Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vývoj umelej inteligencie znepokojuje zhruba polovicu Čechov

.tasr .svet

Konkrétne automaticky vygenerovaný článok dokázala správne rozpoznať zhruba polovica opýtaných.

Vývoj umelej inteligencie znepokojuje zhruba polovicu Čechov

česi majú k technologickému pokroku na poli umelej inteligencie obozretný postoj; viac než polovica ľudí na ňom vidí pozitíva i negatíva, zvyšok ho považuje za úplne škodlivý alebo naskrz prínosný pre spoločnosť, alebo vec nedokáže posúdiť.

Vyplýva to z prieskumu Fakulty sociálnych vied Karlovej univerzity a agentúry Ipsos, ktorý sa zameral predovšetkým na umelú inteligenciu v médiách, informoval v pondelok Český rozhlas. Na to, že ich vývoj umelej inteligencie znepokojuje, odpovedalo 48 percent Čechov; približne štvrtina respondentov uviedla, že je rovnako nadšená aj znepokojená.

Šesť z desiatich ľudí by však podporilo výzvu, pod ktorú sa podpísal okrem iného i americký podnikateľ Elon Musk. Táto iniciatíva však volá po polročnom pozastavení vývoja tzv. generatívnej umelej inteligencie, ako je model ChatGPT.

Musk však o niekoľko týždňov neskôr oznámil, že chce spustiť konkurenčný generatívny model, ktorý sa bude maximálne usilovať o hľadanie pravdy.

Zhruba 40 percent českej populácie prichádza do styku s umelou inteligenciou aspoň raz denne. Ľudia najčastejšie správne identifikovali, že sa s ňou stretávajú v produktoch spojených s ľudským zdravím – napríklad pri fitnes náramkoch alebo pri nakupovaní na internete.

Väčšina, naopak, nevie, že umelá inteligencia dokáže písať novinárske články, a že niektoré médiá to už využívajú.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite