Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Analytik Dalibor Roháč: Európa nikdy nebola úplne jednotná a je to tak dobre

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Dalibor Roháč, ktorý pôsobí v USA v American Enterprise Institute, uvažuje o EÚ trochu inak, ako sme na starom kontinente zvyknutí. Má ju rád s jej rozličnosťami a nechce ju vidieť ako superštát. Ale môže Európa plná sporov v tejto napätej dobe vydržať?

Analytik Dalibor Roháč: Európa nikdy nebola úplne jednotná a je to tak dobre ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 6. október 2022 Praha, Česká republika: Prvé zasadnutie Európskeho politického spoločenstva, ktoré predchádzalo neformálnemu stretnutiu hláv štátov a predsedov vlád krajín Európskej únie.

v USA ti vychádza kniha Governing the EU in an Age of Division. Keby si mal odsúhlasiť slovenský preklad, bolo by to Ako sa vládne EÚ v čase rozdelenia alebo Ako sa má vládnuť EÚ v čase rozdelenia? Čiže je to viac analýza súčasnosti, alebo návod?

Dalibor Roháč: Je to jedno i druhé, ale pointa je normatívna: ako sa dá európsky projekt, v mnohom skvelý, udržať pokope, keď Európania čoraz viac nesúhlasia, či už v rámci krajín, alebo aj ako krajiny medzi sebou. Pri pohľade na krízy, ktoré prichádzajú posledných 10 – 12 rokov, od finančnej a dlhovej krízy v eurozóne cez utečeneckú krízu až po anexiu Krymu v roku 2014 som si uvedomil zaujímavý rozpor. Roky sa predpokladalo, že krízy a vypäté situácie ženú integračný motor dopredu, ale v skutočnosti sme ani v jednej z týchto situácií nevideli veľký posun k európskej federalizácii. Vzišla z toho zaujímavá otázka: Prečo nefunguje koncepcia európskej integrácie ako automatického samopohybu smerom k spolupráci vynútenej okolnosťami? A ak nefunguje, sú možné iné prístupy? Lebo EÚ vygenerovala veľa výdobytkov, ktorých by sme sa nemali chcieť zbavovať – tak ako sa ich chcú zbavovať napríklad ľudia na extrémnej pravici.

Pre mňa je Európska únia skvelá vec a želám jej úspech. Môj príspevok do diskusie, hoci je kritický, je v niečom proeurópskejší ako príspevky najväčších eurofederalistov. Som proeurópsky v tom zmysle, že mám Európu rád tak, ako existuje – vrátane jej protirečení, sporov a rozmanitosti –, a nechcem ju zatvárať do žiadnej ideologickej škatuľky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite