Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken vyzval Moskvu na predĺženie obilnej dohody s Ukrajinou

.tasr .svet

„Rusko svojvoľne a systematicky spomalilo tempo kontrol a spôsobilo, že lode, ktoré už dnes mohli rozvážať po svete potraviny, stoja v prístavoch,“ povedal Blinken.

Blinken vyzval Moskvu na predĺženie obilnej dohody s Ukrajinou SITA/AP Photo

minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken na stretnutí so svojimi rezortnými kolegami zo skupiny G20 v Indii požiadal Moskvu o predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

„Rusko svojvoľne a systematicky spomalilo tempo kontrol a spôsobilo, že lode, ktoré už dnes mohli rozvážať po svete potraviny, stoja v prístavoch, “povedal Blinken ostatným ministrom zahraničných vecí. Podľa šéfa americkej diplomacie je kľúčové, aby „krajiny G20 vyzvali na predĺženie a rozšírenie obilnej dohody, aby sa tak zaistila potravinová bezpečnosť pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva.“

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN) a Turecko vlani v júli. Táto dohodla pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín, čo v rozvojových krajinách prehĺbilo hladomor. Platnosť dohody má vypršať 18. marca.

Pôvodná dohoda bola predĺžená v novembri. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths však upozornil, že jej ďalšie predĺženie môže byť spojené s ťažkosťami. AFP pripomína, že vlani v júli boli podpísané dve dohody: jedna s umožnila vývoz ukrajinského obilia a druhá mala uľahčiť vývoz ruského obilia a hnojív v čase sankcií uvalených voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Rusko sa však sťažuje, že ani po uzavretí tejto dohody nemôže predávať svoje výrobky – západné sankcie totiž postihujú jeho finančný i logistický sektor.

Podľa Blinkena však „Rusko vyváža viac potravín a obilia ako pred inváziou a úroveň jeho exportu hnojív je rovnaká, ako vlani vo februári.“ Na stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v Naí Dillí sa zúčastňuje aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, Blinken však v stredu vyhlásil, že sa s ním neplánuje stretnúť.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite