Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kórea, Japonsko a USA slovne odsúdili sobotňajší raketový test KĽDR

.tasr .svet

Upozornili, že medzinárodné spoločenstvo bude na takéto kroky Pchjongjangu rázne reagovať.

Kórea, Japonsko a USA slovne odsúdili sobotňajší raketový test KĽDR SITA/AP Photo/Lee Jin-man

juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že osobitný zástupca Soulu pre bezpečnostné záležitosti Kórejského polostrova Kim Gunn, osobitný zástupca Spojených štátov pre Severnú Kóreu Sung Kim a japonský riaditeľ pre záležitosti Ázie a Oceánie Funakoši Takehiro sa po sobotňajšom teste KĽDR spojili prostredníctvom telefónu.

Trojica predstaviteľov varovala Severnú Kóreu, že jej postup zahŕňajúci pravidelné vojenské provokácie nebude úspešný a medzinárodné spoločenstvo bude prísne reagovať na akékoľvek konanie, ktoré porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Kim Gunn, Takehiro a Sung Kim sa podľa ministerstva dohodli na posilnení trojstrannej spolupráce v oblasti bezpečnosti proti Severnej Kórei a tiež chcú posilniť komunikáciu s Čínou, ktorá zohráva v postupe proti jadrovému počínaniu Pchjongjangu kľúčovú úlohu.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl uviedol, že rakety boli vystrelené v sobotu ráno z oblasti južne od severokórejskej metropoly Pchjongjang. Preleteli približne 350 kilometrov a dopadli do vôd Japonského mora, ktoré sa nachádza pri východnom pobreží Kórejského polostrova.

KĽDR tento rok odpálila približne 70 balistických striel, čo je doteraz najviac za obdobie jedného roka, píše Jonhap.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite