Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina chce vstúpiť na jednotný trh EÚ, vyhlasil Zelenskyj

.tasr .svet

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že jeho krajina chce vstúpiť na jednotný trh EÚ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ukrajina chce vstúpiť na jednotný trh EÚ, vyhlasil Zelenskyj SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

otázka vstupu Ukrajiny na jednotný trh je pre nás naliehavá záležitosť počas našej cesty k štatútu členskej krajiny EÚ," povedal Zelenskyj v Kyjeve na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Prezident vyjadril presvedčenie, že sa tak stane a bude to "jedno z najdôležitejších víťazstiev jeho krajiny".

Zelenskyj požiadal o prijatie Ukrajiny za členskú krajinu Európskej únie 28. februára, v piaty deň ruskej invázie na Ukrajinu, pripomína AFP. EÚ Ukrajine v júni udelila štatút kandidátskej krajiny.

Von der Leyenová na štvrtkovej tlačovej konferencii povedala, že prístupový proces Ukrajiny s EÚ je "na dobrej ceste".

„Je pôsobivé vidieť rýchlosť, odhodlanie a presnosť, s akou postupujete,“ odkázala Ukrajincom. „Zhodli sme sa, že musíme čo najviac pracovať na tom, aby mala Ukrajina viac obchodu, viac príjmov,“ doplnila s tým, že vstup tejto krajiny na jednotný európsky trh je možný.

Šéfka EK súčasne privítala rozhodnutie Európskeho parlamentu, ktorý vo štvrtok schválil úvery pre Ukrajinu v hodnote viac ako piatich miliárd eur. Prvá časť môže byť podľa nej vyplatená v polovici októbra po očakávanom súhlase členských krajín.

Zelenskyj sa von der Leyenovej poďakoval za podporu. Rokovali spolu aj o ukrajinských zariadeniach na výrobu energie, na ktoré opakovane útočia ruské sily, i o energetickej kríze v Európe, píše AFP. „Musíme si navzájom pomáhať v oblasti energie,“ povedal.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite