Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský prozaik Volodymyr Rafejenko: Putin nestvoril Rusov, Rusi stvorili Putina

.marci Shore .rozhovory .rozhovor

Ukrajinský prozaik Volodymyr Rafejenko sa narodil v Donecku a žil tam až do roku 2014, keď Kremľom podporovaní separatisti priniesli na Donbas vojnu. Utiekol do dediny pri Kyjeve, píše romány v ruštine a ukrajinčine a žije realitu vyhnanca vo vlasti. Tento rozhovor s ním viedla historička Marci Shore.

Ukrajinský prozaik Volodymyr Rafejenko: Putin nestvoril Rusov, Rusi stvorili Putina STRINGER/ANADOLU/GETTY IMAGES 18. jún 2022 Doneck, Ukrajina: Stúpajúci kúdol dymu nad sochou Osloboditeľov Donbasu po bombardovaní mesta ruským okupačným vojskom.

marci Shore: V prednáškach aj rozhovoroch často opakujete výraz Zdes i sičas – Tu a teraz. Tu a teraz treba byť človekom. Čo to pre vás dnes znamená?

Volodymyr Rafejenko: Súčasný kontext môjho života, je jasný: Ruská vojna proti Ukrajine, vojna, ktorú Rusko rozpútalo pred ôsmimi rokmi a ktorá 24. februára vstúpila do svojej pekelnej fázy. Takže teraz byť človekom pre mňa znamená byť so svojimi. A robiť čo môžem pre spoločné víťazstvo.

deň po invázii, 25. februára, ste mi napísali: „Vojna. Skutočná vojna.“ Kde ste vtedy boli?

Bol som s manželkou v oblasti okupovanej ruskými vojakmi. Prinútili nás tam zostať vyše mesiaca, až v apríli nás dobrovoľníci ako zázrakom evakuovali.

ako sa ruskí vojaci správali? Hovorili ste s nimi vôbec?

Nie, nerozprávali sme sa s nimi. O čom? Nebolo by z toho vzišlo nič dobré – tým viac, že od prvých dní okupácie sme vedeli, že v okolitých dedinách Rusi zabíjajú civilné obyvateľstvo. Človek, ktorému dôverujem, mi rozprával o poprave celej rodiny, detí aj dospelých, ktorú vykonali čečenskí kadyrovci v dedine neďaleko od nás. Lebo tá rodina odmietla ruským vojakom odovzdať jedlo. Správanie Rusov sa menilo – od umierneného fašizmu k nehatenému fašizmu. Spočiatku, keď dúfali, že rýchlo dobyjú Kyjev, nelovili civilistov systematicky ako zver. No keď sme sa postavili na odpor a pôvodné ciele Kremľa sa ukázali ako fantazmagórie, Rusi sa správali čoraz otrasnejšie. Napríklad na checkpointoch, cez ktoré dobrovoľníci mňa a manželku previedli, sa kadyrovci – predtým, ako sa stiahli z Kyjevskej oblasti – občas zabávali tak, že strieľali do miestnych áut označených bielymi vlajkami a nápismi DETI. Hovorilo sa, že niekoho pustia, niekoho nie. A nedalo sa odhadnúť, kto to bude.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite