Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ nebude uznávať pasy vydané Ruskom na okupovaných územiach

.sita .svet

Európsky parlament schválil rozhodnutie neakceptovať pasy a iné cestovné doklady, ktoré Rusko vydáva v nezákonne okupovaných regiónoch Ukrajiny a na takzvaných separatistických územiach Gruzínska.

EÚ nebude uznávať pasy vydané Ruskom na okupovaných územiach SITA/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

europoslanci odobrili dohodu s Radou Európskej únie (EÚ) o neprijímaní daných dokumentov v pomere hlasov 531 za, 7 proti a 34 sa zdržalo hlasovania. Europarlament o tom informuje v tlačovej správe.

Európska komisia by podľa návrhu mala konzultovať s členskými štátmi EÚ a vypracovať zoznam neprijateľných ruských cestovných dokladov. Ľudia utekajúci pred konfliktom na Ukrajine budú však môcť stále vstúpiť do EÚ z humanitárnych dôvodov.

Rozhodnutie ešte musí oficiálne prijať Rada. Deň po tom, ako vyjde v Úradnom vestníku EÚ, nadobudne účinnosť.

Od roku 2014 po nezákonnej anexii vydáva Rusko pasy obyvateľom Krymu. Robí tak však už aj na iných územiach Ukrajiny, ktoré nie sú pod kontrolou vlády v Kyjive. Neprijatie cestovných dokladov by platilo pre prípady, keď by niekto žiadal o vízum na vstup do EÚ alebo pri prekročení jej vonkajších hraníc. Takmer všetky členské štáty už podľa Európskej komisie neakceptujú ruské pasy vydané v okupovaných zahraničných regiónoch. Spomenutý návrh má vytvoriť právnu istotu a zaistiť koordinovaný a konzistentný prístup.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite