Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident Zeman udelí vyznamenanie speváčke Hane Zagorovej in memoriam

.tasr .svet

Český prezident Miloš Zeman tento rok udelí vyznamenanie in memoriam speváčke Hane Zagorovej. Prezident to povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Frekvence 1.

Prezident Zeman udelí vyznamenanie speváčke Hane Zagorovej in memoriam SHOW JANA KRAUSE, FTV PRIMA/WIKIPEDIA

deväťnásobná držiteľka ocenenia Zlatý slávik zomrela v auguste vo veku 75 rokov. Zagorová v roku 1989 podpísala petíciu Několik vět, ktorú vypracovala Charta 77. Speváčka patrila už od druhej polovice 60. rokov k najvýraznejším postavám česko-slovenskej popovej scény. Uplatnila sa nielen svojím charakteristickým hlasom, ale aj ako textárka, herečka a moderátorka.

Zagorovú dlhodobo sprevádzali zdravotné problémy. Jej stav sa začal zhoršovať po tom, ako v septembri 2020 dostala chorobu covid-19 s veľmi ťažkým priebehom. Pre únavu a oslabenie organizmu od vlaňajšieho augusta rušila pracovné záväzky.

Tohtoročný 28. október (český štátny sviatok pri príležitosti vzniku Česko-Slovenska) bude posledným, keď Zeman môže vo funkcii prezidenta Českej republiky udeliť štátne vyznamenania.

Dosluhujúci prezident avizoval, že vypočuje návrh na udelenie najvyššieho štátneho vyznamenania - Radu bieleho leva - ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite