Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecký prezident Erdogan vyhlásil 7 dní smútku

.tasr .svet

Zemetrasenia si v Turecku a Sýrii vyžiadali spolu viac ako 2600 obetí na životoch.

Turecký prezident Erdogan vyhlásil 7 dní smútku SITA/AP Photo/Khalil Hamra

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v krajine štátny smútok za obete ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo pohraničie Turecka a Sýrie a bolo citeľné i v ďalších krajinách priľahlého regiónu. Štátny smútok v Turecku potrvá sedem dní, uvádza TASR.    

Zemetrasenia si v Turecku a Sýrii vyžiadali spolu viac ako 2600 obetí na životoch. O novej bilancii informovala v pondelok podvečer agentúra AFP.

Agentúra spresnila, že turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca informoval nateraz o 1651 mŕtvych a 11.159 zranených.  Zrútilo sa takmer 3500 budov, takže počet obetí môže ešte výrazne stúpnuť.

Podľa oficiálnych sýrskych médií i protivládnych povstalcov, ktorí ovládajú severozápad Sýrie, počet obetí v tejto krajine presiahol 1000.

Televízia al-Džazíra uviedla, že vo vládou ovládaných častiach Sýrie vrátane provincií Aleppo, Hamá, Lázikíja a Tartús prišlo o život najmenej 538 ľudí a ďalších najmenej 1353 osôb utrpelo zranenia.

V povstalcami ovládaných častiach na severozápade Sýrie zahynulo najmenej 430 ľudí a viac ako 1050 ich bolo zranených, uviedli záchranári z organizácie Biele prilby, ktorí upozornili, že počet obetí sa môže zvýšiť.

Od zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré udrelo v čase, keď ľudia ešte spali, a v mrazivom počasí, čo sťažilo záchranné práce, prisľúbili pomoc už desiatky krajín. 

Po prvom silnom zemetrasení nasledovalo druhé s magnitúdou 7,6 a séria dotrasov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite