Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzťahov

.tasr .svet

Maďarsko ani takmer po roku ešte neschválilo žiadosť Švédov o vstup do Severoatlantickej aliancie a rovnakú žiadosť Fínov ratifikoval maďarský parlament až po ôsmich mesiacoch.

Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzťahov SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP

politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa musia zlepšiť, až potom bude Maďarsko ochotné schváliť žiadosť tejto severskej krajiny o členstvo v NATO, vyhlásil v utorok maďarský premiér Viktor Orbán. S odvolaním sa na agentúru Reuters o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sú veľmi zlé. Nechceme importovať konflikty do NATO,“ uviedol Orbán na Katarskom hospodárskom fóre v Dauhe. 

Maďarsko ani takmer po roku ešte neschválilo žiadosť Švédov o vstup do Severoatlantickej aliancie a rovnakú žiadosť Fínov ratifikoval maďarský parlament až po ôsmich mesiacoch. Pripomenul to server telex.hu, podľa ktorého na najbližšom summite NATO v júli sa Švédsko bude môcť zúčastniť len ako hosť, ak Maďarsko a Turecko dovtedy neratifikujú švédsku žiadosť o členstvo.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács začiatkom apríla vyhlásil, že Švédsko neustále podkopáva vzájomné vzťahy a prejavuje nedostatok pozornosti a rešpektu. „Vzťahy medzi našimi krajinami sa v priebehu rokov zhoršili, čo robí premostenie priepasti v týchto ťažkých časoch ešte náročnejším,“ dodal Kovács.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite