Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hana Zagorová nebola opička na špagáte režimu

.marian Jaslovský .kultúra

Zomrela Hana Zagorová a aj človek, ktorý celý život počúval inú hudbu než akú produkovala, zosmutnie – Zagorová spoľahlivo spoluvytvárala ekosystém československého šoubiznisu od 60. rokov. Možno len najmladším generáciám jej meno nič nehovorí a človek nemusí byť práve boomer, aby poznal nejaké jej pesničky.

Hana Zagorová nebola opička na špagáte režimu Show Jana Krause, FTV Prima/WIKIPEDIA

hana Zagorová bola výrazne ženský element medzi českými popovými speváčkami. Nebola swingová diva ako Eva Pilarová ani valcujúca showmanka ako Helena Vondráčková, soul, akým oslňovala Marie Rottrová ju obchádzal, do hĺbok Marty Kubišovej nedovidela. Jej trochu maznavý, zaujímavo zafarbený, vyššie posadený hlas, ktorý vedel vniknúť pod kožu aj energicky vystreliť a nehviezdny, skromný osobný prejav však boli neodolateľné. Zagorová bola skrátka „naša Hanička“. 

Počas svojej speváckej kariéry sa stala druhou najúspešnejšou držiteľkou ocenenia Zlatý slávik v kategórii speváčka v histórii, keď získala deväť Slávikov v rade v rokoch 1977 až 1985. Naspievala viac ako 900 piesní, je držiteľkou mnohých platinových a zlatých platní. Za hudbu a spev získala mnoho prestížnych cien a uznaní a za jedenásť miliónov predaných albumov získala ocenenie najpredávanejšia česká speváčka všetkých čias.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite