Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Únia dočasne pozastavuje financovanie UNRWA

.tasr .svet

Európska únia v pondelok závoveň vyzvala na urýchlené vykonanie auditu Agentúry OSN pre palestínskych utečencov.

Únia dočasne pozastavuje financovanie UNRWA SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo

reaguje tak na obvinenia zo strany Izraela, podľa ktorého sa niektorí pracovníci UNRWA podieľali na vlaňajších útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Hovorca Európskej komisie (EK) Eric Mamer povedal, že audit musí prebehnúť pod vedením odborníkov povedených eurokomisiou a musí sa vykonať súčasne s vyšetrovaním obvinení vznesených Izraelom, ktoré podniká OSN.

„Je úplne jasné, že tieto opatrenia sú naliehavé. Sú dôležité a mali by sa začať bezodkladne,“ uviedol Mamer. Európska únia patrí medzi najväčších prispievateľov do UNRWA.

EK vo vyhlásení uviedla, že „posúdi nadchádzajúce rozhodnutia o financovaní UNRWA vzhľadom na veľmi závažné obvinenia z 24. januára týkajúce sa účasti zamestnancov UNRWA na ohavných útokoch zo 7. októbra“. Podľa eurokomisie sa do konca februára „nepredpokladá žiadne ďalšie financovanie UNRWA“.

Humanitárna pomoc pre Palestínčanov v Pásme Gazy a na západom brehu Jordánu bude podľa EK v nezmenšenej miere pokračovať prostredníctvom iných partnerských organizácií aj naďalej.

Financovanie UNRWA už dočasne pozastavili Spojené štáty, Austrália, Kanada, Taliansko, Británia, Nemecko, Francúzsko, Fínsko, Švajčiarsko, Japonsko a Rakúsko. Podobné kroky medzičasom avizovalo aj Rumunsko.

UNRWA v piatok oznámila, že prepustila viacerých pracovníkov obvinených Izraelom a začala ich vyšetrovať. Urýchlené nezávislé vyšetrovanie prisľúbil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Agentúra OSN UNRWA bola založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne a patrí k najväčším programom OSN. Jej vyše 30.000 pracovníkov poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci palestínskym utečencom v Pásme Gazy, Predjordánsku, Jordánsku, Sýrii a Libanone.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite