Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brit zajatý na Ukrajine zomrel vo väzbe v samozvanej Doneckej ľudovej republike

.tasr .svet

Podľa mimovládnych organizácii bol Urey humanitárnym pracovníkom a na Ukrajine pôsobil ako dobrovoľník. Proruskí separatisti však trvajú na tom, že bol „profesionálnym“ vojakom.

Brit zajatý na Ukrajine zomrel vo väzbe v samozvanej Doneckej ľudovej republike SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty

brit Paul Urey, ktorého na Ukrajine zajali proruské vojská, zomrel vo väzbe, oznámili v piatok úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Zomrel 10. júla,“ oznámila na sociálnej sieti Telegram ombudsmanka DĽR Darja Morozovová.

Podľa Morozovovej boli už v čase prvej zdravotnej prehliadky zistené u Ureyho rôzne chronické ochorenia, ako cukrovka a poškodenie dýchacieho systému a obličiek, ako i niekoľko ochorení kardiovaskulárneho systému.

Ombudsmanka ďalej na sociálnej sieti uviedla, že Brit bol tiež pod psychickým tlakom, pretože jeho vlasti bol jeho osud ľahostajný. Podľa Morozovovej totiž úrady DĽR i Ruska informovali Britániu i medzinárodné spoločenstvo a médiá o Ureyho zadržaní, avšak Londýn na tieto správy nijako nereagoval.

Urey sa narodil v roku 1977 a jeho matka Linda hovorí, že trpel cukrovkou prvého typu a potreboval pravidelné dávky inzulínu. 

Podľa Morozovovej bola Ureymu poskytná potrebná zdravotná pomoc. „Napriek tomu však vzhľadom na jeho diagnózy a stres 10. júla zomrel,“ uviedla ombudsmanka.

Počas konfliktu na Ukrajine zajali ruské sily niekoľko britských občanov, pričom súd v DĽR uznal dvoch z nich, Aidena Aslina a Shauna Pinnera, za vinných zo „žoldnierskych aktivít“ a odsúdil na trest smrti.

Britská vláda v tejto súvislosti trvá na tom, že britskí občania zajatí a odsúdení na Ukrajine boli legitímnymi členmi ukrajinskej armády, a preto sa s nimi musí zaobchádzať ako s vojnovými zajatcami podľa Ženevských konvencií. 

Londýn tiež viackrát uviedol, že o osud britských občanov zajatých na Ukrajine sa zaujíma a je v tejto súvislosti v neustálom kontakte s ukrajinskou vládou a plne podporuje Ukrajinu v jej snahe o ich prepustenie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite