Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Väčšina Nemcov je proti zníženiu veku voličov na 16 rokov

.tasr .svet

Väčšina Nemcov je proti zníženiu veku pre účasť vo voľbách z 18 na 16 rokov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu INSA pre nemecký denník Bild.

Väčšina Nemcov je proti zníženiu veku voličov na 16 rokov Thomas Wolf/Wikimedia Commons

podľa prieskumu je 62 percent respondentov proti návrhu, aby v budúcnosti mohli v spolkových parlamentných voľbách hlasovať už občania vo veku od 16 rokov. Takúto zmenu by podporilo len 27 percent opýtaných.

V prieskume uskutočnenom pred siedmimi rokmi inštitútom Allenbach sa proti tejto myšlienke vyslovilo 80 percent respondentov a podporilo ju len 13 percent opýtaných, pripomína DPA. Inštitút INSA uskutočnil prieskum na vzorke 1001 ľudí.

Do diskusie o znížení volebného veku zo súčasných 18 na 16 rokov sa nedávno zapojil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. „V súčasnej situácii to nevidím ako nevyhnutné, ale ako vhodné zamyslieť sa nad tým, či môžeme zvýšiť váhu mladších ľudí znížením volebného veku na 16 rokov aj v spolkových voľbách,“ povedal v rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite