Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínske dodávky zbraní Rusku by poškodili vzťahy s EÚ, uviedla Leyenová

.tasr .svet

Hoci Čína vystupuje v konflikte na Ukrajine ako neutrálna, konanie Ruska verejne neodsúdila a naďalej rozvíja priateľské vzťahy s Kremľom.

Čínske dodávky zbraní Rusku by poškodili vzťahy s EÚ, uviedla Leyenová SITA/Ludovic Marin/Pool Photo via AP

prípadné dodávky zbraní Rusku z Číny by „výrazne poškodili“ vzťahy medzi Pekingom a Európskou úniou. Počas návštevy Pekingu to vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú citovala agentúra AFP. 

„Počítame s tým, že Čína nebude Rusku poskytovať nijaké vojenské vybavenie, a to priamo ani nepriamo, pretože všetci vieme, že vyzbrojovanie agresora by bolo v rozpore s medzinárodným  právom a výrazne by to poškodilo vzájomné vzťahy,“ povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii po stretnutiach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a premiérom Li Čchiangom.

Jej slová súviseli s obavami Západu, že Peking by mohol Rusku začať dodávať zbrane silám bojujúcim na Ukrajine. Šéfka exekutívy EÚ privítala deklarovanú ochotu Si Ťin-pchinga rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Bolo zaujímavé počuť, že prezident Si potvrdil svoju ochotu hovoriť (s Volodymyrom Zelenským), keď na to nastanú vhodné podmienky a čas. Myslím, že je to pozitívna vec,“ povedala von der Leyenová, ktorá Peking navštívila spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Hoci Čína vystupuje v konflikte na Ukrajine ako neutrálna, konanie Ruska verejne neodsúdila a naďalej rozvíja priateľské vzťahy s Kremľom. Peking vo februári predstavil mierový plán pre Ukrajinu, avšak Spojené štáty ho odmietli, pretože podľa nich otvára Rusku cestu k udržaniu okupovaných častí Ukrajiny.

Si Ťin-pching navštívil v marci Moskvu, kde rokoval so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, no ešte stále osobne ani telefonicky nehovoril s ukrajinským prezidentom Zelenským. Počas rokovania s Macronom však deklaroval zámer spojiť sa so Zelenským, keď nato nastane vhodný čas, uviedol nemenovaný francúzsky diplomat.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite