Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Scholz v telefonáte s Putinom žiadal úplné stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny

.tasr .svet

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz telefonickom rozhovore v utorok prezidenta Vladimira Putina požiadal o čo najrýchlejšie stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky nemeckej vlády.

Scholz v telefonáte s Putinom žiadal úplné stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny SITA/AP Photo/Michael Sohn

scholz v spojitosti s vážnosťou vojenskej situácie a následkov vojny na Ukrajine ruského prezidenta vyzval, aby čo najrýchlejšie dospel k diplomatickému riešeniu konflitu. Mal by byť založený na prímerí, úplnom stiahnutí ruských vojakov a rešpektovaní zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Spolkový kancelár dodal, že všetky ďalšie kroky Ruskav spojitosti s anexiou nezostanú bez odozvy a nebudú v žiadnom prípade uznané.

Takisto žiadal primerané zaobchádzanie s vojnovými zajatcami v súlade s humanitárnym právom, najmä Ženevskými konvenciami, a neobmedzený prístup pre Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Scholz upozornil aj na potrebu zaistiť bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne.

Putin so Scholzom počas 90-minútového rozhovoru hovorili aj o celosvetovej situácii v oblasti dodávok potravín. Nemecký kancelár zdôraznil význam dohody z 22. júla, ktorá umožnila vývoz obilia z Ukrajiny. Rusko a Ukrajina ju uzavreli po sprostredkovaní Tureckom a OSN. Putina požiadal, aby dohodu naplno dodržiaval.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite