Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Budeme ako Irán, Kuba alebo Severná Kórea? Pýtajú sa Rusi

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Európa a ďalšie vyspelé štáty uvalili na Rusko ďalšie kolo sankcií, tentoraz na ropu. Cenový strop funguje a Putinov režim ekonomicky oslabuje, bude to ale dlhý proces.

Budeme ako Irán, Kuba alebo Severná Kórea? Pýtajú sa Rusi THIERRY MONASSE/GETTY IMAGES 22. marec 2022 Brusel, Belgicko: Demonštrácia pred budovami Rady EÚ a Komisie EÚ s nápisom „Stop Putinovej rope“.

rusko sa 24. februára 2022 fakticky odstrihlo od vyspelých krajín a pridalo sa ku krajinám ako Severná Kórea, Kuba či Irán. Práve k týmto trom štátom už Rusko prirovnávajú aj samotní propagandisti na hlavnom štátnom proputinovskom kanáli. Sankcie a odchod západných spoločností z Ruska pripravili HDP krajiny o 10 percentuálnych bodov a namiesto pôvodne očakávaného rastu zaznamenávajú recesiu. Miestni štatistici v Rusku dokonca prestali zverejňovať niektoré kľúčové ekonomické dáta a ani tým, ktoré naďalej publikujú, sa nedá úplne dôverovať a nie je možné ich nezávisle overiť. 

K takémuto stavu vecí v bývalej superveľmoci sa najnovšie pridali aj sankcie na export kľúčovej komodity, ktorá vo veľkom financuje vojnu na Ukrajine. Podľa analytikov zavedením stropu na ropu neprišlo k okamžitej finančnej kapitulácii Ruska, ale zníženie príjmov pomaly, ale isto ujedá zo schopnosti financovať nákladnú vojnu. Vďaka technokratom vo vedení ruskej centrálnej banky sa Ruskej federácii podarilo zmierniť najtvrdšie dopady krízy a udržať poškodený hospodársky stroj nad vodou. Rusko však ekonomicky krváca zo všetkých strán a je len otázkou času, kedy sa to naplno prejaví. 

snaha obmedziť príjmy

Od začiatku decembra svetové spoločenstvo uvalilo na Rusko ďalšie kolo sankcií. Tentoraz išlo o zastropovanie po mori prevážanej ruskej ropy na úrovni 60 dolárov za barel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite