Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského SITA/AP Photo/Francisco Seco Ukrajinskí vojaci hľadajú ruské drony.

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajinci obnovili viac ako 500 zdravotníckych objektov, ktoré zničili Rusi
  • Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského
  • Ruská strana stratila už viac ako 476-tisíc vojakov
  • Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny
  • Dronové útoky spôsobili v Sumskej oblasti výpadky prúdu

19:45 Ukrajinci obnovili viac ako 500 zdravotníckych objektov, ktoré zničili Rusi

Ukrajina doteraz úplne obnovila 510 zdravotníckych zariadení, ktoré zničila ruská armáda. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Rezort dodal, že ďalších 355 zdravotníckych zariadení zrekonštruovali čiastočne alebo prebieha ich obnova. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruskí vojaci od začiatku vojny proti Ukrajine na území krajiny poškodili 1 591 zdravotníckych zariadení a ďalších 210 zrovnali so zemou. Ruská armáda okrem toho poškodila 161 záchranárskych zdravotníckych vozidiel, 261 zničila a 125 ukradla.

13:45 Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie SBU uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO), ktorí spolupracovali s Ruskom.

SBU v statuse zverejnenom v utorok na platforme Telegram dodala, že ukrajinská kontrarozviedka a vyšetrovatelia SBU narušili plány FSB na elimináciu prezidenta Ukrajiny a ďalších predstaviteľov najvyššieho vojenského a politického vedenia štátu. 

sita/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Malo sa tak stať za pomoci siete agentov, ktorá pracovala pod dohľadom FSB v Moskve. Táto sieť zahŕňala aj dvoch plukovníkov UDO, ktorí odovzdávali tajné informácie do Ruskej federácie.

9:35 Holandsko plánuje presunúť stíhačky F-16 na Ukrajinu na jeseň

Holandsko počíta s vyslaním stíhačiek F-16 na Ukrajinu túto jeseň. Urobí tak hneď po Dánsku, ktoré očakáva, že prvé stíhačky dodá v lete. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na litovský portál delfi.lt, na brífingu vo Vilniuse to uviedla holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová.

Tá podotkla, že takýto časový rámec pre dodávky stíhačiek Ukrajine je súčasťou podrobného spojeneckého plánu. „Všetko je zariadené podľa projektu, ktorý zahŕňa výcvik ukrajinských pilotov, výcvik servisného personálu a presun lietadiel. Dánsko pošle prvé lietadlo už toto leto. A my plánujeme sa podieľať na dodávkach od jesene,“ dodala Ollongrenová.

9:10 Ruská strana stratila už viac ako 476-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 476 460 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 160 vojakov, 25 tankov, 14 bojových obrnených vozidiel či 37 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 405 tankov, 14 227 bojových obrnených vozidiel, 16 509 vozidiel a palivových nádrží, 12 287 delostreleckých systémov, 1 057 odpaľovacích raketových systémov, 792 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 349 lietadiel, 9 717 dronov, 2 149 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 2 017 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite