Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pobaltské krajiny vybudujú obranné zariadenia na hranici s Ruskom i Bieloruskom

.tasr .svet

Obranná politika európskych krajín sa po invázii Ruska na Ukrajinu zásadne zmenila.

Pobaltské krajiny vybudujú obranné zariadenia na hranici s Ruskom i Bieloruskom sita/Ukrainian Presidential Press Office via AP

trojica baltských krajín sa v piatok dohodla, že na svojich hraniciach s Ruskom a Bieloruskom vybudujú nové obranné zariadenia. Dôvodom je bezpečnostná hrozba spojená s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ruská vojna na Ukrajine potvrdzuje, že okrem vybavenia, streliva a ľudskej sily sú takisto potrebné aj fyzické obranné zariadenia na hraniciach,“ uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur vo vyjadrení. Lotyšský minister obrany Andris Spruds na sociálnej sieti X spresnil, že krajiny vybudujú baltskú obrannú líniu na ochranu východného krídla NATO. Takisto má zabrániť voľnému pohybu nepriateľov.

Dohodu podpísali v Rige ministri obrany trojice pobaltských krajín. Lotyšsko a Litva majú spoločné hranice s Ruskom i Bieloruskom, Estónsko len s Ruskom.

Ruská agresia v regióne vyvolala v baltských krajinách obavy, že by mohli byť ďalšie v poradí v plánoch Moskvy, ak sa jej podarí zvíťaziť na Ukrajine, píše AFP. Všetky tri krajiny sú členmi EÚ a NATO a od začiatku invázie vo februári 2022 podporujú Ukrajinu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite