Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Artemis I vo fotografiách NASA

.nASA .juraj Petrovič .veda

V roku 2022 sme urobili prvý krok k návratu ľudí na povrch Mesiaca. Počas štartu Artemis I nová raketa NASA, Space Launch System (SLS) vyslala kozmickú loď Orion na cestu dlhú 2,2 milióna kilometrov, až za Mesiac a späť na Zem.

Artemis I vo fotografiách NASA NASA/Joel Kowsky

letový test bez posádky bol prvým zo série čoraz zložitejších misií, ktoré pripravia pôdu pre prvú ženu a prvú farebnú osobu, ktoré vkročia na mesačný povrch, a tiež pre dlhodobú prítomnosť na Mesiaci, ktorá umožní budúce misie s posádkou na Mars.

Od štartu 16. novembra 2022 do 11. decembra fotografi NASA a aj kamery na palube Orionu zachytili úžasné snímky, ktoré približujú misiu verejnosti.

14. júna bol zo štartovacieho komplexu 39B v Kennedyho vesmírnom stredisku NASA na Floride viditeľný spln Mesiaca, keď sa raketa Space Launch System a kozmická loď Orion na mobilnej štartovacej rampe pripravovali na prvý, bezpilotný let.NASA/Cory Huston14. júna bol zo štartovacieho komplexu 39B v Kennedyho vesmírnom stredisku NASA na Floride viditeľný spln Mesiaca, keď sa raketa Space Launch System a kozmická loď Orion na mobilnej štartovacej rampe pripravovali na prvý, bezpilotný let.

16. novembra 2022 o 1:47 miestneho času rozžiaril nočnú oblohu štart SLS a Orionu na misiu Artemis I. Raketa fungovala bezchybne.NASA/Joel Kowsky16. novembra 2022 o 1:47 miestneho času rozžiaril nočnú oblohu štart SLS a Orionu na misiu Artemis I. Raketa fungovala bezchybne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite