Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 117. týždeň vojny (6. 5. 2024 – 12. 5. 2024)

.redakcia .tasr .sita .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 117. týždeň vojny (6. 5.  2024 – 12. 5. 2024) SITA/AP Photo/Francisco Seco Ukrajinskí vojaci hľadajú ruské drony.

Správy z prechádzajúceho dňa 12. 5. 2024: 

18:45 Synehubov: Sever Charkovskej oblasti je takmer nepretržite pod paľbou

Sever ukrajinskej Charkovskej oblasti bezprostredne hraničiaci s Ruskom je „takmer nepretržite“ pod paľbou zo strany ruských síl. Povedal to v nedeľu gubernátor tejto oblasti Oleh Synehubov, informuje TASR podľa agentúry AFP. 

„Všetky časti (tamojšej) severnej hranice sú takmer nepretržite pod nepriateľskou paľbou. Situácia je náročná,“ informoval Synehubov na sociálnych sieťach.

17:00 Po ukrajinskom zásahu za zrútila budova v Belgorode, z trosiek vytiahli šesť tiel

Šesť mŕtvych tiel našli záchranári v troskách jedného z vchodov do desaťpodlažnej obytnej budovy so 40 bytmi v ruskom prihraničnom meste Belgorod, ktorý sa v nedeľu zrútil pri ostreľovaní ukrajinskými silami. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré to uviedlo na svojom telegramovom kanáli.

SITA/VYACHESLAV GLADKOV TELEGRAM CHANNEL VIA AP

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov predtým na Telegrame oznámil, že vchod sa zrútil v dôsledku priameho zásahu granátom počas ukrajinského ostreľovania. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dom bol poškodený v dôsledku dopadu úlomkov zo zostrelenej ukrajinskej rakety Točka-U.

Asi hodinu po náraze sa zrútilo aj podkrovné podlažie a strecha, nachádzajúca sa nad zničeným vchodom, v dôsledku čoho utrpeli traja záchranári zranenia rôzneho stupňa.

Podľa oficiálnych údajov sú medzi obeťami aj dve deti — 1,5-mesačné dieťa a 16-ročný chlapec; 18 ľudí utrpelo zranenia.

16:40 Rusko hlási obsadenie ďalších štyroch obcí v Charkovskej oblasti

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruská armáda dostala pod kontrolu ďalšie štyri obce v ukrajinskej Charskovskej oblasti, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Ide o sídla Hutyšče, Krasne, Morochovec a Olijnykovo. Rusko v sobotu hlásilo dobytie iných piatich dedín v Charkovskej oblasti a jednej v Doneckej oblasti. Ukrajinská armáda však tvrdí, že sa jej darí zabraňovať Rusku v ďalšom postupe.

Rusko v piatok spustilo ofenzívu na východe Ukrajiny. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v nedeľu oznámil, že z tejto oblasti bolo evakuovaných 4073 ľudí. Reportéri AFP pozorovali evakuáciu obyvateľov z okolia mesta Vovčansk.

10:30 Prezidentka Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska

Navštívila Černihivskú oblasť, ktorá na severovýchode priamo susedí s Ruskom, pričom bombardovanie a boje ju veľmi poznačili. Obnova tejto oblasti však napreduje a aktívne sa na nej podieľa aj Slovensko, konštatuje Čaputová v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Celý článok nájdete na tomto odkaze.

9:55 Ruská armáda prišla o ďalších takmer 1 300 vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 260 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 482 290 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o 5 tankov, 22 obrnených bojových vozidiel pechoty, 30 delostreleckých systémov, 2 raketomety a jedno lietadlo.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 454 tankov, 14 375 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 472 delostreleckých systémov, 1 066 raketometov a 350 lietadiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 5. 2024:

19:00 Kanada poskytne 76 miliónov kanadských dolárov na protivzdušnú obranu Ukrajiny

Kanada poskytne 76 miliónov kanadských dolárov na iniciatívu Nemecka na nákup systémov protivzdušnej obrany pre Ukrajinu. Oznámil to kanadský minister obrany Bill Blair po stretnutí so svojim nemeckým partnerom Borisom Pistoriusom v Ottawe. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyhlásenie šéfa kanadského rezortu obrany.

„Tieto systémy pomôžu brániť sa proti ruským vzdušným útokom, ktoré zabili tisíce Ukrajincov a zničili nemocnice, elektrárne a obytné domy," konštatovalo kanadské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

17:05 Na ropnú rafinériu v ruskom Volgograde zaútočili drony

Drony ukrajinského obranného spravodajstva (HUR) zaútočili v noci na sobotu na ropnú rafinériu vo Volgograde v Rusku. Pre web Ukrajinská pravda to povedal zdroj z vojenského spravodajstva Ukrajiny. „Bezpilotné lietadlá HUR navštívili ropnú rafinériu vo Volgograde, ktorú vlastní Lukoil. Postihnuté boli primárne jednotky na spracovanie ropy," uviedol zdroj.

Ruské telegramové kanály informovali, že v noci na sobotu nad Volgogradskou a Kurskou zostrelili sedem bezpilotných lietadiel.

15:00 Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených. TASR informuje podľa agentúr AP, AFP a DPA.

Ruské a ukrajinské sily v sobotu zvádzali boje na viacerých miestach pozdĺž frontovej línie v Charkovskej oblasti, píše DPA. Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že Ukrajinci úspešne odvrátili ruskú ofenzívu.

Regionálny gubernátor Oleh Synehubov v sobotu oznámil, že z Charkovskej oblasti bolo evakuovaných viac než 1700 ľudí. Rusko podľa jeho vyjadrení prostredníctvom delostrelectva, mínometov a vzdušných síl zasiahlo viac než 30 rôznych miest či dedín. Najmenej tri osoby prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia, píše AP.

10:40 Stovky osôb boli evakuované z Charkovskej oblasti, ktorá čelí ruským útokom

Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Celkom 1775 osôb bolo evakuovaných,“ uviedol Synehubov na sociálnej sieti. Dodal, že Rusko za posledných 24 hodín delostrelecky a mínometmi útočilo na 30 sídel v Charkovskej oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

9:20 Zelenskyj: Na celej frontovej línii na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve, informuje tlačová agentúra Reuters.

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. Zaznamenali tak malé územné zisky v pohraničnej oblasti, z ktorej boli vytlačené pred takmer dvoma rokmi.

„Na celej frontovej línii prebiehajú ťažké boje,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti po tom, ako mu hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl podal správu o situácii na bojisku.

Informácie z predchádzajúceho dňa 10. 5. 2024:

19:15 USA: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Nový balík bude podľa amerického predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, zahŕňať delostrelectvo, muníciu pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS, protitankovú muníciu, obrnené vozidlá či ručné zbrane. Celú správu nájdete na tomto odkaze.

19:00 Zelenskyj: Ukrajina je pripravená čeliť útoku v Charkovskej oblasti

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva. Rusko by však mohlo do boja vyslať ďalšie sily.

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti. Pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer, informovalo ukrajinské ministerstvo obrany. 

„Približne o 05.00 h (04.00 h SELČ) sa nepriateľ pokúsil preraziť našu obrannú líniu obrnenými vozidlami,“ uviedol rezort. Dodal, že tomu predchádzalo intenzívne ostreľovanie prednej línie ukrajinskej obrany a útoky riadenými leteckými bombami v smere na mesto Vovčansk. Podľa tamojších predstaviteľov v meste žije  približne 3000 obyvateľov a na ich záchranu prebiehala evakuácia.

Ministerstvo uviedlo, že útoky boli odrazené, no boje rôznej intenzity pokračujú. Na posilnenie miestnej obrany boli vyslané záložné jednotky.

Vovčansk a ďalšie pohraničné osady v Charkovskej oblasti obsadili ruské jednotky hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku ich počas protiofenzívy vytlačili ukrajinské sily. 

18:40 Ukrajinskí vojaci trénujú streľbu z dlhých guľometov ako prípravu na ďalšiu vlnu ruskej invázie 

FB/Ozbrojené sily Ukrajiny

17:00 Z ruskej Čiernomorskej flotily zostali len zvyšky, tvrdia partizáni na Kryme

Partizáni na Kryme uviedli, že sledujú zvyšky ruskej Čiernomorskej flotily, ktoré nepretržite zostávajú vo vodách okupovaného ukrajinského polostrova. Na Telegrame pritom zverejnili zábery zobrazujúce plavidlá.

„Ateš monitoruje ruskú Čiernomorskú flotilu v Sevastopoľskom zálive. Agenti nášho hnutia nepretržite sledujú pozostatky ruskej Čiernomorskej flotily. Sledujeme množstvo, polohu a aktivitu ruských okupačných síl 24 hodín denne, sedem dní v týždni,“ uviedlo na Telegrame partizánske hnutie Ukrajincov a Krymských Tatárov Ateš.

Partizáni zdôrazňujú, že ruskí okupanti si stále neuvedomili, že jedinou šancou na záchranu ich životov je opustiť ukrajinské územia, ktoré okupujú, takže Ateš je pripravený dať im ďalšiu lekciu, píše sa v správe.

16:00 Zaútočili na rafinériu v ruskej Kalužskej oblasti

Závod na spracovanie ropy v ruskej Kalužskej oblasti zasiahli v noci na piatok drony v rámci operácie ukrajinskej vojenskej rozviedky. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje zdroj z obranného spravodajstva Ukrajiny.

V rafinérii Pervyj Zavod, ktorá leží približne 300 km od rusko-ukrajinskej hranice, po útoku vypukol silný požiar. Svedkovia uviedli, že požiar zachvátil nádrže s naftou a vykurovacím olejom. Informáciu o útoku na továreň na spracovanie ropy potvrdil aj šéf Kalužskej oblasti Vladislav Šapka.

14:00 Ukrajinská armáda: Ruské sily spustili v Charkovskej oblasti pozemnú ofenzívu

Ruské sily spustili v piatok ráno pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti a pri meste Vovčansk postúpili približne o jeden kilometer. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters odvolávajúcich sa na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostredia ukrajinskej armády.

„Približne o 05.00 h (04.00 h SELČ) sa nepriateľ pokúsil preraziť našu obrannú líniu obrnenými vozidlami,“ napísalo ministerstvo v tlačovej správe.

Dodalo, že tomu predchádzalo intenzívne ostreľovanie prednej línie ukrajinskej obrany a útoky riadenými leteckými bombami v smere na mesto Vovčansk. Podľa tamojších predstaviteľov má mesto približne 3000 obyvateľov a vo Vovčansku i jeho okolí prebiehala evakuácia.

„Tieto útoky boli odrazené a boje rôznej intenzity pokračujú. Na posilnenie obrany v tomto sektore frontu boli vyslané záložné jednotky,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Zdroj z ukrajinskej armády uviedol, že ruské sily sa snažia postúpiť až desať kilometrov do hĺbky územia a vytvoriť tam nárazníkovú zónu. 

O pokuse ruských jednotiek prekročiť hranice s Ukrajinou predtým informoval aj gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Pokusy boli podľa neho odrazené a ukrajinské ozbrojené sily si "udržali svoje pozície a nestratili ani meter" územia.

Vovčansk a ďalšie pohraničné osady v Charkovskej oblasti obsadili ruské jednotky hneď na začiatku rozsiahlej invázie vo februári 2022, ale v septembri toho istého roku ich odtiaľ vytlačili ukrajinské sily.

12:30 Prezidentka si uctila pamiatku obetí bojov pri ukrajinskej obci Moščun

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny, kam pricestovala v piatok ráno, uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Boje, ktoré sa v danej oblasti odohrali v prvých dňoch ruskej agresie, sa považujú za zlomový moment pre obranu Kyjeva. Po víťaznej bitke bolo oslobodených mnoho ďalších ukrajinských obcí.

Prezidentka položila k pamätníku Anjeli víťazstva kyticu červených ruží. „Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosťou sprostredkovať toto posolstvo k nám domov. Zároveň som rada, že sem môžem priniesť dobré správy zo Slovenska, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine,“ uviedla Čaputová.

11:45 Ruské útoky počas uplynulého dňa zabili troch civilistov

Traja ukrajinskí civilisti prišli o život a ďalších 13 utrpelo zranenia počas uplynulého dňa v dôsledku ruských útokov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje piatkovú správu regionálnych úradov.

Pri ruskom útoku na mesto Nikopoľ v Dnipropetrovskej oblasti zahynul 62-ročný muž a 65-ročná žena, uviedol tamojší gubernátor Serhij Lysak. V meste Kupiansk v Charkivskej oblasti pri útoku, ktorý zasiahol okolie čerpacej stanice, zahynul 51-ročný muž, konštatoval gubernátor oblasti Oleh Synjehubov.

9:45 Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny. O jej ďalšom programe budú z bezpečnostných dôvodov informovať priebežne. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. 

„Dnes som pricestovala na rozlúčkovú návštevu do Kyjeva. Počas svojho mandátu som tu už po štvrtýkrát, z toho tretíkrát počas vojny. Som tu aj preto, lebo prinášam dobré správy o pomoci Slovenska Ukrajine,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Prezidentka končí funkčné obdobie. Navštevuje rôzne krajiny počas rozlúčkových návštev.

9:25 Rusko prišlo o ďalších takmer tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 980 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 479 710, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 32 obrnených bojových vozidiel pechoty, 47 delostreleckých systémov a štyri raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 434 tankov, 14 313 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 387 delostreleckých systémov a 1 062 raketometov. 

Správy z predchádzajúceho dňa 9. 5. 2024:

15:00 Ukrajinská SBU dronmi zasiahla dva sklady paliva na juhu Ruska

Dva sklady ropy v ruskom Krasnodarskom kraji zasiahla dronmi v noci na štvrtok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Pre spravodajský web Kyiv Independent to povedal zdroj oboznámený s akciou. Podľa zdroja ide o sklady v obci Jurovka. Dodal, že ropné sklady, ktoré útok poškodil, sú prekladiskami pre dodávky pohonných látok ruským vojakom umiestneným na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym.

„SBU bude naďalej redukovať ekonomický a logistický potenciál, ktorý Rusko má na vedenie vojny,“ konštatoval zdroj.

Ukrajinská armáda počas tohtoročnej jari podnikla sériu útokov bezpilotnými lietadlami, ktorých cieľom bolo poškodenie ruského ropného priemyslu. Napríklad v noci na 27. apríla SBU dronmi zaútočila na ropné rafinérie Iľskij a Slaviansk, ktoré sa tiež nachádzajú v ruskom Krasnodarskom kraji.

9:00  V Krasnohorivke zablokovali ruské útočné skupiny

Ukrajinské obranné sily zablokovali útočné skupiny ruskej okupačnej armády, ktoré prenikli do mesta Krasnohorivka v Doneckej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní Armia TV to uviedol hovorca ukrajinskej operačnej strategickej skupiny Chortycia Nazar Vološyn.

„Nepriateľ vtrhol do mesta s malými útočnými skupinami a teraz je vo vnútri žiaruvzdornej fabriky. Úsilím našich jednotiek, najmä 59. brigády, bol nepriateľ zablokovaný a stále je vo vnútri závodu,“ povedal Vološyn a dodal, že odteraz sú ruské skupiny odrezané od dodávok munície.

„Naši obrancovia plne držia Krasnohorivku a jej predmestie pod paľbou. Za posledný deň obrancovia zabili asi 30 Rusov, ktorí sa blížili k obci,“ skonštatoval Vološyn.

PRAVDA.COM.UA

7:30 Nad Odesou zostrelili 17 ruských dronov

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje.

Drony boli zničené nad odeským regiónom na juhu Ukrajiny, uviedli letecké sily na sociálnej sieti Telegram.

SITA/AP PHOTO/FRANCISCO SECO

7:10 Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov, vyplýva z tamojších oficiálnych údajov. TASR informuje podľa agentúr DPA a Reuters.

V prípade zranených detí ide o osemročné dievča a troch chlapcov vo veku 13 až 15 rokov. Všetky zranené deti hospitalizovali, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na platforme Telegram.

„Dvaja chlapci sú zranení vážne, dievča a ďalší chlapec utrpeli stredne ťažké zranenia, “ spresnil s tým, že jeden z projektilov zasiahol vzdelávaciu inštitúciu a neďalekú obytnú budovu.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie, ktorú tamojší prezident Vladimir Putin nariadil koncom februára 2022, ostreľuje Moskva územie Ukrajiny prakticky každý deň, pripomína DPA.        

Charkov sa nachádza na severovýchode krajiny v blízkosti hraníc Ukrajiny s Ruskom a je jedným z najťažšie ostreľovaných ukrajinských miest. Moskva na túto metropolu, ktorá je druhým najväčším mestom Ukrajiny, útočí delostrelectvom, ale i dronmi či raketami. V uplynulých mesiacoch sa tieto útoky zintenzívnili a cielia na civilnú i energetickú infraštruktúru.

V záujme chrániť tamojšie deti pred takýmito útokmi rozhodla administratíva Charkova o presunutí viacerých škôl do podzemných staníc.

Správy z predchádzajúceeho dňa 8. 5. 2024:

21:15 Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok za „zámerný, vypočítavý a zákerný“.

„Takmer 60 rakiet a viac ako 20 dronov Šáhid útočiacich na civilnú infraštruktúru podporujúcu život. Ani jeden vojenský cieľ. Terčom bol v noci samotný život, tak ako po stovky iných podobných dní v tejto vojne,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti.

Zintenzívnené útoky na energetickú infraštruktúru viedli k novým upozorneniam na možné výpadky elektriny. Štátna spoločnosť Ukrenerho oznámila obmedzenie dodávok pre priemysel a podniky od 18.00 h do 23.00 h vo všetkých oblastiach Ukrajiny.

SITA/AP Photo/Efrem LukatskyKyjevský región, 8. 5. 2024

Kyjev v uplynulých mesiacoch zasiahol dronovými útokmi ruské ropné rafinérie a sklady, pripomína AFP.

Nočné útoky Ruska boli zamerané proti energetickej infraštruktúre v najmenej šiestich ukrajinských oblastiach. Vážne škody vznikli na najmenej troch tepelných elektrárňach, uviedla súkromná energetická spoločnosť DTEK. Išlo podľa nej o piaty útok na jej energetické objekty za mesiac a pol. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu oznámil, že Kyjev vytvoril novú vládnu pracovnú skupinu, ktorej úlohou bude koordinovať snahy o „zvládnutie následkov ruského energetického teroru.“

V čase neutíchajúcej vojny sa skupina zameria na prípravu ukrajinských domov a podnikov na prekonanie najbližšej jesene a zimy, priblížil Šmyhaľ.

17:00 Zelenskyj označil Putina za nacistu po tom, čo Rusko pri nočnom útoku vypustilo viac ako 50 rakiet a 20 dronov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo vyhlásení k ruskému útoku z noci na stredu povedal, že takýto zločin v Deň víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne dokáže spáchať iba nacista. Poznamenal, že Rusko s cieľom zaútočiť na Ukrajinu vypálilo viac ako 50 rakiet a vypustilo viac ako 20 útočných bezpilotných lietadiel Šáhid.

„Na pamiatku víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne nacistický Putin spustil masívny raketový útok na Ukrajinu. Viac ako 50 rakiet a 20 bezpilotných lietadiel Šáhid zacielilo na infraštruktúru vo Ľvivskej, Vinnyckej, Kyjivskej, Poltavskej, Kirovohradskej, Zaporižžskej a Ivano-Frankivskej oblasti. Celý svet musí pochopiť, kto je kto. Svet nesmie dať šancu novému nacizmu,“ skonštatoval Zelenskyj.

14:20 Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily dobyli dedinu Kyslivka v ukrajinskej Charkovskej oblasti a Novokalinove v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rezort obrany vo vyhlásení zároveň potvrdil, že Rusi v noci na stredu vypustili drony a strely smerom na ukrajinské územie a zasiahli vojenskú a energetickú infraštruktúru. Podľa neho išlo o odvetu za ukrajinské údery na ruské energetické zariadenia.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho varovala, že kvôli masívnym ruským útokom môže medzi 18.00 h až 23.00 miestneho času dôjsť k výpadkom elektriny naprieč celou Ukrajinou. Hlásila poškodenie vodných aj tepelných elektrární.

V strednej časti Poltavskej oblasti zasiahol dron zariadenie kritickej infraštruktúry a spôsobil požiar. Informoval o tom tamojší gubernátor Filip Pronin. Podľa predbežných údajov nedošlo k obetiam na životoch.

Najväčšia ukrajinská súkromná elektrárenská spoločnosť DTEK zase oznámila, že ruský letecký útok vážne poškodil zariadenia troch tepelných elektrární a jej zamestnanci pracujú na odstránení následkov.

8:00 Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Rusko podniklo v noci na stredu, v predvečer výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne, ďalší masívny útok raketami a dronmi na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje.

Ruské sily nasadili do útoku strely s plochou dráhou letu, balistické strely, rakety a bezpilotné lietadlá typu Šáhid iránskej výroby, uviedlo ukrajinské letectvo.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko na platforme Telegram informoval, že terčom ruských útokov bola energetická infraštruktúra v Poltavskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Vinnyckej oblasti. Okrem Záporožskej sú všetky ostatné oblasti ďaleko od frontovej línie, ktorá prechádza východom a juhovýchodom Ukrajiny, poznamenal Reuters.

Rozsah škôd spôsobených nočnými útokmi Ukrajinu nebol bezprostredne známy, pracuje sa však na ich odstránení. Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho na Telegrame bez ďalších podrobností uviedla, že bolo poškodené jedno zariadenie v strednej Ukrajine.

V strednej časti Poltavskej oblasti zasiahol dron zariadenie kritickej infraštruktúry a spôsobil požiar. Informoval o tom tamojší gubernátor Filip Pronin. Podľa predbežných údajov nedošlo k obetiam na životoch.

Najväčšia ukrajinská súkromná elektrárenská spoločnosť DTEK na Telegrame oznámila, že ruský letecký útok vážne poškodil zariadenia troch tepelných elektrární a jej zamestnanci pracujú na odstránení následkov. Gubernátori Vinnyckej a Záporožskej oblasti uviedli, že boli poškodené zariadenia civilnej infraštruktúry, podrobnosti však zatiaľ neposkytli.

Výbuchy hlásili okolo 05.30 h miestneho času (04.30 h SELČ) aj obyvatelia ukrajinskej metropoly Kyjev. Podľa šéfa kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhija Popka boli všetky rakety namierené na Kyjev zničené a nedošlo ani k väčším škodám alebo zraneniam.

Kyjevský región, 8. 5. 2024SITA/Ukrainian Emergency Service via AP PhotoKyjevský región, 8. 5. 2024

Systémy protivzdušnej obrany sa podľa miestnych predstaviteľov podieľali na odrazení ruského útoku nad Ľvovskou oblasťou, ktorá hraničí s Poľskom. Varšava preto spolu so spojencami v NATO uviedla do pohotovosti lietadlá na ochranu svojho vzdušného priestoru.

Rusko spustilo v posledných mesiacoch ďalšiu sériu útokov na ukrajinskú energetické infraštruktúru. Moskva popiera, že by sa zameriavala na civilistov, ale tvrdí, že ukrajinský energetický systém je legitímnym vojenským cieľom.

Správy z predchádzajúceeho dňa 7. 5. 2024:

19:45 Ukrajinci obnovili viac ako 500 zdravotníckych objektov, ktoré zničili Rusi

Ukrajina doteraz úplne obnovila 510 zdravotníckych zariadení, ktoré zničila ruská armáda. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Rezort dodal, že ďalších 355 zdravotníckych zariadení zrekonštruovali čiastočne alebo prebieha ich obnova. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruskí vojaci od začiatku vojny proti Ukrajine na území krajiny poškodili 1 591 zdravotníckych zariadení a ďalších 210 zrovnali so zemou. Ruská armáda okrem toho poškodila 161 záchranárskych zdravotníckych vozidiel, 261 zničila a 125 ukradla.

13:45 Ukrajinská SBU odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie SBU uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO), ktorí spolupracovali s Ruskom.

SBU v statuse zverejnenom v utorok na platforme Telegram dodala, že ukrajinská kontrarozviedka a vyšetrovatelia SBU narušili plány FSB na elimináciu prezidenta Ukrajiny a ďalších predstaviteľov najvyššieho vojenského a politického vedenia štátu. 

sita/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Malo sa tak stať za pomoci siete agentov, ktorá pracovala pod dohľadom FSB v Moskve. Táto sieť zahŕňala aj dvoch plukovníkov UDO, ktorí odovzdávali tajné informácie do Ruskej federácie.

9:35 Holandsko plánuje presunúť stíhačky F-16 na Ukrajinu na jeseň

Holandsko počíta s vyslaním stíhačiek F-16 na Ukrajinu túto jeseň. Urobí tak hneď po Dánsku, ktoré očakáva, že prvé stíhačky dodá v lete. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na litovský portál delfi.lt, na brífingu vo Vilniuse to uviedla holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová.

Tá podotkla, že takýto časový rámec pre dodávky stíhačiek Ukrajine je súčasťou podrobného spojeneckého plánu. „Všetko je zariadené podľa projektu, ktorý zahŕňa výcvik ukrajinských pilotov, výcvik servisného personálu a presun lietadiel. Dánsko pošle prvé lietadlo už toto leto. A my plánujeme sa podieľať na dodávkach od jesene,“ dodala Ollongrenová.

9:10 Ruská strana stratila už viac ako 476-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 476 460 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 160 vojakov, 25 tankov, 14 bojových obrnených vozidiel či 37 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 405 tankov, 14 227 bojových obrnených vozidiel, 16 509 vozidiel a palivových nádrží, 12 287 delostreleckých systémov, 1 057 odpaľovacích raketových systémov, 792 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 349 lietadiel, 9 717 dronov, 2 149 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 2 017 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 5. 2024:

17:40 Rusi proti Charkovskej oblasti prvýkrát použili 1,5-tonovú bombu

Ruská armáda prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine zhodila na Charkovskú oblasť leteckú 1,5-tonovú bombu. Oznámila to v pondelok polícia oblasti. Bombu Rusi použili v nedeľu proti dedine Monačynivka v okrese Kupiansk. Zomrela pritom 88-ročná žena a zranenie utrpel 34-ročný muž. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície Serhij Bolvinov uviedol, že išlo o kĺzavú bombu FAB-1500, z ktorej takmer polovicu tvoria vysokoúčinné výbušniny. „Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu,“ napísal Bolvinov na Facebooku.

16:10 Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny

Rusko v pondelok oznámilo, že jeho jednotky dobyli ďalšie dve ukrajinské dediny na frontovej línii. Podľa ministerstva obrany prevzali kontrolu nad dedinou Kotľarivka v Charkovskej oblasti a dedinou Soloviove v Doneckej oblasti, píše TASR na základe agentúry AFP.

Kotľarivka leží asi 20 kilometrov od ukrajinského mesta Kupiansk. Ide o oblasť, ktorú Rusi intenzívne ostreľovali.  Soloviove sa nachádza na východnom fronte neďaleko dediny Očeretyne, ktorú Moskva údajne dobyla v nedeľu (5. 5.).

12:50 Ruské dronové útoky spôsobili v Sumskej oblasti výpadky prúdu

Vyše 400 000 odberateľov energie v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa v dôsledku ruských dronových útokov ocitlo v pondelok bez prúdu. Ukrajinské sily predtým informovali, že ich protivzdušná obrana zneškodnila v noci na pondelok nad touto oblasťou 12 z 13 dronov vypustených z Ruska. TASR o tom píše na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že bez prúdu sa v oblasti bezprostredne po útokoch ocitlo 1325 obcí, pričom až do rána pretrvávali výpadky v 91 z nich. Dodávky elektriny obnovili okrem iného už v častiach mesta Sumy, ktoré je metropolou oblasti.

10:20 ISW: Ukrajina by sa s americkou pomocou mala čo najskôr chopiť iniciatívy na bojisku

Ukrajina by sa mala po príchode americkej pomoci chopiť iniciatívy na bojisku, čo najskôr to bude možné. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Hoci podľa nich americkí predstavitelia naznačili podporu nových ukrajinských protiofenzívnych operácií v roku 2025, Rusko by v roku 2024 nemalo získať iniciatívu na bojisku, pretože tým získa viacero výhod. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Inštitút sa odvoláva na správu denníka The Financial Times z 5. mája, podľa ktorej poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že po tom, ako americká vojenská pomoc pomôže zastaviť ruské pokroky v tomto roku, Ukrajina plánuje na budúci rok ofenzívu zameranú na znovuzískanie stratených území. Poznamenal pritom, že pomoc z USA okamžite nezmení situáciu na bojisku, ale ukrajinské sily budú môcť udržať situáciu a odolať ruským útokom po zvyšok roku 2024.

Analytici však poukazujú, že bude trvať niekoľko týždňov, kým západné zbrane a munícia prídu na frontovú líniu a budú mať skutočný dopad na bojisko. Pomoc ale pravdepodobne umožní Ukrajincom stabilizovať frontovú líniu a prevziať iniciatívu.

9:30 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 12 z 13 ruských dronov

Ukrajinské vzdušné sily v pondelok oznámili, že ich protivzdušná obrana zneškodnila 12 z 13 útočných dronov vypustených Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Drony typu Šáhid boli zostrelené nad Sumskou oblasťou na severovýchode Ukrajiny, uviedol v aplikácii Telegram veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Čo sa stalo s dronom, ktorý nebol zostrelený, nebolo bezprostredne známe. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite