Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Srbská pravoslávna cirkev podporila zákaz podujatia LGBTI EuroPride. Organizátori ďalej rokujú s vládou

.tasr .svet

Hlavný predstaviteľ srbskej pravoslávnej cirkvi v utorok podporil zákaz podujatia EuroPride na podporu komunity LGBTI, ktoré sa má uskutočniť na budúci týždeň v Belehrade. Podľa patriarchu Porfirija táto téma ohrozuje tradičné hodnoty Srbska.

Srbská pravoslávna cirkev podporila zákaz podujatia LGBTI EuroPride. Organizátori ďalej rokujú s vládou SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

patriarcha zverejnil video so svojím vyjadrením v čase, keď miestne úrady oznámili, že EuroPride je zrušený pre obavy z možných útokov pravicových extrémistov. Vyslúžilo si to  medzinárodnú kritiku a v Srbsku vyvolalo búrlivú odozvu.

Podľa patriarchu Porfirija je zrušenie EuroPridu "správne a oprávnené". Dodal tiež, že táto téma bola Srbom „umelo nanútená a je úplne v protiklade s hodnotovým systémom srbského národa“. Organizátori EuroPridu si Belehrad pre túto každoročnú akciu vybrali pred tromi rokmi. V tom čase bolo ich rozhodnutie vnímané ako veľký pokrok, keďže Srbsko je tradične konzervatívna krajina a pravoslávna cirkev má značný vplyv na spoločnosť.

Srbsko sa uchádza o členstvo v Európskej únii a preto sa zaviazalo posilniť práva komunity LGBTI. V krajine sa už uskutočnilo niekoľko dúhových pochodov, ktoré sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Plánovaný EuroPride však vyvolal silné protesty proruských skupín.

Zástupca organizátorov Goran Miletič uviedol, že o konaní EuroPridu stále rokujú so srbskou vládou. Na akcii, ktorá by mala zahŕňať dúhový pochod a niekoľko open-air koncertov, sa plánujú zúčastniť i viacerí predstavitelia EÚ. Zrušenie zákazu podporil aj minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite