Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina má právoplatné miesto v NATO, vyhlásil Stoltenberg v Kyjeve

.tasr .svet

Podľa Stoltenberga bude otázka členstva Ukrajiny v Aliancii „popredným bodom programu “na júlovom summite NATO v litovskom Vilniuse.

Ukrajina má právoplatné miesto v NATO, vyhlásil Stoltenberg v Kyjeve SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

budúcnosť Ukrajiny je v Severoatlantickej aliancii. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas návštevy Kyjeva. TASR správu prevzala z agentúry AFP a z britskej spravodajskej stanice Sky News.

Podľa Stoltenberga bude otázka členstva Ukrajiny v Aliancii „popredným bodom programu “na júlovom summite NATO v litovskom  Vilniuse. „Budúcnosť Ukrajiny je v euroatlantickej rodine, budúcnosť Ukrajiny je v NATO, na tom sa zhodujú všetci spojenci,“ uviedol na tlačovej konferencii po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Šéf NATO zároveň prisľúbil Ukrajine, že vo vojenskej podpore budú naďalej pokračovať. Dodal, že členské štáty NATO už vycvičili desaťtisíce ukrajinských vojakov a poskytli Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 65 miliárd eur.

„NATO stojí pri vás dnes, zajtra a tak dlho, ako to bude potrebné, “povedal Stoltenberg. Zároveň pozval ukrajinského prezidenta na júlový summit Severoatlantickej aliancie.

Zelenskyj povedal, že summit vo Vilniuse „by sa mohol stať historickým“, ak by Ukrajina dostala oficiálnu pozvánku na vstup do Aliancie. „Je čas prijať vhodné rozhodnutie,“ dodal.

Ukrajinský líder tiež uviedol, že na generálneho tajomníka NATO sa obrátil s prosbou, aby Kyjevu pomohol prekonať neochotu niektorých spojencov pokiaľ ide o dodávky zbraní s dlhým doletom, delostrelectva, moderného letectva a obrnených vozidiel.  

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite