Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Raketa Falcon vyniesla na obežnú dráhu 114 družíc rôznych krajín vrátane Česka a Ukrajiny

.tasr .svet

Americká spoločnosť Space-X v utorok pomocou nosnej rakety Falcon 9 vyniesla na obežnú dráhu Zeme 114 satelitov rôznych spoločností a krajín vrátane ČR a Ukrajiny.

Raketa Falcon vyniesla na obežnú dráhu 114 družíc rôznych krajín vrátane Česka a Ukrajiny SITA/Malcolm Denemark/Florida Today via AP

TASR o tom informuje na základe správ spoločnosti Space-X a webovej stránky Space.com.

Misia s názvom Transporter-6 odštartovala z Mysu Canaveral na Floride o 9:56 h miestneho času (15:56 h SEČ). Jednou zo 114 družíc bola aj česká BDSAT-2.

Raketa Falcon 9 niesla aj ukrajinskú nanodružicu PolyITAN-HP-30, napísali noviny The Kyiv Independent s odvolaním sa na oznámenie ukrajinského ministerstva školstva a vedy. PolyITAN-HP-3O vytvorili experti z Národnej technickej univerzity Ukrajiny.

Prvý stupeň rakety Falcon 9 sa krátko po štarte oddelil a po niekoľkých minútach úspešne pristál, oznámila Space-X na Twitteri. Spoločnosť neskôr informovala aj o začiatku a ukončení procesu vypúšťania družíc v rámci služby Rideshare. Tá vlastníkom a prevádzkovateľom malých satelitov umožňuje za poplatok dopraviť tieto zariadenia na obežnú dráhu.

Transporter-6 je celkovo 200. let spoločnosti Space-X a 15. pre opätovne použiteľnú nosnú raketu Falcon 9, pripomína Space.com.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite