oblasti na Ukrajine. Podľa ministerstva zasiahli ukrajinské záložné pozície vysoko presné ruské rakety odpálené z mora. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Agentúre sa bezprostredne nepodarilo informácie z bojiska overiť.

Ukrajina v pondelok oznámila, že jej jednotky znovu dobyli štvrtú dedinu na juhovýchode krajiny. Deň predtým informovala o prvých menších úspechoch v rámci dlho očakávanej protiofenzívy.

15:59 Putin na Deň Ruska vyzýval na vlastenectvo v ťažkých časoch

Šéf Kremľa Vladimir Putin apeloval v pondelok na ruskú národnú hrdosť v ťažkých časoch v príhovore venovanom štátnemu sviatku Dňa Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V príhovore na slávnostnom odovzdávaní ocenení v Kremli Putin priamo nekomentoval najnovší vývoj udalostí na Ukrajine, kde sa začala dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva. Kyjev v uplynulých dňoch hlásil znovudobytie niekoľkých obcí vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. 

„Tento štátny sviatok pripomína neoddeliteľnosť našej stáročnej histórie, veľkosti a slávy našej vlasti,“ vyhlásil Putin.

SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pocity vlastenectva a hrdosti „dnes, v pre Rusko ťažkých časoch, ešte viac zjednocujú ruskú spoločnosť a sú spoľahlivou oporou pre našich hrdinov, ktorí sa zúčastňujú na špeciálnej vojenskej operácii,“ pokračoval šéf Kremľa s odkazom na pokračujúcu ruskú agresiu voči susednej Ukrajine. 

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo k pondelkovému štátnemu sviatku video, ktoré kombinuje zábery ruských jazier, lesov, chrámov a ikon s vyznaniami vojakov, ktorí údajne vyjadrujú svoju lásku k vlasti, všíma si Reuters. „Vďaka Bohu som Rus, mám také šťastie,“ uvádza vo videu jeden z vojakov.

Deň Ruska bol vyhlásený pri príležitosti prijatia Deklarácie o štátnej suverenite z 12. júna 1990. Za štátny sviatok bol vyhlásený v roku 1992.

13:41 EÚ a Ukrajina budú mať jednotné pravidlá v letectve, vláda odobrila ratifikáciu dohody

Európska únia, jej členské štáty a Ukrajina postupne vytvoria spoločný letecký priestor s rovnakými pravidlami. Liberalizácia leteckej dopravy medzi EÚ a Ukrajinou podľa predpokladov umožní aj otvorenie nových leteckých trás. Predpokladá to Dohoda o spoločnom leteckom priestore medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Ukrajinou na strane druhej. Vláda v pondelok súhlasila s ratifikáciou dohody, zároveň odporúča prezidentke SR Zuzane Čaputovej ratifikovať podpísanú dohodu po vyslovení súhlasu Národnej rady SR a parlamentu vysloviť súhlas s dohodou.

Spoločný letecký priestor je založený na voľnom prístupe k trhu leteckej dopravy a na rovnakých podmienkach hospodárskej súťaže. Opiera sa najmä o rovnaké pravidlá v oblastiach bezpečnosti, bezpečnostnej ochrany, manažmentu letovej prevádzky, životného prostredia, ochrany spotrebiteľa, počítačových rezervačných systémov, ako aj o rovnaké pravidlá vzhľadom na sociálne aspekty. Očakáva sa, že letecké trhy EÚ a Ukrajiny by sa mohli postupne vo veľkej miere vzájomne prepojiť a rozšíriť.

12:05 Rusi vyhodili do vzduchu ďalšiu priehradu, tvrdia Ukrajinci

Ukrajina obvinila ruské sily, že vyhodili do vzduchu priehradu na menšej vodnej nádrži na hranici medzi Zaporižžskou a Doneckou oblasťou na juhovýchode krajiny. 

Záplavová voda sa podľa vojenského mediálneho centra po zničení hrádze menšej nádrže pri obci Novodarivka rozliala po oboch brehoch rieky Mokri Jaly. Novodarivka je jednou z niekoľkých dedín v oblasti pozdĺž frontovej línie, v ktorej ukrajinské sily v ostatných dňoch operujú a dokonca v nej oslobodili viaceré dediny.

11:14 Ozbrojené sily podpísali zmluvu s jednotkou Achmat Ramzana Kadyrova

Ruské ministerstvo obrany na pozadí sporu so žoldnierskou Vagnerovou skupinou podpísalo zmluvu s prvou súkromnou armádou - špeciálnou jednotkou Achmat čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, vyplýva z pondelkového vyhlásenia rezortu obrany v Moskve. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Jednotka Achmat sa považuje za Kadyrovovu súkromnú armádu. Ruské ministerstvo obrany cez víkend oznámilo, že do 1. júla plánuje prevziať velenie nad všetkými súkromnými armádami bojujúcimi na strane Moskvy na Ukrajine.

Predchádzali tomu niekoľko mesiacov trvajúce otvorené spory s ruskou súkromnou žoldnierskou Vagnerovou skupinou, ktorej členovia za Moskvu aktívne bojovali predovšetkým v okolí východoukrajinského mesta Bachmut, píše DPA. Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin však plány ministerstva odmietol s tým, že minister obrany Sergej Šojgu je sotva v stave poriadne viesť aj regulárnu ruskú armádu.

Kadyrov a Prigožin boli dlhodobo považovaní za spojencom v ruskej útočnej vojne proti Ukrajine. Spoločne kritizovali generálny štáb ruských ozbrojených síl a ministerstvo obrany v Rusku za údajnú zlú taktiku a príliš mierny prístup.

9:58 Ukrajina hlási oslobodenie ďalšej obce a ťažké boje na východe Ukrajiny

Generálny štáb ukrajinskej armády v pondelok uviedol, že v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Kyjev zároveň oznámil oslobodenie ďalšej obce. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Počas uplynulého dňa sa bojovalo pri mestách Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doneckej oblasti, ale aj pri obci Bilohorivka v Luhanskej oblasti, priblížil ukrajinský generálny štáb. Dodal, že Rusi utrpeli pri Bachmute značné straty.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v pondelok na sociálnej sieti napísala, že ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť obec Storoževe v Doneckej oblasti. Zároveň zdieľala fotografiu vojakov s vlajkou v tejto obce.

Kyjev predtým v nedeľu oznámil, že ukrajinskej armáde sa podarilo oslobodiť obce Blahodatne, Neskučne a Makarivka v Doneckej oblasti. Tieto zisky Ukrajina hlásila po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu potvrdil začiatok čakávanej protiofenzívy zameranej na získanie území okupovaných ruskými silami.

Rusko sa k postupu ukrajinskej armády bezprostredne nevyjadrilo. Agentúra Reuters pripomenula, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť.

Ruský prezident Vladimir Putin už v piatok tvrdil, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, je však bezúspešná.

7:50 Začali sa práce na medzinárodnom vyšetrovaní zničenia priehrady

Medzinárodný trestný súd (ICC) už začal vyšetrovať pretrhnutie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny a rozsiahlu povodeň, ktorú to vyvolalo. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Zástupcovia ICC v uplynulých dňoch navštívili Chersonskú oblasť, v ktorej sa zničená priehrada nachádza, uviedol Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore.

Spresnil, že ešte v deň pohromy zaslala ukrajinská generálna prokuratúra Medzinárodnému trestnému súdu žiadosť o vyšetrovanie, pričom práce na ňom sa už začali. „Toto vyšetrovanie je veľmi dôležité pre bezpečnosť celého sveta,“ vyhlásil ukrajinský líder.

Zo zaplavenej oblasti dosiaľ ukrajinské tímy zachránili približne 4000 ľudí, uviedol tiež Zelenskyj. Dodal, že pod vodou sú stále desiatky miest a dedín, situácia je však podľa neho najhoršia v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti na ľavom brehu rieky Dneper. Rusko zo zničenia Kachovskej priehrady obviňuje Ukrajinu.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite