Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsko uzatvorí časť svojej hlavnej diaľnice pre vojenské letecké cvičenie

.tasr .svet

Fínsko v septembri na týždeň čiastočne uzatvorí jednu zo svojich hlavných diaľnic. Fínske vzdušné sily totiž budú nacvičovať vzlety a pristátia na tejto cestnej komunikácií, ktorá bola navrhnutá tak, aby v čase vojny mohla slúžiť aj ako pristávacia dráha.

Fínsko uzatvorí časť svojej hlavnej diaľnice pre vojenské letecké cvičenie SITA/AP Photo/Michael Probst

„vzdušné sily pravidelne cvičia mimo svojich domovských základní, aby v prípade potreby boli schopné rýchlo rozmiestniť lietadlá po celej krajine,“ uviedli fínske vzdušné sily vo vyhlásení. Do vojenského cvičenia sa zapojí 200 príslušníkov armády, fínske stíhačky F/A-18 Hornet americkej výroby, cvičné lietadlo Hawk Mk 51 a iné vojenské lietadlá. Manévre sa uskutočnia posledný septembrový týždeň.

Uzatvorený bude 4,5 kilometrový úsek diaľnice E75 na juhu Fínska. Každodenne tak bude musieť približne 7000 vozidiel absolvovať hodinovú obchádzku, uviedol Jari Mikkonen, regionálny manažér Centra pre ekonomický rozvoj, dopravu a životné prostredie. Na fínskych diaľniciach sa po celej krajine nachádza asi 20 úsekov, ktoré boli navrhnuté tak, aby na nich mohli v prípade potreby pristávať lietadlá. Tieto úseky boli zväčša vybudované v čase studenej vojny v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

Fínska armáda však už desaťročia nenacvičovala na spomínanej hlavnej diaľničnej komunikácii spájajúcej juh a sever krajiny, aby nenarušila tamojšiu dopravu. Táto severská krajina v posledných mesiacoch výrazne zvýšila počet svojich vojenských cvičení. V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu tiež požiadala o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Fínsko, ktoré sa počas druhej svetovej vojny bránilo invázii armády Sovietskeho zväzu, sa už celé desaťročia pripravuje na možnú agresiu zo strany Ruska, píše Reuters.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite