Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden vyjadril odhodlanie zakázať v USA predaj útočných pušiek

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden v utorok vyjadril odhodlanie presadiť zákaz predaja útočných pušiek civilistom a odsúdil slovné útoky republikánov voči FBI.

Biden vyjadril odhodlanie zakázať v USA predaj útočných pušiek SITA/AP Photo/Evan Vucci

„som odhodlaný zakázať v tejto krajine útočné pušky,“ povedal Biden v meste Wilkes-Barre v štáte Pensylvánia, kde vystúpil s prejavom na tému kontroly zbraní. Bidenov návrh zahŕňa i finančné prostriedky na posilnenie policajnej prítomnosti v uliciach, investície na prevenciu trestných činov a opatrenia na to, aby sa nebezpečné zbrane nedostali do nebezpečných rúk, dodáva AFP.

Americký Kongres schválil zákaz útočných pušiek a určitých veľkokapacitných zásobníkov v roku 1994, ale zákonodarcovia ho v roku 2004 nechali vypršať a predaj týchto zbraní odvtedy prudko stúpol. Biden bol v roku 1994 senátor a výrazne prispel k schváleniu tohto zákazu, píše agentúra AP.

Americký prezident sa v súčasnosti usiluje tento zákon opätovne zaviesť do platnosti. Vo Wilkes-Bare uviedol, že tento typ zbraní nemá opodstatnenie v oblastiach, ktoré sú mimo vojnových zón.

Biden v utorok takisto slovne odsúdil útoky republikánov na zásadovosť Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a náhly vzostup vyhrážok voči tejto organizácii po tom, ako FBI pred tromi týždňami uskutočnila raziu v rezidencii exprezidenta Donalda Trumpa na Floride. Bidenova Demokratická strana sa v novembrových doplňujúcich voľbách bude usilovať udržať si väčšinu v americkom Kongrese a Pensylvánia je jedným z kľúčových štátov vo volebnom súboji, píše AFP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite