Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska komisia predstavila prísnejšie pravidlá boja proti korupcii na celom svete

.tasr .svet

Kým sa smernica o boji proti korupcii stane súčasťou legislatívy EÚ, budú ju musieť prerokovať a schváliť Európsky parlament a Rada EÚ (členské krajiny).

Európska komisia predstavila prísnejšie pravidlá boja proti korupcii na celom svete wikipedia

európska komisia (EK) v stredu zverejnila súbor opatrení na boj proti korupcii a návrh na vytvorenie osobitného režimu sankcií v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky pre závažné korupčné činy na celom svete. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli na základe tlačovej správy EK.

Sieť EÚ proti korupcii, ktorá spája orgány činné v trestnom konaní, verejné orgány, odborníkov z praxe, občiansku spoločnosť a ďalšie zainteresované strany, bude pôsobiť ako katalyzátor predchádzania korupcii v celej EÚ a vyvinie osvedčené postupy a praktické usmernenia. Táto sieť bude podporovať EK pri mapovaní oblastí, v ktorých je riziko korupcie v Únii vysoké. 

EK navrhla tiež novú smernicu o boji proti korupcii, ktorá modernizuje existujúci protikorupčný právny rámec EÚ. Prijatím jedného zákona pre všetky korupčné delikty a sankcie sa zaistí, že definície trestných činov stíhaných ako korupcia budú zahŕňať nielen úplatkárstvo, ale aj spreneveru, ovplyvňovanie, zneužívanie funkcií, marenie spravodlivosti a nezákonné obohacovanie súvisiace s korupčnými trestnými činmi. 

Smernica požaduje efektívne vyšetrovanie a stíhanie korupcie, čo znamená, že členské štáty budú musieť zabezpečiť, aby orgány činné v trestnom konaní a prokurátori mali vhodné nástroje na vyšetrovanie korupcie a aby výsady a imunita mohli byť zrušené počas vyšetrovania korupčných káuz. Smernica obsahuje aj zavedenie pravidiel o premlčacej dobe s cieľom zabezpečiť dostatok času na to, aby sa trestné činy korupcie dostali pred súd.

V oblasti spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EK navrhla rozšírenie súboru sankcií tak, aby pomáhali dosiahnuť kľúčové ciele, akými sú zachovanie mieru, posilnenie globálnej bezpečnosti a upevnenie a podpora demokracie, medzinárodného práva a ľudských práv. 

Predložený návrh umožní EÚ zamerať sa na závažné korupčné činy na celom svete bez ohľadu na to, kde k nim dôjde a doplní a posilní vnútorné a vonkajšie protikorupčné nástroje EÚ.

Kým sa smernica o boji proti korupcii stane súčasťou legislatívy EÚ, budú ju musieť prerokovať a schváliť Európsky parlament a Rada EÚ (členské krajiny). Nový rámec sankcií z oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky zameraných na korupciu bude musieť prediskutovať a prijať Rada EÚ.

Korupcia je kľúčovým problémom pre ľudí v celej EÚ. Údaje Eurobarometra naznačili, že v roku 2022 až 68 percent Európanov verilo, že korupcia je v ich krajine rozšírená, a len 31 percent zastávalo názor, že úsilie ich vlády v boji proti korupcii je účinné.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite