Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Útok v Damasku má 13 obetí, ajatolláh Chameneí pohrozil Izraelu odvetou

.tasr .svet

Iránsky prezident Ebráhím Raísí už predtým tento útok odsúdil ako „zbabelý zločin“ a pohrozil odvetou.

Útok v Damasku má 13 obetí, ajatolláh Chameneí pohrozil Izraelu odvetou SITA/AP Photo/Vahid Salemi

najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí pohrozil v utorok Izraelu odvetou za smrť dvoch iránskych generálov pri pondelkovom útoku na areál iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku. Pri útoku podľa najnovších správ iránskych médií zahynulo 13 ľudí. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

V súvislosti s Izraelom hovoril ako o „zákernom režime“, ktorý sa údajne nevyhne trestu zo strany Iránu. Izraelskí predstavitelia „oľutujú tento a podobné zločiny, ak Boh dá“, dodal.

Izrael opakovane cieli na vojenských predstaviteľov Iránu, ktorý podporuje militantné skupiny bojujúce proti Izraelu. Pondelkový úder v Damasku signalizuje podľa AP stupňovanie konfliktu, pretože zasiahol iránsku diplomatickú misiu.

Ako poznamenáva agentúra AP, nie je jasné, či bude Irán reagovať sám a riskovať konfrontáciu s Izraelom a jeho podporovateľom, Spojenými štátmi, alebo sa bude naďalej spoliehať na svojich zástupcov vrátane libanonského hnutia Hizballáh a jemenských povstalcov húsíov.

Iránske Revolučné gardy uviedli, že v Damasku prišiel o život aj brigádny generál Mohammad Rezá Záhedí, jeden z veliteľov jednotiek Kuds, ktoré majú v Revolučných gardách na starosti zahraničné operácie. Zahynul aj jeho zástupca, brigádny generál Mohammad Hádí Hádží Rahímí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite