Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Nebezpečné Slovensko

.štefan Hríb .názory

Viac ako tisíc škôl a inštitúcií, ktorým bol nedávno rozposlaný výhražný mail z ruskej adresy, zažilo pocit ohrozenia. Rozsah bol naozaj neobvyklý, ale fungujúci štát vie rozumne odpovedať. Ako funguje Slovensko?

Štefan Hríb

bezpečnosť občanov je spolu so spravodlivosťou základnou funkciou a zmyslom existencie štátu. V hodnotových otázkach sa vo vnútri slobodných štátov vedú spory, ale ochrana ľudí pred vonkajšou agresiou či vnútorným násilím je nespochybniteľnou spoločnou prioritou každej zodpovednej vlády a opozície. Žiaľ, Slovensko aj v tomto prestáva plniť svoju funkciu. 

vnútorná bezpečnosť – únos 2024

Tisíc škôl a úradov evakuovaných z dôvodu anonymne nahlásenej bomby je dôsledkom extrémne rozsiahleho útoku na najbezbrannejšiu a najväčšej ochrany hodnú časť verejnosti (deti) a na fungovanie štátu ako takého (inštitúcie). Otázka, či išlo o reálnu hrozbu alebo len planý poplach, je v tomto prípade až druhoradá. Pretože v jednom aj v druhom prípade treba tú hrozbu brať vážne a škody sú spôsobené aj vtedy, keď sa nič nestane. Niečo sa totiž stane, aj keď sa „nič nestane“.

Samotná evakuácia krát tisíc nie je zanedbateľná vec. O úzkosti a strachu niektorých detí a ich rodičov ani nehovoriac. A aj keby nám nič viac nehrozilo, aj keby to bol len ojedinelý psychopatický žart, znepokojených ľudí treba v primeranej miere upokojiť a vyslať dôveryhodný signál, že štátne orgány určené na zabezpečovanie vnútornej ochrany robia všetko pre to, aby túto ochranu naozaj zabezpečili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite