Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Termobarické zbrane

.karol Jesenák .spoločnosť

Ruskú agresiu na Ukrajine nemožno považovať za nejakú zvlášť zaujímavú prehliadku moderných zbraní. Použitie termobarických zbraní snáď možno chápať iba ako snahu o vylepšenie tohto obrazu, prípadne ako zúfalý pokus o zastrašovanie. Je prirodzené, že v tlači si vďaka tomu vyslúžili pomerne veľkú pozornosť, ktorej pomohlo aj tvrdenie, že ide o najničivejšiu konvenčnú zbraň.

Termobarické zbrane wikipedia.sk Vákuová bomba GBU-43/B vystavená pred Múzeom výzbroje letectva, Eglin Air Force Base, Florida.

zbrane „tradičné“

Princíp fungovania termobatrických zbraní sa lepšie chápe, ak ho porovnávame s tými tradičnými. Ten je jednoduchý. Je to vytvorenie veľkej tlakovej vlny v dôsledku rýchlej premeny tuhej, prípadne kvapalnej látky na látku (resp. látky) plynné. Prívlastok „rýchla“, s konkrétnou kvantifikovateľnou hodnotou, má tu však podstatný význam, pretože diskvalifikuje pre takého použitie mnoho známych dejov. Napríklad premenu vody na paru alebo horenie benzínu, prípadne iných palív. V prvom prípade túto premenu spomaľuje nutnosť prísunu veľkého množstva tepla, v druhom vzdušného kyslíka. Preto sa na tento účel využíva určitý typ chemických reakcií, ktoré jednak nie sú závislé od externého zdroja energie a kyslíka. 

V prípade, že pre ich priebeh je potrebný kyslík, ten je súčasťou látky vo výbušnej zmesi. Napríklad v čiernom pušnom prachu je to dusičnan draselný (KNO3). Látky, ktoré ho v ňom prijímajú, sú síra a uhlík (v podobe prachu z drevného uhlia.) Uvedená reakcia spadá do kategórie oxidačných reakcií. Základom moderných výbušnín sú však molekuly látok, ktoré explodujú bez dotácie kyslíka z iných látok. Takže chemická rovnica explózie má na ľavej strane vzorec jednej jedinej látky. Tá „skromnosť“ na jednej strane rovnice je však kompenzovaná takmer desaťnásobným nárastom počtu molekúl na jej pravej strane. Znamená to, že namiesto tisícnásobného zvýšenia objemu, tak ako v prípade skupenskej premeny jednej látky, je tento nárast mnohonásobne vyšší.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite