Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministri zahraničných vecí EÚ hľadajú kompromis v otázke víz pre Rusov

.tasr .svet

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ sa v utorok popoludní zišli v Prahe na dvojdňových rokovaniach, ktoré sa zamerajú najmä na ruskú agresiu voči Ukrajine, jej globálne dôsledky i sankcie voči Rusku. TASR o tom informuje podľa správy DPA.

Ministri zahraničných vecí EÚ hľadajú kompromis v otázke víz pre Rusov SITA/AP Photo

témou bude aj vydávanie víz ruským občanom. V posledných dňoch vyvolalo značnú diskusiu, či by sa malo Rusom zabrániť nakupovať a dovolenkovať v EÚ, kým na Ukrajine zomierajú ľudia vo vojne, napísala agentúra DPA.

České predsedníctvo v Rade EÚ navrhlo zásadné obmedzenie vydávania víz, podľa šéfa českej diplomacie Jana Lipavského sa však hľadá kompromis, keďže je dôležité zachovať jednotu Únie. Nemecko, Francúzsko a ďalšie krajiny sú proti celkovému zákazu vydávania víz ruským občanom, Poľsko či trojica pobaltských krajín podporuje zákaz ich vydávania ruským turistom.

Podľa diplomatických zdrojov, na ktoré sa v utorok odvolala agentúra Reuters, je pravdepodobné, že ministri sa zhodnú na pozastavení platnosti dohody uľahčujúcej vydávanie víz ruským turistom. Znamenalo by to, že na víza by čakali dlhšie a platili za ne viac. To by rozšírilo čiastočné zastavenie uplatňovania dohody s Ruskom z roku 2007, na ktorom sa EÚ dohodla od mája pre ruských vládnych činiteľov a podnikateľov, píše agentúra AP.

Keďže zasadnutie ministrov zahraničných vecí v Prahe je neformálne, nemôže prijať záväzné rozhodnutie. V ideálnom prípade by však malo nájsť jednotný postoj k možným sankčným opatreniam EÚ, dopĺňa DPA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite