Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident Erdoğan nalieha na Putina, aby okamžite zastavil vojnu na Ukrajine

.sita .svet

Recep Tayyip Erdoğan v telefonáte s ruským vodcom Vladimirom Putinom zdôraznil potrebu okamžitého zastavenia vojny na Ukrajine.

Prezident Erdoğan nalieha na Putina, aby okamžite zastavil vojnu na Ukrajine SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici

erdoğan tlmočil Putinovi „dôležitosť, ktorú Turecko pripisuje okamžitému zastaveniu rusko-ukrajinského konfliktu prostredníctvom rokovaní“, uviedol Erdoğanov tlačový odbor. Zároveň poďakoval Putinovi za jeho „pozitívny postoj“ k predĺženiu platnosti dohody o exporte obilia cez Čierne more.

Podľa OSN dohoda o exporte obilia dosiaľ umožnila vývoz najmenej 25 miliónov ton ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov, pričom 55 percent týchto dodávok smerovalo do rozvojových krajín. Rusko od dohody na krátke obdobie odstúpilo vlani v novembri, ale potom sa k nej opäť pripojilo.

Erdoğan a Putin tiež diskutovali o „krokoch na posilnenie vzťahov medzi Tureckom a Ruskom“, uvádza sa vo vyhlásení.

Turecký prezident uviedol, že krajiny „môžu podniknúť ďalšie kroky na základe hospodárskej spolupráce dohodnutej v Soči“, s odkazom na ich stretnutie v ruskom letovisku vlani v auguste.

Počas týchto rozhovorov sa Erdoğan a Putin dohodli, že zvýšia objem bilaterálneho obchodu na 100 miliárd dolárov a prijmú konkrétne kroky na posilnenie energetickej, obchodnej a hospodárskej spolupráce.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite