Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hríb, Mojžiš: Katolík, liberál, gej alebo ako tu chceme spolu žiť?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .názory

Sme neustále rozdeľovaná spoločnosť. Sme vraj tradiční a progresívni, pro- a protirodinní, veriaci a tí bez viery, mainstreamoví a alternatívni, národní a globálni. Aj paralelné konania pochodov Pride a Hrdí na rodinu to bolestivo pripomínajú. Máme vôbec niečo spoločné?

Štefan Hríb

na úvod krátko k paralelnosti oboch pochodov – v tom je Pride úplne nevinne. Fakt, že ľudia okolo Antona Chromíka si opakovane volia termín svojich aktivít na deň, keď svoj pochod ohlási LGBT komunita, je sám osebe potvrdením konfrontačnej bojovnosti časti konzervatívcov a ich snahy upútať na seba pozornosť na chrbte iných. To nie je vôbec pekné. Ale to je len malá časť nášho problému.

sexualita

Písmená LGBT sú prvými písmenami slov lesbian, gay, bisexual a transgender. Prvé dve slová znamenajú ženskú a mužskú homosexualitu, štvrté sa voľakedy prekladalo ako transsexualita (dnes sa používa skôr termín transrodovosť). Spoločným menovateľom týchto slov je sexualita. A o ňu v spore, ktorý na Slovensku vedie väčšina s LGBT menšinou, určite ide. Ale rozhodne nejde len o sexualitu.

Pretože aj keď sex nemusí nevyhnutne súvisieť s láskou, predsa len, ak človek nemá vyloženú smolu, tak s ňou prinajmenšom niekedy súvisí veľmi úzko. Je to súvis úplne prirodzený, máločo na svete je prirodzenejšie. A máločo na svete je krajšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite