Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Japonsko vyslalo do vesmíru svoju prvú lunárnu misiu

.tasr .svet

Japonsko vyslalo na Mesiac svoju prvú lunárnu misiu. Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX, ktorá do vesmíru ponesie japonský pristávací modul Hakuto-R (Biely králik) a lunárne vozidlo Spojených arabských emirátov (SAE), v nedeľu ráno odštartovala z floridského Mysu Canaveral. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Japonsko vyslalo do vesmíru svoju prvú lunárnu misiu AP Photo/John Raoux

spoločnosť SpaceX patriaca miliardárovi Elonovi Muskovi štart lunárnej misie už dvakrát odložila z dôvodu dodatočných predletových kontrol.

„Naša prvá misia položí základy pre odhalenie potenciálu Mesiaca a jeho premenu na silný ekonomický systém plný života,“ uviedol riaditeľ spoločnosti iSpace Takeši Hakamada. Dodal, že modul bol vyrobený tak, aby spotreboval čo najmenej paliva a zároveň mal čo najviac priestoru na náklad, preto na Mesiaci pristane až v apríli budúceho roka. Pre porovnanie, misia Orion sa v novembri priblížila k Mesiacu už po piatich dňoch od štartu.

Hakuto-R bude na Mesiaci mapovať tamojšie zdroje. Na stránke iSpace sa napríklad uvádza, že voda na Mesiaci by sa dala rozložiť na kyslík a vodík, čo by mohlo slúžiť ako palivo, píše DPA.

Raketa Falcon 9 do vesmíru nesie i 10-kilogramové lunárne vozidlo Rašíd Vesmírneho centra Muhammada bin Rašída (MBRSC) zo SAE. Ak sa mu podarí úspešne pristáť na mesačnom povrchu, pôjde o prvú lunárnu misiu SAE vôbec.

Agentúra AFP pripomína, že doposiaľ sa podarilo dopraviť technológie na povrch Mesiaca len Spojeným štátom, Rusku a Číne.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite