Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KĽDR vydáva známky, na ktorých je vyobrazená Kimova dcéra

.tasr .svet

Časť odborníkov to považuje za ďalší znak jej vzostupu v mocenskej hierarchii na pozíciu následníčky na najvyšší post, informovala v stredu agentúra AFP.

KĽDR vydáva známky, na ktorých je vyobrazená Kimova dcéra SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File Na fotografií vodca Kim s údajnou dcérou Kim Ču-e. Pchjongjang, 8.2.2023.

štátna spoločnosť Korea Stamp Corporation predstavila novú sériu známok v utorok. Ide o príležitostné známky pripomínajúce vypustenie rakety z vlaňajšieho 18. novembra.

Séria pozostávajúca z ôsmich známok bude vydaná v piatok, doplnila AFP. Na piatich z nich je Kim a jeho dcéra. Korporácia v popiskoch k známkam na svojej webovej stránke opísala nemenované dievča ako Kimovu milovanú dcéru. 

Severokórejské štátne médiá sa o Kimových deťoch roky nezmieňovali – v novembri sa však pri odpálení doposiaľ najsilnejšej balistickej rakety v krajine Kim objavil aj so svojou dcérou.

Odvtedy sa toto dievča – Pchjongjang jej meno nikdy neuviedol – objavilo na viacerých významných podujatiach.  Juhokórejská špionážna agentúra sa domnieva, že ide o Kimovo druhorodené dieťa – dcéru, ktorá sa volá Kim Ču-e a má asi desať rokov.

Niektorí koreanisti tvrdia, že objavenie sa Kimovej dcéry na známkach naznačuje, že sa pripravuje na úlohu vodcu krajiny a že známky ešte viac upevňujú jej pozíciu v rámci kultu osobnosti, ktorý sa vytvoril okolo vládnucej rodiny Kimovcov.

Myslí to aj An Čchan-il, prebehlík zo Severnej Kórey, ktorý sa stal výskumníkom a vedie Svetový inštitút pre severokórejské štúdie. Uvedené známky vyzerajú byť oficiálnym začiatkom života Kim Ču-e ako nástupkyne svojho otca, povedal An pre agentúru AFP.

Podľa iných znalcov pomerov v KĽDR je ešte priskoro o tom hovoriť s istotou – najmä vzhľadom na to, že Kim je ešte len tridsiatnik a meno dcéry nebolo nikdy oficiálne zverejnené.

Profesor Jang Mu-džin z Univerzity severokórejských štúdií v Soule vysvetlil, že režim v KĽDR vždy dbal na to, aby ľudia poznali meno následníka trónu. 

„Je stále veľmi pravdepodobné, že Kim Ču-e je len využívaná na (propagandu)... zatiaľ čo Kimov najstarší syn je pripravovaný ako nástupca za zatvorenými dverami,“ dodal.

„Je predčasné predpokladať, že (Kim Ču-e) bude jeho nástupníčkou, pretože v Severnej Kórei vždy na trón nastúpil syn,“ povedala Duyeon Kimová, hlavná analytička Centra pre novú americkú bezpečnosť (CNAS) vo Washingtone. 

Zatiaľ nie je jasné, či je Kim Čong-un ochotný porušiť tradíciu, pokiaľ ide o pohlavie svojho nástupcu, alebo či tento faktor bude hrať kľúčovú úlohu pri rozhodovaní, koho Kim za svojho nástupcu vymenuje.

Od založenia Severnej Kórey v roku 1948 jej postupne vládli mužskí členovia rodiny Kimovcov. Z externých štúdií vyplýva, že len zlomok najvyšších predstaviteľov Severnej Kórey tvoria ženy – vrátane Kim Čong-unovej mladšej sestry Kim Jo-džong a ministerky zahraničných vecí Čche Son-hui.  

Predtým, ako sa Kim Čong-un koncom roka 2011 ujal moci, vládol 17 rokov jeho otec Kim Čong-il a pred ním 46 rokov jeho otec a zakladateľ štátu Kim Ir-sen. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite