Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 68. – 69. týždeň vojny (29.5. – 11.6. 2023)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 68. – 69. týždeň vojny (29.5. – 11.6. 2023) SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Kyjev, 29. máj 2023

Správy z predchádzajúceho dňa 11.6.2023:

21:20 Rusi ostreľovali na Dnepri evakuačný čln, zomreli traja civilisti

Traja ľudia zahynuli a desať utrpelo zranenia, keď ruské sily v nedeľu ostreľovali záchranný čln evakuujúci civilistov zo zaplavených oblastí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na regionálne úrady.

Čln v tom čase prevážal civilistov z Ruskom okupovaného ľavého brehu rieky Dneper späť na pravý breh, ktorý má pod kontrolou Ukrajina, uviedol na platforme Telegram gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin s tým, že medzi zranenými sú aj dvaja policajti. Spresnil, že jednou z obetí je 74-ročný muž, ktorý kryl vlastným telom svoju manželku, keď ruskí vojaci spustili paľbu.

„Rusi ho strelili do chrbta. Zomrel na následky zranení,“ uviedol Prokudin. Záplavy v Chersonskej oblasti spôsobilo zničenie hrádze Ruskom kontrolovanej Kachovskej priehrady, ku ktorému došlo v utorok. Ukrajina obvinila Rusko, že vyhodilo hrádzu do vzduchu, zatiaľ čo Moskva tvrdí, že Kyjev ju ostreľoval. Zatiaľ čo ukrajinské úrady okamžite spustili záchrannú operáciu, mnohí obyvatelia žijúci na území kontrolovanom Ruskom tvrdia, že ich ponechali napospas osudu.

19:30 Ukrajina hlási oslobodenie dvoch obcí v Doneckej oblasti

Ukrajinské sily oslobodili obec Blahodatne nachádzajúcu sa v Doneckej oblasti, časť ktorej okupuje Rusko. V nedeľu zverejnili video zachytávajúce  vztýčenie ukrajinskej vlajky na polorozpadnutej budove. Zajali aj niekoľko ruských vojakov a príslušníkov proruských jednotiek, informovali agentúry DPA a AFP.

Ruská armáda tvrdenie ukrajinskej strany bezprostredne nekomentovala. Ruskí vojenskí blogeri blízki Kremľu však informovali, že z Blahodatne sa vojaci stiahli, pretože sa obávali obkľúčenia. Ukrajinská pohraničná stráž neskôr oznámila aj dobytie Neskučne, ďalšej obce v Doneckej oblasti, čo predtým avizovali už blogeri. Podľa nich bola oslobodená aj obec Lobkove v Záporožskej oblasti.

Ukrajinské ozbrojené sily už niekoľko dní podnikajú v rámci protiofenzívy rozsiahle útoky v Doneckej a Záporožskej oblasti s cieľom oslobodiť svoje okupované územia. Experti z amerického think-tanku Inštitút pre štúdium vojny (ISW) už skôr informovali, že Ukrajina vo svojej protiofenzíve dosahuje menšie územné zisky.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v nedeľu povedala, že Rusko stiahlo svoje jednotky z Chersonskej oblasti, aby posilnilo kontingenty v iných častiach frontu, napríklad v Záporožskej oblasti a v okolí Bachmutu.

17:30 Ukrajina „takmer bez boja“ získala kontrolu nad dvomi dedinami, tvrdí ruský bloger

Ukrajinské sily údajne „takmer bez boja“ získali kontrolu nad dvomi dedinami v Doneckej oblasti. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na prominentného ruského propagandistu s pseudonymom Rybar. Ten na Telegrame uviedol, že Ukrajinci opäť získali kontrolu nad dedinami Neskučne a Blahodatne.

Kanál Wargonzo na Telegrame informuje o „určitých taktických úspechoch“ ukrajinských síl v tej istej oblasti. Spomenutý vojenský bloger Rybar zároveň tvrdí, že niekoľko kilometrov južnejšie v okolí dediny Urožajne sa odohrávajú boje.

Ruské ministerstvo obrany nevydalo v nedeľu žiadne podrobné vyhlásenia o najnovších bojoch, zatiaľ čo nedeľňajšia správa ukrajinského generálneho štábu uviedla len to, že ruské sily v oblasti vykonávajú obranné operácie. CNN nie je schopná nezávisle overiť správy z bojiska.

16:30 Po zničení Kachovskej priehrady je naďalej nezvestných 29 ľudí

Pátranie po 29 nezvestných osobách v dôsledku zničenia Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pokračuje, uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo vnútra. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Ministerstvo spresnilo, že na pravom, Kyjevom ovládanom brehu rieky Dneper je stále pod vodou 32 miest a dedín s 3784 domami. Na záchranných a čistiacich prácach sa od utorkového zničenia priehrady podieľa zhruba 1400 zamestnancov pohotovostných služieb.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Evakuácie tiež prebiehajú na Ruskom ovládanom ľavom brehu rieky Dneper, pričom z oboch brehov medzičasom evakuovali tisícky ľudí. Úroveň vody naďalej klesá; Dneper mal pri oblastnej metropole Cherson v nedeľu v ranných hodinách 4,18 metra; čo je viac než polmetrový pokles v porovnaní s predchádzajúcim dňom, uviedli ukrajinské úrady.

Prevádzkovatelia vodnej elektrárne v Kachovke tiež uviedli, že voda v priehrade klesá. Zaznamenali výšu 9,35 metra, čo je v porovnaní s utorkom viac než sedemmetrový pokles. Ako však upozornili, predpovedať ďalší vývoj je komplikované.

Utorkové zničenie priehrady, z ktorého sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina, spôsobilo rozsiahle záplavy, v dôsledku ktorých museli z domovov utiecť alebo byť evakuované tisíce ľudí. O život prišlo najmenej 13 ľudí. Voda zaplavila desiatky dedín i časti oblastnej metropoly Cherson, čo vyvolalo obavy z možného vypuknutia humanitárnej katastrofy.

Dlhodobé dôsledky zničenia priehrady na životné prostredie zostávajú nejasné, pretože v oblasti naďalej prebiehajú bojové operácie.

15:40 Kachovskú priehradu odpálili Rusi, aby bránili Ukrajine v ofenzíve

Ukrajina obvinila ruské sily z odpálenia priehrady zvnútra vodnej elektrárne, ktorá sa na nej nachádza. Oblasť okupuje Rusko od prvých týždňov vojenskej invázie na susednú Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022.

Moskva zničenie Kachovskej priehrady pripisuje Kyjevu. Obe strany sa pritom navzájom obviňujú z ostreľovania civilistov v čase, keď v oblasti postihnutej rozsiahlymi záplavami prebiehajú záchranné operácie, píše agentúra Reuters.

„Explózia vodnej elektrárne Kachovka bola zjavne vykonaná so zámerom zabrániť ukrajinským obranným silám v spustení ofenzívy v úseku Chersonu,“ napísala Maľarová na platforme Telgram.

SITA/AP Photo

Cieľom akcie, po ktorej rozsiahla povodeň zaplavila mestá a dediny, bolo podľa nej aj umožnenie nasadenia ruských záloh v Záporožskej oblasti a v okolí východoukrajinského mesta Bachmut. Po záplavách, ktoré oblasť zasiahli po zničení priehrady, je naďalej nezvestných 35 ľudí vrátane detí, spresnil v nedeľu podľa agentúry AFP ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Ukrajinská prokuratúra označila záplavy za „najhoršiu environmentnálnu katastrofu od Černobyľu.“

Klymenko dodal, že v juhoukrajinskej Chersonskej a Mykolajivskej oblasti bolo zaplavených 77 miest a dedín. Záplavy pripravili o život päť ľudí v Cheronskej a jedného človeka v Mykolajivskej oblasti. Minister vo vyhlásení uviedol, že evakuovaných bolo dovedna 3700 ľudí.

Do vôd rieky Dneper a Čierneho mora sa výsledkom zničenia Kachovskej priehrady dostalo 450 ton motorového oleja. Odpálenie priehrady v súčasnosti na Ukrajine vyšetruje viac než 170 prokurátorov, píše AFP.

13:20 Na ruskej strane padlo už viac ako 215-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 215 640 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 980 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3 926 tankov, 7 631 bojových obrnených vozidiel, 6 461 vozidiel a palivových nádrží, 3 736 delostreleckých systémov, 601 odpaľovacích raketových systémov, 362 systémov protivzdušnej obrany, 299 vrtuľníkov, 314 lietadiel, 3 300 dronov, 1 183 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 509 kusov špeciálnej techniky.

12:00 Zničenie Kachovskej priehrady ovplyvní zásobovanie Krymu vodou

Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bude mať vplyv na zásobovanie Ruskom okupovaného Krymského polostrova pitnou vodou, vyplýva z poznatkov britských tajných služieb. TASR informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na nedeľňajšie vyhlásenie britského ministerstva obrany k situácii na Ukrajine.

Zničenie priehrady takmer určite spôsobilo vážne poškodenie najdôležitejšieho zdroja sladkej vody na Kryme, Severokrymského kanálu, upozornilo ministerstvo. Voda z Kachovskej vodnej nádrže podľa neho čoskoro prestane cez tento kanál pretekať smerom na Krym. Zníži sa tým dostupnosť sladkej vody na juhu Chersonskej oblasti a na severe Krymského polostrova.

Rusko však bude bezprostredný dopyt obyvateľstva po vode pravdepodobne riešiť pomocou nádrží, prídelov vody a dodávaním ruskej balenej vody, dodal britský rezort obrany. Obce na Ukrajinou kontrolovanom, ako aj na Ruskom okupovanom brehu rieky Dneper však súčasne čelia aj kríze súvisiacej s obmedzeným prístupom k bezpečnej pitnej vode, ako aj zvýšenej hrozbe chorôb, pripomína DPA.

Utorkové zničenie priehrady spôsobilo rozsiahle záplavy, v dôsledku ktorých museli z domovov utiecť alebo byť evakuované tisíce ľudí. Voda zaplavila desiatky dedín i časti oblastnej metropoly Cherson, čo vyvolalo obavy z možného vypuknutia humanitárnej katastrofy. Z odpálenia priehrady sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

10:00 Obranné sily zničili konvoj ruských vozidiel v Zaporižžskej oblasti

Ukrajinskí obrancovia zničili v okupovanej časti Zaporižžskej oblasti konvoj ruských vozidiel. Referuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý publikoval aj videá z úspešnej operácie.

„Dnes sa už okupanti, zdá sa, nemôžu cítiť bezpečne ani vo vlastnom tyle. V obci Zapovitne v Kamiansko-Dniprovskom okrese v Zaporižžskej oblasti sa konvoj vojenských vozidiel 83. brigády ruských výsadkových síl dostal pod cielenú paľbu ukrajinského delostrelectva,“ uviedlo obranné spravodajstvo.

Zdroje Ukrajinskej pravdy uviedli, že ruskí okupanti prišli počas útoku o tri delostrelecké systémy, dve palivové nádrže a osem kusov rôznej techniky. „Bol medzi nimi aj kamión naložený muníciou, ktorý sa na záver postaral o poriadny ohňostroj. Oslobodzovanie našich území pokračuje,“ dodalo obranné spravodajstvo.

9:30 Armáda dosahuje menšie úspechy v Zaporižžskej oblasti, tvrdí ISW

ISW predtým vyhodnotil, že ruské sily odpovedali na začiatok ukrajinských protiofenzívnych operácií v západnej časti Zaporižžskej oblasti „podľa zavedenej ruskej doktríny“, ktorá vyžaduje, aby prvá skupina vojakov odrazila alebo spomalila útočiace sily pomocou mínových polí, opevnení a pevných bodov, a druhá skupina prešla do protiútoku, aby zabránila akémukoľvek prielomu nepriateľa.

Ruské správy o ukrajinských útokoch na juhu Ukrajiny v ostatných dňoch naznačujú model, v ktorom ukrajinské sily vykonávajú obmedzené prielomy a dočasne obsadzujú nové pozície predtým, ako ruské sily neskôr znovu dobyjú alebo vytlačia ukrajinské sily z týchto pozícií. Tento taktický model naznačuje, že ruské sily pravdepodobne udržiavali obranné operácie na juhu Ukrajiny podľa spomenutej doktríny.

ISW uviedol, že ukrajinské sily sa v súčasnosti pokúšajú o mimoriadne náročnú taktickú operáciu - priamy útok na pripravené obranné pozície, ktorý je komplikovaný pre nedostatočnú prevahu vo vzduchu.

Inštitút tiež poznamenal, že počiatočné útoky ukrajinských síl by sa nemali slúžiť ako základ na predpovedanie všetkých ukrajinských operácií. Ukrajina podľa ISW pri počiatočných útokoch čelila niektorým z najlepšie pripravených ruských jednotiek na Ukrajine a podľa očakávania zaznamenala aj straty. Inštitút však podotýka, že Ukrajina ešte len podnikne výraznú väčšinu svojich protiofenzívnych operácií a ruská obrana nie je rovnomerne silná pozdĺž všetkých sektorov frontovej línie.

Správy z predchádzajúceho dňa 10.6.2023:

18:30 Kanadský premiér ohlásil na návšteve Kyjeva ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine

Kanada poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov kanadských dolárov (347 miliónov eur) a zároveň sa pridá ku krajinám, ktoré sa podieľajú na výcviku ukrajinských pilotov bojových lietadiel. Oznámil to v sobotu kanadský premiér Justin Trudeau, informuje TASR citujúc zo správy stanice Sky News.

Trudeau sa tak vyjadril na tlačovej konferencii, ktorú absolvoval spoločne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas svojej neohlásenej sobotnej návštevy Kyjeva. Zároveň oznámil, že Kanada skonfiškuje ruské nákladné lietadlo Antonov, ktoré na jej území pristálo vlani a vydá ho Ukrajine. 

Kanadský premiér navštívil Ukrajinu od vypuknutia ruskej invázie z vlaňajšieho februára teraz už druhýkrát. Pred stretnutím so Zelenským položil veniec k pamätníku v centre Kyjeva venovanému ukrajinským vojakom, ktorí zahynuli v bojoch proti proruským jednotkám od roku 2014. Stretol sa aj s ukrajinskými vojakmi.

Zelenskyj v sobotu na zmienenej tlačovej konferencii s Trudeauom zase oznámil, že na Ukrajine už prebieha protiofenzíva zameraná na získanie území okupovaných ruskými silami. Vzhľadom na fázu bojov však odmietol poskytnúť akékoľvek ďalšie podrobnosti.

SITA/Frank Gunn /The Canadian Press via AP)

18:30 Čierne more v Odeskej oblasti sa po zničení Kachovskej priehrady zmenilo na smetisko a zvierací cintorín

Čierne more pri juhoukrajinskej Odeskej oblasti sa mení na „smetisko a zvierací cintorín“. Ako referuje web Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž, vo vode v dôsledku kolapsu Kachovskej priehrady na rieke Dnipro plávajú rôzne pozostatky domov, nábytok, ako aj míny a munícia.

Podľa štátnej pohraničnej stráže nastal v dôsledku katastrofy aj masívny úhyn rýb. „Následky tejto ekocídy sú strašné,“ uviedla pohraničná stráž na Facebooku. Zároveň vyzvala obyvateľov, aby boli opatrní a pri náleze nebezpečných predmetov kontaktovali úrady.

Aj keď sa Kyjiv a Moskva navzájom obviňujú zo zodpovednosti za zničenia priehrady, všetko nasvedčuje tomu, že ju v utorok skoro ráno vyhodili do vzduchu ruskí okupanti. Kachovská priehrada sa už od marca minulého roka nachádza na území okupovanom Ruskom. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) navyše vyhlásila, že zachytila konverzáciu medzi ruskými okupantmi, v ktorej priznávajú, že Kachovskú priehradu zničila ruská sabotážna skupina.

V zaplavených južných oblastiach pokračuje evakuácia obyvateľov. Tú komplikuje neustále ruské ostreľovanie západného brehu rieky Dnipro. Podľa sobotňajších správ ukrajinského ministerstva vnútra dosiaľ v dôsledku záplav prišlo o život najmenej päť ľudí a ďalších 27 je považovaných za nezvestných.

15:40 Zelenskyj potvrdil, že na Ukrajine už prebieha protiofenzíva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu bez ďalších podrobností potvrdil, že na Ukrajine už prebieha protiofenzíva zameraná na získanie území okupovaných ruskými silami. Vyjadril sa tak na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, ktorý je na návšteve Kyjeva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Na Ukrajine prebiehajú protiofenzívne a obranné akcie: v tejto fáze nebudem hovoriť o podrobnostiach,“ povedal Zelenskyj. Ruský prezident Vladimir Putin už v piatok tvrdil, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, avšak je bezúspešná. 

Zelenského sa v sobotu novinári v Kyjeve pýtali aj na tieto Putinove tvrdenia o údajnom „neúspechu“ protiofenzívy, on však pokrčil plecami a odmietavo zdvihol obočie, uvádza denník The Guardian.  

„Je zaujímavé, čo Putin povedal o našej protiofenzíve. Podľa mňa je dôležité, aby Rusko vždy cítilo, že im (ruským silám) už neostáva veľa času, “ povedal Zelenskyj. Dodal, že je v každodennom kontakte s ukrajinskými vojenskými veliteľmi, a to vrátane šéfa ozbrojených síl Valerija Zalužného, pričom všetci sú podľa jeho slov „teraz pozitívne naladení - povedzte to Putinovi!“

13:30 Armáda v bachmutskom smere postúpila o ďalších 1400 metrov

Ukrajinské ozbrojené sily postúpili v bachmutskom smere o ďalších 1400 metrov. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to hovorca ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

„Celkovo (za deň, pozn.) sa udialo šesť stretov, počas ktorých naše obranné sily zničili 138 útočníkov, ďalších 236 bolo zranených a jeden bol zajatý,“ poznamenal Čerevatyj.

Podľa neho Rusi budujú obranu a pokúšajú sa o protiútoky na pozície Ukrajincov, ale nedarí sa im to. Zdôraznil, že ukrajinská strana má dostatok informácií o potenciáli, velení a schopnostiach Rusov.

13:00 Kanadský premiér Justin Trudeau navštívil Ukrajinu

Kanadský premiér Justin Trudeau pricestoval v sobotu na návštevu Ukrajiny na znak podpory Kyjeva. Stanica BBC priniesla zábery, podľa ktorých sa Trudeau nachádzal v metropole Kyjev, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Kanadský premiér v centre ukrajinského hlavného mesta položením venca vyjadril úctu pri pamätníku ukrajinským vojakom, ktorí zahynuli v boji proti proruským jednotkám od roku 2014. Kanada, ktorá je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) a má jednu z najväčších ukrajinských diaspór na svete, poskytla Kyjevu vojenskú i finančnú pomoc počas 15 mesiacov trvajúcej ruskej vojenskej ofenzívy.

Trudeu sa v Kyjeve v sprievode námestníka ukrajinského ministra obrany Olexandra Poliščuka stretol aj s ukrajinskými vojakmi, píše denník The Guardian. Návšteva kanadského premiéra na Ukrajine prišla po noci ruských útokov dronom a raketami na ciele mimo ukrajinskej metropoly vrátane Odesy, Charkova a Poltavskej oblasti, pripomína Reuters.

SITA/Frank Gunn/The Canadian Press via AP

12:30 V okupovanej záporožskej elektrárni odstavili posledný z reaktorov

Posledný zo šiestich reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) uviedli do stavu tzv. studenej odstávky, čo je najbezpečnejší prevádzkový režim. K tomuto opatreniu sa pristúpilo vzhľadom na katastrofálne záplavy spôsobené poškodením  Kachovskej priehrady, ako aj na pokračujúce ostreľovanie v blízkosti elektrárne, informovala v sobotu agentúra AP. 

Ako uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom vo vyhlásení zverejnenom v piatok večer, k studenej odstávke šiesteho z reaktorov ZAES došlo už vo štvrtok. V režime studenej odstávky sú všetky riadiace tyče vsunuté do jadra reaktora, aby sa zastavil proces jadrového štiepenia a generovanie tepla a tlaku. Doposiaľ bolo v tomto režime päť reaktorových blokov ZAES, zatiaľ čo šiesty bol v tzv. horúcej odstávke.

Enerhoatom súčasne uviedol, že zničenie Kachovskej priehrady momentálne nepredstavuje pre ZAES „priamu hrozbu.“ K prepnutiu šiesteho reaktora do režimu studenej odstávky prispela aj skutočnosť, že v dôsledku ostreľovania došlo k poškodeniu vedenia, ktoré pripájalo elektráreň na ukrajinskú energetickú sieť. 

SIRTA/AP Photo/Kateryna Klochko

Ukrajinu na budúci týždeň navštívi riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi, ktorý okrem Kyjeva pricestuje aj do záporožskej elektrárne. Grossi v piatok vyjadril znepokojenie nad "zvýšenými vojenskými aktivitami" v okolí tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe, ktorú okupujú ruské vojská, ale stále v nej pracujú zamestnanci ukrajinského Enerhoatomu. 

MAAE v piatok večer vyjadrila obavy aj v súvislosti s pokračujúcim poklesom hladiny v nádrži s vodou používanou na ochladzovanie reaktorov záporožskej elektrárne. Tento úbytok spôsobilo zničenie priehrady Kachovskej vodnej nádrže na rieke Dneper zo 6. júna. ZAES má však napriek tomu zrejme dostatok vody na zaistenie chladenia na niekoľko týždňov až mesiacov. 

12:00 Ukrajina postúpila v úsekoch frontu na východe a juhu krajiny

K „významným“ operáciám ukrajinskej armády došlo na niektorých úsekoch frontovej línie na východe a juhu Ukrajiny, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Ukrajinské jednotky tam podľa Londýna zrejme „dosiahli dobrý pokrok“ a „prenikli do prvých línií ruskej obrany“. V ďalších oblastiach je však „ukrajinský postup pomalší“, dodáva Londýn.

„Ruské letectvo bolo nezvyčajne aktívne nad južnou Ukrajinou, kde je vzdušný priestor pre Rusko dostupnejší než v iných častiach krajiny. Stále však nie je jasné, či boli taktické nálety účinné, “uviedlo britské ministerstvo obrany v najnovšom vyhlásení k bojom na Ukrajine.

SITA/Roman Chop via AP

9:00 Útok dronov na Odeskú oblasť si vyžiadal troch mŕtvych civilistov

Ruskí okupanti v noci na sobotu zaútočili iránskymi dronmi Šáhid na ukrajinskú Odeskú oblasť. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie veliteľstva armády na juhu krajiny, ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky bezpilotné lietadlá.

Správy z predchádzajúceho dňa 9.6.2023:

20:20 Podľa ukrajinských predstaviteľov rozmiestnilo Rusko v chemickej továrni na Kryme výbušniny

Rusko rozmiestnilo v chemickom podniku na severe Krymského polostrova výbušniny, ktoré by pri zničení továrne uvoľnili „tisíce tony“ jedovatých látok. Vyhlásili to dvaja ukrajinskí predstavitelia, informuje v piatok TASR podľa portálu britskej televízie Sky News.

Podnik Krymský TITAN leží neďaleko mesta Armiansk na Perekopskej šiji, ktorá spája polostrov Krym s pevninskou Ukrajinou. Rusko Krym okupuje už od roku 2014.

Bývalý plukovník ukrajinských ozbrojených síl Roman Svitan pre televízny kanál Apostrof TV povedal, že ženisti ruskej armády pripravili podnik Krymský TITAN na demoláciu.

„Továreň je už úplne zamínovaná, aj nádrže s kyselinu, chlórom a činidlami. Ruskí ženisti tam nedávno začali klásť výbušniny, lebo videli, že ozbrojené sily Ukrajiny môžu prekročiť rieku Dneper (Dnipro) a zaútočiť na Armiansk,“ citovali Svitana noviny Kyiv Post.

Rovnaké varovanie vyslovil aj Oleksandr Prokudin, gubernátor Chersonskej oblasti hraničiacej s Krymom. O zamínovaní továrne informoval už  už minulý týždeň v piatok.

„Prípadný výbuch spôsobí uvoľnenie tisícov ton jedovatých látok do ovzdušia a bude to viesť k smrteľnému nebezpečenstvu pre ľudí a životné prostredie,“ povedal Prokudin.

18:30 USA oznámili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za vyše dve miliardy dolárov

Spojené štáty v piatok oznámili novú dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,1 miliardy dolárov. Zahŕňa ďalšie strely pre protivzdušný systém Patriot, systémy protivzdušnej obrany Hawk s raketami a menšie drony Puma. TASR správu prevzala od agentúry AP.

SITA/AP Photo/Susan Walsh

Ide o jeden z väčších balíkov vojenskej pomoci, ktorý Washington prisľúbil Kyjevu od začiatku ruskej invázie. Na rozdiel od priamych dodávok z armádnych skladov je určený na niekoľko mesiacov až rokov dopredu a má zaistiť budúce bezpečnostné potreby Ukrajiny.

Nový balík obsahuje aj strely pre laserom navádzané raketové systémy, nespresnené množstvo delostreleckej munície a financovanie výcviku a údržby zbraní.

17:40 Ukrajinská protiofenzíva sa už začala, zatiaľ je však neúspešná, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám sa už začala, zatiaľ je však bez úspechu. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a britského denníka The Guardian.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

16:20 Belgicko prisľúbilo Ukrajine delostreleckú muníciu za 32,4 milióna eur

Belgicko dodá Ukrajine delostreleckú muníciu za 32,4 milióna eur, uviedlo v piatok belgické ministerstvo obrany. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Belgicko chce 105 milimetrové delostrelecké náboje dodať Kyjevu čo najskôr po zakúpení.

Celková hodnota vojenskej pomoci, ktorú už Belgicko od začiatku ruskej vojenskej invázie poslalo Ukrajine, už dosiahla 306 miliónov eur. Brusel v uplynulom období Kyjevu poskytol aj protilietadlové rakety, protitankové zbrane, guľomety, či granáty.

16:10 Ruský útok na nemocnicu v Záporožskej oblasti zabil dvoch ľudí

Ruské sily ostreľovali v piatok nemocnicu v malom meste Huljajpole v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny a zabili dvoch ľudí, oznámil vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

Jermak v odkazovej aplikácii Telegram napísal, že obeťami sú zdravotná sestra a inštalatér.

Huljajpole sa nachádza blízko frontovej línie na južnej Ukrajine.

13:30 Státisíce ľudí na juhu Ukrajiny majú sťažený prístup k pitnej vode, tvrdí Zelenskyj

Obmedzený prístup k pitnej vode majú státisíce ľudí v oblastiach južnej Ukrajiny postihnutých záplavami zo zničenej Kachovskej priehrady, uviedol v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Státisícom ľudí vo viacerých mestách a dedinách sa značne sťažil prístup k pitnej vode,“ napísal Zelenskyj na platforme Telegram. „Vo viac než 40 obciach sa zastavil život.“

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko zároveň v piatok uviedol, že záplavy po zničení Kachovskej priehrady si vyžiadali najmenej päť obetí na životoch, kým 13 ďalších ľudí utrpelo zranenia.

12:30 Po katastrofe na kachovskej priehrade voda naďalej klesá

Hladina vody v Kachovskej vodnej nádrži pri juhoukrajinskom meste Cherson postupne klesá, uviedla v piatok štátna spoločnosť Ukrhydronergo. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Od utorkového zničenia Kachovskej priehrady hladina vody v nádrži poklesla už takmer o päť metrov a jej hladina v piatok ráno dosahovala úroveň 11,7 metra. Len za posledných 24 hodín voda opadla približne o meter. 

SITA/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

Spoločnosť tiež upozornila, že poškodený priehradný múr vodného diela, ktorý sa ešte úplne nezrútil, sa ešte stále rozpadáva. V najbližšej dobe bude podľa nej potrebné zachytiť vodu z rieky Dneper v nádržiach nad kachovskou vodnou elektrárňou, aby sa zaistili zásoby vody na leto. 

V Ukrajinou ovládanej časti Chersonskej oblasti klesla úroveň záplavovej vody v porovnaní s predchádzajúcim dňom o 20 centimetrov, uviedol tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. Úroveň vody predstavovala v piatok ráno 5,38 metra.

V oblasti je stále zatopených 32 dedín a viac než 3600 domov. Viac než 2000 ľudí a stovky domácich zvierat sa podarilo evakuovať do bezpečia. Prokudin zároveň vyzval všetkých obyvateľov postihnutých lokalít, aby svoje zaplavené domy opustili.

10:45 Rusko previezlo 11 ukrajinských vojnových zajatcov do Maďarska

Skupinu ukrajinských vojakov zajatých Ruskom previezli do Maďarska. Podľa servera index.hu to vo štvrtok večer oznámila na svojej webovej stránke Ruská pravoslávna cirkev, ktorá prevoz sprostredkovala, informoval v piatok spravodajca TASR v Budapešti. 

„S požehnaním Jeho Svätosti patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla, vďaka sprostredkovaniu Ruskej pravoslávnej cirkvi, v rámci spolupráce medzi cirkvami bola dňa 8. júna 2023 na žiadosť maďarskej strany prevezená do Maďarska skupina ukrajinských vojnových zajatcov zo Zakarpatskej oblasti, ktorí sa zúčastnili na bojoch,“ píše sa vo vyhlásení cirkvi.

Podľa servera index.hu ukrajinská strana zatiaľ nekomentovala toto vyhlásenie, niektoré zdroje však poukázali na skutočnosť, že tento krok Moskvy nebol konzultovaný s Kyjevom. 

Jeden zo zdrojov ukrajinským médiám povedal, že prevezenie najmenej 11 vojnových zajatcov do Maďarska bolo zdôvodnené tým, že vojaci pochádzali zo západoukrajinskej Zakarpatskej oblasti, kde žije  maďarská menšina. Zdroj však upozornil, že títo vojnoví zajatci sú občanmi Ukrajiny, ich presun do tretej krajiny by bol preto bez súhlasu a priamej účasti Ukrajiny nemožný. Ruská pravoslávna cirkev podľa citovaného zdroja celou akciou sleduje aj obnovenie svojej legitimity v čase, kedy sú na ňu uvalené medzinárodné sankcie.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí pre index.hu uviedlo, že na vyhlásenie Ruskej pravoslávnej cirkvi zareaguje neskôr. 

9:30 Rusko opäť ostreľovalo Ukrajinu; útočilo dronmi i riadenými strelami

Rusko v noci na piatok opäť útočilo na územie Ukrajiny dronmi, riadenými strelami a raketami. Zostrelených bolo desať z dovedna 16 dronov a štyri riadené strely, uviedla v piatok ukrajinská protivzdušná obrana. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

V celej krajine bol v platnosti letecký poplach. V meste Umaň v Čerkaskej oblasti v strednej časti krajiny zasiahli podľa tamojších úradov dve rakety priemyselný objekt a autoumyváreň. Zranenia pri tom utrpelo osem ľudí a stav dvoch z nich je vážny.

V Denpropetrovskej oblasti poškodili trosky zostrelených dronov a rakiet dva obytné domy a plynové vedenie, ako informoval tamojší gubernátor Serhij Lysak.

Letecký poplach bol v noci na piatok vyhlásený aj v metropole Kyjev, píše DPA.

Nočné útoky pritom hlásili aj z ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti, ktorá je už niekoľko dní ostreľovaná z ukrajinskej strany. Protivzdušná obrana bola aktívna aj v oblastnej metropole Belgorod, uviedol vo videoposolstve gubernátor Viačeslav Gladkov, podľa ktorého pritom utrpeli zranenia traja ľudia.

Boje na frontovej línii na Ukrajine sa v uplynulých dňoch zreteľne zintenzívnili, konštatuje DPA. Opakované ostreľovanie hlásia okrem Belgorodskej aj Kurská a Brianská oblasť v ruskom pohraničí; Kyjev však začiatok očakávanej rozsiahlej protiofenzívy doposiaľ oficiálne nepotvrdil.

7:30 Ukrajina správy o údajnom začiatku protiofenzívy nepotvrdila

Stovky Ukrajincov boli vo štvrtok evakuované zo striech svojich zaplavených domov dva dni po zničení Kachovskej vodnej nádrže na rieke Dneper na juhu Ukrajiny. Kyjev medzitým podľa agentúry Reuters poprel tvrdenia o začiatku svojej protiofenzívy proti ruským jednotkám, informuje TASR.

Stanica NBC News s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa ukrajinských ozbrojených síl a vojaka z oblasti blízko frontových línií vo štvrtok uviedla, že ofenzíva ukrajinskej armády sa už začala. Denník The Washington Post citoval „štyroch jednotlivcov“ z radov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí tvrdili to isté.

Generálny štáb ukrajinskej armády to však pre Reuters poprel. „Nemáme takúto informáciu,“ uviedol prostredníctvom svojho hovorcu.

Informácie z predchádzajúceho dňa 8.6.2023:

20:24 Kyjev vo štvrtok spustil protiofenzívu v Záporožskej oblasti, tvrdia západné médiá

Ukrajina vo štvrtok spustila dlho očakávanú protiofenzívu voči ruským okupantom. Referuje o tom web americkej televízie ABC News s odvolaním sa na nemenovaných ukrajinských predstaviteľov vrátane zdroja blízkeho prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Tí prezradili, že sa začala aktívna fáza ukrajinskej protiofenzívy.

Ukrajinská protiofenzíva sa pravdepodobne rozbiehala pred niekoľkými dňami. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v pondelok na Twitteri uviedol, že „ruskí a ukrajinskí predstavitelia signalizujú začiatok ukrajinskej protiofenzívy“.

V ostatných hodinách však nastal významný vývoj udalostí. Viaceré správy uviedli, že na juhovýchode Ukrajiny, južne od mesta Zaporožžia, sa začali veľké boje.

Dobre umiestnené neoficiálne proukrajinské zdroje uviedli, že juhovýchodný front je čoraz aktívnejší a existujú nepotvrdené obrázky a správy, že do ofenzívy Ukrajincov sú zapojené moderné nemecké tanky Leopard 2.

20:00 Voda z poškodenej priehrady už nedokáže chladiť jadrovú elektráreň

Voda z Kachovskej priehrady na Ukrajine sa už nedá používať na chladenie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Oznámila to vo štvrtok spoločnosť Ukrhidroenergo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Šéf spoločnosti Ukrhidroenergo Ihor Syrota pre ukrajinskú televíziu povedal, že hladina vody klesla pod kritickú úroveň 122,7 metra a už nemôže zásobovať chladiace nádrže na ZAES.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi tento týždeň povedal, že nádrže v ZAES a alternatívne nádrže sú ešte istý čas schopné chladiť reaktory i nádrže s vyhoreným palivom.

SITA/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via APSatelitné snímky ukazujú mesto Olešky pred a a po zaplavení.

„Je preto nevyhnutné, aby táto nádrž zostala nepoškodená,“ povedal Grossi a vyzval všetky strany, aby vyvíjali úsilie na zachovanie tohto stavu. MAAE má v súčasnosti v ZAES, najväčšej jadrovej elektrárni v Európe, skupinu expertov.

18:47 Ukrajinci vraj narazili na „tvrdý odpor“ a zaznamenali straty pri pokuse o prelomenie ruských línií

Ukrajinským silám sa podarilo prevalcovať niektoré ruské sily na východe v okolí Bachmutu. Ruskí okupanti, vyzbrojení protitankovými strelami, granátmi a mínometmi, však kládli „tvrdý odpor“. Nachádzajú sa v obranných líniách, ktoré majú v niektorých oblastiach niekoľko vrstiev. Navyše sú tam zamínované oblasti, na čo doplatili viaceré ukrajinské obrnené vozidlá.

17:55 Ukrajinskí vojaci ukončili výcvik na obsluhu švédskych bojových vozidiel pechoty

Švédsko vo štvrtok oznámilo, že ukrajinskí vojaci, ktorí sa cvičili na obsluhu švédskych bojových vozidiel pechoty CV90, sú pripravení na nasadenie na fronte. Koľko ukrajinských vojakov absolvovalo výcvik, Štokholm nespresnil. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Z bezpečnostných dôvodov nebudeme v tejto fáze zverejňovať podrobnosti o rozsahu ani trvaní výcviku,“ uviedla hovorkyňa švédskych ozbrojených síl.

SITA/Johan Nilsson/TT News Agency via AP

Podľa švédskej tlačovej agentúry TT boli v posledných mesiacoch na niekoľkých tajných miestach v krajine vycvičené štyri roty mechanizovanej pechoty.

Švédsko v januári prisľúbilo, že Ukrajine pošle 50 svojich bojových obrnených vozidiel. Ide o model CV9040C, vyzbrojený automatickým kanónom s kalibrom 40 milimetrov, ktorý podľa ozbrojených síl dokáže zamerať "vznášajúci sa vrtuľník zo vzdialenosti štyroch kilometrov".

Škandinávska krajina sa tiež zaviazala dodať Kyjevu svoje delostrelecké systémy typu Archer a prenosné protitankové strely NLAW. Štokholm vo februári oznámil, že posiela aj okolo desať svojich tankov Leopard 2 spolu so systémami protivzdušnej obrany typu Iris-T a HAWK.

15:48 Rusko tvrdí, že odrazilo ukrajinskú ofenzívu v Záporožskej oblasti

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že ruská armáda v noci na štvrtok po dvojhodinovom boji odrazila ofenzívu ukrajinských síl v Záporožskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

K pokusu o prerazenie ruskej obrany v Záporožskej oblasti došlo vo štvrtok o 1:30 h miestneho času (0:30 h SELČ), priblížil Šojgu. Podľa jeho slov utrpeli ukrajinské sily ťažké straty a stiahli sa.

Moskva v uplynulom období viackrát informovala o sérii útokov ukrajinských síl v Doneckej oblasti. Tvrdí však, že ruskej armáde sa ich vždy podarilo odraziť. Rusko naznačilo, že tieto útoky považuje za začiatok plánovanej ukrajinskej protiofenzívy.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov však v stredu poprel ruské špekulácie o začiatku ukrajinskej protiofenzívy. „Keď spustíme protiofenzívu, každý o tom bude vedieť, uvidia to,“ povedal.

13:55 Ruské ostreľovanie pripravilo o život tri generácie jednej rodiny

Tri generácie jednej rodiny — starý otec, otec a vnuk — zahynuli v dôsledku ruského ostreľovania na východe Ukrajiny, uviedla vo štvrtok tamojšia polícia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

K obetiam na životoch podľa nej došlo v meste Ukrajinsk v Doneckej oblasti. Leží zhruba 45 kilometrov severozápadne od Donecka, správneho centra oblasti.

12:45 Zelenskyj dementoval správy o údajnom zapojení Kyjeva do sabotáží na plynovodoch v Baltskom mori

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dôrazne dementoval správy amerického denníka Washington Post, ktorý zverejnil správy, že Ukrajina plánovala vyhodiť do vzduchu plynovody Nord Stream v Baltskom mori. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Zelenskyj zdôraznil, že „Ukrajina nič také nespravila“.

„Som prezident a z tejto pozície vydávam rozkazy... Nevedel som nič, na 100 percent. Povedal som: 'Ukážte nám dôkaz'. Ak to mala vykonať naša armáda, ukážte nám dôkazy,“ poznamenal Zelenskyj.

Sabotáže na plynovodoch Nord Stream, ktoré spájajú Rusko s Nemeckom, nastali 26. septembra 2022. Nord Stream 1 privádzal plyn, kým Moskva nezastavila dodávky Nemecku koncom augusta 2022. Nord Stream 2 sa nikdy nedostal do prevádzky, keďže Nemecko zastavilo jeho certifikáciu krátko predtým, ako Rusko napadlo Ukrajinu.

11:35 Zelenskyj navštívil zaplavenú Chersonskú oblasť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorá je po zničení hrádze Kachovskej priehrady  zasiahnutá záplavami a prebiehajú tam evakuačné práce. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

„Pracovná cesta do Chersonskej oblasti... Diskutovali sme o mnohých dôležitých otázkach vrátane situácie v regióne v dôsledku katastrofy, evakuácii obyvateľstva z potenciálnych záplavových zón, zmenšenia rizík vyplývajúcich z pretrhnutia priehrady či poskytnutia podpory pre ľudí v zaplavených oblastiach,“ napísal Zelenskyj v príspevku na platforme Telegram.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinský prezident v Chersone rokoval aj o obnovení tamojšieho ekosystému. Podľa neho je dôležité odhadnúť vzniknuté škody a prideliť finančné prostriedky  na odškodnenie obyvateľov postihnutých katastrofou a tiež vypracovať program na kompenzáciu strát alebo presun podnikov v rámci Chersonskej oblasti.

Ukrajinské úrady hlásili zatiaľ hlásili tri obete záplav, ruskí predstavitelia na okupovaných územiach hovoria o piatich obetiach. V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred humanitárnou a ekologickou katastrofou, ktorej dôsledky sa budú vyhodnocovať niekoľko dní a oveľa dlhšie sa z nich bude región spamätávať.

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Kyjeva ním chcelo Rusko útokom spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko tvrdí, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť dodávky vody na anektovaný polostrov Krym.

9:22 Záplavy zničili mnohé ruské pozície na ľavom brehu v Chersonskej oblasti

Záplavy spôsobené zničením vodnej elektrárne Kachovka zničili mnohé opevnenia prvej obrannej línie Rusov na ľavom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Zničenie priehrady Kachovskej vodnej elektrárne (KHPP) podľa ISW vážne mení geografiu a topografiu chersonského frontového sektora na juhu Ukrajiny. Blízke infračervené zábery zo 7. júna podľa inštitútu ukazujú, že záplavy vážne poškodzujú ruské obranné pozície vybudované na východnom brehu rieky Dnipro, najmä ruské pozície prvej línie v mestách Hola Prystaň a Olešky.

„Rýchle záplavy pravdepodobne prinútili ruský personál a vojenskú techniku v hlavných bodoch v (mestách) Olešky a Hola Prystaň, aby sa stiahli. Ruské sily predtým využívali tieto pozície na ostreľovanie mesta Cherson a ďalších osád na západnom (pravom) brehu Chersonu,“ uvádza ďalej ISW.

Kolaborant a takzvaný „šéf“ okupovanej Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo však tvrdí, že zničenie priehrady je výhodné pre ruskú obranu, pretože sťaží ukrajinským silám prechod cez rieku. Saldo vo svojom hodnotení situácie ignoruje zničenie pripravenej prvej obrannej línie Ruska. Podľa analytikov tiež nie je známe, koľko ruskej ťažkej techniky zmizlo v prvý deň záplav.

ISW pritom podľa Ukrajinskej pravdy neuvádza žiadne hodnotenie toho, či sa ukrajinské sily pokúsili prekročiť Dnipro alebo za akým účelom by tak mohli urobiť. „Jasné znepokojenie v ruskom vojenskom informačnom priestore však ukazuje, že obavy z takéhoto prekročenia a presvedčenie, že buď sa uskutočňuje alebo sa blíži, boli prítomné v mysliach Rusov pozorne sledujúcich vojnu krátko pred zničením priehrady,“ uvádza sa v správe.

7:48 Zelenskyj poprel, že by za výbuchmi plynovodov Nord Stream bola Ukrajina

Kyjev nevedel nič o pláne súvisiacom s výbuchmi plynovodov Nord Stream. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo sa začali kopiť správy o tom, že za výbuchmi je Ukrajina. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Zelenskyj v rozhovore pre nemecký denník Bild uviedol, že ako prezident má právomoc vydávať príkazy, no takýto príkaz nevydal. „Nikdy by som to neurobil. Verím, že naša armáda a naše spravodajské služby nič také neurobili,“ uviedol Zelenskyj s tým, že by chcel o niečom takom vidieť dôkaz.

„Na 100 percent o tom nič nevieme,“ dodal ukrajinský prezident.

Americký denník The Washington Post v utorok informoval, že nemenovaná európska spravodajská služba oznámila americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA), že vie o pláne ukrajinského špeciálneho operačného tímu nechať vybuchnúť plynovody Nord Stream. Washington Post sa pri týchto tvrdeniach odvolal na uniknuté americké tajné dokumenty, z ktorých zverejnenia je obvinený zamestnanec Vzdušných síl Národnej gardy USA Jack Teixeira.  

Z tajných dokumentov vyplýva, že európska spravodajská služba informovala o pláne CIA v júni, teda tri mesiace pred výbuchom. Podľa dokumentov mali výbuch naplánovať ukrajinskí vojenskí potápači podriadení priamo vrchnému veliteľovi ukrajinskej armády.

Správy z predchádzajúceho dňa 7.6.2023:

20:00 Zelenskyj hovoril s Macronom o dôsledkoch zničenia Kachovskej priehrady

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu telefonicky hovoril so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom o situácii v Chersonskej oblasti po zničení Kachovskej priehrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obaja lídri hovorili o „environmentálnych a humanitárnych dôsledkoch ruského teroristického činu“, napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti. Zároveň zdôraznil naliehavé potreby Ukrajiny na „eliminovanie katastrofy“.

Prezidenti diskutovali aj o možnosti využitia medzinárodných mechanizmov na vyšetrenie tejto udalosti. Ukrajinský prezident Macronovi poďakoval za možnosť zúčastniť sa na minulotýždňovom summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku a za podporu na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

Obaja lídri sa dohodli na pokračujúcej obrannej spolupráci najmä pri ochrane ukrajinského vzdušného priestoru. "Tešíme sa na čo najskorší začiatok výcviku ukrajinských pilotov" na obsluhu stíhačiek F-16, uviedol Zelenskyj. Prezidenti hovorili aj bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, očakávaniach od júlového summitu NATO vo Vilniuse a prípravách mierového summitu.

18:00 Ukrajinská armáda zaznamenala zisky pri Bachmute

Ukrajinská armáda postúpila na frontovej línii pri meste Bachmut na východe Ukrajiny za uplynulých 24 hodín o 1100 metrov. V stredu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské sily sú pri Bachmute v ofenzíve už niekoľko dní, pričom ruská armáda prešla do defenzívy a snaží sa udržať svoje pozície, opísala situáciu na frontovej línii Maľarová. Rusko tento týždeň uviedlo, že Ukrajina spustila v Doneckej oblasti sériu útokov, ktoré sa ruskej armáde podarilo odraziť. Moskva naznačila, že tieto udalosti považuje za začiatok plánovanej ukrajinskej protiofenzívy.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že Ukrajina podnikla pri Bachmute útočné operácie, no neboli úspešné. Dobytie Bachmutu oznámil 20. mája po mesiacoch krvavých bojov šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevegnij Prigožin. Kyjev úplné dobytie tohto mesta poprel.

Wagnerovci, ktorí viedli boje o Bachmut, sa však krátko po oznámení úplného dobytia z mesta stiahli a pozície odovzdali ruskej armáde. Maľarová povedala, že Rusku v Bachmute chýbajú vojaci a posily, preto sa sťahuje z iných pozícii na fronte.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov v stredu poprel ruské špekulácie, že ukrajinská protiofenzíva už začala. "Keď spustíme protiofenzívu, každý o tom bude vedieť, uvidia to," povedal v rozhovore pre Reuters.

17:00 EÚ mobilizuje podporu po zničení Kachovskej priehrady

Európska únia (EÚ) už mobilizuje medzinárodnú pomoc v súvislosti so zničením Kachovskej priehrady na Ukrajine, ktoré prinieslo ničivé humanitárne a ekologické dôsledky. Ako referuje oficiálny web Európskej komisie, prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany už prišli prvé ponuky na pomoc od Nemecka, Rakúska a Litvy.

Ukrajina požiadala EÚ o pomoc v podobe vybavenia a strojov. „Nemecko ponúklo päťtisíc vodných filtrov a 56 generátorov a Rakúsko 20 nádob na vodu a desať čerpadiel na bahennú vodu, ktoré sú teraz na ceste na Ukrajinu. Okrem toho Litva a Nemecko tiež ponúkli vybavenie prístreškov vrátane stanov, postelí a prikrývok,“ uviedol výkonný orgán EÚ.

Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie je v priamom kontakte s ukrajinskými pohotovostnými službami s cieľom monitorovať presné potreby na mieste a je pripravené koordinovať ďalšiu pomoc Ukrajine na základe vznikajúcich potrieb. Čítajte viac v článku tu.

16:30 Ruských vojakov po pretrhnutí Kachovskej priehrady zmietla záplavová voda

Ukrajinskí vojaci boli svedkami toho, ako po zničení Kachovskej priehrady ruských vojakov zmietla záplavová voda a utiekli z východného brehu rieky Dnipro. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinského kapitána Andrija Pidlisného, ktorý povedal, že v chaose prišlo o život a bolo zranených mnoho Rusov.

Pidlisnyj tvrdí, že keď v utorok v skorých ranných hodinách nastalo pretrhnutie priehrady, „nikomu na ruskej strane sa nepodarilo dostať preč a všetky pluky, ktoré mali Rusi, boli zaplavené“.

Zároveň pre CNN vyslovil presvedčenie, že Rusi úmyselne zaútočili na priehradu, aby narušili plány ukrajinských síl na nadchádzajúcu ofenzívu. Pidlisnyj vysvetlil, že rozloha územia okolo rieky znamená, že ruská armáda nachádzajúca sa na východnom brehu utrpela vážne škody v dôsledky pretrhnutia priehrady. Pidlisnyj tvrdí, že jeho jednotka mohla sledovať vývoj udalostí pomocou dronov a viacerých vojakov na mieste činu.

„Ľavý (východný) breh je nižšie položený ako pravý breh, takže je zaplavený viac. Zaplavené boli aj pozície nepriateľa priamo na brehu rieky. Musíte pochopiť, že pozície nepriateľa nie sú len zákopy, ale aj obyčajné civilné domy, kde bývali,“ povedal Pidlisnyj. Ruské jednotky v ohrození možno neboli varované, podľa Pidlisného zrejme aj preto, aby okupanti zachovali moment prekvapenia.

Ukrajinská vláda tvrdí, že za úmyselným útokom stojí Rusko, kým Kremeľ uviedol, že zničenie priehrady majú na svedomí ukrajinské sily. Prvotné analýzy satelitných záberov naznačujú, že zničenie bolo výsledkom kolapsu konštrukcie priehrady. Tú od marca minulého roka okupujú Rusi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v októbri minulého roka upozornil medzinárodné spoločenstvo, že Rusi podmínovali vodnú elektráreň Kachovka a plánujú katastrofu historických rozmerov, pričom postihnuté môžu byť státisíce ľudí. Tvrdil vtedy, že v prípade teroristického útoku na vodnú elektráreň môžu byť zničené obrovské zásoby vody a Zaporižžská jadrová elektráreň môže zostať bez vody na chladenie, ktorú odoberá z tej istej vodnej nádrže.

14:45 Hladina Kachovskej priehrady klesla za deň o 2,5 metra

Hladina vody v zničenej ukrajinskej Kachovskej priehrade na rieke Dnipro v Chersonskej oblasti naďalej klesá. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na štátny podnik Ukrhydroenerho spravujúci viacero vodných elektrární v krajine, za jeden deň sa hladina v priehrade znížila takmer o 2,5 metra.

„V stredu o 10:00 bola hladina nádrže v oblasti Nikopoľa na úrovni 14,41 metra. Prepadová hrádza a zemná vložka medzi staničnou budovou a plavebnou komorou sa naďalej zhoršujú. Počas noci neboli zaznamenané žiadne mimoriadne udalosti. Intenzita záplav sa znižuje, ale v dôsledku výrazného zničenia priehrady bude voda naďalej pribúdať,“ tvrdí Ukrhydroenerho.

Na odstraňovaní následkov sa aktuálne podieľa takmer 800 ľudí a viac ako 170 kusov techniky štátnej pohotovostnej služby.

13:40 Ukrajinci odpálili čpavkovod z Togliatti do Odesy, tvrdia Rusi

Ukrajinskí sabotéri údajne v utorok vyhodili do vzduchu čpavkovod vedúci z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy. Informuje o tom TASR na základe stredajších správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské ministerstvo obrany.

K výbuchu došlo podľa ruského ministerstva v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, pričom utrpelo zranenia aj niekoľko civilistov.

Kyjev na tieto tvrdenia Ruska bezprostredne nereagoval. Ukrajinské úrady však ešte v utorok obvinili Rusko z ostreľovania čpavkovodu v Charkovskej oblasti s tým, že došlo k jeho poškodeniu, avšak bez úniku čpavku.

12:20 V Ruskom okupovaných častiach Chersonskej oblasti vyhlásili mimoriadny stav

V Ruskom okupovaných častiach ukrajinskej Chersonskej oblasti bol vyhlásený „režim mimoriadnej situácie“ v súvislosti so záplavami vyvolanými poškodením blízkej Kachovskej priehrady, informuje agentúra Reuters. 

Podľa vyjadrenia záchranných zložiek, ktoré zverejnili ruské štátne médiá, voda z priehrady zaplavila už približne 2700 domov a evakuovaných muselo byť asi 1300 ľudí. Najmenej sedem osôb je nahlásených ako nezvestných, dodali Moskvou dosadené úrady.

Poškodenie Kachovskej priehrady v noci na 6. júna spôsobilo  v delte rieky Dneper, v jej záplavovej oblasti i v obciach a mestách na brehu riek rozsiahle záplavy, pripomína Reuters. V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred ľudskou a ekologickou katastrofou, ktorej dôsledky sa budú vyhodnocovať niekoľko dní a oveľa dlhšie sa z nich bude región zotavovať.

SITA/AP Photo/Libkos

9:40 Voda zo zničenej Kachovskej priehrady zaplavila takmer 2 000 domov

Voda vytekajúca zo zničenej Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny do stredy rána zaplavila na pravom brehu rieky Dnipro 1 852 domov. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Podľa našich prognóz hladina vody v priebehu najbližších 20 hodín stúpne o ďalší meter," napísal Prokudin. Podľa jeho vyjadrenia v noci na stredu o pomoc požiadali trinásti ľudia vrátane piatich obyvateľov ľavého brehu Dnipra. Do stredajšieho rána do 6:00 bolo evakuovaných 1 457 obyvateľov.

Cherson, 6.6.2023SITA/AP Photo/LibkosCherson, 6.6.2023

9:30 Polia v Chersonskej oblasti by sa po zničení priehrady mohli stať púšťou

Katastrofa spôsobená človekom okrem toho preruší dodávky vody do 31 zavlažovacích systémov v Dnepropetrovskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. V roku 2021 tieto systémy zabezpečovali zavlažovanie 584.000 hektárov pôdy, z ktorých sa zozbierali približne štyri milióny ton obilnín a olejnín v hodnote približne 1,5 miliardy dolárov.

Zničenie Kachovskej priehrady bude mať za následok, že polia na južnej Ukrajine sa už na budúci rok zmenia na púšť. Problémy budú mať nielen poľnohospodári, ale aj obce, a to pri zásobovaní pitnou vodou, varuje ministerstvo.

Priehrada v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola zničená v utorok skoro ráno. Kremeľ z toho obviňuje Kyjev. Ukrajina a mnohí západní pozorovatelia sú presvedčení, že ruskí vojaci vyhodili priehradu do vzduchu sami. Špekuluje sa, že tak chceli zabrániť plánovanej ukrajinskej protiofenzíve.

9:00 Bilancia dôkazov, úvah a rétoriky naznačuje, že Kachovskú priehradu zničili Rusi

Americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedla, že nemá definitívne vyhodnotenie zodpovednosti sa zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Konštatovala však, že „bilancia dôkazov, úvah a rétoriky naznačuje, že priehradu úmyselne poškodili Rusi“. Informuje o tom web Kyiv Independent.

ISW vo svojej analýze z utorka odkázal na svoju predikciu z októbra 2022. Vtedy sa vyjadril, že ruské sily „sa pravdepodobne pokúsia vyhodiť priehradu do vzduchu, aby kryli svoje stiahnutie“ a zabránili postupu ukrajinských síl.

Napriek ťažkostiam, ktoré zničenie priehrady spôsobilo, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že to Ukrajine nezabráni oslobodiť Rusmi okupované územia.

8:00 Zelenskyj označil zničenie priehrady za environmentálnu bombu hromadného ničenia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pretrhnutie Kachovskej priehrady za „environmentálnu bombu hromadného ničenia “a povedal, že len oslobodenie Ukrajiny môže zabrániť ďalším „teroristickým“ činom. TASR správu prevzala zo stanice Sky News a agentúry Reuters.

„Takéto zámerné zničenie priehrady a ďalších zariadení vodnej nádrže zo strany ruských okupantov je environmentálnou bombou hromadného ničenia,“ uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave zverejnenom v utorok neskoro večer. Zopakoval, že zničenie Kachovskej priehrady nezastaví oslobodzovanie okupovaných území. „Len úplné oslobodenie ukrajinského územia spod ruskej okupácie zaručí, že už k takýmto teroristickým útokom nedôjde, “dodal.

Zelenskyj tiež oznámil, že ukrajinská generálna prokuratúra sa už v súvislosti s vyšetrovaním utorkového zničenia priehrady obrátila na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Ukrajinský prezident takisto prisľúbil pomoc obyvateľom postihnutej oblasti. Podľa neho vláda robí všetko, čo môže, aby zachránila ľudí a zaistila im pitnú vodu, píše agentúra DPA. 

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.

7:30 Ruská armáda stratila ďalších 880 vojakov

Od začiatku invázie ruské ozbrojené sily na Ukrajine podľa Kyjiva celkovo stratili 3 873 tankov, 7 560 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 640 delostreleckých systémov, 594 raketometov a 314 lietadiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 7.6.2023:

20:00 Zelenskyj hovoril s Macronom o dôsledkoch zničenia Kachovskej priehrady

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu telefonicky hovoril so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom o situácii v Chersonskej oblasti po zničení Kachovskej priehrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obaja lídri hovorili o „environmentálnych a humanitárnych dôsledkoch ruského teroristického činu“, napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti. Zároveň zdôraznil naliehavé potreby Ukrajiny na „eliminovanie katastrofy“.

Prezidenti diskutovali aj o možnosti využitia medzinárodných mechanizmov na vyšetrenie tejto udalosti. Ukrajinský prezident Macronovi poďakoval za možnosť zúčastniť sa na minulotýždňovom summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku a za podporu na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

Obaja lídri sa dohodli na pokračujúcej obrannej spolupráci najmä pri ochrane ukrajinského vzdušného priestoru. "Tešíme sa na čo najskorší začiatok výcviku ukrajinských pilotov" na obsluhu stíhačiek F-16, uviedol Zelenskyj. Prezidenti hovorili aj bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, očakávaniach od júlového summitu NATO vo Vilniuse a prípravách mierového summitu.

18:00 Ukrajinská armáda zaznamenala zisky pri Bachmute

Ukrajinská armáda postúpila na frontovej línii pri meste Bachmut na východe Ukrajiny za uplynulých 24 hodín o 1100 metrov. V stredu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinské sily sú pri Bachmute v ofenzíve už niekoľko dní, pričom ruská armáda prešla do defenzívy a snaží sa udržať svoje pozície, opísala situáciu na frontovej línii Maľarová. Rusko tento týždeň uviedlo, že Ukrajina spustila v Doneckej oblasti sériu útokov, ktoré sa ruskej armáde podarilo odraziť. Moskva naznačila, že tieto udalosti považuje za začiatok plánovanej ukrajinskej protiofenzívy.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že Ukrajina podnikla pri Bachmute útočné operácie, no neboli úspešné. Dobytie Bachmutu oznámil 20. mája po mesiacoch krvavých bojov šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevegnij Prigožin. Kyjev úplné dobytie tohto mesta poprel.

Wagnerovci, ktorí viedli boje o Bachmut, sa však krátko po oznámení úplného dobytia z mesta stiahli a pozície odovzdali ruskej armáde. Maľarová povedala, že Rusku v Bachmute chýbajú vojaci a posily, preto sa sťahuje z iných pozícii na fronte.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov v stredu poprel ruské špekulácie, že ukrajinská protiofenzíva už začala. "Keď spustíme protiofenzívu, každý o tom bude vedieť, uvidia to," povedal v rozhovore pre Reuters.

17:00 EÚ mobilizuje podporu po zničení Kachovskej priehrady

Európska únia (EÚ) už mobilizuje medzinárodnú pomoc v súvislosti so zničením Kachovskej priehrady na Ukrajine, ktoré prinieslo ničivé humanitárne a ekologické dôsledky. Ako referuje oficiálny web Európskej komisie, prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany už prišli prvé ponuky na pomoc od Nemecka, Rakúska a Litvy.

Ukrajina požiadala EÚ o pomoc v podobe vybavenia a strojov. „Nemecko ponúklo päťtisíc vodných filtrov a 56 generátorov a Rakúsko 20 nádob na vodu a desať čerpadiel na bahennú vodu, ktoré sú teraz na ceste na Ukrajinu. Okrem toho Litva a Nemecko tiež ponúkli vybavenie prístreškov vrátane stanov, postelí a prikrývok,“ uviedol výkonný orgán EÚ.

Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie je v priamom kontakte s ukrajinskými pohotovostnými službami s cieľom monitorovať presné potreby na mieste a je pripravené koordinovať ďalšiu pomoc Ukrajine na základe vznikajúcich potrieb. Čítajte viac v článku tu.

16:30 Ruských vojakov po pretrhnutí Kachovskej priehrady zmietla záplavová voda

Ukrajinskí vojaci boli svedkami toho, ako po zničení Kachovskej priehrady ruských vojakov zmietla záplavová voda a utiekli z východného brehu rieky Dnipro. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinského kapitána Andrija Pidlisného, ktorý povedal, že v chaose prišlo o život a bolo zranených mnoho Rusov.

Pidlisnyj tvrdí, že keď v utorok v skorých ranných hodinách nastalo pretrhnutie priehrady, „nikomu na ruskej strane sa nepodarilo dostať preč a všetky pluky, ktoré mali Rusi, boli zaplavené“.

Zároveň pre CNN vyslovil presvedčenie, že Rusi úmyselne zaútočili na priehradu, aby narušili plány ukrajinských síl na nadchádzajúcu ofenzívu. Pidlisnyj vysvetlil, že rozloha územia okolo rieky znamená, že ruská armáda nachádzajúca sa na východnom brehu utrpela vážne škody v dôsledky pretrhnutia priehrady. Pidlisnyj tvrdí, že jeho jednotka mohla sledovať vývoj udalostí pomocou dronov a viacerých vojakov na mieste činu.

„Ľavý (východný) breh je nižšie položený ako pravý breh, takže je zaplavený viac. Zaplavené boli aj pozície nepriateľa priamo na brehu rieky. Musíte pochopiť, že pozície nepriateľa nie sú len zákopy, ale aj obyčajné civilné domy, kde bývali,“ povedal Pidlisnyj. Ruské jednotky v ohrození možno neboli varované, podľa Pidlisného zrejme aj preto, aby okupanti zachovali moment prekvapenia.

Ukrajinská vláda tvrdí, že za úmyselným útokom stojí Rusko, kým Kremeľ uviedol, že zničenie priehrady majú na svedomí ukrajinské sily. Prvotné analýzy satelitných záberov naznačujú, že zničenie bolo výsledkom kolapsu konštrukcie priehrady. Tú od marca minulého roka okupujú Rusi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v októbri minulého roka upozornil medzinárodné spoločenstvo, že Rusi podmínovali vodnú elektráreň Kachovka a plánujú katastrofu historických rozmerov, pričom postihnuté môžu byť státisíce ľudí. Tvrdil vtedy, že v prípade teroristického útoku na vodnú elektráreň môžu byť zničené obrovské zásoby vody a Zaporižžská jadrová elektráreň môže zostať bez vody na chladenie, ktorú odoberá z tej istej vodnej nádrže.

14:45 Hladina Kachovskej priehrady klesla za deň o 2,5 metra

Hladina vody v zničenej ukrajinskej Kachovskej priehrade na rieke Dnipro v Chersonskej oblasti naďalej klesá. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na štátny podnik Ukrhydroenerho spravujúci viacero vodných elektrární v krajine, za jeden deň sa hladina v priehrade znížila takmer o 2,5 metra.

„V stredu o 10:00 bola hladina nádrže v oblasti Nikopoľa na úrovni 14,41 metra. Prepadová hrádza a zemná vložka medzi staničnou budovou a plavebnou komorou sa naďalej zhoršujú. Počas noci neboli zaznamenané žiadne mimoriadne udalosti. Intenzita záplav sa znižuje, ale v dôsledku výrazného zničenia priehrady bude voda naďalej pribúdať,“ tvrdí Ukrhydroenerho.

Na odstraňovaní následkov sa aktuálne podieľa takmer 800 ľudí a viac ako 170 kusov techniky štátnej pohotovostnej služby.

13:40 Ukrajinci odpálili čpavkovod z Togliatti do Odesy, tvrdia Rusi

Ukrajinskí sabotéri údajne v utorok vyhodili do vzduchu čpavkovod vedúci z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy. Informuje o tom TASR na základe stredajších správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské ministerstvo obrany.

K výbuchu došlo podľa ruského ministerstva v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, pričom utrpelo zranenia aj niekoľko civilistov.

Kyjev na tieto tvrdenia Ruska bezprostredne nereagoval. Ukrajinské úrady však ešte v utorok obvinili Rusko z ostreľovania čpavkovodu v Charkovskej oblasti s tým, že došlo k jeho poškodeniu, avšak bez úniku čpavku.

12:20 V Ruskom okupovaných častiach Chersonskej oblasti vyhlásili mimoriadny stav

V Ruskom okupovaných častiach ukrajinskej Chersonskej oblasti bol vyhlásený „režim mimoriadnej situácie“ v súvislosti so záplavami vyvolanými poškodením blízkej Kachovskej priehrady, informuje agentúra Reuters. 

Podľa vyjadrenia záchranných zložiek, ktoré zverejnili ruské štátne médiá, voda z priehrady zaplavila už približne 2700 domov a evakuovaných muselo byť asi 1300 ľudí. Najmenej sedem osôb je nahlásených ako nezvestných, dodali Moskvou dosadené úrady.

Poškodenie Kachovskej priehrady v noci na 6. júna spôsobilo  v delte rieky Dneper, v jej záplavovej oblasti i v obciach a mestách na brehu riek rozsiahle záplavy, pripomína Reuters. V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred ľudskou a ekologickou katastrofou, ktorej dôsledky sa budú vyhodnocovať niekoľko dní a oveľa dlhšie sa z nich bude región zotavovať.

SITA/AP Photo/Libkos

9:40 Voda zo zničenej Kachovskej priehrady zaplavila takmer 2 000 domov

Voda vytekajúca zo zničenej Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny do stredy rána zaplavila na pravom brehu rieky Dnipro 1 852 domov. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Podľa našich prognóz hladina vody v priebehu najbližších 20 hodín stúpne o ďalší meter," napísal Prokudin. Podľa jeho vyjadrenia v noci na stredu o pomoc požiadali trinásti ľudia vrátane piatich obyvateľov ľavého brehu Dnipra. Do stredajšieho rána do 6:00 bolo evakuovaných 1 457 obyvateľov.

Cherson, 6.6.2023SITA/AP Photo/LibkosCherson, 6.6.2023

9:30 Polia v Chersonskej oblasti by sa po zničení priehrady mohli stať púšťou

Katastrofa spôsobená človekom okrem toho preruší dodávky vody do 31 zavlažovacích systémov v Dnepropetrovskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti. V roku 2021 tieto systémy zabezpečovali zavlažovanie 584.000 hektárov pôdy, z ktorých sa zozbierali približne štyri milióny ton obilnín a olejnín v hodnote približne 1,5 miliardy dolárov.

Zničenie Kachovskej priehrady bude mať za následok, že polia na južnej Ukrajine sa už na budúci rok zmenia na púšť. Problémy budú mať nielen poľnohospodári, ale aj obce, a to pri zásobovaní pitnou vodou, varuje ministerstvo.

Priehrada v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola zničená v utorok skoro ráno. Kremeľ z toho obviňuje Kyjev. Ukrajina a mnohí západní pozorovatelia sú presvedčení, že ruskí vojaci vyhodili priehradu do vzduchu sami. Špekuluje sa, že tak chceli zabrániť plánovanej ukrajinskej protiofenzíve.

9:00 Bilancia dôkazov, úvah a rétoriky naznačuje, že Kachovskú priehradu zničili Rusi

Americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedla, že nemá definitívne vyhodnotenie zodpovednosti sa zničenie Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny. Konštatovala však, že „bilancia dôkazov, úvah a rétoriky naznačuje, že priehradu úmyselne poškodili Rusi“. Informuje o tom web Kyiv Independent.

ISW vo svojej analýze z utorka odkázal na svoju predikciu z októbra 2022. Vtedy sa vyjadril, že ruské sily „sa pravdepodobne pokúsia vyhodiť priehradu do vzduchu, aby kryli svoje stiahnutie“ a zabránili postupu ukrajinských síl.

Napriek ťažkostiam, ktoré zničenie priehrady spôsobilo, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že to Ukrajine nezabráni oslobodiť Rusmi okupované územia.

8:00 Zelenskyj označil zničenie priehrady za environmentálnu bombu hromadného ničenia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pretrhnutie Kachovskej priehrady za „environmentálnu bombu hromadného ničenia “a povedal, že len oslobodenie Ukrajiny môže zabrániť ďalším „teroristickým“ činom. TASR správu prevzala zo stanice Sky News a agentúry Reuters.

„Takéto zámerné zničenie priehrady a ďalších zariadení vodnej nádrže zo strany ruských okupantov je environmentálnou bombou hromadného ničenia,“ uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave zverejnenom v utorok neskoro večer. Zopakoval, že zničenie Kachovskej priehrady nezastaví oslobodzovanie okupovaných území. „Len úplné oslobodenie ukrajinského územia spod ruskej okupácie zaručí, že už k takýmto teroristickým útokom nedôjde, “dodal.

Zelenskyj tiež oznámil, že ukrajinská generálna prokuratúra sa už v súvislosti s vyšetrovaním utorkového zničenia priehrady obrátila na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Ukrajinský prezident takisto prisľúbil pomoc obyvateľom postihnutej oblasti. Podľa neho vláda robí všetko, čo môže, aby zachránila ľudí a zaistila im pitnú vodu, píše agentúra DPA. 

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Ukrajiny chcelo Rusko útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.

7:30 Ruská armáda stratila ďalších 880 vojakov

Od začiatku invázie ruské ozbrojené sily na Ukrajine podľa Kyjiva celkovo stratili 3 873 tankov, 7 560 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 640 delostreleckých systémov, 594 raketometov a 314 lietadiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 6.6.2023:

18:15 Kyjev aj Moskva oznámili vyšetrovanie kolapsu Kachovskej priehrady

Kyjev spustil vyšetrovanie vojnových zločinov v súvislosti so zničením Kachovskej priehrady na rieke Dnipro v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti. Povedal to ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin, podľa ktorého tiež vyšetrujú možný prípad „ekocídy“. Ukrajina má podľa jeho slov v teréne tímy, ktoré zbierajú informácie a poskytnú ich Medzinárodnému trestnému súdu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Kostin pre BBC tiež povedal, že z oblasti „evakuovali už okolo 1 500 ľudí“. Krátko predtým na sociálnej a mikroblogovacej sieti napísal, že evakuujú viac ako 17-tisíc ľudí zo zaplavených oblastí. Operácia je však podľa jeho slov pod tlakom v dôsledku ruského ostreľovania, ktoré zranilo dvoch policajtov pracujúcich v oblasti.

Vyšetrovanie oznámil aj ruský vyšetrovací výbor. Ako oznámil na komunikačnej platforme Telegram, na ktoré sa odvoláva televízia CNN, vyšetrovanie spustil na základe obvinenia z terorizmu spáchaného skupinou jednotlivcov, ktorý spôsobil značné škody na majetku a ďalšie ťažké následky. Zaplavenie osád v Chersonskej oblasti spôsobilo zničenie elektrárne ozbrojenými silami Ukrajiny, vyhlásil výbor.

Aj dosadené ruské úrady oznámili plánovanú evakuáciu.

Ukrajina obvinila Rusko z toho, že priehradu vyhodilo do vzduchu. Ruskí predstavitelia kolaps priehrady dávajú za vinu ukrajinskému bombardovaniu oblasti, o ktorú sa bojuje. Podľa Moskvy ide aj o zámer odrezať anektovaný Krym od dodávok vody.

14:20 Ukrajinská armáda: Zničenie priehrady nezastaví oslobodzovanie okupovaných území

Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti nezabráni ukrajinským ozbrojeným silám v opätovnom dobytí Ruskom okupovaných území Ukrajiny, uviedla v utorok vo vyhlásení ukrajinská armáda. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Ukrajina disponuje „všetkými potrebnými plavidlami a pontónovými mostmi na prekonanie vodných prekážok,“ uvádza sa vo vyhlásení oddelenia armády pre strategickú komunikáciu.

Ruskí okupanti vyhodili Kachovskú priehradu do vzduchu "zo strachu pred ukrajinskou armádou," uviedli ozbrojené sily Kyjeva na platforme Telegram. Ruskí vojaci podľa nich totiž inak nedokázali čeliť profesionálne vycvičeným Ukrajincom vybaveným najnovšími zbraňami.

13:10 Po zničení priehrady sa do Dnepra dostalo 150 ton motorového oleja

Ukrajina v utorok uviedla, že po zničení Kachovskej priehrady v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

V dôsledku explózie sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja, uviedla ukrajinská prezidentská poradkyňa pre oblasť komunikácie Daria Zarivnová na sociálnych sieťach.

Kyjev už predtým uviedol, že poškodenie priehrady spôsobilo okrem ohrozenia civilného obyvateľstva aj rozsiahlu ekologickú katastrofu a jeho dôsledky sú už teraz „katastrofálne“.

12:00 Ukrajina oznámila, že mesto Nova Kachovka je po zničení priehrady zaplavené

Ruskom okupované mesto Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti je po poškodení tamojšej priehrady „zaplavené“, uviedli v utorok ruské tlačové agentúry. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Viac si môžete prečítať tu.

10:40 Vodná elektráreň pri priehrade Nova Kachovka je úplne zničená

Vodná elektráreň nachádzajúca sa pri poškodenej priehrade Nova Kachovka na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola úplne zničená, vyplýva z utorkových vyjadrení ruských i ukrajinských predstaviteľov. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Je „zrejmé“, že oprava zničenej vodnej elektrárne nie je možná, povedal Moskvou dosadený primátor Novej Kachovky Vladimir Leontiev pre štátnu televíziu.

Ukrajinský operátor spomínanej vodnej elektrárne taktiež potvrdil, že hydroelektráreň bola totálne zničená. 

9:30 V ohrozenej zóne pri priehrade je 16 000 ľudí a zaplavilo už viacero dedín

Viacero dedín zostalo „úplne alebo čiastočne“ zaplavených po poškodení Ruskom okupovanej priehrady Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Evakuácie civilistov z postihnutých lokalít v povodí rieky Dneper sa už začali, uviedli v utorok tamojšie ukrajinské úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„V kritickej zóne na pravom brehu v Chersonskej oblasti je približne 16 000 ľudí,“ spresnil na sociálnych sieťach ukrajinský gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin. 

Ako dodal, k záplavám v dôsledku poškodenia priehrady došlo v ôsmich oblastiach pozdĺž Dnepra a upozornil, že hladina vody môže do piatich hodín dosiahnuť kritickú úroveň.

Prokudin podľa agentúry DPA uviedol, že evakuácie sa začali na ľavom brehu rieky Dneper (ukr. Dnipro), kde sa nachádza aj oblastná metropola Cherson.

7:55 Moskvou dosadené úrady potvrdili „čiastočné zničenie“ priehrady Nova Kachovka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok urgentne zvolal zasadanie svojej Národnej bezpečnostnej rady v súvislosti s explóziou na priehrade Nova Kachovka na rieke Dneper na juhu Ukrajiny. 

Moskvou dosadené miestne úrady v utorok potvrdili, že časť priehrady Nova Kachovka bola „čiastočne zničená“. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Vodná elektráreň Kachovka. Ďalší vojnový zločin, ktorý vykonali ruskí teroristi. Prezident zvolal Národnú bezpečnostnú radu,“ uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na platforme Telegram.

Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

7:30 Ukrajina oznámila, že Rusko „vyhodilo do vzduchu“ veľkú priehradu Nova Kachovka, a nariadila evakuáciu zo zón okolo priehrady

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že ruské sily spôsobili výbuch na veľkej priehrade v meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny. Moskvou dosadený predstaviteľ tohto mesta v časti Chersonskej oblasti okupovanej Ruskom správu poprel. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters.

„Ruské okupačné sily vyhodili do vzduchu priehradu (Nova) Kachovka,“ napísalo južné velenie ukrajinských ozbrojených síl na svojej stránke na Facebooku 

Ukrajina vyzvala obyvateľov ďalej popri rieke Dneper, aby sa evakuovali, a varovala pred záplavami na územiach po prúde.

Ukrajinské ministerstvo vnútra apelovalo na obyvateľov desiatich dedín na pravom brehu rieky a niektorých častí mesta Cherson, aby si zhromaždili základné dokumenty a domáce zvieratá, vypli domáce spotrebiče a odišli. Zároveň ministerstvo varovalo pred prípadnými dezinformáciami.

Šéf vojenskej správy Chersonskej oblasti Olexander Prokudin vo videu zverejnenom v aplikácii Telegram krátko pred 07.00 h povedal: „Ruská armáda spáchala ďalší teroristický čin.“ A varoval, že voda dosiahne do piatich hodín „kritickú výšku hladiny“.

Informácie z predchádzajúceho dňa (5.6.2023):

20:00 Britský minister zahraničných vecí sa v Kyjeve stretol so Zelenským

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok v Kyjeve stretol s britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Cleverlym. TASR o tom informuje podľa  britskej spravodajskej stanice Sky News a denníka The Guardian.

Zelenskyj v príspevku na platforme Telegram napísal, že so šéfom britskej diplomacie diskutoval o dôležitých záležitostiach vrátane ukrajinského mierového plánu či očakávaniach Kyjeva od júlového summitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse.

Zároveň poďakoval Británii za pokračujúcu podporu. Pripomenul, že v uplynulých týždňoch rokoval s britským premiérom Rishim Sunakom a podarilo sa im dosiahnuť „dôležité dohody.“

Zelenskyj tiež ocenil, že Spojené kráľovstvo poskytne výcvik ukrajinským pilotom na obsluhu amerických stíhačiek F-16. Cleverly navštívil Kyjev vlani v novembri. Povedal, že teraz „vidí v meste viac života.“

Šéf britskej diplomacie po stretnutí v príspevku na sociálnej sieti napísal, že Ukrajina sa môže spoľahnúť na podporu Británie „tak dlho, ako to bude potrebné.“ „Sme s vami - kým túto vojnu nevyhráme,“ uviedol. V ukrajinskej metropole sa stretol aj so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom.

18:00 Tvrdenia Moskvy o zmarení ofenzívy sú snahou o zakrytie neúspechov, tvrdia Ukrajinci

Ruské tvrdenia o zmarení veľkej vojenskej ofenzívy ukrajinskej armády sú snahou o odvrátenie pozornosti od ruských strát pri Bachmute. Referuje o tom britský web The Guardian s odvolaním sa na námestníčku ministra obrany Hannu Maľarovú.

Tá potvrdila, že v niektorých oblastiach ukrajinské sily prechádzajú k „útočným akciám“, čo zvýšilo špekulácie, že sa blíži začiatok protiofenzívy ukrajinskej armády.

„Čo sa deje teraz? Pokračujeme v obrane, ktorá sa začala 24. februára 2022. Obranná operácia zahŕňa všetko, vrátane protiofenzívnych akcií. Preto v niektorých oblastiach prechádzame do útočných akcií. Predovšetkým smer Bachmut zostáva epicentrom nepriateľstva. Tam sa pohybujeme po dosť širokom fronte. Sme úspešní. Obsadzujeme dôležité výšiny. Nepriateľ je v defenzíve a chce si udržať svoju pozíciu,“ poznamenala Maľarová na Telegrame.

15:45 Časť územia severne od Bachmutu opäť získali Ukrajinci, hovorí šéf ruskej Wagnerovej skupiny

Ukrajinské ozbrojené sily znovu získali časť územia severne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Uviedol to šéf ruskej žoldnierskej organizácie Wagnerova skupina Jevgenij Prigožin. Dedina Berchivka je už stratená a vojaci odtiaľ odchádzajú, uviedol Prigožin vo videospráve na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom portál cnn.com.

Ozbrojenci z Wagnerovej skupiny sú v záverečnej etape ukončenia ich stiahnutia sa z Bachmutu po tom, ako mesto obsadili. V posledných týždňoch pritom Ukrajina podniká s určitými úspechmi protiofenzívy severne a južne od mesta.

15:30 Ukrajina za 24h vypálila na Belgorodskú oblasť 650 striel, tvrdí gubernátor

Program Európskej únie (EÚ) Pakt pre zručnosti významne pomáha firmám a pracovníkom v Európe. Podľa prieskumu, o ktorého výsledkoch v pondelok na svojej webovej stránke informovala Európska komisia, z aktivít pri zvyšovaní kvalifikácie a pri rekvalifikácii v rámci paktu vlani profitovali dva milióny ľudí. Aktualizovaných alebo vytvorených bolo 15 500 výcvikových programov a členovia paktu do iniciatív v oblasti kvalifikácie investovali 160 miliónov eur.

Pakt pre zručnosti spája jednotlivé odvetvia, sociálnych partnerov, poskytovateľov vzdelávania, verejné úrady či služby zamestnanosti, čím podporuje kolektívny prístup pri riešení ťažkostí a nedostatkov v rozvoji kvalifikácie. To je osobitne dôležité v rýchlo sa meniacom svete práce a pre zelenú a digitálnu transformáciu. Viac ako 80 percent oslovených v prieskume si cení podporu zo strany paktu pri zabezpečovaní konkrétnych výcvikových ponúk pre pracovníkov v Európe.

Pakt pre zručnosti začal svoju činnosť 10. novembra 2020. Najnovší prieskum jeho pôsobenia sa uskutočnil počas februára a marca tohto roka. Odpovedalo v ňom 461 členov paktu. Pakt pre zručnosti prispieva k cieľom EÚ, aby sa do roku 2030 najmenej 60 percent dospelých zúčastňovalo každý rok na výcviku a aby najmenej 78 percent populácie vo veku 20 až 64 rokov bolo zamestnaných.

14:15 Wagnerovci tvrdia, že na nich úmyselne strieľali vojaci ruskej armády

Medzi vodcami Kremľa a šéfom žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom sa opäť rozhorel spor. Wagnerovci tvrdia, že na nich neďaleko Bachmutu na východe Ukrajiny strieľali vojaci ruskej armády a počas paľby zničili nákladné auto. Referuje o tom web Politico, ktorý však tvrdí, že nedokáže nezávisle overiť tieto informácie.

Wagnerova skupina ďalej uviedla, že v nadväznosti na paľbu ruských vojakov zadržali veliteľa 72. brigády ruskej armády, pričom v pondelok zverejnila video, v ktorom sa priznal, že vydal rozkaz strieľať na vozidlo žoldnierov. Veliteľ tvrdil, že tak učinil v opitosti, pretože osobne neprechováva sympatie k wagnerovcom. Na videu sa zdalo, že žoldnieri s veliteľom, ktorý sa predstavil ako podplukovník Roman Gennadievič Venivitin, tvrdo zaobchádzali.

SITA/Prigozhin Press Service via A

Zdá sa, že tieto incidenty sú eskaláciou pokračujúceho sporu medzi mecenášom Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom a ruskými vojenskými vodcami vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova.

13:30 Zatkli troch členov ruskej siete špiónov

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zatkla troch členov ruskej siete špiónov pôsobiacich v Dnipropetrovskej, Vinnyckej a Odeskej oblasti. Podľa SBU sa ruská sieť agentov usilovala zhromažďovať spravodajské informácie o rozmiestnení síl ukrajinskej armády, o jej zbraniach a zložení personálu. Agenti dostávali do 500 dolárov za každú splnenú úlohu v závislosti od „dôležitosti“ a „kvality“ ich práce. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ruský agent v Dnipropetrovskej oblasti, ktorý vystupoval pod krycím menom Hrom, sa vydával za nezamestnaného v meste Kryvyi Rih. Nachádzal si krátkodobé zamestnania v blízkosti kritických zariadení, takže podľa SBU mohol zostaviť schémy obranných línií a identifikovať miesta, kde bola uskladnená technika a munícia.

Ďalší agent v Odeskej oblasti získal kódy, ktoré slúžia na voľný pohyb po meste počas zákazu vychádzania, uviedla SBU. Jeho úlohou údajne tiež bolo zisťovať súradnice vojenských zariadení v regióne. Špión vo Vinnyckej oblasti sa podľa SBU pokúsil určiť súradnice Veliteľstva vzdušných síl a jednotiek Národnej gardy.

10:00 Intenzívne nasadenie dronov na Ukrajine neprinieslo Rusku úspechy

Rusko útočilo v priebehu mája na Ukrajine viac než 300-krát s tzv. kamikadze dronmi, vyplýva z odhadov britských tajných služieb. Išlo pritom o doposiaľ „najintenzívnejšie využitie týchto zbraní“, uviedlo v pondelok britské ministerstvo obrany v Londýne. 

Rusko sa podľa britského rezortu obrany týmto spôsobom pokúša prinútiť Ukrajinu k nasadeniu drahších a modernejších zbraní protivzdušnej obrany. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

„Je však nepravdepodobné, že bolo Rusko nejak zvlášť úspešné: Ukrajina neutralizovala najmenej 90 percent prichádzajúcich dronov, väčšinou svojou staršou a lacnejšou protivzdušnou obranou a elektronickými rušičkami,“ podotklo ministerstvo v Londýne.

SITA/Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP

8:00 Prigožin opäť kritizoval ruskú armádu

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu opätovne kritizoval ruskú armádu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Šéf vagnerovcov v príspevku na platforme Telegram uviedol, že vojaci v máji zamínovali cestu, ktorú Prigožinovi žoldnieri využívali na sťahovanie sa z mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Takisto zverejnil dokumenty,  v ktorých sa píše o prestrelke medzi vagnerovcami a vojakmi ruskej armády. Tieto tvrdenia však nebolo možné bezprostredne overiť, upozorňuje DPA. Ruské ministerstvo obrany sa k záležitosti nevyjadrilo.

Prigožin v piatok oznámil, že takmer všetci jeho bojovníci sa už z Bachmutu stiahli. „Všetky pozície boli v príslušnom poradí odovzdané (ruskému) ministerstvu obrany,“ povedal.  Šéf Vagnerovej skupiny už v 20. mája avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať. Krátko predtým ohlásil dobytie tohto mesta, ktoré malo pred vojnou 70.000 obyvateľov.

SITA/Prigozhin Press Service via AP

7:30 Na bojoch v ruskej Belgorodskej oblasti za zúčastňujú aj Poliaci

Na bojoch v ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou sa zúčastňujú aj poľskí vojaci. TASR o tom informuje na základe nedeľňajšej správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na poľské médiá.

Títo vojaci sú členmi tzv. Poľského dobrovoľníckeho zboru a bojujú na strane ukrajinskej armády, píše DPA. Viaceré poľské médiá sa odvolávajú na vyjadrenia tohto zboru v aplikácii Telegram i na zverejnený videozáznam, ktorý zachytáva vojakov na ceste do Belgorodu.

Poľský dobrovoľnícky zbor bol založený vo februári. Najskôr boli jeho členmi len Poliaci. V súčasnosti pôsobia spolu s Ruským dobrovoľníckym zborom (RDK), ktorý vo vojne rozpútanej Ruskom bojuje na strane Ukrajiny. To, koľko Poliakov sa na bojoch zúčastňuje, nie na základe správ známe.

Správy z predchádzajúceho dňa 4.6.2023: 

20:10 Proukrajinskí partizáni oznámili, že zajali dvoch ruských vojakov

Skupina proukrajinských ruských bojovníkov zapojených do nedávnych prienikov do ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou v nedeľu uviedla, že zajala dvoch ruských vojakov. Navrhla, že ich vymení za stretnutie s tamojším gubernátorom Viačeslavom Gladkovom, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Partizánska skupina Légia Slobody Ruska a Ruský dobrovoľnícky zbor ohlásili v uplynulých dňoch boje v Belgorodskej oblasti, zatiaľ čo sa Kyjev pripravuje na spustenie protiútoku na Ukrajine.  Reuters upozorňuje, že tieto informácie nedokázal nezávisle overiť. 

Vo videu Légie Slobody Ruska zverejnenom na sociálnej sieti Telegram uvádza muž, ktorý sa identifikuje ako veliteľ Ruského dobrovoľníckeho zboru, že odovzdá Gladkovovi dvoch zajatcov, ak príde na stretnutie v obci Novaja Tavolžanka.

„Dnes do 17:00 máte možnosť komunikovať bez zbraní a vziať domov dvoch ruských občanov, obyčajných ľudí, ktorých ste poslali na porážku,“ uvádza sa v popise videa. Gladkov neskôr na sociálnych sieťach informoval, že so stretnutím súhlasí a dodal, že v obci Novaja Tavolžanka prebiehajú boje proti skupine ukrajinských sabotérov.

Ruské ministerstvo obrany neskôr informovalo, že sa mu skupinu podarilo rozbiť a jej bojovníkov zahnať naspäť na Ukrajinu. Kyjev odmietol, že je priamo zapojený do cezhraničných útokov v Belgorodskej oblasti, no uviedol, že sú následkom ruskej invázie na Ukrajinu.

19:15 Polovica krytov v Kyjeve bola pri kontrole zatvorená alebo nepoužiteľná

Polovica z viac ako tisíc protileteckých krytov v ukrajinskom hlavnom meste, v ktorých urobila inšpekciu Kontrolná komisia pre kryty v Kyjive, bola zatvorená alebo neboli pripravené na použitie. Uviedol to v nedeľu na komunikačnej platforme Telegram ukrajinský minister pre strategické odvetvia Oleksandr Kamyšin. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

15:25 Straty Kyjeva v Bachmute sú 7,5-krát nižšie ako ruské

Na otázku, prečo Ukrajina bráni Bachmut tak húževnato, Danilov odpovedal, že ukrajinskí vojaci musia brániť svoje mestá a nemajú právo sa ich vzdať. Podľa námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maľarovej ukrajinské sily stále držia juhozápadné okraje Bachmutu.

14:33 Rusko vyzýva na evakuáciu pohraničia v Belgorodskej oblasti

Ruské úrady vyzvali v nedeľu obyvateľov obcí v Belgorodskej oblasti ležiacich pri ukrajinských hraniciach, aby opustili svoje domovy po tom, čo sa tam tento týždeň zintenzívnilo ostreľovanie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Okres Šebekino na západe Belgorodskej oblasti je denne ostreľovaný a niekoľko ľudí tam už preto prišlo o život. Gubernátor oblasti Viačeslav Gladkov teraz vyzval obyvateľov, aby spolupracovali s úradmi a z oblasti sa evakuovali.

„Žiadam, aby (obyvatelia) v obciach, predovšetkým v ostreľovanom okrese Šebekino, počúvali stanoviská úradov a odišli – dočasne odišli – zo svojich domovov,“ napísal Gladkov na sociálnej sieti Telegram.

Cieľom evakuácie je „ochrániť to najdôležitejšie: váš život a životy vašich blízkych“, dodal gubernátor.

Uviedol, že v oblasti bola opäť nepokojná noc a bolo spôsobených veľa škody. V sobotu Gladkov uviedol, že pri ostreľovaní pohraničnej obce prišli o život dve ženy. 

Podľa Gladkova sa v súčasnosti už vyše 4000 obyvateľov pohraničnej oblasti nachádza v dočasnom ubytovaní v Belgorodskej oblasti. Uviedol tiež, že úrady v nedeľu prevezú maloletých z pohraničia a deti ruských vojakov mobilizovaných do boja na Ukrajine do mládežníckych táborov.

12:35 Kyjev tvrdí, že ruské rakety zasiahli operačné letisko v strednej časti Ukrajiny

Dve ruské rakety zasiahli v noci na nedeľu letisko neďaleko mesta Kropyvnyckyj v strednej časti Ukrajiny. Uviedol to hovorca leteckých síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ihnat vo vysielaní televízie spresnil, že Rusko vypálilo celkovo šesť rakiet a vyslalo päť útočných bezpilotných lietadiel. 

„Bohužiaľ, nie všetky rakety sa podarilo zničiť. Štyri rakety zničila ukrajinská protivzdušná obrana. Ďalšie dve rakety zasiahli operačné letisko pri meste Kropyvnyckyj,“ uviedol bez poskytnutia ďalších podrobností.

Mesto Kropyvnyckyj sa nachádza v Kirovohradskej oblasti v strednej časti Ukrajiny, južne od hlavného mesta Kyjev.

10:23 Ruská armáda stratila ďalších 470 vojakov

Ruské ozbrojené sily na Ukrajine za uplynulý deň podľa Kyjeva stratili ďalších 470 vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruskej armády od začiatku vojny sa tak zvýšil na 209 940, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o osem tankov, desať obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťdva delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie ruské ozbrojené sily na Ukrajine podľa Kyjeva celkovo stratili 3 837 tankov, 7 512 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 555 delostreleckých systémov a 583 raketometov.

8:59 Pri ruskom útoku na bytovku v Dnipre zomrelo dvojročné dievča

Život dvojročného dievčaťa a ďalších 22 zranených si vyžiadal ruský útok na obytnú štvrť v ukrajinskom meste Dnipro, uviedli v nedeľu miestni predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak oznámil, že došlo k čiastočnému zničeniu dvoch dvojpodlažných obytných budov, ako aj desiatich súkromných domov, obchodu a plynovodov. 

Doplnil, že neskôr v troskách domu našli telo dvojročného dievčatka. Pri útoku utrpelo zranenia aj ďalších 22 ľudí vrátane piatich detí, napísal na platforme Telegram.  

„Rusko opäť ukázalo, že je teroristickým štátom. Žiaľ, pod troskami sú ľudia,“ uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zverejnil tiež videozáznam, na ktorom je vidieť záchranárov, ako prehľadávajú zničenú budovu. 

Správy z predchádzajúceho dňa 3.6.2023:

19:00 Železnicu neďaleko okupovaného Melitopoľa zasiahla explózia

Výbuch zasiahol v sobotu železničnú trať neďaleko Rusmi okupovaného ukrajinského mesta Melitopoľ v Zaporižžskej oblasti na juhu krajiny. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram legitímny starosta Melitopoľa Ivan Fedorov, ktorý sa nachádza na území pod ukrajinskou kontrolou. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Pred niekoľkými hodinami železnica neďaleko dediny Dolynske hlasno prestala fungovať. Rusi používajú naše železnice na prepravu personálu a vojenskej techniky na front. O jednu cestu pre Rusov menej,“ napísal starosta Melitopoľa.

15:15 Légia sloboda Ruska tvrdí, že sa dohodla s Kyjevom na evakuácii civilistov z Belgorodskej oblasti

Ruské protikremeľské milície Légia sloboda Ruska, ktoré podnikli útoky na ruskom území, uviedli, že sa s ukrajinskou armádou dohodli na umožnení evakuácie ruských civilistov na Ukrajinu. Légia sloboda Ruska, ktorá tvrdí, že v piatok bojovala proti silám Moskvy v Belgorodskej oblasti, tvrdí, že dôvodom evakuácie je „chaotické" bombardovanie zo strany ruskej armády. Informuje o tom web news.sky.com.

„Vzhľadom na hrozbu pre civilné obyvateľstvo sme sa dohodli s ukrajinským velením na otvorení humanitárnych koridorov pre obyvateľov Belgorodskej oblasti, ktorí trpia pre bombardovanie zo strany armády režimu," uviedla vo vyhlásení Légia sloboda Ruska.

Ukrajinské ozbrojené sily vyhlásenie ruských protikremeľských milícií nepotvrdili a predtým popreli, že sa s nimi koordinujú.

14:00 Ukrajina je pripravená na protiofenzívu, tvrdí Zelenskyj

Ukrajina je pripravená spustiť dlho očakávanú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované územie. Prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal zverejnenom v sobotu. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

SITA/CARL COURT, POOL VIA AP

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

13:25 Na okupovaných územiach Doneckej oblasti je nedostatok pitnej vody

Na Rusmi okupovaných územiach Doneckej oblasti na východe Ukrajiny je nedostatok pitnej vody a vody pre priemyselné použitie. Vodárenská spoločnosť Doneckej oblasti kontrolovaná okupantmi podľa ukrajinského Národného centra odporu nedokáže zabezpečiť opravy sietí a zariadení pre dodávku vody. „Problém je v dodávkach pitnej vody v okupovaných mestách," uviedlo centrum. Dôvodom podľa neho je to, že okupačná administratíva spreneveruje financie vyčlenené na opravy infraštruktúry. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

10:40 Výbuch neznámeho predmetu na detskom ihrisku zranil dve deti

Dve deti vo veku desať a trinásť rokov utrpeli v piatok vážne zranenia pri výbuchu neznámeho predmetu na detskom ihrisku v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v dedine Zahorjanivka. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin. „Trinásťročné dieťa utrpelo zranenia končatín. Mladšie, desaťročné dieťa, má zranenia brucha," konštatoval. Obe deti hospitalizovali. „Ich stav je dosť vážny," dodal Prokudin. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

9:30 Prigožin tvrdí, že z Bachmutu sa stiahlo už 99 percent wagnerovcov

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že takmer všetci jeho bojovníci sa už stiahli z dobytého východoukrajinského mesta Bachmut. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. 

Prigožin v piatok večer uviedol, že z Bachmutu sa stiahlo už 99 percent wagnerovcov. „Všetky pozície boli v príslušnom poradí odovzdané (ruskému) ministerstvu obrany,“ povedal.

Šéf wagnerovcov avizoval stiahnutie svojich žoldnierov na začiatok júna. Teraz uviedol, že zo strany ukrajinských ozbrojených síl už nedošlo k žiadnym „provokáciám“. Dodal, že jeho jednotky sa stiahnutú z frontovej línie, naďalej však zostanú dislokované v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Informácie z predchádzajúceho dňa 2.6.2023:

18:20 Výbuch míny v Charkovskej oblasti zabil ženu a zranil tri deti

Jedna žena zomrela a tri deti utrpeli zranenia, keď autom narazili na mínu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to v piatok gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Podľa jeho slov žena a tri deti cestovali autom medzi dedinami Morozova Dolyna a Lemiščyne, ktoré sa nachádzajú v blízkosti hraníc s Ruskom. Tridsaťsedemročná žena zomrela na mieste. Dve dievčatá vo veku 12 a 15 rokov a dvanásťročného chlapca hospitalizovali so zraneniami a „lekári bojujú o ich život,“ povedal Synjehubov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Chcem opäť zdôrazniť, že riziko, ktoré predstavujú míny v Charkivskej oblasti, je veľmi vysoké,“ dodal gubernátor.

16:30 Ukrajina odmietla Orbánovu výzvu na prímerie a mierové rokovania s Ruskom

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok odmietlo výzvu maďarského premiéra Viktora Orbána na mierové rokovania s Ruskom, informovala britská stanica BBC.

V rozhlasovom rozhovore zverejnenom v piatok sa Orbán vyslovil za mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom pred začiatkom očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

„Skôr ako Ukrajinci začnú protiútok, musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme dosiahli prímerie a začali mierové rozhovory,“ povedal maďarský premiér. Zároveň sa označil za jediného premiéra v EÚ, ktorý je zástancom mieru, a zdôraznil, že sa pre to ocitá v zložitej situácii.

V reakcii na to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko vyhlásil, že mierové rozhovory budú možné až po úplnom stiahnutí ruských vojsk z Ukrajiny.

„Prímerie bez tejto podmienky by zmrazilo status quo, dalo by Rusku príležitosť preskupiť a nahromadiť (vojenské) sily a pristúpiť k novej vlne agresie. Dokazujú to (naše) skúsenosti z rokov 2014-22,“ napísal Nikolenko vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook.

Dodal, že pokračujúce každodenné ruské útoky na ukrajinské mestá dokazujú, že Moskva neuvažuje o iných scenároch ako o pokračovaní vojny.

14:00 Okupovaným Berďanskom otriasla séria výbuchov

Ukrajinským prístavným mestom Berďansk otriasli v piatok výbuchy. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na predstaviteľov mesta, ktorí uviedli, že „boli zasiahnuté pozície okupantov“. „Sme vďační ukrajinským ozbrojeným silám za priblíženie sa k oslobodeniu mesta,“ napísali na komunikačnej platforme Telegram.

Podrobnosti o explóziách zatiaľ nie sú známe, ale podľa predbežných správ z prístavu sa snažia uniknúť lode, ktoré nedávno priplávali do Berďanska, aby vyzdvihli ukradnuté ukrajinské obilie a kovový šrot.

Berďansk leží na pobreží Azovského mora v oblasti, o ktorej sa predpokladá, že patrí medzi miesta, ktoré sa Ukrajina pokúsi získať späť v rámci svojej plánovanej protiofenzívy.

Berďansk sa nachádza hlboko na území kontrolovanom Ruskom, približne 100 kilometrov od frontovej línie. To znamená, že ak by za údajným piatkovým útokom bola Ukrajina, pravdepodobnou možnosťou by bolo použitie britských rakiet dlhého doletu Storm Shadow, ktoré nedávno Londýn poskytol Kyjevu.

9:40 Dediny v Rusku sa v noci dostali pod paľbu, tvrdia gubernátori

Brianska oblasť na západe Ruska sa dostala v noci na piatok pod paľbu, informoval gubernátor tohto regiónu Alexander Bogomaz. Ide o najnovší príklad, že vojna na Ukrajine sa čoraz viac prelieva do Ruska, píše portál britskej televízie Sky News.

Vypálená munícia zasiahla dve dediny blízko hranice s ukrajinskou Černihivskou a Sumskou oblasťou, uviedol Bogomaz.

Ďalšia delostrelecká paľba zasiahla okres Šebekino v ruskej Belgorodskej oblasti, odkiaľ bolo evakuovaných vyše 2500 ľudí, oznámil oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov.

Ruskí predstavitelia hlásili v posledných dňoch zintenzívnenie útokov zo severnej Ukrajiny na Rusko. Sky News pripomenula, že nemá možnosť nezávisle overiť tieto správy.

8:20 Ukrajina zostrelila v noci vyše 30 ruských rakiet a útočných dronov

Ukrajina zostrelila v noci na piatok vyše 30 rakiet a dronov, ktorými Rusko útočilo na hlavné mesto Kyjev. TASR informuje podľa portálu britskej stanice Sky News.

Vojenská správa Kyjeva na sociálnej sieti Telegram oznámila: „Podľa predbežných informácií ukrajinská protivzdušná obrana zistila a zničila vo vzdušnom priestore nad Kyjevom a okolo Kyjeva vyše 30 vzdušných cieľov rôznych druhov.“

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko predtým oznámil dve samostatné vlny útokov a neskôr na Telegrame napísal, že záchranné služby nemali žiadne telefonáty so žiadosťou o pomoc.

Rusko sa zatiaľ k najnovšiemu útoku nevyjadrilo.

8:00 Poslanci vo Švajčiarsku odmietli povoliť transfer zbraní na Ukrajinu

Dolná komora švajčiarskeho parlamentu zahlasovala vo štvrtok proti návrhu zákona, ktorý by výslovne povolil transfer zbraní švajčiarskej výroby na Ukrajinu. Iniciatívu podporilo 75 poslancov, no proti sa ich vyslovilo 98, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Jean-Luc Addor z populistickej, pravicovej a najväčšej parlamentnej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) povedal, že „prijatie tejto iniciatívy by znamenalo zaujať stanovisko k jednému z protagonistov (konfliktu), o čom značí aj samotný názov (Lex Ukrajina)“. Legislatíva by preto podľa jeho slov porušovala vojenskú neutralitu Švajčiarska, čo je postoj, ktorý táto krajina dlhodobo zastáva.

O neutralite Švajčiarka sa horlivo diskutuje už od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára, konštatuje AFP. Bern síce nasledoval kroky EÚ a uvalil sankcie na Moskvu, v otázke vojenskej neutrality však zatiaľ takú flexibilitu nepreukázal.

Napriek tlaku zo strany Kyjeva a jeho spojencov dosiaľ Švajčiarsko odmietalo povoliť krajinám, ktoré vlastnia zbrane švajčiarskej výroby, ich reexport na Ukrajinu.

7:30 Morawiecki v Moldavsku: Poľsko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov stíhačiek F-16

Poľsko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov na stíhačky typu F-16. Vo štvrtok to vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal však, že jeho vlasť Kyjevu stíhačky poskytnúť nemôže. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Poľsko v súčasnosti disponuje 48 stíhačkami F-16, nie všetky z nich sú však bojaschopné. „Počet stíhačiek F-16, ktoré má Poľsko momentálne k dispozícii, nie je nateraz dostatočný na to, aby sme ich poslali na Ukrajinu, preto v tejto záležitosti nie sú žiadne očakávania,“ povedal Morawiecki na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku.

Premiér dodal, že Varšava už poslala Ukrajine svoje bojové lietadlá MiG, ktoré označil za „dobré lietadlá a stíhačky“. Zároveň uviedol, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mu poďakoval za to, že sa Poľsko podieľa na tvorbe koalície krajín ochotných poskytnúť Ukrajine stíhačky.

7:00 USA prijali opatrenia voči Rusku v reakcii na porušovanie dohody Nový START

Americká vláda prijala odvetné opatrenia voči Rusku za pozastavenie účasti Moskvy na zmluve Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP.

„USA sú odhodlané k plnému a obojstrannému plneniu zmluvy Nový START,“ uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. „V súlade s týmto záväzkom prijímajú Spojené štáty zákonné protiopatrenia v reakcii na pokračujúce porušovanie zmluvy Nový START Ruskou federáciou,“ dodalo.

Opatrenia vstúpili do platnosti vo štvrtok 1. júna. Zahŕňajú odobratie víz ruským jadrovým inšpektorom, zamietnutie aktívnych žiadostí o monitorovanie jadrových lokalít, či zrušenie povolení na vstup do amerického vzdušného priestoru pre ruské lietadlá.

Informácie z predchádzajúceho dňa 1.6.2023:

16:00 Ukrajina potrebuje jasné a pozitívne rozhodnutia o členstve v NATO a EÚ, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajina potrebuje jasné a pozitívne rozhodnutia o jej úsilí stať sa členom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Európskej únie. Na samite Európskeho politického spoločenstva v Moldavsku to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého je tento rok určený pre rozhodnutia. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„V lete vo Vilniuse na summite NATO je potrebná jasná pozvánka na členstvo Ukrajiny a bezpečnostné záruky na ceste k členstvu v NATO,“ vyjadril sa ukrajinský prezident a poznamenal, že „pozitívne rozhodnutia pre Ukrajinu budú pozitívne rozhodnutia pre všetkých“.

Zelenskyj tiež zopakoval svoju výzvu, aby sa vojna na Ukrajine nestala zmrazeným konfliktom. „Na našom kontinente by nemalo byť miesto pre žiadny zmrazený konflikt a studenú vojnu,“ vyhlásil s tým, že „keď neexistujú žiadne bezpečnostné záruky, existujú iba vojnové záruky“. Zároveň povedal, že koalície pre stíhačky a systémy protivzdušnej obrany Patriot by „urýchlili mier“, pričom „každý krok v posilnení protivzdušnej obrany doslova zachraňuje životy“.

14:50 Rusi deportovaným ukrajinským deťom menia mená a dátumy narodenia

Rusko mení mená a dátumy narodenia nelegálne deportovaných ukrajinských detí. Ako referuje web fakty.com.ua, povedala to ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková.

„V ruských regiónoch deťom menia identitu - mená, priezviská, dátumy narodenia... Robia všetko pre to, aby ich asimilovali a v skutočnosti spáchali genocídu proti našim deťom,“ povedala Vereščuková. Dodala, že Rusi chcú ukrajinské deti násilne rusifikovať, dávať im takzvané pasy a robiť všetko pre to, aby zabudli na svoju rodnú krajinu, jazyk, kultúru a prijali novú realitu.

Vereščuková zdôraznila, že Ukrajina potrebuje masívnu medzinárodnú podporu pre návrat ukrajinských detí. „Musíme vyvinúť tlak na Rusko. Musíme okamžite nájsť mechanizmus. Pretože každý deň, keď tam deti zostanú, je mínusom pre ich budúcnosť, je to strata identity,“ poznamenala Vereščuková.

ICC vydal 17. marca zatykač na ruského vodcu Vladimira Putina za jeho rolu pri únosoch detí do Ruska počas vojny na Ukrajine. Súd vtedy vo vyhlásení uviedol, že Putin „je údajne zodpovedný za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a nezákonného presunu obyvateľstva (detí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruskej federácie“. Súd tiež v tejto súvislosti vydal zatykač na komisárku pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Mariu Ľvovú-Belovú.

Bieloruské opozičné hnutie Národný protikrízový manažment nedávno informovalo, že na deportáciách ukrajinských detí sa podieľa aj režim samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

13:30 Od začiatku ruskej invázie zahynulo vyše 480 detí

Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 484 detí a ďalších 992 utrpelo zranenia. Oznámila to vo štvrtok na Medzinárodný deň detí ukrajinská generálna prokuratúra. TASR správu prevzala od televízie CNN.

Generálna prokuratúra v súčasnosti vyšetruje viac ako 2900 trestných činov spáchaných ruskou armádou na deťoch. Patria k nim vražda a ublíženie na zdraví, sexuálne násilie, útoky na inštitúcie a zariadenia pre deti, deportácia, nútené vysídlenie a únosy. Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že na Ukrajine bolo od začiatku ruskej agresie poškodených viac ako 2500 vzdelávacích inštitúcií, pričom 256 z nich bolo úplne zničených. 

„Deň detí má byť o bezpečnom detstve, lete, živote... Ale dnes je (tento deň) o nových zločinoch (Ruskej federácie) proti ukrajinským deťom,“ uviedla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská. Dodala, že práve na Medzinárodný deň detí bolo pri útokoch na hlavné mesto Kyjev zabité 9-ročné dievča a ďalšie zranené dieťa previezli do nemocnice.

Ukrajina tvrdí, že od začiatku invázie 24. februára 2022 bolo do Ruska z Ukrajiny nezákonne prevezených 20.000 detí a niektoré z nich boli dané na adopciu. Za nútené deportácie detí z okupovaných častí Ukrajiny vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v marci zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

9:30 Zelenskyj pricestoval do Moldavska na summit európskych lídrov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval na summit Európskeho politického spoločenstva (EPC) do moldavského mesta Bulboaca. TASR informuje podľa agentúry AFP.

SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

Moldavská prezidentka Maia Sanduová ho privítala na zámku Mimi v Bulboace, kde sa uskutoční druhý summit EPC. Jeho vznik inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron a slovenskú republiku na podujatí zastupuje premiér Ľudovít Ódor.  Stretnutie EPC má ukázať silu európskej diplomacie zjednotenej proti Rusku.

8:00 Kyjev má dôkazy, že na deportácii detí z Ukrajiny sa podieľa aj Bielorusko

S odvolaním sa na agentúru Ukrinform o tom informovala britská TV stanica Sky News. Aj podľa tlačovej agentúry Reuters ukrajinská generálna prokuratúra v súčasnosti vyšetruje možnú úlohu Bieloruska v nezákonnom transfere ukrajinských detí z území okupovaných Ruskom.

V správe exilových členov bieloruskej opozície sa tvrdí, že do rekreačných táborov a sanatórií v Bielorusku bolo proti svojej vôli odvezených 2150 ukrajinských detí vrátane sirôt vo veku od šesť do 15 rokov.

 Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v stredu informoval, že od rozpútania vojny voči Ukrajine Rusko z jej územia nezákonne odviedlo takmer 20.000 detí, informovala BBC s tým, že Kostin to oznámil na tlačovej konferencii v predvečer Medzinárodného dňa detí. 

K svojim rodinám na Ukrajinu sa doteraz vrátilo len 371 z nich.

Ukrajinská detská ombudsmanka Daria Herasymčuková uviedla, že keďže časť Ukrajiny je pod ruskou okupáciou a kyjevské úrady tam nemajú prístup, unesených môže byť niekoľko stoviek tisíc detí. 

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského štát nemá informácie o 180.000 ukrajinských deťoch, ktoré boli na Ruskom okupovanom území.Podľa Kostina sa v súčasnosti vyšetruje viac ako 2900 trestných činov spáchaných ruskou armádou na deťoch. V statuse zverejnenom generálnou prokuratúrou na platforme Telegram sa tiež uvádza, že vo vojne rozpútanej Ruskom zahynulo najmenej 483 detí a 989 ich bolo zranených. 

Táto bilancia však nezahŕňa väčšinu detí zabitých alebo zranených v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol a na ďalších územiach, ktoré v súčasnosti okupujú ruské jednotky. Budúcnosť Ukrajiny musí nevyhnutne zahŕňať návrat všetkých ukrajinských detí domov, uviedol Kostin s tým, že Ukrajina v záujme toho spolupracuje s justičnými orgánmi v zahraničí. Zdôraznil súčasne "nevyhnutnosť trestu pre všetkých, ktorí spáchali zločiny na deťoch". 

Ombudsman Lubinec pripomenul, že „Rusko unáša ukrajinské deti od roku 2015. Nikto nevie, kde tieto deti sú a čo sa s nimi stalo. “Dodal, že presuny detí z jednej etnickej skupiny do druhej sa označujú za genocídu.

Medzinárodný trestný súd vydal 17. marca zatykač na prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Obaja sú podozriví z nezákonnej deportácie detí z okupovaných častí Ukrajiny do Ruska. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo 27. apríla rezolúciu, v ktorej deportáciu ukrajinských detí označilo za genocídu.

7:40 Pri nočnom útoku na Kyjev prišli o život traja ľudia

Medzi tromi obeťami  ostreľovania, ktorému bola v noci na štvrtok vystavená ukrajinská metropola, je jedno dieťa narodené v roku 2012. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá pred tým s odvolaním sa na kyjevskú mestskú vojenskú správu a primátora Vitalija Klička informovala o dvoch detských obetiach tohto útoku.

Z paľbou zasiahnutých dvoch okresov mesta Kyjev okrem toho hlásia 12 zranených vrátane jedného dieťaťa, uviedli miestne úrady. Počas nočného útoku bola troskami poškodená detská poliklinika v mestskej časti Desňanskyj. Administratíva Kyjeva nateraz nešpecifikovala, o aké úlomky ide.

Kyjev, 1.6.2023SITA/AP Photo/Alex BabenkoKyjev, 1.6.2023

BBC informovala, že ráno bol v meste Kyjev opäť vyhlásený letecký poplach. Monitorovacie služby avizovali hrozbu útoku balistickými raketami a tvrdia, že sú namierené priamo na Kyjev.

Správy z predchádzajúceho dňa 31.5.2023:

20:43 Rusi nasadzujú v Bachmute „slabé sily“, neočakávajú ukrajinský útok v tejto oblasti

Rusko neočakáva, že Ukrajina v rámci svojej protiofenzívy podnikne útok na Bachmut. Ako referuje web news.sky.com, povedal to expert na obranu Michael Clarke, niekdajší generálny riaditeľ britského Royal United Services Institute (RUSI).

Ruskí okupanti nahrádzajú bojovníkov z Wagnerovej skupiny „slabými silami“ a Clarke tvrdí, že to naznačuje, že neočakávajú útok v tejto oblasti. „Nemá žiadnu strategickú hodnotu. Nikdy nemala,“ podotkol.

Čakanie na ukrajinskú protiofenzívu podľa neho pripomína ruletový stôl. „Koleso sa momentálne točí a nastal čas staviť. Každý teraz presúva svoje žetóny po stole a keď sa guľôčka usadí na nejakom čísle, vtedy naozaj začne ofenzíva,“ zakončil Clarke.

19:45 V Bachmute zostalo už len 500 obyvateľov, tvrdí starosta

Vzhľadom na to, že toto mesto malo pred vojnou 70.000 obyvateľov, ide o obzvlášť zarážajúci pokles.

Dobytie Bachmutu 20. mája – po mesiacoch krutých bojov – oznámil šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevegnij Prigožin. Zároveň avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať. Ukrajina, ktorá v posledných týždňoch zaznamenala isté územné zisky na predmestiach Bachmutu, tvrdenia Prigožina o úplnom dobytí mesta poprela.

Satelitné zábery pred a po bombardovaní Bachmutu.SITA/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via APSatelitné zábery pred a po bombardovaní Bachmutu.

Západní vojenskí analytici uvádzajú, že Bachmut je podľa dostupných informácií už prakticky úplne pod kontrolou ruských síl. Naopak ukrajinské jednotky podnikajú protiútoky severne a južne od mesta a ovládajú dopravné tepny v jeho okolí.

O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva tvrdila, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup v Donbase.

18:13 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zranili muža a dve deti

Traja ľudia, z toho dve deti, utrpeli v stredu zranenia počas ruského bombardovania Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V dedine Šyroka Balka bombardovanie zranilo trojročné dievča, povedal gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin. Dievča podľa neho utrpelo vážne zranenie hlavy a je hospitalizované v Chersone. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Úrad ukrajinskej generálnej prokuratúry v stredu uviedol, že v obciach Stanislav a Bilozerka bombardovanie zranilo 30-ročného muža a dieťa nekonkretizovaného veku. Dieťa zasiahol šrapnel do hlavy na dvore rodinného domu. Pre zranenie ho hospitalizovali. Zranenie 30-ročného muža nešpecifikovali.

Chersonská oblasť je terčom každodenného bombardovania od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

17:41 Rusko ničí cesty z Černihivskej oblasti k svojim hraniciam

Ruská armáda výbuchom prerušila cestu v ukrajinskej Černihivskej oblasti v blízkosti bieloruských a ruských hraníc. Uviedla to v stredu ukrajinská pohraničná služba. Podľa jej hovorcu Andrija Demčenka predošlý deň explózia poškodila cestu spájajúcu ukrajinské mesto Černihiv s ruským mestom Briansk. Podľa Demčenka krok ruskej armády by sa dal vysvetliť jej obavami, že „Ukrajina zaútočí na oblastné centrum Briansk. Ale Ukrajina nie je agresor. Naša krajina uskutočňuje výlučne obranné kroky a nepotrebujeme Briansk," dodal hovorca pohraničnej služby. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ničenie ciest zo strany Ruska nastalo niekoľko dní po tom, ako ruské protikremeľské milície, ktoré tvrdia, že bojujú na ukrajinskej strane, vyhlásili, že podnikli úspešné vpády do ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Hoci Kyjiv popiera priamu účasť na operáciach ruských protikremeľských milícií, ukrajinská vojenská spravodajská služba cez víkend uviedla, že získala „cenné informácie" z vpádu skupín Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia sloboda Ruska na ruské územie.

16:31 Rusko vo vojne proti Ukrajine stráca iniciatívu

Rusko od začiatku mája vo svojej vojne proti Ukrajine čoraz viac stráca iniciatívu a reaguje na akcie Kyjeva namiesto aktívneho napredovania k svojim vlastným vojenským cieľom. V správe o vývoji vojny to uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Rusko za uplynulý mesiac podniklo 20 nočných útokov raketami a dronmi proti cieľom hlboko na ukrajinskom území, uviedol britský rezort obrany. Dodal však, že Moskva mala „malý úspech“ pri dosahovaní svojich pravdepodobných zámerov, a to ochromení zlepšenej protivzdušnej obrany Ukrajiny a ničení ukrajinských formácií pre protiofenzívu.

Podľa najnovšej aktualizácie správy britského ministerstva obrany o vojne na Ukrajine muselo Rusko preskupiť svoje bezpečnostné sily, aby reagovalo na partizánske útoky na svojom západnom území. Ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý bojuje na ukrajinskej strane, tvrdí, že jeho príslušníci za uplynulé dva týždne trikrát vstúpili na územie Ruska. Ruský dobrovoľnícky zbor a podobná skupina Légia sloboda Ruska 22. mája vyhlásili, že prešli na územie ruskej Belgorodskej oblasti a obsadili pohraničné dediny.

16:00 Rusko zatiaľ neplánuje vyhlásiť stanné právo

Napriek útokom bezpilotných lietadiel na Moskvu a pokračujúcemu ostreľovaniu ruských regiónov pri hraniciach s Ukrajinou nevidí Kremeľ potrebu zaviesť v krajine stanné právo, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra DPA.

Podľa médií tak Peskov reagoval na výzvu čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorý v utorok po útokoch dronmi na Moskvu požadoval na tvrdší zásah voči Ukrajine a zavedenie stanného práva.

Peskov v tejto súvislosti zdôraznil, že zavedenie stanného práva je výlučne výsadou „najvyššej federálnej autority“, nie jednotlivých regiónov. Dodal, že o takejto možnosti sa v súčasnosti nediskutuje.

SITA/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vyjadril však svoje znepokojenie nad pokračujúcim ostreľovaním najmä pohraničnej Belgorodskej oblasti. „Situácia je tam dosť alarmujúca. Budú prijaté opatrenia," dodal.

Podľa ruského ministerstva obrany bolo v reakcii na tento prienik zlikvidovaných viac než 70 útočníkov. Napriek tomu útoky na oblasť pokračovali.

Hovorca Kremľa zároveň vyjadril prekvapenie, že po útokoch na Belgorodskú oblasť a Moskvu v Rusku nepočuli jediné slovo odsúdenia — ani od jednej z krajín, ktorá patrí ku kolektívnemu Západu.

Kyjev naďalej popiera zodpovednosť za udalosti v Belgorodskej oblasti i útoky dronmi na Moskvu a zdôrazňuje, že je to dôsledok invázie teroristického štátu na Ukrajinu.

15:07 Rusku nariadili zatvoriť štyri z piatich konzulátov

Nemecká vláda nariadila Rusku, aby zatvorilo štyri zo svojich piatich konzulátov v krajine. Krok je odpoveďou na rozhodnutie Moskvy obmedziť počet zamestnancov na nemeckom veľvyslanectve a súvisiacich pracoviskách v Rusku. Vláda o tom informovala v stredu.

Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Christofera Burgera je cieľom opatrenia vytvoriť medzi krajinami „personálnu a štrukturálnu paritu“.

Ruská vláda nedávno oznámila, že v Rusku smie zostať maximálne 350 nemeckých vládnych úradníkov vrátane tých, ktorí pracujú v kultúrnych inštitúciách a školách. Podľa Burgera to znamená, že Nemecko bude musieť do novembra zatvoriť svoje konzuláty v Jekaterinburgu, Novosibirsku a Kaliningrade. Otvorené zostanú len veľvyslanectvo v Moskve a konzulát v Petrohrade, povedal novinárom v Berlíne s tým, že rozhodnutie Nemecka sústrediť zvyšný personál na veľvyslanectve a kľúčovom konzuláte „zachová diplomatickú prítomnosť v Rusku“.

Ako ďalej uviedol Burger, Rusko bude môcť po skončení roka naďalej prevádzkovať veľvyslanectvo v Berlíne a jeden ďalší konzulát.

Tento krok predstavuje nové dno vo vzťahoch medzi Moskvou a Berlínom od útoku Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

Podľa Burgera je to síce poľutovaniahodné, no vojna znamená, že už „jednoducho neexistuje základ“ pre početné bilaterálne aktivity medzi oboma krajinami. „Do tejto situácie nás priviedlo správanie ruskej strany,“ dodal.

13:06 Miestni predstavitelia potvrdili pád dronu na druhú rafinériu na juhu

Dron dopadol na ropnú rafinériu v meste Iľskyj v stredu v skorých ranných hodinách, ale žiadna infraštruktúra nebola poškodená, uviedlo operačné veliteľstvo Krasnodarského kraja.

Experti vykonali kontrolovaný výbuch havarovaného dronu, dodalo veliteľstvo.

Ruskí predstavitelia predtým informovali, že dron zasiahol v stredu nadránom rafinériu v meste Afipskyj, vzdialenú iba 24 kilometrov, a spôsobil požiar. Ten medzičasom uhasili.

Rafinérie sa nachádzajú približne 80 kilometrov východne od čiernomorského prístavu Novorossijsk, jednej z najdôležitejších lokalít pre vývoz ropy.

12:16 Ruskí protiputinovskí partizáni najímajú tisíce členov na útoky proti Moskve

Partizánska skupina Légia Slobody Ruska, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za minulotýždňový útok v ruskej Belgorodskej oblasti, pre stredajšie vydanie britského denníka The Times uviedla, že verbuje tisíce nových členov na útoky proti Moskve.

Veliteľ skupiny povedal, že má obrovské počty žiadateľov o členstvo a tí už čakajú, kedy sa budú môcť k partizánom pridať a podnikať útočné akcie v ruských oblastiach na hranici s Ukrajinou.

„Máme serióznu výzbroj,“ povedal pre noviny veliteľ, ktorý používa volací znak Caesar. „Máme mínomety, obrnené vozidlá, prenosné protilietadlové raketové systémy Stinger, prenosné protitankové systémy a vysoko účinnú jednotku prieskumných dronov,“ dodal. Citoval ho v stredu aj portál britskej televízie Sky News.

Légia minulý týždeň v pondelok oznámila, že „úplne oslobodila“ ruskú obec Kozinka a jej oddiely sa dostali až k okresnému mestu Grajvoron. Potom Rusko vyhlásilo, že ich do utorka popoludnia vytlačilo z územia.

Moskva obvinila z útoku ukrajinských militantov, ale Kyjev označil tento prienik do Ruska za povstanie ruských občanov.

10:32 Ruské úrady hlásia päť obetí pri ukrajinskom útoku v Luhanskej oblasti

Päť ľudí prišlo o život a 19 utrpelo zranenia pri delostreleckej paľbe ukrajinských síl na dedinu v Luhanskej oblasti, ktorá je pod kontrolou Ruska. Uviedli to v stredu Moskvou dosadené orgány. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Orgány prostredníctvom aplikácie Telegram oznámili, že ukrajinské sily použili salvové raketomety HIMARS pri útoku na hydinovú farmu v dedine Karpaty. Reuters pripomína, že tieto správy nemohol overiť z nezávislých zdrojov. Rusko má pod kontrolou takmer celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny.

Kyjev sa k týmto útokom bezprostredne nevyjadril. Ukrajina sa však len zriedka hlási k zodpovednosti za útoky na Ruskom kontrolovanom ukrajinskom území. Obe strany tiež popierajú, že vo vojne zámerne útočia na civilistov.

7:45 V Krasnodarskom kraji horela rafinéria, v Belgorodskej oblasti hlásia útok

V ruskom Krasnodarskom kraji vypukol požiar v ropnej rafinérii, ktorý sa už podarilo uhasiť. Gubernátor kraja Veniamin Kondratiev na komunikačnej platforme Telegram povedal, že oheň vypukol po možnom útoku bezpilotným lietadlom. V rafinérii Afipskij podľa gubernátora horela jedna z jednotiek na destiláciu palivového oleja a nevyžiadalo si to obete. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Masívny útok“ na mesto Šebekino hlási aj gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov, podľa ktorého sú štyria ľudia zranení. Ostreľovanie podľa jeho slov poškodilo osem bytových domov, štyri rodinné domy, školu a dve administratívne budovy. Deti zo Šebekina a pohraničného mesta Grajvoron evakuujú do Voroneža, povedal Gladkov. Gubernátor oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, už v utorok hlásil desiatky ukrajinských útokov a pri jednom podľa jeho slov zomrel človek a dvaja utrpeli zranenia. CNN pripomína, že jeho tvrdenia sa nedali nezávisle overiť.

Správy z predchádzajúceho dňa 30.5. 2023:

17:30 Putin: Útok na Moskvu bol odvetou za ruský útok na sídlo ukrajinskej rozviedky

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že raňajší útok dronov na Moskvu bol odvetou Kyjeva za nedávny útok ruských síl na sídlo hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky. Samotná Ukrajina pritom zodpovednosť za utorkový útok na Moskvu popiera. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že toto Putinovo vyjadrenie zverejnili ruské štátne tlačové agentúry. 

RFE/RL poukázala na to, že Moskva sa prvýkrát prihlásila k tomu, že pred niekoľkými dňami zaútočila na sídlo hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. Kyjev o takomto útoku ani neinformoval.

SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podľa Putina sa Ukrajina vyslaním ôsmich dronov na Moskvu a okolitý región pokúsila „zastrašiť“ Rusko a ruských občanov.

Putin sa k úderom na Rusko vôbec prvýkrát vyjadril takmer okamžite po tom, ako k nim došlo. Povedal, že Kyjev úmyselne zaútočil na civilné ciele a označil to za terorizmus. 

16:50 Rusko vydalo v okupovaných oblastiach Ukrajiny takmer 1,5 milióna pasov

Takmer 1,5 milióna pasov vydalo Rusko od októbra minulého roku na okupovaných územiach Ukrajiny, oznámil v utorok na zasadnutí vlády ruský premiér Michail Mišustin. Kyjev prirovnal tieto kroky Moskvy k snahám o potlačenie ukrajinskej identity. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rusko vlani v septembri protiprávne anektovalo Luhanskú, Doneckú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Ruské sily však tieto regióny však plne nekontrolujú.

„Je dôležité, aby všetci ich obyvatelia cítili skutočné zmeny, ktoré sa dejú v mestách a obciach, aby videli, že ulice a domy sa postupne obnovujú,“ povedal Mišustin.

AFP pripomína, že Rusko už roky vydáva pasy ľuďom žijúcim vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorú od roku 2014 ovládajú proruskí separatisti, ako aj obyvateľom anektovaného Krymského polostrova.

12:10 Ukrajina poprela účasť na útoku dronmi na Moskvu, ale podľa nej budú pribúdať

Ukrajina sa priamo nepodieľala na útoku dronmi na Moskvu z utorka rána, ale predpovedá, že počet takýchto útokov bude rásť. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR prevzala informácie z britských portálov televízie Sky News a denníka The Guardian.

Podoľak tiež povedal, že Ukrajinu tešia takéto udalosti.

11:45 Ruské vojenské výdavky sú naďalej vysoké, tvrdí britské ministerstvo obrany

Vojenské výdavky Ruska zostanú s najväčšou pravdepodobnosťou vysoké a budú vyvíjať tlak na jeho verejné financie. Na Twitteri to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI) 25. mája oznámil, že ruské vojenské výdavky v roku 2022 vzrástli o 9,2 % na 86,4 miliardy dolárov. Podľa SIPRI to predstavuje 4,1 % ruského HDP.

Ako však poznamenali analytici Spojeného kráľovstva, skutočné vojenské výdavky Ruska sú veľmi neisté v dôsledku zvýšeného využívania klasifikovaných rozpočtových kategórií, najmä od februára 2022, a nedostatočnej transparentnosti.

„Rusko len nedávno obnovilo zverejňovanie hlavných rozpisov výdavkov po tom, čo to pozastavilo v máji 2022. Je takmer isté, že vojenské výdavky zostávajú zvýšené, a to vytvára tlak na financie ruskej vlády,“ uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vo svojej správe.

Britskí analytici uviedli, že Rusko v ostatnom čase zaznamenalo vo verejnom priestore viac výziev, aby prinútilo spoločnosť pracovať pre potreby vojny, čo pripomína niekdajší sovietsky prístup.

10:20 Ukrajina zničila 29 z 31 dronov útočiacich z Ruska

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zostrelila 29 z 31 bezpilotných lietadiel vyslaných Ruskom. Takmer všetky zlikvidovala v okolí Kyjeva. TASR správu prevzala z agentúry AFP a televíznej stanice CNN.        

„Ruské okupačné jednotky zaútočili na Ukrajinu prostredníctvom 31 dronov, 29 z nich bolo zostrelených, takmer všetky v blízkosti hlavného mesta,“ uviedla ukrajinská obrana na sociálnych sieťach.

8:40 Útok dronmi spôsobil v Moskve „menšie škody“ na budovách, tvrdí starosta

Ruské hlavné mesto Moskva sa v utorkových ranných hodinách stalo terčom útoku dronmi, v dôsledku čoho došlo k „menším škodám“ na budovách, uviedol tamojší starosta Sergej Sobianin. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Podľa Sobianina si prekvapivý útok na ruskú metropolu nevyžiadal obete na životoch ani vážnejšie zranenia.

„Dnes ráno, na svitaní, spôsobil útok dronmi menšie škody na niekoľkých budovách. Všetky pohotovostné služby mesta sú na mieste... Doposiaľ nik neutrpel vážnejšie zranenia,“ dodal podľa AFP bez uvedenia bližších podrobností moskovský starosta.

Britský denník The Guardian s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti informoval, že niektorých obyvateľov budovy v južnej časti Moskvy evakuovali.

Niekoľko ruských kanálov na platforme Telegram uviedlo, že v utorkových ranných hodinách bolo zostrelených do desať dronov, uvádza agentúra Reuters, ktorá zároveň upozornila, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Viac informácií nájdete tu.

8:00 Kličko: Útok ruských dronov si v Kyjeve vyžiadal jednu obeť a troch zranených

Najmenej jednu obeť si v noci na utorok vyžiadal „masívny útok“ ruských dronov na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, uviedol jeho starosta Vitalij Kličko. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Kličko na platforme Telegram spresnil, že záchranári z viacposchodovej budovy v južnej časti Kyjeva evakuovali troch zranených a 20 ďalších osôb po tom, čo tam padajúce trosky spôsobili požiar. „Jeden človek zahynul, traja ďalší utrpeli zranenia. Dve horné poschodia sú zničené, pod troskami môžu byť ešte ľudia,“ upozornil Kličko.

Starosta ukrajinskej metropoly predtým informoval, že v rovnakej časti mesta bola v súvislosti so „stredne závažnými“ zraneniami hospitalizovaná 27-ročná žena.

„Masívny útok! Zostaňte vnútri!“ vyzval Kličko.

Kyjevská vojenská správa neskôr spresnila, že nočný útok na hlavné mesto bol podniknutý pomocou dronov. Padajúce trosky pritom spôsobili požiar na najmenej dvoch miestach v Kyjeve.

Sirény leteckého poplachu zneli v noci na utorok okrem Kyjeva aj v Čerkaskej, Kirovohradskej a Mykolajivskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny, ako aj v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

Informácie z predchádzajúceho dňa 29.5.2023:

20:42 Uzbekistan oznámil smrť svojho občana, na Ukrajine bojoval za vagnerovcov

áto stredoázijská krajina zároveň zverejnila video, v ktorom svojich občanov vystríhala pred tým, aby sa pridávali k ruskými ozbrojeným silám bojujúcim na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

„Telo muža bojujúceho na strane súkromnej (ruskej) vojenskej Vagnerovej skupiny bolo repatriované na letisko v Namangane (na východe Uzbekistanu),“ povedal predstaviteľ uzbeckej polície. „Potom bolo prevezené do oblasti Ferghana (na juhu Uzbekistanu), odkiaľ pochádzal,“dodal. 

Uzbecká bezpečnostná služba SGB oznámila mužovo úmrtie už cez víkend, avšak neuviedla, kde presne ani kedy bol zabitý. Ide už o druhé takéto úmrtie, ktoré služba potvrdila. 

 Muž podľa informácií SGB odcestoval do Ruska, aby finančne zabezpečil rodinu. Na rusko-ukrajinských hraniciach ho vraj prichytili s heroínom. Skončil v ruskom väzení, kde ho naverbovali do bojov na Ukrajine.

SGB zverejnila v súvislosti s týmto prípadom aj video snažiace sa Uzbekov odradiť od toho, aby sa pridávali k ruským silám bojujúcim na Ukrajine. Na zázname je zúfalá žena, údajne matka zabitého Uzbeka. Tvrdí, že jej syn nemal nijaké vojenské skúsenosti.

19:15 Ukrajina sľubuje rýchlu odvetu za vlnu ruských raketových a dronových útokov

Náčelník hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov v pondelok prisľúbil odplatu za najnovšiu vlnu masívnych ruských raketových útokov a útokov dronmi na Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny. 

Táto odveta príde veľmi skoro, varoval Budanov v rozhovore pre médiá, z ktorého okrem iných citovali britská stanica Sky News i francúzsky denník Le Monde. 

„Všetkých tých v Rusku, ktorí stále verili, veria alebo možno snívajú, že môžu zastrašiť Ukrajinu, chcem sklamať - nie je to pravda. Všetci boli a stále sú na svojich miestach a pokračujú vo svojej práci,“ vyhlásil Budanov. Dodal: „Všetci tí, ktorí sa nás snažili vystrašiť a snívali, že to bude mať nejaký účinok, budú čoskoro ľutovať. Naša reakcia nebude meškať. Každý sa o všetkom čoskoro presvedčí.“

Podľa ukrajinských predstaviteľov ruské jednotky od nedeľňajšej noci vypálili na Ukrajinu viac ako 70 dronov a rakiet, pričom veľkú väčšinu z nich ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila. Ukrajinská armáda vo svojej zvodke informovala, že v pondelok popoludní bolo na Ukrajinu vypálených 11 rakiet typu Iskander-M a Iskander-K.  Hovorca leteckých síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat spresnil, že Iskander-M je balistická raketa a Iskander-K sa označuje ako strela s plochou dráhou letu

Sky News ozrejmila, že balistické rakety sa pohybujú rýchlejšie a je ťažšie ich zachytiť, ale ukrajinská armáda trvá na tom, že všetkých 11 rakiet, ktoré boli počas dňa vypálené smerom na Kyjev, bolo zostrelených.

Ihnat v pondelok v ukrajinskej televízii pripustil aj možnosť, že použité mohli byť rakety S-300 a S-400. Informoval, že smer útoku bol zo severu, pričom však už neviedol, či dané rakety vypálili ruské jednotky umiestnené v južnom Bielorusku alebo v Rusku.

Na otázku, či boli v akcii aj nedávno dodané americké raketové batérie Patriot, Ihnat odpovedal: „Myslím si, že si môžete domyslieť, že ak boli zostrelené rakety Iskander-M, potom sa dá usúdiť, aké prostriedky boli použité na zasiahnutie takýchto cieľov, balistických cieľov.“

18:20 Podoľak: Mierová dohoda by mala vytvoriť demilitarizovanú zónu v Rusku

Prípadná mierová dohoda medzi Moskvou a Kyjevom by mala podľa slov ukrajinského prezidentského poradcu Mychajla Podoľaka obsahovať nielen plnú územnú obnovu Ukrajiny, ale aj vytvorenie demilitarizovanej zóny v Rusku s hĺbkou 100 až 120 kilometrov pozdĺž ukrajinských hraníc. Informuje o tom TASR. 

„Kľúčovou témou povojnového usporiadania by malo byť vytvorenie záruk, ktoré v budúcnosti zabránia zopakovaniu agresie,“ napísal Podoľak v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Mychajlo Podolak/Twitter

Dodal, že na zaistenie bezpečnosti pre obyvateľov Charkovskej, Černihivskej, Sumskej, Záporožskej, Luhanskej a Doneckej oblasti a ich ochranu pred ostreľovaním ruskými silami bude potrebné zaviesť demilitarizovanú zónu na území ruskej Belgorodskej, Brianskej, Kurskej a Rostovskej oblasti. "V prvej fáze pravdepodobne s povinnou prítomnosťou medzinárodného kontrolného kontingentu," doplnil.

Rusko počas víkendu predložilo pol tucta podmienok na urovnanie vojnového konfliktu s Ukrajinou. Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Michaila Galuzina sa Ukrajina v prvom rade bude musieť vzdať úsilia o vstup do EÚ a NATO. Ukrajina tieto požiadavky odmietla.

Kyjev žiada okamžité stiahnutie všetkých ruských jednotiek z územia Ukrajiny. Od Moskvy tiež chce, aby uznala, že ZSSR sa rozpadol a postsovietske republiky majú plnú suverenitu. Trvá aj na vydaní vojnových zločincov a osôb, ktoré vyvolali vojnu voči Ukrajine. Žiada tiež zníženie počtu rakiet dlhého doletu, ako aj na právne stanovený plán pre vojnové reparácie a odovzdanie zmrazených ruských aktív v iných krajinách v prospech Ukrajiny. Podľa Kyjeva by sa mala uskutočniť aj medzinárodná konferencia o kontrole ruského jadrového arzenálu.

17:22 Putin podpísal zákon o vypovedaní Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o vypovedaní Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). V pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Návrh zákona na vypovedanie zmluvy CFE poslal Putin do Štátnej dumy ešte 10. mája. V dôvodovej správe sa uvádza, že od začiatku 90. rokov zmluva zastarala pod vplyvom rozsiahlych vojenských a politických zmien, predovšetkým tých, ktoré súvisia s rozširovaním NATO.

Poslanci Štátnej dumy jednomyseľne podporili návrh prezidenta 16. mája a Rada federácie schválila vypovedanie zmluvy 24. mája.

Táto zmluva bola podpísaná 19. novembra 1990 a platiť začala 9. novembra 1992. Býva označovaná za jednu z kľúčových dohôd v oblasti bezpečnosti v Európe od skončenia studenej vojny: obmedzuje rozmiestnenie tankov a vojsk v krajinách Severoatlantickej zmluvy a bývalej Varšavskej zmluvy vo východnej Európe a stanovuje opatrenia zamerané na „budovanie dôvery, transparentnosti a spolupráce medzi členskými štátmi“.

Rusko však v roku 2015 oznámilo, že sa prestáva zúčastňovať na zasadnutiach spoločnej komisie o konvenčných ozbrojených silách v Európe, pričom svoju účasť na zmluve CFE pozastavilo už v roku 2007.

14:58 Zelenskyj sa poďakoval kambodžskému premiérovi za výcvik odmínovačov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na Twitteri oznámil, že absolvoval telefonát s kambodžským premiérom Hun Senom a "poďakoval sa mu za zásadový postoj k podpore ukrajinskej nezávislosti a územnej celistvosti". Zelenskyj dodal, že Kambodža cvičí ukrajinských špecialistov v odmínovaní, keďže patrí v tejto oblasti k najlepším na svete.

TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

Zelenskyj ďalej v tvíte napísal: „Dúfam, že táto spolupráca bude pokračovať. Rozprával som (s premiérom) aj o (ukrajinskom) mierovom pláne a apeloval som na Kambodžu, aby urobila konkrétne kroky smerujúce k jeho uvedeniu do praxe.“ 

Spomínaný desaťbodový mierový plán prezidenta Zelenského obsahuje napríklad podmienku úplného stiahnutia ruských vojakov z Ukrajiny a zriadenie osobitného medzinárodného súdu pre vojnové zločiny Ruska.

Ukrajina sa v dôsledku ruskej invázie a okupácie stala najväčším zamínovaným územím na svete, uvádza sa v aprílovej správe mimovládnej organizácie Globsec. Situácia vo východoeurópskej krajine je podľa organizácie horšia než v štátoch, ktoré zažívajú dlhodobejšie konflikty, ako je Afganistan či Sýria.

13:47 Pribúdajú útoky na ruské vojenské základne v oblasti Mariupoľa

Po nedeľných správach o výbuchoch v ukrajinskom meste Mariupoľ okupovanom Rusmi exilová mestská rada v pondelok uviedla, že počet útokov na ruské základne v meste na pobreží Azovského mora a v jeho okolí sa zvyšuje. Referuje o tom spravodajský web CNN, ktorý však podotkol, že nemôže nezávisle overiť tieto tvrdenia.

„Počet útokov na základne ruských okupantov v oblasti Mariupoľa sa zvyšuje. Nedávno bolo v Mariupoli a okolí počuť výbuchy,“ uviedla mestská rada v príspevku na komunikačnej platforme Telegram.

„Podľa predbežných informácií boli útoky uskutočnené najmä v mestách Jurivka, Nikoľske a Urzuf, kde sú ruské vojenské sklady a základne. Nedávno okupanti považovali tieto osady za zázemie, ale situácia sa mení,“ dodal príspevok.

Ukrajinská vojenská rozviedka obvinila ruských predstaviteľov, že počas obliehania dohliadali na vojnové zločiny proti civilnému obyvateľstvu Mariupoľa.

12:31 Vojna medzi Ruskom a NATO je možná, vyhlásil náčelník českého generálneho štábu

Vojna medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou je podľa náčelníka generálneho štábu Armády ČR Karla Řehku možná. Ak by vypukla, Česko by podľa neho bolo od začiatku jej účastníkom. Povedal to v pondelok na parlamentnej konferencii o vnútornej bezpečnosti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe na základe stanice ČT24 a servera iDNES.cz.

„Vojna medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou, čo je pre nás ten najhorší scenár, nie je nemožná. Je možná,“ vyhlásil Řehka. Aby sa tomuto scenáru zabránilo, je podľa neho zásadná príprava a odstrašenie.

„Rusko je na trajektórii konfliktu s Alianciou. Ak by vojna vypukla, od prvej chvíle sme aktívnym účastníkom,“ povedal náčelník generálneho štábu. Armáda sa preto podľa neho snaží pripraviť na vysoko intenzívny konflikt.

„Aj keď sa boje budú odohrávať mimo územia ČR, musíme ochrániť náš vzdušný priestor a občanov,“ zdôraznil. Česko je podľa neho tranzitným koridorom. Muselo by zaistiť presuny armády, skladovacie priestory či bezpečnosť kritickej infraštruktúry.

Predseda parlamentného výboru pre bezpečnosť, poslanec Pavel Žáček, ktorý konferenciu moderuje, komentoval Řehkovo vystúpenie slovami, že „nie je čas lakovať si veci naružovo“. Na konferencii Vnútorná bezpečnosť a odolnosť štátu, ktorá sa v pondelok koná v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR, sa zúčastňujú šéfovia českých tajných služieb služieb či zástupcovia ministerstva vnútra. Zaoberajú sa aktuálnymi hrozbami a rizikami či systémom vnútornej bezpečnosti.

11:37 Rusko pri vzdušnom útoku zasiahlo vojenské zariadenie na západe Ukrajiny

Ruské útoky v noci na pondelok zasiahli vojenské zariadenia v Chmeľnickej oblasti na západe Ukrajiny. Informovala o tom miestna samospráva. Je to zriedkavé priznanie Ukrajiny, že Rusko zasiahlo vojenský cieľ, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Ruskí vojaci zasiahli niekoľko lokalít vrátane jednej vojenskej v Chmeľnickej oblasti,“ uviedla samospráva na sociálnej sieti Telegram. Zásah dostali sklady paliva, maziva, munície a päť lietadiel. Tie teraz nefungujú a je nutné opraviť aj ranvej. Záchranári stále bojujú s požiarom, ktorý tam vypukol.

Chmeľnická oblasť na západe Ukrajiny leží v značnej vzdialenosti od frontovej línie.

Rusko vyslalo v noci na pondelok na Ukrajinu 40 riadených striel a asi 35 dronov, ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zostreliť 37 striel a 29 dronov Šáhid iránskej výroby. Trosky z nich dopadli na niekoľko štvrtí v Kyjeve a v Kyjevskej oblasti. Nikto nezahynul ani neutrpel zranenia.

V Odese trosky zo zostreleného samovražedného dronu zasiahli prístav. Vypukol požiar, ktorý rýchlo uhasili. Prístav je kľúčový pre vývoz ukrajinských obilnín do sveta a nie je jasné, či ho škody ohrozia. Ukrajina môže exportovať obilniny a ďalšie potravinové produkty len cez prístavy v Odeskej oblasti, ako to stanovuje dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou sprostredkovaná Tureckom a OSN.

Zostrelená bola aj ruská raketa nad západnou Ľvovskou oblasťou. Padajúce trosky spôsobili požiar hospodárskej budovy a traktora, ktoré zhoreli. Nikto nezahynul ani nebol zranený.

10:55 V okupovanom Lysyčansku a pri Bachmute dezertovalo viac ako 100 ruských vojakov

Asi 80 ruských vojakov v okupovanom meste Lysyčansk v Luhanskej oblasti, ako aj asi 30 žoldnierov z Wagnerovej skupiny pri meste Bachmut v Doneckej oblasti dezertovalo z bojiska. Ako referuje web Kyiv Independent, tvrdí to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Ruskí vojaci z jednotky Storm-Z „dobrovoľne opustili svoje bojové pozície“ v Lysyčansku, ktorý sa v júli minulého roka stal posledným mestom v Luhanskej oblasti, nad ktorým Ukrajinci stratili kontrolu.

Ešte 25. mája z mesta Svatove v Luhanskej oblasti dezertovalo aj ďalších 20 ruských vojakov, z ktorých všetci sú bývalí väzni, ktorí súhlasili so službou v armáde výmenou za skoré prepustenie na slobodu.

Podľa správy generálneho štábu ukradli ťažký nákladný automobil Kamaz ruskej výroby a „odišli neznámym smerom“.

9:01 Prigožin nepriamo kritizoval ruského prezidenta

Ruský oligarcha a zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin zrejme nepriamo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režim, domnievajú sa analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

ISW zakladá svoje tvrdenia na odpovedi Prigožina na otázku novinára o tom, že majú ruské štátne médiá zakázané diskutovať o vagnerovcoch. Prigožin uviedol, že ruskí predstavitelia by mohli mať úžitok zo schopnosti cenzurovať informácie, ak by Rusko nevyhlásilo Ukrajine vojnu. Následne spomenul nemenovaného predstaviteľa, keď povedal:

Podľa ISW boli tieto slová „pravdepodobne cielené na Putina, ktorého ruské štátne médiá bežne vykresľujú ako lídra, ktorý sa zaoberá malými infraštruktúrnymi projektami a životmi obyčajných Rusov“.

Prigožin sa pritom mohol takto kriticky vyjadriť zrejme preto, že mu Putin nedal sľubovanú odmenu za dobytie východoukrajinského mesta Bachmut, domnieva sa ISW.

7:40 Nad Kyjevom zostrelili viac ako 40 ruských vzdušných objektov

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila v noci na pondelok nad Kyjevom viac ako 40 ruských objektov. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Bol to už 15. útok na ukrajinskú metropolu v priebehu tohto mesiaca.

„Sme vďační našim silám protivzdušnej obrany za ich precíznu prácu. Pre hlavné mesto to bola ďalšia ťažká noc. Vďaka profesionalite našich obrancov však barbarský nálet na Kyjev neviedol k poškodeniu alebo zničeniu infraštruktúry a iných zariadení ani bytových domov. Nikto neutrpel zranenia ani neprišiel o život,“ povedal starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Podľa šéfa vojenskej administratívy ukrajinského hlavného mesta Serhija Popka Rusi použili drony Šáhid iránskej výroby a z oblasti Kaspického mora odpálili pomocou lietadiel riadené strely. „Útok na hlavné mesto bol teda kombinovaným útokom z rôznych smerov,“ povedal.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite