Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bulharsko pošle Ukrajine svoju prvú zásielku vojenskej pomoci

.tasr .svet

Bulharsko je jednou z mála krajín EÚ, ktoré takúto pomoc Ukrajine zatiaľ neposlali.

Bulharsko pošle Ukrajine svoju prvú zásielku vojenskej pomoci SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

bulharsko sa chystá poslať Ukrajine prvú vojenskú pomoc od začiatku ruskej invázie. Zoznam zasielaných zbraní, ktorý zostavila dočasná vláda v piatok odobril parlament. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Bulharsko je jednou z mála krajín EÚ, ktoré takúto pomoc Ukrajine zatiaľ neposlali. Predošlý návrh vojenskej pomoci ešte v máji zablokovala prorusky orientovaná Bulharská socialistická strana (BSP), ktorá bola súčasťou vtedajšej vládnej koalície.

Za zaslanie vojenskej pomoci hlasovalo v piatok v 240-člennom bulharskom parlamente 158 poslancov. Proti bolo 46 poslancov z BSP a ďalšej prokremeľskej strany Obnova. Jeden poslanec sa hlasovania zdržal. 

Zoznam zbraní podlieha utajeniu, vládni predstavitelia však uviedli, že pôjde najmä o ľahké zbrane a muníciu. Dočasný minister obrany Dimitar Stojanov v tejto súvislosti uviedol, že Bulharsko si nemôže dovoliť Kyjevu poskytnúť protilietadlové raketové systémy ruskej výroby či bojové lietadlá MIG-19 a SU-25.

„Môj prístup je konzervatívny, lebo potrebujem zaistiť obranné schopnosti Bulharska. Zasielaná pomoc je plne v súlade s prioritami Ukrajiny, avšak neposielame (im) systémy S-300, ani lietadlá MIG-29 či SU-25,“ povedal Stojanov. 

Predchádzajúci parlament síce neschválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ale povolil opravu ukrajinských tankov v Bulharsku a dodávku prilieb a nepriestrelných viest.

Agentúra AP informuje, že bulharský parlament okrem schválenia vojenskej pomoci ratifikoval aj dohodu medzi ministerstvami obrany o presune výzbroje, vybavenia a munície. Jej súčasťou je aj výcvik 60 ukrajinských vojenských zdravotníkov. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite