Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden usporiada v Bielom dome podujatie k výročiu útoku na Kapitol

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden usporiada v Bielom dome spomienkové podujatie k druhému výročiu útoku na Kapitol, ktorý 6. januára 2021 podnikli stúpenci exprezidenta Donalda Trumpa.

Biden usporiada v Bielom dome podujatie k výročiu útoku na Kapitol SITA/AP Photo/Patrick Semansky

informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na oficiálny termínový kalendár Bieleho domu. Bližšie informácie o piatkovom podujatí neboli bezprostredne známe. Agentúra Reuters označila avizovanú spomienku v Bielom dome za zriedkavú udalosť, keďže Joe Biden sa vyjadrí k udalostiam, ktoré sú v americkej politike stále živé aj po dvoch rokoch.

Biden útok na Kapitol odsúdil a označil ho za hrozbu pre americkú demokraciu a právny štát. K svojmu predchodcovi a s ním súvisiacim otázkam sa však verejne vyjadruje len zriedka, pretože sa dlhodobo usiluje o zjednotenie polarizovanej americkej spoločnosti.

Demokrat Joe Biden čoskoro začne svoj tretí rok v prezidentskej funkcii a vlani na jeseň naznačil, že má v úmysle opäť kandidovať za prezidenta. Oficiálnu kandidatúru však zatiaľ neoznámil, na rozdiel od Donalda Trumpa, ktorý už v novembri avizoval, že sa bude uchádzať o prezidentskú kandidatúru Republikánskej strany.

V utorok 3. januára má po 18 mesiacoch ukončiť svoju činnosť výbor Snemovne reprezentantov, ktorý útok na sídlo Kongresu vyšetroval. Vyšetrovatelia svoje závery zaslali ministerstvu spravodlivosti USA a navrhli trestné stíhanie exprezidenta Donalda Trumpa.

Členovia výboru skúmali, akú úlohu zohral Trump pri podnecovaní svojich stúpencov k útoku na Kapitol. V tom čase tam zasadali obe komory Kongresu, aby potvrdili výsledky prezidentských volieb z novembra 2020, ktoré Trump stále odmieta uznať. Počas útoku zahynulo päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite