Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsko od septembra drasticky zniži počet víz pre ruských občanov

.tasr .svet

Fínsko od štvrtka znižuje počet udeľovaných víz pre ruských občanov na desatinu z bežného množstva.

Fínsko od septembra drasticky zniži počet víz pre ruských občanov AP Photo/Petr David Josek Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto

rusi budú môcť požiadať o víza len raz týždenne a iba v štyroch ruských mestách ležiacich pri hraniciach s Fínskom: v Moskve, Petrohrade, Murmansku a Petrozavodsku. Ide o prejav solidarity s Ukrajinou, ktorú ruské sily napadli 24. februára a vojna tam trvá už vyše pol roka. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Fínsko, ktoré s Ruskom zdieľa najdlhšiu hranicu spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie, týmto rozhodnutím reagovalo na narastajúci tlak zo strany politikov i bežných občanov. Tí totiž žiadali obmedziť pohyb ruských turistov v tejto severskej krajine v čase, keď Moskva na Ukrajine naďalej vedie svoju vojenskú ofenzívu.

„Je dôležité, že v čase, keď Ukrajinci trpia, by normálny cestovný ruch nemal pokračovať ako obvykle,“ povedal v stredu v Prahe na stretnutí šéfov diplomacií krajín EÚ fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto.

Rezort fínskej diplomacie okrem toho uviedol, že tamojšia vláda v súčasnosti skúma možnosť zavedenia nového typu humanitárnych víz, ktoré by umožnili do Fínska pricestovať obhajcom ľudských práv v Rusku, ako aj členom tamojšej občianskej spoločnosti a tiež novinárom kritickým voči Kremľu.

Ministri zahraničných vecí EÚ, ktorým predsedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, sa tento týždeň v metropole ČR dohodli na sprísnení vízových pravidiel pre Rusov, avšak nedospeli k zhode čo sa týka úplného zákazu udeľovania víz pre ruských občanov.

Takýto tvrdý postoj požadovali Poľsko a pobaltské štáty. Šéfovia diplomacií však uznali, že každý štát EÚ môže prijímať v otázke ruských víz vlastné opatrenia. Prijaté bolo len politické uznesenie, nie formálna dohoda. Napriek tomu sa už so zmrazením vízovej dohody z roku 2007, ktorá poskytovala ruským turistom určité výhody, počíta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite