Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron vyzýva na zastavenie znečisťovania životného prostredia plastmi

.tasr .svet

V Paríži sa koná zasadnutie Medzivládneho rokovacieho výboru pre plasty, ktorý má za úlohu vypracovať prvú medzinárodnú, právne záväznú zmluvu o znečistení plastmi.

Macron vyzýva na zastavenie znečisťovania životného prostredia plastmi SITA/Yoan Valat, Pool via AP

jej účastníkom sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý zúčastnené krajiny vyzval, aby ukončili dnešný „globalizovaný a neudržateľný“ model výroby plastov. 

„Ak nič neurobíme, množstvo plastového odpadu sa do roku 2060 strojnásobí,“ povedal Macron zástupcom 175 krajín, ktorí sa zišli v parížskom sídle UNESCO. Znečistenie plastmi označil za časovanú bombu a už dnes za pohromu.

Apeloval definitívne skoncovať s globalizovaným a neudržateľným modelom výroby plastov v Číne a ďalších krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktoré sa vo forme odpadu vyvážajú do rozvojových krajín a tie sú na jeho spracovanie vybavené oveľa horšie ako vyspelé krajiny.

Macron vyzval, aby bolo plne recyklovateľných 100 percent plastov – v porovnaní s dnešnými iba 15 percentami – a podporil približne 50 krajín, ktoré sa snažia skoncovať so znečistením plastmi do roku 2040.

Ide o koalíciu (krajín) s vysokými ambíciami združujúcu štáty pod vedením Nórska a Rwandy, ktoré tvrdia, že prijatie právneho rámca na ukončenie znečisťovania plastmi do roku 2040 je potrebné na ochranu ľudského zdravia a životného prostredia. Dodávajú, že to  zároveň pomôže obnoviť biodiverzitu a obmedziť zmenu klímy.

Možnosťou je, že zmluva bude mať obmedzenejší rozsah, pričom by sa sústredila na plastový odpad a rozšírenie recyklácie, ako to chcú niektorí výrobcovia plastov a vývozcovia ropy a plynu. 

Väčšina plastov sa vyrába z fosílnych palív. Medzi krajiny podporujúce tento plán patria Spojené štáty, Saudská Arábia a Čína. 

Parížske rokovanie je druhé z celkovo piatich zasadnutí, ktoré sa majú uskutočniť – s tým, že rokovania o zmluve sa majú skončiť do konca roka 2024. 

Ľudstvo ročne vyprodukuje viac ako 430 miliónov ton plastov, z ktorých dve tretiny tvoria výrobky s krátkou životnosťou – práve tieto plasty sa stávajú odpadom, zaplnia oceán a často sa dostanú aj do potravinového reťazca ľudí, upozornil v apríli Program OSN pre životné prostredie. 

Podľa OECD sa do roku 2060 celosvetovo vyprodukovaný plastový odpad takmer strojnásobí, pričom približne polovica skončí na skládkach a menej ako pätina sa recykluje.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite