Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarsko vetovalo balík pomoci pre Ukrajinu. Orbán sa bráni, že správy o blokovaní pomoci Ukrajine sú falošné

.sita .svet

Roztržka medzi Európskou úniou a Maďarskom sa v utorok prehĺbila po tom, ako Budapešť vetovala balík finančnej pomoci Ukrajine vo výške 18 miliárd eur.

Maďarsko vetovalo balík pomoci pre Ukrajinu. Orbán sa bráni, že správy o blokovaní pomoci Ukrajine sú falošné SITA/Marek Lukáč

ministri financií EÚ taktiež odložili akékoľvek rozhodnutie potrestať Maďarsko zadržaním miliárd eur za nerealizovanie reforiem právneho štátu.

Namiesto toho, aby sa zabezpečila jednomyseľná podpora pomoci Ukrajine, maďarské veto spôsobilo, že ostatných 26 členských štátov EÚ bude musieť vypracovať komplikovanejší technický plán, aby sa zabezpečilo, že pomoc bude môcť do Kyjeva prúdiť aj v novom roku.

Mnohé národy vnímajú taktiku maďarského premiéra Viktora Orbána ako jemne zastretý pokus vydierať EÚ, aby uvoľnila miliardy eur na financovanie plánu obnovy po pandémii koronavírusu, ktoré boli pozastavené.

brusel sľubuje pomoc Ukrajine napriek maďarskému vetu

Vysokopostavení predstavitelia Európskej únie sľúbili, že zabezpečia, že Ukrajina dostane v budúcom roku finančnú pomoc 18 miliárd eur po tom, ako Maďarsko uvoľnenie týchto financií vetovalo. Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis novinárom povedal, že EÚ musí dodržať svoje sľuby Ukrajine. „Ukrajina je krajina vo vojne. Naliehavo potrebuje našu podporu a my jednoducho nemôžeme dovoliť jednému členskému štátu, aby vykoľajil alebo zdržal túto finančnú pomoc,“ vyhlásil Dombrovskis. Informuje o tom web The Guardian.

orbán sa bráni

Správy o tom, že Maďarsko vetovalo finančnú pomoc Európskej únie určenú Ukrajine, sú falošné, uviedol v utorok na Twitteri predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

„Maďarsko je pripravené poskytnúť finančnú pomoc Ukrajine na bilaterálnom základe," napísal Orbán v reakcii na správy, že jeho krajina vetovala balík finančnej pomoci EÚ pre Ukrajinu v objeme 18 miliárd eur. "Žiadne veto, žiadne vydieranie,“ dodal premiér.

Maďarsko chce presvedčiť členské štáty Európskej únie o tom, že spoločné požičiavanie nie je v tejto situácii riešením. „Ak budeme pokračovať v ceste ako spoločenstvo dlžníkov, nebudeme sa môcť vrátiť späť. V tejto situácii nie je spoločný úver riešením,“ zdôraznil Orbán, podľa ktorého má Maďarsko inú predstavu o Európe. Dodal však, že Maďarsko nepodporuje úver EÚ, z ktorého by bola pomoc Ukrajine, ani globálnu minimálnu daň.

Maďarské ministerstvo financií vydalo vyhlásenie, podľa ktorého na utorňajšom bruselskom programe schôdzky ministrov financií členských štátov EÚ nebolo hlasovanie o finančnej pomoci Ukrajine. Správy o maďarskom vete označil rezort za falošné.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite