Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 42. týždeň vojny (5.12. – 11.12.2022)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 42. týždeň vojny (5.12. – 11.12.2022) SITA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE VIA AP

Správy z prechádzajúceho dňa (11.12.2022):

19:28 Časť ruských vojakov na Ukrajine je nespokojných s velením armády

Niektorí ruskí vojaci bojujúci na Ukrajine sú pre nepriaznivý vývoj bojov nespokojní s najvyšším velením ich armády a prezidentom Vladimirom Putinom. Po návšteve konfliktnej zóny to uviedol bývalý plukovník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Igor Girkin, ktorý Moskve v roku 2014 pomáhal s anexiou Krymu a organizoval promoskovské milície na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Girkin, ktorý bol v minulosti ministrom obrany v samozvanej Doneckej ľudovej republike, v 90-minútovom videu vyhlásil, že ruská armáda musí prejsť reformou a potrebuje nabrať kompetentných ľudí, ktorí dokážu viesť úspešnú vojenskú operáciu.  Ruské ministerstvo obrany sa nevyjadrilo ku komentárom Girkina, ktorý opakovane kritizuje šéfa tohto rezortu Sergeja Šojgua za porážky Moskvy na bojisku. Rusku podľa Girkina chýbajú účinné taktické rakety a nie je isté, či ich dokáže vyrobiť dostatočné množstvo.

V modernom Rusku je priama verejná kritika Putina veľmi zriedkavým javom, konštatuje Reuters. Girkin však spolu s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom a zakladateľom súkromnej vojenskej spoločnosti, známej ako Vagnerova skupina, Jevgenijom Prigožinom bol najmä v letných mesiacoch veľkým kritikom rozhodnutí ruského vojenského velenia.

Podľa Západu chcel Girkin v Rusku podnietiť podobnú situáciu, aká nastala počas februárovej revolúcie v roku 1917.

Súd v Holandsku nedávno Girkina v neprítomnosti odsúdil na doživotie v kauze zostrelenia lietadla Boeing, ku ktorému došlo 17. júla 2014 počas letu nad východnou Ukrajinou. Rusko, ktoré opakovane poprelo zodpovednosť za tento čin, verdikt voči Girkinovi odmietlo.

18:33 V Chersone obnovili dodávky elektriny pre takmer 90 % zákazníkov

Dodávky elektrického prúdu v meste Cherson na juhu Ukrajiny podľa guvernéra Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča obnovili pre takmer 90 percent zákazníkov. Najväčší ukrajinský súkromný výrobca elektriny DTEK uviedol, že ruskí vojaci pri ústupe z oblasti začiatkom novembra úplne zničili energetický systém v Chersone. 

Mesiac po tom, ako ukrajinské sily mesto a jeho okolie na západnom brehu rieky Dnipro oslobodili, ruskí vojaci nepretržite región bombardujú. Informuje o tom web Kyiv Independent.

17:20 Macron a Zelenskyj hovorili o pripravovaných konferenciách o Ukrajine

Macron na sieti Twitter špecifikoval, že so Zelenským diskutovali o dvoch konferenciách, ktoré Francúzsko organizuje v utorok. V prípade prvej ide o medzinárodné podujatie zamerané na uspokojenie potrieb Ukrajiny na prekonanie zimy. Aktérmi druhej konferencie budú francúzske spoločnosti, ktoré sa podieľajú na obnove Ukrajiny.

Ukrajinský prezident vo svojom statuse informoval, že v predvečer virtuálneho summitu G7 a podpornej konferencie v Paríži s Macronom počas telefonátu zosúladili svoje postoje a diskutovali o realizácii desaťbodového mierového plánu, ale aj o obrannej spolupráci a energetickej stabilite.

Spomínaný desaťbodový plán Zelenskyj predstavil v polovici novembra na summite G20 na indonézskom ostrove Bali.

Zelenského plán zahŕňa jadrovú a potravinovú bezpečnosť, osobitný tribunál pre ruské vojnové zločiny a konečnú mierovú dohodu s Moskvou. Zelenskyj okrem iného vyzval politikov z G20, aby použili všetok svoj vplyv a primali Rusko, „aby upustilo od jadrovej hrozby“, a zaviedli cenový strop na energie importované z Ruska.

Agentúra AFP spresnila, že Zelenskyj vystúpi na parížskej konferencii o obnove Ukrajiny prostredníctvom videozáznamu. Ukrajinu na nej bude reprezentovať premiér Denys Šmyhaľ.

15:39 Rusko zvyšuje výrobu najúčinnejších zbraní novej generácie, tvrdí Medvedev

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a zároveň bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu vyhlásil, že Rusko zvyšuje výrobu zbraní novej generácie, aby sa dokázalo brániť pred nepriateľmi z Európy, Spojených štátov a Austrálie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Zvyšujeme výrobu najúčinnejších zbraní, vrátane tých, ktoré sú založené na nových princípoch,“ napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram. Bližšie podrobnosti o zbraniach však neuviedol.

SITA/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Agentúra AFP pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin viackrát opakoval, že Rusko vyvíja nový typ zbraní vrátane hypersonických striel, ktoré dokážu obísť všetky systémy protivzdušnej obrany a sú modernejšie a účinnejšie než zbrane Spojených štátov.

12:43 Rokovania o mieri na Ukrajine nesmú byť krytím pre ruské vyzbrojovanie

Akékoľvek mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou nesmú slúžiť na zakrytie ďalšieho vyzbrojovania Ruska. Pre stanicu Sky News to v nedeľu povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Dodal, že dosiaľ nevidel žiadne náznaky, že by Rusko chcelo vstúpiť do rozhovorov so skutočne úprimným úmyslom ukončiť vojnu.

Hoci Británia podľa Cleverlyho chce, aby sa mierové rozhovory uskutočnili čo najskôr, zdôraznil, že kritériá pre takéto diskusie by mal stanoviť Kyjev. „Akékoľvek rokovania musia byť reálne, musia byť zmysluplné, nemôžu byť len figovým listom pre ruské znovuvyzbrojovanie a ďalší nábor vojakov,“ vyhlásil šéf britskej diplomacie.

„Z ruskej strany skutočne nevidím nič, čo by mi uistilo, že (ruský prezident) Vladimir Putin vstupuje do týchto rokovaní v dobrej viere,“ dodal s tým, že Putinova rétorika je stále až príliš konfrontačná.

Cleverly apeloval na to, že voči šéfovi Kremľa musí byť vyvodená zodpovednosť za vojnové zločiny páchané ruskými silami na Ukrajine. Narážal okrem iného na obvinenia týkajúce sa sexuálneho násilia, ktoré Moskva využíva v bojoch na Ukrajine. Uviedol tiež, že existujú dôveryhodné obvinenia, že ukrajinské deti sú nútene presúvané do Ruska.

10:44 Estónsko vyzvalo krajiny Západu na poskytnutie ďalšej podpory pre Ukrajinu

Estónska premiérka Kaja Kallasová v nedeľu vyzvala Nemecko a ďalšie krajiny Západu, aby Ukrajine poskytli viac podpory. Je to podľa nej nielen záležitosťou „zvrchovanosti a slobody jednej európskej krajiny, ale aj vecou bezpečnosti Európy“. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Vyzývam všetkých spojencov vrátane Nemecka, aby poslali čokoľvek, čo majú, aby sa Ukrajina dokázala brániť," uviedla premiérka. Dodala, že ak by všetky krajiny poslali Ukrajine zbrane už v januári či februári, "mohlo to zachrániť mnoho ľudských životov“.

Agentúra DPA pripomína, že Estónsko, ktoré patrí medzi najmenšie krajiny Európy, poslalo zbrane Ukrajine ešte pred začiatkom ruskej invázie vo februári. Podľa výpočtov Kielskeho inštitútu pre výskum svetovej ekonomiky (IfW) táto pobaltská krajina poslala Ukrajine viac podpory v pomere k svojmu celkovému hrubému domácemu produktu (HDP), než ktorýkoľvek iný štát sveta.

8:42 Ukrajina zaútočila na okupovaný Melitopol; proruské úrady hlásia dvoch mŕtvych

 Promoskovské úrady informovali, že pri raketovom útoku zomreli dvaja ľudia a ďalších desať utrpelo zranenia, zatiaľ čo starosta v exile povedal, že o život prišlo množstvo votrelcov.

Agentúra Reuters upozorňuje, že tvrdenia o útokoch ani úmrtiach nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. „Systémy protivzdušnej obrany zničili dve rakety, štyri zasiahli svoje ciele,“ uviedol úradujúci gubernátor Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij na platforme Telegram s tým, že pri ukrajinskom útoku raketami HIMARS bolo zničené rekreačné stredisko, v ktorom večerali ľudia.

Proukrajinský primátor Melitopolu Ivan Fedorov na Telegrame napísal, že útok zasiahol kostol, z ktorého Rusi urobili miesto na zhromažďovanie ľudí. Ďalší proruský predstaviteľ Záporožskej oblasti Vladimir Rogov uviedol, že rekreačné stredisko po útoku zachvátil veľký požiar.

Informácie z prechádzajúceho dňa (10.12.2022):

19:15  Ruské bombardovanie Chersonskej oblasti zabilo dvoch civilistov

Ruské bombardovanie oslobodených častí Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny za uplynulý deň zabilo dvoch civilistov a ďalších ôsmich zranilo. V sobotu to na komunikačnej platforme Telegram uviedol gubernátor oblasti Jaroslav Januševyč.

Dodal, že ruské sily oblasť počas uplynulého dňa bombardovali 51-krát s použitím delostrelectva, raketometov a mínometov. Útoky podľa neho poškodili obytné časti mesta Cherson, zdravotnícke zariadenie, obchody, kaviarne, priemyselný závod a sklady. Informuje o tom web Kyiv Independent.

17:14 Odesa je po ruských útokoch dronmi bez elektriny

„Vzhľadom na rozsah škôd boli všetci odberatelia v Odese - okrem kritickej infraštruktúry - odpojení od elektriny,“ uviedol na Facebooku starosta Odesy Hennadij Truchanov.

Gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko na platforme Telegram napísal, že Moskva použila počas útokov v noci z piatka na sobotu tzv. kamikadze drony, ktoré namiesto vypaľovania munície vlietavajú do svojich cieľov. Priblížil, že dva takéto drony zostrelila nad Čiernym morom ukrajinská protivzdušná obrana.

„V dôsledku útoku nie je elektrina v takmer žiadnom okrese či komunite v našom regióne," uviedol Marčenko. Zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že "situácia zostáva ťažká, ale je pod kontrolou“.

16:55 Od začiatku vojny padlo už 93 760 ruských vojakov

Ruská armáda na Ukrajine podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl za uplynulý deň stratila ďalších 370 vojakov. Od začiatku vojny tak na Ukrajine podľa Kyjeva padlo už 93 760 ruských vojakov. Ukrajinský generálny štáb ďalej na Facebooku uviedol, že za uplynulých 24 hodín Rusi stratili tri tanky, päť obrnených bojových vozidiel a jeden delostrelecký systém. 

Od začiatku invázie na Ukrajinu tak ruská armáda prišla o 2 940 tankov, 5 917 obrnených bojových vozidiel a 1 927 delostreleckých systémov. Za uplynulý deň ruské sily utrpeli najväčšie straty v oblasti miest Bachmut a Lyman.

15:31 Väčšia podpora Kyjeva môže pomôcť ukončiť vojnu už v roku 2023

Bývalý britský premiér Boris Johnson apeloval na západné krajiny, aby naliehavo zvážili, akú ďalšiu podporu môžu poskytnúť Ukrajine, aby pomohli ruskú ofenzívu ukončiť už budúci rok, a nie až v roku 2024 či 2025. TASR informuje na základe sobotnej správy agentúr PA Media a DPA.

Johnson, ktorého ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil za kľúčového spojenca Kyjeva, v článku pre noviny The Wall Street Journal uviedol, že ukončenie vojny je "v záujme všetkých, vrátane Ruska". Poznamenal, že hoci sú značné finančné záväzky voči Ukrajine náročné v čase rozpočtových obmedzení, "čas sú peniaze", a čím dlhšie bude vojna trvať, tým viac budú musieť krajiny vynaložiť na vojenskú podporu Kyjeva.

UK PRIME MINISTER/TWITTERVtedajší britský premiér Boris Johnson udelil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému známu Cenu Sira Winstona Churchilla, 26.7.2022.

Expremiér Spojeného kráľovstva varoval, že budúcoročná zima môže byť ešte náročnejšia ako terajšia, pretože zásoby plynu sa znižujú v mnohých krajinách, ktoré sa v minulosti spoliehali na ruské palivá. Čím dlhšie bude ruský prezident Vladimir Putin pokračovať vo svojich nezmyselných útokoch, tým dlhšie budú trvať aj globálne ekonomické problémy, uviedol Johnson. „Budeme skutočne čakať... na to, kým Putin opäť získa časť svojho vplyvu?“, pýta sa Johnson.

12:58 Austrália uvalí sankcie na Rusko a Irán sa závažné porušovanie ľudských práv

Austrália uvalí sankcie na Rusko a Irán za to, že neslýchanýmmspôsobom porušujú ľudské práva. V sobotu to oznámila austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Austrália plánuje uvaliť sankcie na 13 jednotlivcov a dve organizácie vrátane iránskej mravnostnej polície a tamojšej polovojenskej organizácie Basídž, rovnako ako na šesť Iráncov, ktorí boli zapojení do potláčania iránskych protestov. Tie v krajine vypukli v septembri po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po tom, čo ju polícia zatkla za nedodržanie pravidiel obliekania.

Ďalšími sankcionovaným osobami sú siedmi Rusi, ktorí boli zapojení do plánovania vraždy ruského opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného, dodala Wongová. Sankcie za porušovanie ľudských práv v piatok uvalila na Rusko a Irán aj Kanada.

9:53 Identifikovali ruského veliteľa, ktorý údajne nariadil vojakom strieľať na civilistov

Podľa SBU ruský podplukovník Jevgenij Zelenov nariadil vojakom strieľať na civilné autá pri vjazde do Charkova hneď v prvý deň invázie Rusov na Ukrajinu. „V dôsledku tohto trestného činu bola usmrtená jedna osoba, najmenej dvaja ľudia boli ťažko zranení,“ tvrdí bezpečnostná služba.

8:40 Bielorusko povolilo vývoz obilia z Ukrajiny cez svoje územie, oznámil šéf OSN

Oznámil to v piatok v New Yorku generálny tajomník OSN António Guterres po stretnutí s námestníkom bieloruského ministra zahraničných vecí Juryjom Ambrazevičom. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Ambrazevič zároveň zopakoval prosbu svojej vlády, aby Bielorusko mohlo vyvážať hnojivá, na ktoré sa teraz vzťahujú sankcie, povedal vo vyhlásení hovorca OSN Stéphane Dujarric. Ukrajina momentálne vyváža svoje obilie z čiernomorských prístavov na základe dohody o vývoze obilia a hnojív, ktorú v júli pomohli s Ukrajinou a Ruskom vyjednať OSN a Turecko.

Bielorusko je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého podporuje aj v pokračujúcej vojenskej agresii na Ukrajine, okrem iného aj dodávkami zbraní.

Ruskí vojaci vo februári zaútočili proti Ukrajine aj z bieloruského územia. Moskva aj Minsk čelia v tejto súvislosti rozsiahlym západným sankciám.

Správy z predchádzajúceho dňa (9.10.2022):

19:40 USA oznámili novú vojenskú pomoc Ukrajine a uvalili ďalšie sankcie na Rusko 

Spojené štáty oznámili v piatok uvalenie nových sankcií za porušovanie ľudských práv a za korupciu na vyše 40 osôb a inštitúcií v deviatich krajinách, vrátane Ruska, Číny a Iránu.

Biely dom okrem toho v piatok ohlásil aj nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 275 miliónov dolárov. Posilniť má protivzdušnú obranu Ukrajiny, a to predovšetkým proti ruským dronom. TASR informuje podľa správ denníka The Guardian a agentúry AFP.

SITA/AP Photo/Susan Walsh

Na sankčný zoznam USA pribudla ruská Ústredná volebná komisia, ktorú Washington obviňuje z dohliadania na „podvodné referendá“ na okupovaných častiach Ukrajiny. Okrem samotnej volebnej komisie tam zaradili jej všetkých 15 členov.

Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie aj na štyroch ľudí, ktorý sa priamo podieľali na tzv. filtračnom procese v okupovaných územiach Ukrajiny. Ako ministerstvo vysvetľuje na svojej webstránke, v rámci neho sú vypočúvaní ukrajinskí civilisti a zisťuje sa ich prípadné napojenie na ukrajinskú armádu či vládu. Dvoch ďalších ruských občanov sankcionovali USA za mučenie a únosy či nútenú deportáciu ukrajinských detí. 

17:40 Bulharsko pošle Ukrajine svoju prvú zásielku vojenskej pomoci 

Bulharsko je jednou z mála krajín EÚ, ktoré takúto pomoc Ukrajine zatiaľ neposlali. Predošlý návrh vojenskej pomoci ešte v máji zablokovala prorusky orientovaná Bulharská socialistická strana (BSP), ktorá bola súčasťou vtedajšej vládnej koalície.

Viac sa dočítate v článku tu.

16:20 Ak niekto použije proti Rusku jadrové zbrane, bude zmazaný z povrchu Zeme, odkazuje Putin

 Ktorákoľvek krajina, ktorá sa odváži napadnúť Rusko jadrovými zbraňami, bude vymazaná z povrchu zemského, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň pripustil ďalšiu výmenu väzňov so Spojenými štátmi. TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a agentúry AFP.

Podľa šéfa Kremľa Rusko nemá mandát na podniknutie preventívneho prvého útoku, tak ako Spojené štáty, no moderné ruské hypersonické zbrane zaistia, že Moskva bude môcť na takýto útok reagovať rozhodne.

Na tlačovej konferencii v kirgizskom hlavnom meste Biškek, kde sa koná summit Eurázijskej hospodárskej únie (EEU), Putin hovoril aj o ďalšej výmene väzňov medzi Ruskom a USA.

14:59 Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň

Britský umelec známy ako Banksy sa stal čestným občanom ukrajinského mesta Irpiň. Na svojom kanáli na platforme Telegram o tom v piatok informoval primátor mesta Olexandr Markušyn. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

Po stiahnutí sa ruských okupačných vojsk z Kyjevskej oblasti sa na múroch viacerých bombardovaním a ostreľovaním zničených budov v niektorých tamojších mestách objavilo sedem grafitov, ktoré štýlom pripomínajú Banksyho štýl.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsk

Výtvarník neskôr potvrdil svoje autorstvo zverejnením fotografií svojich diel z Ukrajiny na Instagrame. Miestni obyvatelia sa pre médiá vyjadrili, že Banksy na nich nepracoval sám, ale s tímom. Jedna z nástenných malieb vznikla aj v meste Irpiň: zobrazuje mladú gymnastku, ako cvičí so stuhou. Autor ju pritom napasoval tak, aby špičkou nohy stála na okraji diery, ktorá v múre mestskej budovy zostala po ostreľovaní.

11:50 Podľa Británie sa Rusko vracia k útokom iránskymi dronmi

Rusko po troch týždňoch znova útočí iránskymi dronmi. Vo svojej piatkovej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany. Podľa neho je pravdepodobné, že Rusko „vyčerpalo svoje predchádzajúce zásoby niekoľkých stoviek Šáhidov-131 a 136 a teraz dostalo novú dodávku“. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Britský rezort obrany pripomenul, že v utorok generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl hlásil zostrelenie 17 bezpilotných lietadiel, z toho 14 boli stroje Šáhid-136. O deň neskôr ukrajinskí predstavitelia informovali o použití iránskych útočných dronov zameraných na Zaporižžskú a Dnipropetrovskú oblasť.

Posledné predošlé zostrelenie dronov Šáhid-136 na Ukrajine hlásili 17. novembra. Ak by sa podľa Londýna potvrdili terajšie správy, znamenalo by to, že Rusko obnovilo dronové útoky.

10:40 Ruské ostreľovanie zasiahlo nemocnicu v Chersone

Ruské ostreľovanie v piatok ráno zasiahlo nemocnicu v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedol šéf chersonskej vojenskej administratívy Jaroslav Januševyč, podľa ktorého ruský útok poškodil pediatrické oddelenie a márnicu. Zatiaľ nehlásia zranených alebo mŕtvych. Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN.

V stredu dvaja ľudia zomreli, keď Rusi ostreľovali Cherson 51-krát, uviedol Januševyč. Ruské sily podľa neho pálili na mierumilovné obce v regióne s delostrelectvom, salvovými raketometmi, tankmi a mínometmi.

9:30 Enerhoatom: Rusko umiestnilo v areáli ZAES niekoľko raketometov Grad 

Rusko umiestnilo v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny niekoľko salvových raketometov. V noci na piatok o tom informovali ukrajinskí predstavitelia. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom uviedla, že Rusko umiestnilo v ZAES v blízkosti jedného z tamojších šiestich reaktorov niekoľko raketometov typu Grad. Dodala, že tieto systémy sa nachádzajú v blízkosti nových "obranných štruktúr", ktoré tam tajne vybudovali ruské jednotky, čo "porušuje všetky zásady jadrovej a radiačnej bezpečnosti".

Táto informácia podľa Guardianu vyvoláva obavy, že ZAES sa ako najväčšia atómová elektráreň v Európe môže zmeniť na vojenskú základňu, z ktorej budú Rusi útočiť na ukrajinské ciele, čo zvyšuje i riziko úniku radiácie. Denník však upozorňuje, že vyhlásenie Enerhoatomu sa mu nepodarilo nezávisle overiť.

Hoci riziko jadrovej katastrofy je po odstavení všetkých šiestich reaktorov v ZAES značne znížené, odborníci upozorňujú, že do ovzdušia môže v prípade ich poškodenia stále uniknúť nebezpečné žiarenie, uviedla agentúra AP.

Informácie z predchádzajúceho dňa (11.2022):

20:20 Ukrajinskí činitelia sa poďakovali za podporu zo Slovenska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ďalší predstavitelia krajiny sa vo štvrtok po návšteve slovenských ministrov v Kyjeve poďakovali Slovensku za podporu a pomoc, informuje TASR.

„Od prvých dní úplnej invázie agresora na Ukrajinu sme cítili silnú podporu Slovenska,“ napísal Zelenskyj na svojom účte na sociálnej sieti Telegram. „Ďakujeme vám za pomoc. Vždy si to budeme pamätať.“

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na Twitteri uviedol, že na stretnutí so slovenským ministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom, ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom poďakoval za 10. balík vojenskej pomoci, najmä za odmínovacie systémy. Ocenil tiež slovenskú podporu na ceste k členstvu v EÚ.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba označil Slovensko za skutočného priateľa. „Máme šťastie, že máme takéhoto suseda,“ uviedol v tvíte s tým, že obe krajiny zintenzívňujú obrannú spoluprácu a zo SR smeruje na Ukrajinu ďalšie vybavenie a balík obrannej pomoci.

Cieľom pracovnej návštevy troch členov slovenskej vlády bolo potvrdiť podporu Slovenska pre Ukrajinu. Ukrajinským predstaviteľom predstavili pomoc na zimné obdobie v podobe generátorov, ohrievačov, materiálu na opravu energetickej infraštruktúry, prikrývok či lekárničiek. Ukrajine tiež pomôžu odmínovacie komplety Božena, balistické vesty a ďalšia vojenská pomoc.

19:40 Zo základne v okupovanom Berďansku hlásia výbuchy

Z leteckej základne v Ruskom okupovanom Berďansku na juhu Ukrajiny bolo počuť tri hlasné výbuchy. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent s odvolaním sa na vyjadrenie šéfky mestskej vojenskej administratívy Viktorie Halicinovej pre verejnoprávneho vysielateľa Suspilne. Po troch výbuchoch nasledovalo 15 menších explózií a vznikol veľký požiar, vysvetlila Halicinová. Na miesto podľa nej vyslali pohotovostné zložky.

18:20 USA uistili spojencov, že s Ruskom rokovali iba o prepustení Grinerovej

Spojené štáty vo štvrtok uistili spojencov vrátane Ukrajiny, že dohoda s Ruskom o prepustení basketbalistky Brittney Grinerovej bola "cielená" a nezahŕňala ďalšie spory. Uviedol to vysokopostavený americký predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

„Boli to veľmi cielené, veľmi sústredené rokovania," povedal predstaviteľ. Dodal, že o výsledku rozhovorov informovali kľúčových partnerov vrátane Ukrajiny. „Aj oni pochopili, že ide len o jednu vec – o vyriešenie prípadu neoprávneného zadržania,“ uviedol.

SITA/AP PHOTO/APICHART WEERAWONG, LEFT, AND ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Rusko prepustilo Grinerovú výmenou za obchodníka so zbraňami Viktora Buta, prezývaného „Obchodník so smrťou“, ktorý si odpykával trest v USA. „(Grinerová) je v bezpečí, je v lietadle na ceste domov,“ povedal americký prezident Joe Biden.

Dvojnásobnú olympijskú víťazku Grinerovú (32) v Rusku zadržali vo februári, keď pri colnej kontrole na moskovskom letisku v jej batožine našli konopný olej do elektronických cigariet.

Výmena Grinerovej a Buta sa uskutočnila na letisku v hlavnom meste Spojených arabských emirátov (SAE) Abú Zabí, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo zahraničných vecí.

16:44 Kyjev odhaduje, že v ruskom zajatí je 20 000 ukrajinských vojakov a civilistov

V ruskom zajatí je približne 10.000 ukrajinských vojakov a zhruba rovnaký počet civilistov. Uviedol to vo štvrtok Oleksandr Kononenko, zástupca ukrajinského ombudsmana. Informuje o tom denník The Guardian.

Kononenko tvrdí, že civilisti sú nelegálne zadržiavaní pre ich údajné napojenie na ukrajinskú armádu či štát ako vojnoví zajatci. „Toto je celkový počet osôb klasifikovaných ako 'tých, ktorí zmizli za zvláštnych okolností', presné čísla však nemáme. Rusko neposkytlo prístup (k týmto údajom) Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK),“ priblížil Kononenko.

MVČK vo štvrtok oznámil, že nedávno mu bol umožnený prístup k ukrajinským aj ruským vojnovým zajatcom. Doteraz mohol zajatecké  tábory navštevovať len veľmi sporadicky.

MVČK podľa svojho vyhlásenia navštívil minulý týždeň ukrajinských aj ruských vojakov a do konca mesiaca má naplánované aj ďalšie takéto návštevy. Počas návštev mohol skontrolovať stav zajatcov, ich prípadnú liečbu a informovať následne ich príbuzných. Delegáti MVČK zajatcom tiež porozdávali rôzne veci - najmä knihy, hygienické potreby, prikrývky a teplé oblečenie.

15:50 Rusko neplánuje anexiu ďalších ukrajinských území

Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že Rusko v rámci pokračujúcej ofenzívy v súčasnosti neplánuje anektovať ďalšie časti ukrajinského územia. TASR informuje na základe správy agentúry DPA a britských médií.

Na otázku, či Moskva chce včleniť do Ruskej federácie ďalšie regióny okrem častí nezákonne anektovanej Luhanskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry Interfax uviedol: O ničom takom sa nehovorí.  Dodal, že prinajmenšom v tejto veci nepadli žiadne vyjadrenia. Rusko má podľa jeho slov ešte veľa práce s oslobodením anektovaných území na juhu a východe Ukrajiny, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva. „Mám na mysli Doneckú republiku, ako aj to, čo sa stalo súčasťou Ruskej federácie, a potom bolo znova okupované ukrajinskými silami,“ povedal.

Rusko 30. septembra v rozpore s medzinárodným právom anektovalo štyri ukrajinské oblasti, pričom ani jedna z nich nebola pod úplnou kontrolou ruských síl, konštatuje denník The Guardian. Kyjev odvtedy oslobodil viaceré časti okupovaných území. Ukrajina vytlačila ruské sily z malej časti Luhanskej oblasti a v novembri sa ruská armáda stiahla zo západného brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti vrátane metropoly Cherson, pripomína stanica Sky News.

14:33 Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Vyhlásil, že tieto údery ruskej armády sú reakciou na útoky na objekty v Rusku vrátane Krymského mosta, informovala agentúra AFP.      

V príhovore na odovzdávaní štátnych vyznamenaní Zlatá hviezda (udeľovaných za preukázanie výnimočnej odvahy a hrdinstva) Putin pripomenul, že útoky na ukrajinskú infraštruktúru sa začali po októbrových výbuchoch na Krymskom moste, ktorý spája Krymský polostrov, anektovaný Moskvou v roku 2014, s pevninským Ruskom.

Podľa vyjadrení ukrajinských tajných služieb však Rusi začali plánovať útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny skôr, než došlo k výbuchom na Krymskom moste. Kyjev okrem toho zodpovednosť za poškodenie tohto mosta odmietol.

„Kto začal? Kto zasiahol Krymský most, kto vyhodil do vzduchu elektrické vedenie z Kurskej jadrovej elektrárne, kto nedodáva vodu do Donecka?“ pýtal sa Putin. Kritizoval, že Západ si nevšíma konanie Ukrajiny voči Rusku, no akýkoľvek odvetný krok Moskvy vyvoláva vlnu informačného šumu".

12:23 Rusi vypálili na rozvodnú sieť Ukrajiny už viac než 1000 rakiet

Ruské sily vypálili na rozvodnú sieť Ukrajiny celkovo už viac než 1000 striel a rakiet, uviedol šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj, ktorého citovala agentúra Interfax. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News.

Osem vĺn leteckých útokov na kritickú infraštruktúru vážne poškodilo rozvodnú sieť a viedlo to k núdzovým aj plánovaným výpadkom prúdu po celej Ukrajine. Kudryckyj však poznamenal, že sieť aj napriek veľkému poškodeniu stále funguje.

Bachmut po raketovom útoku, 7.12.2022.SITA/AP Photo/LIBKOSBachmut po raketovom útoku, 7.12.2022.

„Tieto útoky predstavujú najväčšiu ranu pre elektrickú sieť, akú kedy ľudstvo zažilo. Na elektrické zariadenia a vedenia vrátane rozvodní bolo vypálených viac ako 1000 striel a rakiet,“ vyhlásil šéf Ukrenerho. „Systém naďalej funguje, je integrovaný, nie je narušený ani odpojený,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že jeho krajina každým dňom navyšuje prerušené dodávky elektriny, avšak poznamenal, že v metropole Kyjev i niekoľkých ďalších regiónoch pretrvávajú problémy.

„Nemali by sme zabúdať..., že je nemožné obnoviť (fungovanie) energetického systému na sto percent, ako to bolo pred začiatkom ruského energetického teroru,“ povedal Zelenskyj vo svojom večernom videoprejave. Dodal, že si to vyžiada určitý čas, a preto vo väčšine miest a okresov pokračujú plánované výpadky elektriny.

10:43 V Moskve zadržali zástupcu šéfa leteckej spoločnosti spájanej s vagnerovcami

Pre podozrenie z korupcie zadržali v Moskve predstaviteľa leteckej spoločnosti ruského ministerstva obrany, ktorá údajne pomáha pri preprave žoldnierov naverbovaných do súkromnej vojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova (Wagnerova) skupina.  

Ako s odvolaním sa na investigatívny web The Insider vo štvrtok spresnila britská stanica BBC, správa o zadržaní zástupcu vedúceho spoločnosti 223. letecký oddiel Jurija Butusova sa objavila v stredu. Butusova zadržali pre podozrenie z korupcie a bol na dva mesiace vzatý do väzby.

Spoločnosť 223. letecký oddiel patrí do siete letiek ruského ministerstva obrany, ktorá pokrýva Blízky východ a Afriku. Okrem iného sa venovala i preprave vagnerovcov z Ruska do Sýrie, Sudánu, Líbye a Stredoafrickej republiky, napísal web The Insider, ktorý je v Rusku označený za nežiaducu organizáciu a figuruje v registri tzv. zahraničných agentov.

BBC pripomenula, že Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) už v roku 2019 zverejnila dokumenty potvrdzujúce, že 223. letecký oddiel dopravil lietadlami ruského ministerstva obrany do Sudánu skupinu vagnerovcov.

V súčasnosti sa Vagnerova skupina opäť aktívne venuje verbovaniu ľudí, vrátane väzňov, aby sa zapojili do bojov na Ukrajine.

9:40 Ruskí vojaci sa zúčastňujú na taktických cvičeniach v Bielorusku

Rusko vo štvrtok oznámilo, že jeho vojaci sa zúčastňujú na taktických cvičeniach v Bielorusku. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá v tejto súvislosti pripomenula obavy, že by sa Bielorusko pod tlakom Moskvy mohlo začať viac angažovať vo vojne na Ukrajine.

äRuské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že vojaci Západného vojenského okruhu... pokračujú v intenzívnom bojovom výcviku na strelniciach ozbrojených síl Bieloruskej republiky. Rezort obrany v Moskve dodal, že bojové výcvikové akcie sa konajú počas dňa i noci.

„Vojaci strieľajú zo všetkých druhov ručných zbraní aj z mínometov, zdokonaľujú svoje zručnosti v riadení bojových vozidiel, absolvujú psychologické kurzy zamerané na zvládanie prekážok, študujú taktickú medicínu a ďalšie odbory,“ priblížilo ruské ministerstvo.

8:59 Putinove ciele sú stále imperialistické a maximalistické

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) sa domnieva, že ciele ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine sú stále jasne imperialistické a maximalistické. ISW dospel k tomuto záveru na základe analýzy prejavu, ktorý Putin predniesol na stredajšom zasadnutí rady pre ľudské práva pôsobiacej pri jeho prezidentskej kancelárii.

SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podľa britskej stanice BBC v ňom Putin uviedol, že špeciálna vojenská operácia, ako Kremeľ nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, je dlhý proces a jeho výsledkom by malo byť získanie nových území.

Putin vytvoril paralely medzi sebou a ruským cárom Petrom I., pričom poznamenal, že Rusko teraz ovláda Azovské more, za ktoré bojoval aj Peter Veľký," tvrdia americkí experti.

Zmienka o ruskej imperiálnej histórii otvorene stavia súčasné Putinove ciele na Ukrajine ako jasne imperialistické a stále maximalistické, uvádza sa v bilancii ISW.

Americkí analytici vo svojej obvyklej bilancii upozorňujú aj na to, že ruská armáda v stredu - po trojtýždňovej prestávke - na Ukrajine opäť použila drony Šáhid iránskej výroby. Ich útokom boli vystavené viaceré mestá a regióny vrátane Dnipra, Kyjevskej oblasti, Poltavy, Žitomyru a Záporožia.

7:41 Rusko bude chcieť získať ďalšie iránske drony a rakety, tvrdia zdroje

Rusko sa bude snažiť získať od Iránu ďalšie bezpilotné lietadlá a rakety určené pre vojnu na Ukrajine. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje oboznámené so záležitosťou.

Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej Národnej tajnej služby narastajú obavy, že Rusko sa môže snažiť získať od Iránu ďalšie pokročilé konvenčné zbrane. Americká administratíva je podľa tohto zdroja obzvlášť znepokojená tým, že by Irán mohol Rusko zásobovať raketami zem-zem.

Nemenovaný diplomat OSN pre AP takisto uviedol, že Irán plánuje predať Rusku stovky rakiet a bezpilotných lietadiel, čo je podľa neho v rozpore s rezolúciou Bezpečnostnej rady (BR) OSN z roku 2015, ktorá nadväzovala na iránsku jadrovú dohodu.

Rusko ako signatár zmienenej dohody by tým rezolúciu porušilo. Kľúčovou otázkou tiež zostáva, čo Rusko dodá Iránu výmenou za drony a rakety, podotkol diplomat, ktorý si želal ostať v anonymite. Dodal, že dodávky zbraní ešte neboli odoslané, ale sú podľa neho objednané.

Správy z predchádzajúceho dňa (7.12.2022):

19:30 Ruské bombardovanie v Doneckej oblasti zabilo osem civilistov

Osem ľudí zabilo v stredu ruské bombardovanie ukrajinského mesta Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Dodal, že ďalší piati ľudia pri útoku utrpeli zranenia. Bombardovanie podľa neho zasiahlo tržnicu, autobusovú stanicu, benzínové pumpy a obytné budovy. Informuje o tom web The Guardian.

„Teroristi zaútočili na pokojné mesto Kurachove. Teroristi sú neľudskí. A budú sa z toho zodpovedať," napísal na komunikačnej platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:00 Od začiatku vojny padlo takmer 93-tisíc ruských vojakov

Od začiatku vojny na Ukrajine podľa ukrajinského ministerstva obrany padlo už 92 740 príslušníkov ruských ozbrojených síl. V priebehu minulého dňa podľa Kyjiva o život prišlo 540 ruských vojakov. Informuje o tom portál news.sky.com.

Ukrajinský rezort obrany zároveň tvrdí, že za minulý deň Moskva na Ukrajine stratila aj šesť tankov, štyri obrnené bojové vozidlá a osem delostreleckých systémov. Od 24. februára tohto roka, čiže od začiatku invázie, Rusko podľa Kyjiva celkovo prišlo o 2 935 tankov, 5 909 obrnených bojových vozidiel a 1 923 delostreleckých systémov.

17:00 Time vyhlásil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a duch Ukrajiny

time každoročne oceňuje osobu, ktorá mala najväčší dosah na celosvetové dianie v ostatných 12 mesiacoch a „najviac ovplyvnila spravodajstvo alebo naše životy, či už v dobrom alebo zlom“. Tohoročnú voľbu časopis označil za „najjednoznačnejšiu“ v histórii.

„Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svet spôsobom, aký sme nevideli desiatky rokov. Jeho rozhodnutie neutiecť z Kyjeva v týždňoch po tom, ako 24. februára začali padať ruské bomby, ale zostať a zhromažďovať podporu, bolo osudné,“ uvádza Time.

Ukrajinský prezident ukázal už vo svojom prvom príspevku na Instagrame po spustení ruskej invázie, že „jeho kabinet aj občianska spoločnosť zostávajú nedotknuté a na svojom mieste“. Vďaka ďalším každodenným video prejavom adresovaným rôznym inštitúciám či parlamentom sa prihováral celému svetu. „Jeho informačná ofenzíva otriasla geopolitickým poveternostným systémom a spustila vlnu akcií, ktorá zachvátila celú zemeguľu,“ dodal Time. Viac v článku tu.

15:00 Rusko sa snaží zmraziť vojnu na Ukrajine a opäť zaútočiť na jar

Rusko sa bude počas zimy snažiť o zmrazenie vojny na Ukrajine, aby tak mohlo skonsolidovať sily k jarným útokom. V stredu to vyhlásil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Stoltenberg na verejnom podujatí denníka Financial Times uviedol, že členské krajiny NATO pokračujú v "bezprecedentných" dodávkach zbraní a ďalšej podpore pre Ukrajinu, a to napriek obavám, že dôjde k vyčerpaniu zásob Západu. 

"Rovnako dôležité ako dodávanie nových systémov je zabezpečiť, aby dodané systémy a zbrane boli skutočne funkčné a fungovali efektívne," povedal s tým, že si to vyžaduje dodávky množstva munície a náhradných dielcov.

Ukrajinské sily dosiahli v rámci protiofenzívy značné zisky na východe a juhu krajiny. Obsadili tiež Cherson po tom, čo sa z neho v novembri po ôsmich mesiacoch stiahli ruské jednotky. Jedny z najprudších bojov sa v súčasnosti sústreďujú okolo Bachmutu v Donbase. Toto mesto sa ruské sily pokúšajú dobyť už niekoľko mesiacov, približuje AFP. Podľa Spojených štátov budú boje v nasledujúcich mesiacoch zrejme pokračovať v "zníženom tempe", keďže obe strany sa snažia preskupiť svoje sily.

Ohľadom údajných dronových útokov Ukrajiny na vojenské základne v Rusku Stoltenberg povedal, že o nich nemá žiadne ďalšie informácie. Washington predtým vyhlásil, že k takémuto druhu útokov Ukrajinu nenabádal a ani ju v tom nepodporil. Generálny tajomník Aliancie okrem toho na na podujatí zdôraznil, že Rusko bombarduje civilnú infraštruktúru Ukrajiny, ktorá "má právo brániť sa pred týmito druhmi útokov". Dodal, že podmienky na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine nateraz neexistujú, pretože Rusko neprejavilo záujem o rokovania, ktoré by rešpektovali suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

13:20 Zelenskyj navštívil zranených vojakov aj v kyjevskej nemocnici

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil zranených vojakov zotavujúcich sa v jednej z kyjevských nemocníc. Informovala o tom v stredu stanica Sky News. 

Samotný Zelenskyj zverejnil v utorok pred polnocou na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom napísal, že zraneným vojakom tam v tejto deň odovzdal "štátne vyznamenania za ich odvahu a nezlomnosť v boji s nepriateľom". 

Ukrajina si v utorok pripomínala deň ozbrojených síl. Zelenskyj pri tejto príležitosti ešte pred kyjevskou nemocnicou navštívil zranených vojakov aj v Charkovskej oblasti na východe krajiny. V tamojšej nemocnici sa okrem nich stretol s vojenskými lekármi aj zdravotníkmi.

Zraneným vojakom sa v Charkovskej oblasti poďakoval za "hrdinstvo, s akým bránia" Ukrajinu a zaželal im skoré uzdravenie. Tamojším lekárom vyslovil vďaku za záchranu ukrajinských vojakov a vyzval ich, aby v čase vojny dávali pozor aj sami na seba. 

Zelenskyj v utorok ešte pred Charkovom navštívil aj Doneckú oblasť, pričom sa zastavil v meste Sloviansk neďaleko frontovej línie a mesta Bachmut, kde ukrajinskí obrancovia už niekoľko mesiacov zvádzajú ťažké boje s útočiacimi Rusmi. 

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

12:30 Chersonská a Donecká oblasť čelia ostreľovaniu

Šéf vojenskej správy v Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč uviedol, že región bol ostreľovaný 51-krát, pričom okupanti sa zameriavali na „mierumilovné dediny“.

Šéf vojenskej správy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko zasa povedal, že aj keď neevidujú žiadne obete, tri osoby pri ostreľovaní utrpeli zranenia v Bachmute, Pavlivke a Kurachive. Situáciu v poslednom menovanom meste opísal ako „deštrukciu“, pričom zničené boli i zariadenia kritickej infraštruktúry.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo vyhlásení uviedol, že ukrajinská armáda odrazila množstvo ruských útokov.

SITA/AP Photo/LIBKOS

10:20 Rusko rozširuje svoje obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou

Rusko v poslednej dobe začalo budovať ďalšie obranné pozície na hraniciach s Ukrajinou, uviedlo v stredajšej správe o vývoji ruskej ofenzívy britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na tajné služby. 

„Rusko začalo nedávno rozširovať obranné pozície pozdĺž medzinárodnej hranice s Ukrajinou aj hlboko vo vnútri (ruskej) Belgorodskej oblasti,“ uvádza rezort obrany v Londýne na sociálnej sieti Twitter.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v utorok ohlásil, že zakladá miestne „jednotky domobrany“, pripomína ministerstvo. V tomto pohraničnom regióne sa už minimálne od apríla hovorí o tom, že Rusi tam kopú zákopy, avšak teraz sa tam zrejme začali budovať „prepracovanejšie systémy určené na odrazenie mechanizovaného útoku“.

Britské tajné služby sa domnievajú, že cieľom týchto opevňovacích prác môže byť najmä posilnenie vlasteneckých nálad v ruskej spoločnosti. Zároveň však môže odrážať aj „skutočné, ale mylné presvedčenie niektorých ruských predstaviteľov, že existuje reálna hrozba invázie (zo strany) ukrajinských síl,“ píše sa v stredajšej zvodke. 

Britský rezort obrany v tejto súvislosti dodáva, že v rámci vládnuceho ruského režimu zrejme pretrváva nedostatok schopnosti strategického vyhodnocovania situácie. Nestrannú analýzu podľa Londýna často podkopáva „tendencia ku skupinovému mysleniu a politicky vhodným záverom“. 

9:30 Rusko do útokov na Ukrajine opäť nasadilo drony typu Šáhid-136

Ukrajinská armáda za posledných 24 hodín zostrelila 14 útočných bezpilotných lietadiel typu Šáhid-136. Podľa britskej stanice BBC o tom v stredu informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

BBC poznamenala, že Ukrajina týmto vyhlásením potvrdila, že jej územie opäť zasiahli drony iránskej výroby. Ide o prvý prípad ich nasadenia do útokov voči cieľom na Ukrajine po niekoľkotýždňovej prestávke.  Ukrajinská armáda vo svojej zvodke nešpecifikovala, na ktoré objekty sa drony zamerali a či niektorý z nich cieľ aj zasiahol.

Mnohí používatelia sociálnych sietí na Ukrajine zverejnili v noci na stredu videá, v ktorých počuť zvuk charakteristický pre iránske drony, pripomínajúci motor mopedu. Šéf regionálnej správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko v stredu ráno vo svojom statuse na platforme Telegram informoval, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila "všetkých osem bezpilotných lietadiel, ktoré nepriateľ vyslal do regiónu". Podľa Rezničenka to "predbežne boli (drony) Šáhid-136".

WIKIPEDIA

8:30 Ukrajinci napredujú v Charkovskej oblasti; Rusku sa nedarí obkľúčiť Bachmut

Ruské sily naopak obsadili viacero "nie príliš dôležitých" lokalít pri meste Bachmut v Doneckej oblasti. Svoj primárny cieľ, ktorým je obkľúčenie tohto mesta, sa ruskej armáde stále dosiahnuť nedarí, informovala v stredu TASR na základe správy stanice BBC. 

Americkí experti vo svojej zvodke píšu aj o bojoch pri meste Svatove v Luhanskej oblasti, ku ktorému postupuje ukrajinská armáda. Tento dôležitý dopravný uzol sa stal jedným z hlavných cieľov ukrajinských ozbrojených síl po oslobodení Charkovskej oblasti.

ISW s odvolaním sa na údaje ukrajinského generálneho štábu spresnil, že ruská armáda ostreľovala ukrajinské pozície v blízkosti troch osád, vzdialených asi 50 kilometrov od Svatove a 15 kilometrov od medzinárodných hraníc. Podľa ISW to naznačuje, že ukrajinská armáda zaznamenala istý postup.

Ruské ministerstvo obrany tiež nechtiac priznalo, že ukrajinská armáda prevzala kontrolu nad obcou Kyslivka, ktorú od mesta Svatove delí asi 25 kilometrov - oznámilo totiž, že v danej obci bolo zasiahnuté veliteľské stanovište ukrajinských ozbrojených síl, píše sa v zvodke.

Experti ISW tiež sumarizovali, že Kremeľ síce opäť poprel fámy o druhej vlne mobilizácie, ale podľa ISW existuje niekoľko indikátorov toho, že Rusko má stále v úmysle uskutočniť ju. 

SITA/AP Photo/LIBKOS

Girkin spolu s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom a zakladateľom súkromnej vojenskej spoločnosti, známej ako Vagnerova skupina, Jevgenijom Prigožinom bol najmä v letných mesiacoch veľkým kritikom rozhodnutí ruského vojenského velenia.

Súd v Holandsku nedávno Girkina v neprítomnosti odsúdil na doživotie v kauze zostrelenia lietadla Boeing, ku ktorému došlo 17. júla 2014 počas letu nad východnou Ukrajinou.

Informácie z predchádzajúceho dňa (6.12.2022):

19:40 Zelenskyj navštívil zranených vojakov v Charkovskej oblasti 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny zranených vojakov, aby si spolu uctili ukrajinský deň ozbrojených síl pripadajúci na tento deň. Informuje o tom spravodajská stanica CNN. 

Videozáznam, ktorý zverejnila Zelenského kancelária, zachytáva prezidenta ako odovzdáva ocenenia vojenským lekárom, zraneným vojakom a ďalším zdravotníkom. „Veľmi vám ďakujem za to, že ste zachránili našich bojovníkov a pomohli prežiť našim hrdinom. V tento deň by som chcel zaželať zdravie ľuďom, ktorí prispievajú k zdraviu našej armády. Dobre sa o seba starajte, keďže máte na starosti Ukrajinu,“ povedal Zelenskyj vojenským lekárom a zdravotníkom.

V nemocnici sa stretol aj ďalšími zranenými vojakmi, ktorým poďakoval za „hrdinstvo, s akým bránia“ Ukrajinu, jej nezávislosť a územnú celistvosť, ako aj slobodu a život ukrajinského ľudu. „Želám vám skoré uzdravenie,“ dodal. 

18:30 Maďarsko vetovalo balík pomoci Ukrajine, Brusel napriek tomu sľubuje pomoc

Roztržka medzi Európskou úniou a Maďarskom sa v utorok prehĺbila po tom, ako Budapešť vetovala balík finančnej pomoci Ukrajine vo výške 18 miliárd eur.

Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis však novinárom povedal, že EÚ musí dodržať svoje sľuby Ukrajine. 

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

16:35 Moskva spúšťa masívne útoky na Ukrajinu, tvrdí Šojgu

Ruské sily „spúšťajú masívne útoky“ na Ukrajinu. Ako referuje spravodajský web CNN, v utorok to povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Útoky sa uskutočňujú „presnými zbraňami dlhého doletu na vojenský systém velenia a riadenia, podniky vojensko-priemyselného komplexu, ako aj súvisiace zariadenia na rozdrvenie vojenského potenciálu Ukrajiny,“ povedal Šojgu.

V pondelok Rusko rozpútalo vlnu útokov bezpilotných lietadiel a rakiet naprieč Ukrajinou, ktorých cieľom bola energetická infraštruktúra krajiny.

16:10 Čierna Hora daruje Ukrajine 11 percent zo svojho vojenského rozpočtu 

Informuje o tom v utorok spravodajská stanica CNN podľa pondelňajšieho oznámenia kancelárie premiéra Dritana Abazoviča.

Dar spoločne s „prijatím tisícok (ukrajinských) utečencov“ ukazuje podľa vyjadrenia kancelárie jasné odhodlanie čiernohorskej vlády podporovať obranu Ukrajincov. Na dotácii sa Abazovič dohodol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach.

„Dnes sme podpísali spoločnú deklaráciu, ktorá definuje priority spolupráce medzi Ukrajinou a Čiernou Horou, a to v rámci strategického smerovania našej krajiny k získaniu plného členstva v NATO,“ uviedol Zelenskyj. „Čiernej Hore som vďačný za silnú politickú podporu a dôležitú praktickú pomoc Ukrajine,“ dodal.

14:50 Ukrajina a Rusko si vymenili po 60 zajatcov 

Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo, že z „Kyjevom ovládaných území“sa vrátilo 60 ruských vojakov. Ako informovala americká spravodajská televízia CNN,  navrátení vojaci sa budú liečiť a rehabilitovať v zariadeniach ruského ministerstva obrany. Ruské ministerstvo obrany neuviedlo, koľko ľudí bolo v rámci výmeny odovzdaných ukrajinskej strane, informuje TASR.        

Najvyšší predstaviteľ doneckých separatistov Denis Pušilin predtým informoval, že výmena zajatcov sa uskutočnila vo formáte 50 – 50. Neskôr však uviedol, že ruskej strane bolo vrátených 60 ľudí.

Britská stanica BBC s odvolaním sa na Andrija Jermaka, vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, spresnila, že z ruského zajatia sa vrátilo 60 ukrajinských vojakov – 58 mužov a dve ženy. Jermak dodal, že 34 z prepustených boli obrancami oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Po zajatí boli väznení v meste Olenivka ležiacom  v časti Doneckej oblasti ovládanej proruskými separatistami. 

Naposledy sa podobná výmena zajatcov uskutočnila minulý týždeň, keď si Ukrajina a Rusko vymenili po 50 zajatcov.

13:30 Zelenskyj navštívil Sloviansk ležiaci neďaleko frontovej línie v Donbase 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok Doneckú oblasť, pričom sa zastavil aj v meste Sloviansk ležiacom neďaleko Bachmutu, ktorý sa už niekoľko mesiacov pokúšajú dobyť ruské sily. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na vyjadrenie Zelenského kancelárie. 

Zelenskyj sa objavil vo videu – zverejnenom na sociálnych sieťach – v zimnej bunde stojac pri obrovskom modro-žltom nápise mesta Sloviansk, pričom si uctil minútou ticha pamiatku padlých ukrajinských vojakov. 

„Z celého srdca vám blahoželám k tomuto veľkému sviatku, (utorkovému ukrajinskému) dňu ozbrojených síl,“ povedal prezident v Sloviansku. 

Vyjadril pritom presvedčenie, že sa takto v budúcnosti stretne s ukrajinskými vojakmi a občanmi aj v Donecku, Luhansku a na Kryme, keď sa tieto Ruskom okupované územia Ukrajiny podarí raz oslobodiť.  

Zelenskyj navštívil v ostatnom čase viacero oblastí ležiacich na frontovej línii bojov, vrátane mesta Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré nedávno opätovne obsadili ukrajinské sily. 

12:40 Kremeľ využil kauzu TV Dožď na kritiku slobody slova na Západe 

Peskov na margo tejto situácie pred novinármi v Moskve vyhlásil: „Stále sa niekomu zdá, že niekde inde je lepšie ako doma,...že inde sloboda je, ale doma je nesloboda. Tak toto je jeden z najjasnejších príkladov, ktorý dokazuje, že takéto ilúzie sú omylom.“

Paralelu medzi konaním lotyšských úradov a obviňovaním z nátlaku na médiá, ktoré boli vznášané na adresu Ruska, našla aj oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

„Nič nové ani netreba vymýšľať, stačí do ich nedávnych vyhlásení namiesto slova Rusko vložiť slovo Lotyšsko,“ napísala Zacharovová, pričom svoj status doplnila o citácie z vyhlásení amerických a európskych predstaviteľov.

11:00 Polovica Kyjevskej oblasti bude niekoľko dní bez elektriny 

Približne polovica ukrajinskej Kyjevskej oblasti zostane počas nasledujúcich dní bez elektriny. Oznámil to tamojší gubernátor Olexij Kuleba po pondelkových ruských raketových útokoch na energetické zariadenia Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„V nadchádzajúcich dňoch bude polovica regiónu bez elektriny,“ napísal gubernátor Kyjevskej oblasti v pondelok večer na sociálnej sieti Telegram.  

Šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj uviedol, že Rusko spustilo najnovšie útoky úmyselne v čase, keď teplota v mnohých oblastiach Ukrajiny klesla pod nulu. „Na obnovenie bežnej úrovne generovania elektriny v systéme budú potrebné jeden až dva dni,“ povedal pre ukrajinskú televíziu.

10:50 Exilovej ruskej TV Dožď odobrali v Lotyšsku vysielaciu licenciu 

Exilový ruský televízny kanál Dožď prišiel v Lotyšsku o vysielaciu licenciu za sériu porušení pravidiel vrátane zobrazenia polostrova Krym anektovaného od Ukrajiny ako súčasti Ruska. Rozhodnutie o tom prijala lotyšská mediálna rada, oznámili v utorok britská stanica BBC a agentúra AFP.

Šéf rady pre elektornické masmédiá (NEPLP) Ivars Abolinš dodal, že TV Dožď „prestane vysielať 8. decembra“, informuje TASR. Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter Abolinš spresnil, že toto rozhodnutie bolo prijaté z dôvodu „ohrozenia národnej bezpečnosti a verejného poriadku“ Lotyšska. 

Vysvetlil, že po posúdení všetkých porušení, ktorých sa televízia vo svojom vysielaní dopustila, NEPLP nadobudla presvedčenie, že vedenie TV Dožď „nerozumie a nie je si vedomé významu a závažnosti porušení, a preto nemôže pôsobiť na území Lotyšska“. „Lotyšské zákony musí rešpektovať každý,“ zdôraznil.

Televízia Dožď ukončila svoje aktivity a vysielanie v Rusku krátko po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Podobne dopadli všetky významnejšie nezávislé médiá v Rusku: buď svoju činnosť sami pozastavili, alebo im to nariadili tamojšie úrady. Medzičasom bola TV Dožď v Rusku zaradená na zoznam tzv. zahraničných agentov. 

Stanica Dožď obnovila svoje vysielanie 18. júla zo štúdií v Rige.

10:30 Rusi v Chersonskej oblasti vyzývajú ľudí, aby si vymenili hrivny za ruble 

Ruská okupačná správa v anektovaných častiach ukrajinskej Chersonskej oblasti vyzvala miestnych obyvateľov, aby si bezodkladne previedli svoje úspory v hrivnách na ruské ruble. Od 1. januára sa tam už totiž nebudú vykonávať platobné transakcie v ukrajinskej mene. 

Oznámil to v utorok šéf Ruskom dosadenej správy Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Od 1. januára 2023 sa bude dať v obchodoch a pri platbách za služby platiť jedine v rubľoch,“ povedal Saľdo vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Dodal však, že bankách bude možné zamienať hrivny za ruble aj po tomnto termíne. 

Ako jeden z dôvodov avizovanej zmeny Saľdo uviedol masívny pokles hodnoty hrivny v dôsledku ekonomických ťažkostí Ukrajiny. Z bankoviek ukrajinskej meny sa podľa tvrdenia šéfa proruskej okupačnej správy stáva len „papier“.

Informácie z predchádzajúceho dňa (5.12.2022):

19:33 Moskva tvrdí, že na ruské vojenské letiská sa pokúsili zaútočiť ukrajinské drony

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že ruské sily zostrelili ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré útočili na dve vojenské letiská v ruskej Saratovskej a Riazanskej oblasti. Úlomky dronov podľa ruského rezortu obrany zabili tri osoby. TASR správu prevzala z agentúry AFP a AP.

Kyjevský režim sa v pondelok ráno pokúsil zaútočiť na leteckú základňu Ďagilevo v Riazanskej oblasti a vojenskú základňu Engeľs v Saratovskej oblasti s dronmi sovietskej výroby, napísalo ruské ministerstvo obrany. Úlomky dronov spôsobili na základniach výbuchy, pri ktorých zahynuli traja ľudia a ďalší štyria utrpeli zranenia. Explózie ľahko poškodili aj dve ruské lietadlá.

Ukrajina sa k incidentom na ruských vojenských letiskách ani k obvineniu zo zodpovednosti za ne zatiaľ nevyjadrila.

Ruský rezort obrany tiež uviedol, že v pondelok vykonal masívne útoky na ukrajinské vojenské veliteľské systémy a súvisiace obranné, komunikačné, energetické a vojenské zariadenia. Dodal, že ruskej armáde sa podarilo zasiahnuť všetkých 17 cieľov.

18:36 Putin jazdil po poškodenom Krymskom moste

Ruský vodca Vladimir Putin sa v pondelok pokúsil zvýšiť ruskú morálku prejazdom cez most spájajúci ruskú pevninu s nelegálne anektovaným ukrajinským polostrovom Krym, ktorý v októbri poškodil výbuch nákladného auta.

SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Počas jazdy diskutoval o opravách mosta s Maratom Chusnulinom, ruským podpredsedom vlády zodpovedným za projekt, pričom tento rozhovor odvysielala ruská televízia. Putin taktiež hovoril s robotníkmi, ktorí sa podieľajú na obnove 19-kilometrového mosta, ktorý je hlavnou zásobovacou trasou smerom na Krym.

17:50 Ukrajinské letectvo tvrdí, že zostrelilo viac ako 60 ruských rakiet

„Celkovo bolo zostrelených viac ako 60 rakiet útočníkov!“ uviedlo ukrajinské letectvo vo vyhlásení. Ukrajinské úrady prvotne hlásili, že ruské ozbrojené sily vypálili v pondelok na Ukrajinu viac než sto rakiet.

Ukrajinské letectvo na sociálnej sieti Telegram napísalo, že Rusko vypálilo 38 striel s plochou dráhou letu z lodí v Kaspickom mori a z ruskej Rostovskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou. Ďalších 22 riadených striel s plochou dráhou letu Kalibr vypálila ruská Čiernomorská flotila, dodalo. Moskva do útoku podľa ukrajinskej armády zapojila aj strategické bombardéry a stíhačky.

16:32 Počet ruských obetí od začiatku vojny vzrástol na 91 690

Na Ukrajine za uplynulý deň podľa ministerstva obrany krajiny o život prišlo ďalších 540 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Celkový počet ruských obetí od 24. februára, čiže začiatku invázie, tak podľa Kyjeva stúpol na 91 690. 

Ruská armáda podľa ukrajinského rezortu obrany za uplynulý deň stratila aj osem obrnených bojových vozidiel, dva tanky a šesť delostreleckých systémov. Od začiatku vojny tak Moskva podľa Ukrajiny prišla o 5 900 obrnených bojových vozidiel, 2 924 tankov a 1 914 delostreleckých systémov. Informuje o tom portál news.sky.com.

15:53 Zo Záporožskej oblasti hlásia dve obete raketových útokov

Najmenej dve osoby zahynuli a ďalšie dve utrpeli zranenia v pondelok pri ruských raketových útokoch, ktoré zasiahli obytné domy v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámili miestne úrady. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Podľa ukrajinských úradov ruské ozbrojené sily v pondelok vypálili viac než sto rakiet na Ukrajinu. Výbuchy hlásili vo viacerých mestách vrátane Odesy, Čerkás a Kryvého Rihu. Výpadky dodávok elektriny a vody postihli viacero oblastí na Ukrajine.

Bez dodávok elektriny sa ocitli aj mestá Sumy a Mykolajiv.

Vodárenská spoločnosť v Odese potvrdila, že mesto je bez dodávok vody. Podľa predstaviteľov Kryvého Rihu sú odpojené od elektriny niektoré časti mesta.

14:26 Na front začínajú prichádzať lepšie vycvičení ruskí vojaci

Ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj v pondelok uviedol, že po nedávnej mobilizácii ruských síl sú vojaci, ktorí momentálne prichádzajú na frontovú líniu, lepšie vycvičení. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Syrskyj, ktorý je veliteľom ukrajinských pozemných síl, pre štátnu televíziu povedal, že mobilizácia zo strany Moskvy zvýšila ruskú vojenskú hrozbu voči Ukrajine. „Tí, čo teraz prichádzajú, majú lepšiu úroveň výcviku než tí, čo boli na front posielaní predtým,“ povedal generál.

Ako zdôraznil, prichádzajú „nové brigády, nové prápory, ktoré absolvovali výcvik“, aby posilnili vyčerpanú ruskú armádu.

„Na východnom fronte je situácia veľmi napätá, nepriateľ útočí na naše jednotky každý deň,“ zhodnotil Syrskyj vývoj bojov. Ruské sily však podľa jeho slov momentálne využívajú veľké množstvo starého vybavenia, pretože majú problémy s doplňovaním zásob.

13:50 Rusko vypálilo na Ukrajinu viac než 100 rakiet

Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketových útokov na územie Ukrajiny, oznámili tamojšie úrady. Sirény leteckého poplachu sa ozvali vo viacerých oblastiach vrátane hlavného mesta Kyjev, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

Vystrelenie rakiet potvrdil aj hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. Podrobnosti o prípadných škodách či obetiach neboli bezprostredne známe. Podľa denníka The Guardian malo ísť o viac než 100 rakiet s plochou dráhou letu vypálených z bombardérov a z mora.

Niektoré z rakiet už dosiahli územie Ukrajiny, pričom čas dopadu Kyjev odhadol na 14: 15 h miestneho času (13:15 h SEČ). Mohlo by pritom dôjsť aj k odpáleniu druhej vlny rakiet namierených na Kyjev, a to v priebehu niekoľkých minút, spresňuje britský denník.

„Neignorujte poplach,“ upozornil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

11:58 Na dvoch ruských vojenských letiskách došlo k výbuchom, úrady sa nevyjadrujú

Na ruskú vojenskú základňu Engeľs v Saratovskej oblasti údajne v pondelok zaútočil dron a poškodil dva strategické bombardéry typu Tu-95. Na letisku neďaleko Riazane juhovýchodne od Moskvy zas vybuchla cisterna, pričom zahynuli traja ľudia a ďalších šesť bolo zranených. Ruské úrady sa k týmto správam zatiaľ nevyjadrili, informuje TASR, ktorá čerpala z talianskej agentúry ANSA a Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL).

Na sociálnych sieťach sa objavili videozábery zverejnené obyvateľmi miest Engeľs a Saratov, podľa ktorých došlo na leteckej základni Engeľs v pondelok o 6:00 h miestneho času k najmenej jednému silnému výbuchu.

Gubernátor Saratovskej oblasti Roman Busargin vydal medzitým vyhlásenie, v ktorom občanov vyzval, aby zachovali pokoj. Správy o výbuchu na základni však nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Nie je dôvod na znepokojenie. Nebola poškodená žiadna civilná infraštruktúra. Informácie o udalostiach vo vojenských objektoch preverujú bezpečnostné zložky,“ vyhlásil gubernátor.

RFE/RL cituje nezávislý ruský telegramový kanál Astra, ktorý s odvolaním sa na anonymné zdroje napísal, že pri útoku na základňu Engeľs utrpeli zranenia aj dvaja členovia tamojšieho personálu.

10:02 Ruské letectvo výrazne obmedzilo svoje operácie na Ukrajine

Ruské vojenské lietadlá  výrazne obmedzili svoje operácie na Ukrajine, vyplýva z najnovšej analýzy britských tajných služieb. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

V súčasnosti podnikajú lietadlá ruského letectva v priemere niekoľko desiatok misií denne, pričom v marci ich počet dosahovať až 300 za deň, uviedlo britské ministerstvo obrany. Ruské letectvo prišlo doposiaľ na Ukrajine o viac než 60 lietadiel, z toho len v priebehu minulého týždňa o taktický bombardér typu Suchoj Su-24 a pozemné útočné lietadlo Suchoj Su-25.

„Pokles počtu letov sa dá zrejme pripísať pokračujúcej silnej hrozbe zo strany ukrajinskej protivzdušnej obrany, obmedzeniu dostupných letových hodín pre ruské lietadlá a zhoršujúcemu sa počasiu,“ uvádza ministerstvo s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb.

Napriek tomu bude ruské letectvo aj počas zimy pokračovať v svojich operáciách, pretože pozemné jednotky sú odkázané na identifikáciu svojich cieľov zo vzduchu, dodáva britský rezort obrany.

9:00 Ruské sily v nedeľu 46-krát bombardovali Chersonskú oblasť

Ruské sily v nedeľu bombardovali ukrajinskú Chersonskú oblasť 46-krát. Uviedol to v nedeľu večer na komunikačnej platforme Telegram zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

„V priebehu tohto dňa okupanti bombardovali región 46-krát mínometmi, tankmi, delostrelectvom a raketometmi. Zničili obytné a ďalšie budovy," uviedol Tymošenko s odvolaním sa na informácie od mestskej rady v Chersone. Podľa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka pri útokoch zomrela 65-ročná žena. Informuje o tom web The Guardian.

8:29 Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme prežili túto zimu

S ohľadom na súčasné chladné počasie vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obyvateľstvo na vytrvalosť a odolnosť.

„Nepriateľ dúfa, že využije zimu proti nám — zima a útrapy sa stali súčasťou jeho teroru,“ uviedol v nedeľu večer vo svojom každodennom videoposolstve, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. „Musíme urobiť všetko, aby sme túto zimu prežili, bez ohľadu na to, aká bude krutá,“ dodal.

Vydržať túto zimu znamená podľa Zelenského vydržať všetko. Rusko má výhodu v podobe rakiet a delostrelectva. „My však máme niečo, čo okupant nemá a nebude mať. Chránime si svoj domov, a to nám dáva najväčšiu možnú motiváciu,“ zdôraznil ukrajinský prezident.

Ukrajinský ľud bojuje za slobodu a bráni pravdu. „Aby sme prežili zimu, musíme byť odolnejší a jednotnejší ako kedykoľvek predtým,“ povedal. „Stojí za to vnímať túto zimu nie ako skúšku, ale ako čas, ktorý nás približuje k víťazstvu. Každý z týchto 90 zimných dní,“ konštatoval Zelenskyj.

7:36 Sexuálne násilie zo strany ruských vojakov výrazne vzrástlo

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin odsúdil dramatický nárast sexuálneho násilia zo strany ruských vojakov. Týka sa všetkých pohlaví a vekových skupín, detí aj starých ľudí, povedal Kostin v rozhovore pre denníky nemeckej mediálnej skupiny Funke a francúzske noviny Ouest-France, informuje agentúra DPA.

Ruskí vojaci podľa neho používajú sexuálne násilie cielene ako spôsob vedenia vojny na poníženie Ukrajincov. Zatiaľ čo pred štyrmi mesiacmi bolo zaregistrovaných len 40 prípadov sexuálneho násilia, teraz je to viac ako 110 prípadov a trend je výrazne rastúci. K tomu treba prirátať vysoký počet neohlásených prípadov.

„V mnohých prípadoch sú ľudia znásilnení, mučení a potom zabití ruskými vojakmi. Znásilnenia sa často dejú pred príbuznými a deťmi,“ tvrdí Kostin. Postihnuté sú najmä okupované oblasti. Podľa Kostina ruskí velitelia často znásilnenia nariaďovali alebo ich aspoň podporovali.

DPA poznamenala, že informácie poskytnuté generálnym prokurátorom nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite