Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer-SD navrhla uznesenie, ktorým majú poslanci odsúdiť útok na premiéra – čo to znamená podľa Eugena Kordu

.sita .tasr .slovensko

Uznesenie hovorí o výzve na nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde.

Smer-SD navrhla uznesenie, ktorým majú poslanci odsúdiť útok na premiéra – čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/Diana Černák

koaličná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) vyzýva politikov, mimovládny sektor a médiá, aby prestali s nenávistnou kampaňou a nenávistným slovníkom. Podľa Smeru-SD sa majú snažiť prispieť k zmierňovaniu napätia. Strana súčasne plánuje na aktuálnu parlamentnú schôdzu predložiť uznesenie, ktoré sa bude týkať atentátu na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Uznesenie by malo pomenovať, čo sa stalo a taktiež pomenovať isté východiská, ako takýmto situáciám predísť a zabrániť. Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) si myslí, že obsah uznesenia je sformulovaný tak, že ho môže prijať každý, kto cíti, akým spôsobom prišlo k útoku na vládnu koalíciu, ale aj na tých, ktorí doteraz verili, že na Slovensku sa takáto vec stať nemôže.

„Slovenská spoločnosť je naozaj zranená, atentátom na Roberta Fica došlo de facto k útoku na demokraciu, na Slovensko, na našu štátnosť," uviedol na dnešnej tlačovej besede Blaha.

Podpredseda vlády Robert Kaliňák (Smer-SD) sa ospravedlnil za to, pokiaľ niekedy prehnal svoju reakciu a prešiel k slovníku, ktorý nepatrí do 21. storočia. Myslí si, že tak by mal urobiť každý. Zároveň vyzval ľudí, aby si zmierenie nemýlili so slepotou. „To, čo sa stalo, musíme dôsledne poznať,“ poznamenal.

vysvetlenie Eugena Kordu:

Tento štát nemá predsedu parlamentu a určite ešte dlho nebude mať normálne úradujúceho predsedu vlády. Robert Kaliňák sa chodí radiť do Banskej Bystrice a rady mu dáva človek, ktorý je celkom určite pod silnými liekmi. 

Andrej Danko vydiera svojich koaličných partnerov. V obave, že sa mu pošmykne ruka na spúšti a on odštartuje rozpad koaličnej vlády, sú nútení pristúpiť na každý jeho šialený nápad. On, vedomý si svojej moci neodolá a posilnený posledným vývojom a možno aj kvapkou alkoholu, vyvolá konflikt na benzínovej pumpe. 

A jeho partneri o tom zbabelo mlčia. Namiesto toho vyzývajú na prijatie uznesenia, v ktorom má parlament ako jeden muž odsúdiť útok na Roberta Fica. Lenže v tom texte, ktoré s takým pátosom prečítal podpredeseda parlamentu Ľuboš Blaha nie je ani kúsok úprimnej sebareflexie. Nič, ani kvapka. 

Naopak, hovorí sa v ňom opäť o nejakej vine tých iných, tých zlých médií. Darmo sa Robert Kaliňák snaží tváriť ako kajúcnik, darmo sa tak vágne ospravedlňuje. Možno by mohol začať tým, že si sadne do auta a  odskočí si do susedného Maďarska ospravedlniť sa Hedvige Malinovej, že jej ničil život až tak, že sa nakoniec rozhodla zo Slovenska odísť. Vtedy by som mu uveril, že to s tým ospravedlnením myslí úprimne.  

Zatiaľ sa však zdá, že Smer jednoducho chce, aby sme nielen prejavili ľútosť nad tým, čo sa stalo ale hlavne, aby sme si začali sypať popol na hlavu a stiahli sa mlčky do kúta a prizerali sa na to, ako sa ich valec opäť vydáva na cestu likvidácie našich slobôd. K tomuto totiž smeruje to uznesenie parlamentu. 

Prijatím uznesenia by Národná rada SR „ostro" odsúdila atentát na predsedu vlády a taktiež odmietla násilie a osobitne také, ktoré atentátnik spáchal preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda. Odobrením uznesenia by poslanci vyzvali médiá i mimovládny sektor, aby rešpektovali výsledky demokratických volieb a nešírili nenávisť voči Ficovej vláde. Parlament by ďalej apeloval na politické strany, médiá i mimovládny sektor, aby zmierňovali napätie v spoločnosti, prestali s nenávistnou rétorikou a prispeli k spoločenskému zmieru, stabilite a pokoju na Slovensku. Uznesenie má zároveň povzbudiť slovenskú vládu k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré do budúcnosti zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov Slovenska.

Atentát na Fica je podľa ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) útokom na základné princípy demokracie, a to nielen na Slovensku, ale na celom svete. Poďakoval sa svetovým lídrom a verejnosti za prejavy solidarity po útoku.

Uznesením chcú podľa šéfa rezortu financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) vyslať signál potreby stabilizácie a upokojenia spoločnosti. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) uviedol, že návrh uznesenia odsudzuje daný „brutálny prejav politického násilia, ako aj rastúcu vlnu nenávisti na Slovensku voči demokratickej vláde“. Očakáva, že opoziční poslanci návrh podporia. 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite