Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erdogan chce povoliť členstvo v NATO len Fínsku

.sita .svet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navrhol, aby Ankara schválila žiadosť Fínska o členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) predtým, ako podnikne akékoľvek kroky voči Švédsku.

Erdogan chce povoliť členstvo v NATO len Fínsku SITA/AP Photo/Armin Durgut

vo vopred nahratom videu zverejnenom v nedeľu Erdoğan naznačil, že Turecko môže odobriť len vstup Fínska.

Po nedávnych demonštráciách v Štokholme, kde protiislamský aktivista zapálil Korán a protestovali tam aj prokurdské skupiny, Erdoğan varoval Švédsko, aby neočakávalo podporu pri svojich snahách o vstup do NATO. „Ak to bude potrebné, mohli by sme dať o Fínsku inú správu. Švédsko bude šokované, keď vyšleme inú správu o Fínsku,“ poznamenal v nedeľu turecký prezident.

Turecko obvinilo vládu v Štokholme z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za teroristické organizácie alebo existenčné hrozby, vrátane kurdských skupín. Na prijatie nových krajín NATO vyžaduje jednomyseľný súhlas svojich existujúcich členov. Maďarsko a Turecko sú jediné krajiny v 30-člennej vojenskej aliancii, ktoré zatiaľ nepodpísali žiadosti Fínska a Švédska o vstup. Maďarsko sa zaviazalo, že tak urobí vo februári.

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström však v rozhovore pre denník Expressen cez víkend povedal, že dúfa vo vstup do NATO počas tohtoročného leta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite